Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jaké Crush K8 chipsety na nás nVidia chystá

nForce3 Pro logo
nVidia pod kódovým názvem Crush K8 připravuje chipsety podporující 64bitové AMD procesory. Oficiálně byl zatím představen pouze jeden: nForce3 Pro 150. Jenže víme už i o dalších příspěvcích a tak by podle současných informací tato rodina měla čítat minimálně 7 chipsetů! O všech se v následujícím článku zmíním a ještě navíc ukážu jednu zajímavou nejednoznačnost v informacích, která se týká přímo nForce3 Pro 150, který už je za dveřmi.

O tom, že klasický Crush K8 je již hotov a bude tu co nevidět asi psát nemusím. Jenže on tu je i Crush K8 Pro a ten je prý také hotov k uvedení na trh. nVidia ovšem oficiálně představila pouze nForce3 Pro 150. Ať jsem hledal jak jsem hledal, nikde jsem nenalezl přesné informace, co je přesně Crush K8 a co je Crush K8 Pro. Domnívám se, že Crush K8 bude oficiálně označena jako nForce3 150 a Crush K8 Pro jako nForce3 Pro 150. Specifikace nForce3 Pro 150 je následovná:

  • AGP 8×
  • 8 USB 2.0 portů
  • 10/100 Mb/s Ethernet (nVidia) s podporou mnoha funkcí, jako například FireWallu, viz tento článek
  • AC'97 audio
  • 3 UltraATA/133 kanály z nichž jeden je připraven na připojení SerialATA můstku nějaké třetí firmy a může být přetaktován na 150 MB/s (ze 133 MB/s) - na všech třech kanálech je podporováno RAID 0, 1 a 0+1 (detaily)

Pokud tedy bude existovat nePro verze nForce3 150, pak se jako rozdíl oproti Pro verzi nabízí buď absence RAIDu (a možná i toho jednoho „přetaktovatelného“ UltraATA/133 kanálu), nebo nějakých nadstandardních funkcí síťovky, případně obojího.

Možná někoho napadlo, že by nForce3 Pro 250, také dříve zmíněná nVidiou, mohla být ona Crush K8 Pro. Takto to není, protože nForce3 Pro 250 má kódové označení Crush K8S. Ono „S“ je tam, jak asi správně tušíte, kvůli podpoře SerialATA. Ovšem mimo podpory SerialATA (patrně dvou portů) bude mít navíc ještě další síťovku, tentokráte gigabitovou od nějaké třetí firmy (původní nVidia síťovka zůstane zachována a pravděpodobně bude také upgradována na gigabit). Tento chipset má být hotov tento měsíc, vzorky zákazníci dostanou v srpnu a běžná výroba začne v listopadu.

Podíváme-li se ještě více do budoucna, tak na čtvrté čtvrtletí nVidia chystá vzorky chipsetu Crush K8 3GIO, což znamená podporu PCI Express (3GIO je jeden z dřívějších názvů PCI Express). Mimo to tu ještě máme Crush K8G3 s integrovaným grafickým chipem na úrovni GeForce FX (patrně 5200) a snad také sběrnicí PCI Express. Mimo to ještě z dřívějška víme o Crush K8G a Crush K8GW. První by měl být s integrovaným grafickým chipem vycházejícím z GeForce4 MX a druhý navíc přidat podporu bezdrátové síťovky.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Jaké Crush K8 chipsety na nás nVidia chystá

Žádné komentáře.