Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jaromír Nohavica vydal prostřednictvím internetu volně šiřitelné DVD „Adventní koncert“

Pan Nohavica válí, o tom není pochyb.

Přesto ale 2 poznámky:
- Proč v době, kdy frčí elektronické formáty souborů (přehrávače, mobily, ...), vydávat hudbu na DVD Audiu, které si bude skutečně vypalovat a pouštět asi dost méně lidí, než kteří by si to poslechli v nějakém normálním formátu? Nepřímo se tak má sponzorovat výpalné na prázdných DVD a tím OSA? ;)
- Komentář redakce je jako obvykle v tomto tématu mimo. Z tohoto nelze vyvozovat, že "dobrý umělec" OSA nepotřebuje. Nepotřebuje to tak možná Jarek, který koncertuje. Pokud já nekoncertuji a někde budou chtít hrát moje věci, těžko budou se mnou individuálně dělat smlouvy atd. OSA není ideální, ale chytráky, kteří tu jedinou a správnou hudbu vidí jen jako tu, kterou si člověk musí někde vykoncertovat, jsou poněkud omezení ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

DVD: formát, který přehraje snad úplně každý. jasně že by mohl vydat MP3 + FLAC + x264/mkv či cokoli dalšího, ale buďme přece rádi za toto.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rádi jsme, to jsem zdůraznil hned v úvodu :) Ale z technického hlediska mi přijde ta volba formátu fakt nešikovná (to výpalné za prázdné DVD je pak příznačné, ale třeba to byl právě záměr?), minimálně vydat druhý torrent s tracky v MP3 pro přehrávače a mobily bych bral za samozřejmost

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proc bych si mel DVD vypalovat, ja mam spoustu DVD a vypaleny namam ani jedno.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A dnes se plati vypalny tem zlodejum ze vseho, z nosicu, HDD, papiru, barev a brzo i z hajzlpapiru, protoze ten muze byt taky nosicem informaci,takze vyhnout se tomu muzes jedine az budes mrtvej, dokud budes zit tak budes platit desatek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ad1) DVD umožnuje menu, kapitoly, atd. to se do avi nacpat nedá, ale vypalovat to není nutné, sám mám na disku dost dvd obrazů a nemám potřebu to pálit (kdo má pak v těch plackách udržovat pořádek :-))

ad2) co máte proti individuálním smlouvám, chce-li někdo užívat vaše dílo ? OSA k tomu podle mě nutná není

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

sakra, to patřilo pod "Mem | dnes, 11:04 |"

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Však já to vidím zařazené dobře, máte zapnuté stromové zobrazení diskuze? :)

ad 1) To je pravda, a osobně taky nemám problém si z ISO obrazu vzít a převést obsah bez toho, abych ho pálil. Ale pokud je to akce pro lidi, tak mi právě to médium DVD-Audio přijde dost nešikovné, a to včetně výpalného ;)

ad 2) Jde o to, pokud by se to hrálo masově (rádia, restaurace, ...), tak by to bylo neúnosné každého jednotlivého umělce žádat. Na druhou stranu kdyby to dělaly nějaké komerční zastupitelské svazy a ne jen státem podporovaná mafie jako OSA, tak by to mohlo být docela zajímavé

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud na dané hudbě dotyčný nevydělává, tj. nepřináší mu finanční zisk, nevidím důvod, proč někomu něco platit (současnou právní úpravu, kdy platí i humanitní organizace, nemocnice atd. považuji za paskvil). Pokud ano, nic mu nebrání uzavřít smlouvu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud ano, nic mu nebrání uzavřít smlouvu."

Ale no tak, vždyť jsem to i znovu psal ("Jde o to, pokud by se to hrálo masově"). To každý umělec uzavře 20 tisíc smluv s kdejakými provozovateli, a každý provozovatel 20 tisíc smluv s různými umělci? To ti přijde opravdu úplně v pohodě a "nic tomu nebrání"?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ne, vidite to prilis po staru. jde o to zmenit cely model.
"Kdyby se to hralo masove" by pro Vas proste znamenalo skvelou reklamu, kterou byste mohl zuzitkovat k nejakym dalsim komercnim aktivitam. To by bylo idealni reseni.

Slozitejsi modely jiz take existuji. Neuzaviral byste s nikym jednotlive smlouvy. Vydal byste licencni ujednani, ve kterem byste specifikoval, ze uzitim dila ten ci onen subjekt pristupuje na Vase podminky. V tomto pripade ale potrebujete dodrzovani kontrolovat a to je zase krok zpet.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kosmetickej detail: ono to není DVD-Audio, ale DVD-Video ;-).

Co se týče OSA, zastupování apod., úplně by stačilo pro začátek obrátit vše na systém opt-in (chci-li být zastupován, uzavřu smlouvu se zastupující organizací), nikoli opt-out, jak je tomu dnes (defaultně jsem zastupován, nechci-li, musím se vyvázat nějakým tím písemným čímsi). Ochranné svazy dnes nejenže fungují na bázi "co je tvoje, to je i naše a co je naše, do toho ti nic není", navíc mají ještě tendenci vzít pod svou ochranu díla osiřelá, což už si koleduje o kulku mezi lopatky (nebo lopatku mezi kulky, nehodící se škrtněte).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: S křížkem po funuse, už mě upozornil krami níže :)

Že to nějakou změnu chce o tom není pochyb (ten opt-in jako píšeš ty a komerční svazy jako jsem psal já by mohl být dobrý začátek), pořád ale nesouhlasím s tím, že jediná správná cesta je si živobytí vykoncertovat a jinak má každý nárok na kradení autorského obsahu ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Autorský obsah coby nehmotnou věc nelze ukrást. Lze jej pouze bez svolení autora užít. Pokud autor své dílo zveřejní, musí počítat s tím, že jej veřejnost bude užívat, aniž by se autora ptala. To je přírodní zákon a na přírodní zákony je každá jiná síla krátká.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nachápu tvou zmínku o DVD audiu..toto je DVD video, tudíž záznam obrazový se zvukem a každý rozumně schopný uživatel si to jen uloží na HDD a vytáhne audio stopu, kterou si překonvertuje do čeho chce...a nepálí ani DVD ani CD s "výpalným"..každopádně je to pro sklaní fandy Nohavici...díky Jarku

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tím DVD-Audio jsem se musel někde přehlédnout (a torrent se mi ještě stahuje, takže jsem ho nezkoumal), díky za upozornění. U videa standard DVD samozřejmě beru

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Dobrý umělec opravdu ochranný svaz autorský nepotřebuje.

Kéž by to tak bylo. Ale stačí se podívat na ceník OSA:
http://www.osa.cz/doln%C3%AD-menu/ke-sta%C5%BEen%C3%AD/sazebn%C3%ADk-osa...
Na stranu 54:
webové stránky autora, nakladatele
Webové stránky nositelů práv (autorů, nakladatelů, dědiců) zastupbezplatně zpřístupňována autorská díla, ke kterým má dotyčný autská odměna požadována v případě, že dílo je zpřístupněno za účeleprodeje licence k jinému druhu užití (koncert, prodej CD, nabídkje zpřístupněno v režimu streaming, tj. bez možnosti pořízení trvadíla, a je zpřístupněno ze strany provozovatele stránek bezplatně.

Což bohužel není spněné - není to streaming.

Takže asi platí:
zpřístupnění zvukových nebo zvukově obrazových děl z repertoáru OSA,ze strany provozovatele zpoplatněno směrem k návštěvníkovi stránek
Měsíční autorská odměna za udělení této licence je 300,- Kč za každých započanut celkové stopáže všech v daném měsíci zpřístupněných záznamů skladeb.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kyž pominu vynechaná písmenka vašeho příspěvku, která z toho udělala nečitelný guláš, tak celý ceník je Nohavicovi k smíchu, jeho OSA NEZASTUPUJE. Takže stríming nestríming, je mu to šumák.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je tu epidemie, ty vynechané písmenka?
Samozřejmě - Kyž=Když

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vynechaná jsou ještě v pohodě, ale vám se dokonce zaměňují ;) (Místo "ta vynechaná písmenka" vám to cosi přepsalo na patvar "ty vynechané písmenka" :P)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To, co píšeš, jsou jakási "pravidla OSA", která nemusíš dodržovat, pokud nejsi OSA zastupován. Ze zastupování OSA se lze vyvázat, což je počítám přesně to, co Nohavica udělal. Pak si můžeš vystavovat co chceš a jak chceš a "nemusíš se doprošovat nějakých ..." ;-).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, jednou jsem se na OSA dotazoval jak by to bylo kdybych chtěl "vysílat" online rádio s hudbou kterou nikdo na světě nazastupuje a měl bych svolení přímo od autorů. Reakce byla velmi zajímavá, protože i tak by se mnou chtěli podepsat smlouvu, protože nebudu vysílat žádnou jejich hudbu :D
To je prostě mazec

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přestože české písničky vůbec neposlouchám a nelíbí se mi... tak tohle DVD si stáhnu a Nohavicu si Poslechnu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OSA je fakt síla, kdyby Nohavica byl těmito vyžírky zastupován, zaplatil by cca 120 000,- Kč za každý koncert.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty DVD tam jsou přes torrenty dva. Ještě jedno z roku 2008. Stáhl jsem je oba.

Když jsem teď tak pro zajímavost koukl na adresy protějšků, kteří ode mne něco stahují, nebo by rádi stáhli, tak z 82 adres byly dlouhodobě 3 různé IPv6, jednou dobou i 4. To mi připadá jako docela "vysoké procento". To bych nečekal zrovna u Jarka Nohavicy, ale spíš u nějakého Linux distra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem mu že jsem už postahoval co se dalo, že bych mu zaplatil nějaký autorský poplatek. A on mi odespal ať neblbnu a zajdu raději na koncert :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Má pravdu přecedo, právě tím, že zajdeš na koncert, se mu odměníš nejvíc (možná se to nezdá, ale umělci maj kromě peněz rádi i narvaný sály - pro prázdný židle se přeci jen hraje blbě :). Být někde poblíž u nás v ČB, naženu tam celej náš barák (jen psa a kočky bych nechal doma ;-).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.