Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jaké je CyberLink PowerDVD 7 ?

Cyberlink logo
Společnost CyberLink vypustila před pár dny do světa novou verzi známého (nejen) DVD přehrávače PowerDVD 7. Ten jako obvykle přináší řadu novinek a změn. Kromě něj pak firma představila rovnou celou sadu rozšiřujících balíčků, kde minimálně po některých z nich řada lidí sáhne. Podívejme se tedy společně, co nová verze nabízí.

Kapitoly článků

1.  Seznámení s programem

Již tradičně je program nabízen ve více verzích. PowerDVD 7 Standard vyjde při stažení přes internet na 49,95 USD, tedy v přepočtu zhruba 1 100 Kč. Deluxe verze pak na 69,95 USD, tedy 1 550 Kč. Spoustu z vás jistě napadne, toto je v podstatě cena nějakého toho levnějšího stolního DVD přehrávače čínské provenience, dokonce se cenově blížící i nejlevnějším stolním DVD/DivX přehrávačům. Než se ale pustíme do takového hodnocení, podívejme se na rozdíly ve schopnostech obou variant:

Podpora video formátů

Podpora formátu Standard Deluxe
H.264 ne ano
MPEG2 HD ano ano
WMV HD ano ano
DVD-VR ano ano
DVD+VR ano ano
DivX Pro ne ano

Rozdíl je tedy víceméně jen v podpoře DivX Pro a H.264. S DivX Pro se dá zařídit pomocí nástrojů od DivXu, H.264 by pak v budoucnu mělo šlapat na kartách ATI i nVidia hardwarově. Praktická implementace však zatím pokulhává. nVidia implementuje H.264 jen v placeném nástroji PureVideo a ATI na tom není o moc lépe. Není samozřejmě problém na tuto věc nasadit software „třetích stran“, ale nemělo by vás nyní překvapit, že jedním z takových přehrávačů je H.264 Player for ATI právě od CyberLinku. Zde se tedy dá říci, že je víceméně jedno, komu dnes za přehrávání H.264 zaplatíte, mnozí ale jistě ocení možnost mít vše v jednom programu. My ostatní pak třeba zůstaneme u opensource X.264 kodeku a přehrávacích záležitostí typu VLC či ffdshow a dalších.

Podpora audio formátů

Podpora formátu Standard Deluxe Advanced Audio Pack
DTS-ES Matrix ne ne ano
DTS-ES Discrete ne ne ano
DTS 96kHz/24bit ne ano ano
DTS Neo:6 ne ne ano
DTS 5.1 ne ano ano
Dolby Digital EX 7.1 ne ano ano
Dolby Digital 5.1 ne ano ano
Dolby Pro Logic IIx ne ano ano
Dolby Headphone ne ano ano
Dolby Virtual Speaker ne ano ano
dekódování AAC ne ano ano
DVD Audio ne ano ano
MLP Lossless ne ano ano
SRS TruSurround XT ne ano ano
LPCM audio ano ano ne
WAV, MP3 ano ano ne

Z hlediska podpory audio formátů je již situace poměrně zajímavější. Standard verze toho kromě klasických záležitostí jako 5.1 Dolby Digital, wav, mp3 a LPCM neumí ani o fous více. Deluxe verze přidává pouze pár dalších Dolby formátů a nějaké základní DTS a DVD Audio s AAC. Veškerá další tíha pak leží na přídavném balíku Advanced Audio Pack. Ano, pokud jsme to doposud neřekli, pak vězte, že PowerDVD 7 provází celá řada přídavných balíčků, které po kouskách přidávají další funkcionalitu, kterou však musíte zaplatiti pomocí zelených šustivých papírků.

Rozšiřující balíčky

Advanced Audio Pack se spoustou zvukových rozšíření pořídíte za 19,95 USD (450 Kč) pro Deluxe verzi a za 39,95 USD (900 Kč) pro Standard verzi. Dále si můžete nebo budete moci v blízké budoucnosti dokoupit následující balíky (všechny jsou v plánu pro uvedení na trh v tomto roce):

  • HD DVD Pack - přidává podporu přehrávání HD DVD filmových titulů. Cena zatím nebyla stanovena, tento balík se teprve chystá.
  • BD Pack - přidává podporu přehrávání Blu-ray filmových titulů. Cena zatím nebyla stanovena, tento balík se teprve chystá.
  • HD264 Pack - optimalizace přehrávání H.264 pro ATI AVIVO a nVidia PureVideo technologie. Cena zatím nebyla stanovena, tento balík se teprve chystá.
  • InterActual Pack - umožňuje používat InterActual obsah DVD disků, pokud jej obsahují (sem patří třeba hry, spořiče obrazovky, galerie obrázků, filmové scénáře, Storyboardy synchronizované s filmem při přehrávání, webové odkazy a další pro DVD Video disky „atypické vymoženosti“). Cena zatím nebyla stanovena, tento balík se teprve chystá.
  • Mobility Pack (for Standard version) - implementuje řadu technik pro úsporu energie, využití nalezne při běhu PowerDVD 7 na noteboocích. CyberLink uvádí, že v závislosti na nastavení systému umožní prodloužit hrací doby DVD o 20 až 30 %. Jeho cena je 19,95 USD (450 Kč)

Ani si snad raději netroufáme odhadovat, kam se v součtu cenově vyšplhá taková kompletně „vytuněná“ Deluxe varianta PowerDVD, ale klidně se může stát, že skončí někde okolo čtyř až pěti tisíc Kč. Sice se to za „pouhý přehrávač“ může zdát až příliš, ale je třeba si na druhou stranu uvědomit, že pak se člověku dostává do rukou nástroj, který umí naprosto vše (samozřejmě ve spojení s příslušným hardware, jako třeba 7.1 zvuková karta + repro a nějaká novější grafika schopná provozovat AVIVO či PureVideo) a stolní DVD přehrávač s 5.1 reproduktory typu „chrastítko pro děti“ zakoupený někde v hypermarketu za 1 500 Kč mu funkcionalitou nesahá ani po kotníky.

K přídavným balíčkům si pak ještě dovolme malou odbočku. Již od loňska máme „neblahé tušení“, jak to bude s přehráváním chráněných HD videí z Blu-ray a HD DVD médií v operačním systému Windows Vista. Stručně si shrňme, že zde kromě velmi často propírané HDCP ochrany na digitálních výstupech DVI/HDMI půjde i o pár dalších drobností. Systém si bude například hlídat celé přehrávání zcela sám. Bude v něm softwarová vrstva, bežící mimochodem v chráněné části systému, která bude sama, a to zcela exkluzině, odpovědná za práci s chráněným HD materiálem. Klasické softwarové přehrávače, mezi které PowerDVD v tomto smyslu patří, pak nebudou zajišťovat všechny potřebné operace, ale budou pouze jakýmsi „dálkovým ovladačem“, který bude zprostředkovávat požadavky uživatele behěm přehrávání filmu onomu chráněnému přehrávači v OS. Principielně tedy něco jako dnešní přehrávače typu např. BSPlayeru, které sice obsahují oproti Windows Media Playeru řadu vylepšení, ale v základu samy pro přehrávání videa volají právě okno Microsoftího Windows Media Playeru. A zde právě budeme sami velmi zvědavi, jak si s celou záležitostí PowerDVD 7 po implementaci chystaných HD DVD a DB Packů poradí, protože tento systém vzdálené správy chráněného „kernelového přehrávače“ z Windows Vista prostě v dnešních Windows XP neexistuje. Aby nakonec vše nedopadlo tak, že veškerá potřebná funkcionalita pro přehrávání chráněných HD filmů bude zakomponována do PowerDVD 7 + BD/HD DVD packů a tento přehrávač se tak pro DVD Jona a spol. stane tou optimální cestou, jak konečně veškeré ochrany z AACS balíku rozlousknout. Nicméně prozatím tento odstavec berte jako jakousi spekulaci, u této oblasti více než kde jinde platí, že co hlas, to názor a třeba v CyberLinku vytáhnou nějaké eso z rukávu. Takže raději nyní pojďme zpět do reality a vraťme se k PowerDVD 7.

Spousta rozšíření ale i základních vlastností je nových (H.264, DTS-ES, Dolby Pro Logic IIx, DTS 96/24, Dolby Virtual Speaker, DTS Neo:6, Dolby Headphone, dekódování AAC). Krom toho umí PowerDVD 7 také spolupracovat s dalšími zařízeními připojenými v síti pře UPnP. Ale dost teoretizování, podívejme se, jak se nám PowerDVD 7 od minula změnilo po vzhledové a konfigurační stránce.

Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Seznámení s programem

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jaké je CyberLink PowerDVD 7 ?

Pondělí, 4 Září 2006 - 12:02 | Anonym | mezi námi já mám repro u kompu. logitech z 5400 a...
Středa, 17 Květen 2006 - 16:55 | David Ježek | to FMGsk: me slo spise o TO PowerDVD, nez o TEN...
Středa, 17 Květen 2006 - 15:11 | Anonym | Jaké je CyberLink PowerDVD 7 ? skor Jaký je...
Středa, 17 Květen 2006 - 09:39 | Anonym | No je asi logicky, ze muziku je lepsi poslouchat...
Úterý, 16 Květen 2006 - 23:41 | mia | mefisto > Oldfield je moje krevní skupina...
Úterý, 16 Květen 2006 - 22:16 | Anonym | Martine tady ta debata se mi zdá hlavně o zvuku....
Úterý, 16 Květen 2006 - 21:56 | Martin Bartoň | 123: Mno, hezke povidani, o tom žádná, jen tak...
Úterý, 16 Květen 2006 - 21:51 | Anonym | S těma dvěma ušima to je velmi přesné.Jsem...
Úterý, 16 Květen 2006 - 19:29 | Anonym | > mia No, nechci vám tu zasahovat do...
Úterý, 16 Květen 2006 - 18:22 | mia | 123 > "JEN dva kanaly&quot...

Zobrazit diskusi