Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jason Scott: další příklad, kdy pirátství napomáhá prodejům

Jj, nezbývá než držet palce, aby to lidem na obou stranách došlo. Tvůrcům a vydavatelům, že tohle je cesta, jak se prezentovat, a nemá cenu perzekvovat běžné lidi, a ti se snad přestanou schovávat za výmluvy typu, že hudba má být zadarmo (nebo si člověk má vše vykoncertovat apod.) a proto platit nebudou

K tématu od spisovatele Neila Gaimana
http://www.youtube.com/watch?v=0Qkyt1wXNlI

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takto to ale funguje iba u hodnotnych diel, nie u vacsiny sucasnej komercnej tvorby. Tie si clovek stiahne, scasti pozrie, zaplace a urcite nekupi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda. Na druhou stranu, alespoň by se tak oddělilo "zrno od plev". Osobně by mi nevadilo, kdyby vznikaly jenom hodnotná díla... ;o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nemají se tedy autoři sami sebe ptát, proč to tak je? Proč si zájemce o film/hudbu/hru/program nakonec nekoupí?
Vše je o kvalitě a ceně. Dnes hra s 6hodinama zábavy stojí 1300kč a je prolezlá kdejakým steamem, live a nutností být online a mít zapnutý rezidentní programy na pozadí. Dnes film např. Barbar Conan s 2hodinama zábavy v kině cca 200kč + cesta do kina a zjištění, že to je ale pěkná kravina nestojící ani za ty 200, protože nemá scénář. Nicméně v kině nám neopomenou dát 15minut reklamního bloku a ještě upozornit, abychom nenahrávali.
Dnes hudba za 500kč u nás 1CD, ale ze zahraničí i s poštovným máme 2CD deluxe verzi i někdy s nějakým bonusem. Navíc si nemůžeme být jistí dobrým masterem disku, který může být zprasen digitalizací, naboostován, ořezán a dinamický rozzah v háji. Nu a pak nám nutí komprimované mp3, které sami o sobě jsou spíše pro pubertáky stojící v kruhu okolo jednoho chrchlajícího mobilu s drsnými výrazi jak je to "cool" a "hustý".
Dnes program např. OS Windows, OEM je podle našeho práva věc neznámá, ale stejně, když chce mít obchodník klid, tak vám jej neprodá a když už koupíte tu drahou krabicovou verzi zjistíte, že neuplynou dva roky a na světě je nová verze. ríkáte si fajn pojedu na staré, jenže zjistujete, že se proti vám spikli nejen výrobci, ale prostě všichni - ovladače stojí najednou zaprd, systém se hroutí jakoby měl v sobě nějakou pojistku a kompatibilita s novými věcmi se stává poněkud špatnou. Nakonec to zařízne samotný MS, který v záři reflektorů prohlásí, že to je staré a tudíž se zatlačením slzy musí ukončit podporu.
Odpověd na otázku, proč si to lidé nakonec nekoupí je v tom, že to je komerce. Systém jak vylákat z lidí prachy, spousty prachů, znova a znova, ale lidé ty prachy prostě nemají a když vidí tu cenu, tak raději stáhnou a po někdy hrůzném zážitku smažou a protože kvalitních děl vzniká čím dál méně z důvodu zaměření se společností na masy, tak je stále více stahovačů.
Osobně jsem ochoten koupit si cokoliv z výše uvedených věcí, ale raději si počkám než cena spadne na pro mě akceptovatelnou částku a potom zakoupím. Jedniné u čeho moc nepřemýšlím jsou zatím knihy :)
Omlouvám se všem diskutujím, za tak dlouhý příspěvek ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Z tohoto důvodu já už nebyl v kině, ani nepamatuju (ty roky už asi nespočítám). Abych platil za to, že tam budu čumět na několikaminutovej blok reklam ... to si můžu zadara pustit doma kterejkoli komerční kanál na TV (kterou teda mám, ale skutečně TV si na ní pouštím jen několikrát do roka - hokejovej mistrák, jednou za čtyři roky hokej na olympiádě a veeeeeelmi výjimečně nějakej jinej pořad, teď zase v září začne má oblíbená reality show, to se ale nejspíš taky budu dívat ze záznamu na streamu).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono ani v TV není o co stát. Podle mě jsou dokumenty Jasona Scotta příklad toho, u čeho by se měli v ČT "chytit za prdel" a koupit vysílací práva. Doby, kdy v polovině 90. let běžel na ČT cyklus "Vzrušující svět osobních počítačů", nebo dokonce na nově "Stroje snů" vypadají dnes jako scifi :-(. Já narozdíl od tebe ani TV nemám (i ten tuner jsem z PCI slotu vyndal, byl tam úplně zbytečně :-).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Do kina nechodim za tří důvodů.
1) Pokud mi téměř pokaždý za krkem někdo něco usrkává, či něčim chrastí musel bych ho zabít.
2) Hlasitost zvuku, která je u mě téměř na hranici snesitelnosti (i když trošku to přebíjí to srkání a chrastění).
3) Reklamy na začátku - já si za to kino platim, nevim proč bych měl koukat na reklamy.

V TV se celkem dívám na čt24 + oblíbený seriál v neděli - Dexter. Jinak tam v podstatě nic neni, některé kanály už jen tak třepou z posledního.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A už jste napsal vedené daného kina aspoň mail?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ně co ve smyslu zrušte reklamy, ztlumte hlasitost a přestaňte prodávat popkorn ? Ne to opravdu ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzdycky kdyz mi nekdo tvrdi ze nechodi do kina, tak mu poradim at si najde dobry kino. Je jich dost a davaj fakt zajimavy veci.
Aero, Svetozor, Evald, obcas Atlas, Perstyn, MAT......

Do multikin nema moc smysl chodit, duvody jsou uvedeny vyse i nize.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

U nás v ČB bylo asi nejzajímavější kino Kotva, co jsem kdysi slyšel, právě pro svou "zajímavost" se potýká s existenčními problémy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, ze tyhle kina musi svoji rezii(tim myslim naklady) prizpusobit poctu navstevniku. Tzn. neni mozny, aby byly ve velkych prostorach, ktere je drahe vytapet a uklizet a osvitit, kdyz tam chodi par lidi. At to presunou jinam, vetsinou staci par zidli a projektor s platnem a muze se jet vesele dal. Spousta tech artovych kin takhle funguje. Taky je potreba nejaky napojeni na zdroje filmu i divaku - treba filmove skoly a jim pribuzne. Tim se vytvari nejaka zakladna uzivatelu.

Proste jsou to "jina" kina, nejedna se o mainstream, a podle toho musi vypadat a chovat se.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

uvedene kina mozna davaji zajimave veci, ale sedet 20m od maleho platna je asi stejne uchvatny zazitek jako sedet 5m od 15" k tomu poslouchat zvuk max. dolby surround hm proc tam vlastne chodit???

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To já jsem byl v kině po dlouhý době v květnu na Rychlí a zběsilí v PalaceCinemas a nepřišlo mi to tak zlý: Lístek jako student za 150 + druhej zdarma za vstupenku na Majáles, a protože jsme se předtím zdrželi v restauraci a přišli o 10 min po oficiálním začátku, tak jsme přeskočili i ty reklamy :D

Takže z toho plyne: do kina chodit po Majálesu a příjít pozdě ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A předtim zajít na pár piv do restaurace :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V olomouckem CineStaru maji obe technologie, tezke aktivni bryle Xpand3D (s temi zacinali u Avatara) a v malem sale 7 i pasivni polarizacni, ty jsou lehke, skladne, a nemaji s nimi problem ani deti (byli jsme na Smoulech 3D, 4 a 6 let).

Projekce pres ty pasivni bryle mi prisla lepsi, u Avataru i treba Alenky se mi zdal obraz hodne tmavy, tady byl jas v pohode a pritom stereoskopicky efekt velmi dobry.

Pritom ale Igor Stanek z nVidie tvrdil, jak pasivni polarizaci (typu iz3D) zvazovali a pak sli do "lepsich" 120Hz blikajicich monitoru a bryli, tak nevím...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chlapeček chodící do mainstreamových kin nadává na mainstreamovou tvorbu. Jak patetické.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsi to uplne nepochopil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podpora OS není ukončena po dvou letech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jason Scott: You're Stealing it Wrong
http://vimeo.com/15400820

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Koukl jsem na textfiles.com a jsem přenesen 20 let do minulosti :-) Naprosto výborný web - studnice znalostí!
- Je tam i legendární Hackerův manifest :-)
- Rvu si vlasy jaktože jsem o něm nevěděl dřív...
- Výborný článek, přesně proto čtu DIIT

Mimochodem na novém webu by se hodila sekce něco jako Interesting links\Zajímavé odkazy... Kam by lidi pro druhé postovaly zajímavé odkazy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja ted byl po dlooouhe dobe v kine se synem, protoze jsem mu slibil CARS 2 (prestoze to neni film pro 5,5lete deti, ale co - bylo to barevne a hybalo se to). A sliby se maji plnit, navic to byla jeho prvni navsteva kina. Reklamy zabraly 22 minut - neskutecne.

Na dospelacky film jsem byl, protoze jsem chtel vyzkouset, co to je to jejich 3D v podani CineStar pidisalu.
Listek na 3D drazsi + manipulacni poplatek za zapujceni bryli. Bryle umastene, ze byly totalne k nicemu a to si jeste dovoli upozornit navstevniky, ze bryle nesmi cistit, aby je neposkodili. Nasledovala vymena za bryle, ktere byly ciste, ale taky mely vybitou baterii... NAS*AT (omlouvam se).
A to se nebavim o tom, ze design tech bryli delalo nejake pra*e, co asi neslyselo pojem "ergonomie". Spatne sedi na ocich, jsou hranate, no hruza.

Kdysi davno jsem byl v Praze v IMAXU. uz si nepamatuji jestli to byl podmorsky svet nebo neco jineho. Ale ty bryle byly uplne jina liga. Mam dokonce dojem, ze na konci je vybirali a davali do nejake cisticky?

Jestli jeste nekdy pujdu na nejake 3D tak asi pri navsteve nasi stovezate maticky Prahy. Miltikina ani nahodou.

I kdyz jak se znam tak tam stejne nebude nic, na co bych sel. Jsem se pristihl, ze se nekoukam na zadne filmy. Obcas serial (BBT, HIMYM, Tucnaky), jinak hlavne dokumenty a anime tvorba. Kdyz se nekdo bavi o filmu (at uz ceskem ci zahranicnim), skoro se nedokazu pripojit do diskuze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To se obávám, že by se mohlo zvrhnout ve spamming. Nicméně úplně špatný nápad to asi není ;). Museli bychom ty odkazy každopádně schvalovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

díky, jsem rád, že někdo textfiles skutečně ocení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba takový Microsoft, komu vděčí za svou hegemonii na trhu s desktopovými OS? Také díky pirátům. Pokud by všichni uživatelé byli Mirci Dušínové, Windows by se zřejmě tak nerozšířily.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč ti piráti nekopírovali teda i ostatní systémy? Jestli ono to není tak, že si vybrali to nejlepší?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je jako říct, že formát VHS zvítězil, protože byl lepší ;). Sám jistě víš, co ovlivňuje rozšíření produktu na trhu a jestli ne, malá nápověda: na prvním místě už zatracepeně dlouho není to, že by byl produkt lepší. Na to už se prostě hodně dlouho nehraje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, VHS byl lepsi, staci prestat omilat urban legends a otevrit si treba wikipedii. Pro Betamax byl problem vyrobit jednotku umoznujici prehravani nahraneho obsahu primo z kamery, konkurencni VHS to vyresilo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, tak jsem si ten slavnej článek dohledal. Působí to na mě dojmem, jako bych řekl, že MP3 je lepší než FLAC, protože ztráta kvality je zanedbatelná oproti výhodám, který to přináší. My si v téhle otázce určitě rozumět nebudeme.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nebudete, protože nemáte vzájemně definován pojem "lepší".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, 99 % populace s jejich pc bedničkami a peckami za 30 Kč nestačí 320 kbps MP3, a teď tu o červené karkulce ;) Betamax taky nikdo profíkům necpal, od toho byl Betacam a další formáty, a lidi s tehdejšími TV mezi VHS a Betamaxem určitě viděli závratný rozdíl v kvalitě, který ospravedlnil cenu a nehorázný nedostatek možnosti přehrávání přímo z kamery, co. Neboli k čemu je nějaká "lepší" technologie, když ji využije zlomek lidí, resp. nikdo, protože se to ekonomicky vůbec nevyplatí a nakonec nebude vyrábět?

Je super, že po CD audio je tady Blu-ray, ale pokud je problém už na začátku (blbý mastering, nebo že se nikdo neobtěžuje pro to vydávat), tak si to "lepší" můžeme dát tak akorát do vitrínky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ono totiz nebyl jen betamax a vhs..., video 2000 / ci jak se to jmenovalo, grundig, philips? / byl jednoznacne nejlepsi system dane doby a jak dopad a proc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že tomu rozumíte jak telata novým vratům, dovolte mi, abych vás uvedl na pravou míru:
"tak se jej chopila pirátská skupina FLAiR a vypustila jej na The Pirate Bay ve formě torrentu"

'pirátská skupina FLAiR' operuje v tzv. Scéně, ta se ve své ryzí podobě zcela distancuje od torrentů a jakéhokoliv pirátství, Scéna funguje za zcela jiným účelem, tudíž tato skupina na The Pirate Bay nevypustila vůbec nic. Byl to jeden z mnoha záškodnických elementů Scény který tento rip vypustil mimo její bariéry, v ideálním světě by se tak nestalo a na veřejnost by se to nedostalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

díky za upřesnění, text jsem upravil, nicméně se musím zeptat: je nutné být hned tak urážlivý? my v redakci rozhodně nemáme přehled v úplně veškerém lidském dění, to jistě chápeš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měli byste mít, hlavně v té úzké oblasti, na kterou se specializujete. BTW zrovna tady jsem podobné rozlišení kdysi myslím četl.
Ohledně formy souhlas.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne, zvlast pokud se resi piratstvi a autorska prava, tak znalost techto pojmu a sceny by mela byt samozrejmost, kdyz to ma v maliku kdejaky jouda-pirat. Myslim ale, ze predrecnik nema pravdu, telata nerozumi ani starym vratum ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozes popisat viac o tej tajomnej a mistickej "Scéně"? Alebo ma odkazat na naky rffmlink.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nejspíš je to Nová Scéna Národního divadla
www.novascena.cz

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.