Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Je čtení eBooku rychlejší? A je lepší iPad nebo Kindle?

Vzal si 32 lidí

Z hodnocení bylo nakonec ještě osm účastníků vyřazeno pro dosažení co nejpřesnějších výsledků.

LOL Či spíš :-( :-( :-(. I takto se dnes dělají studie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je celkem běžné že se vyloučí hodně vybočující či zaujaté výsledky, protože ty by mohly velkou měrou ovlivnit výsledek (měli by velkou sílu změnit průměrnou hodnotu). Je pravda že průměr potom není průměrem :) Ale na druhou stranu to co z toho zbyde je něco mezi mediánem a průměrem a ve skutečnosti (alespoň dle mého názoru) to má pak vyšší vypovídající hodnotu.

Asi jako když 5 lidí ohodnotí třeba auto 7 body a jeden člověk 1 bodem, protože ho nemá rád. Průměr je 6 bodů, ale skutečná kvalita auta je vyšší, protože ten jeden člověk nedává body za kvalitu, ale za nenávist.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, ale co když vyřadil těch osm lidí, kteří jednoznačně zavrhli čtení na iPadu jako nepohodlné? Nebo co když to byli ti, kdo dali nejvyšší body PC, protože jsou na něj zvyklí a vyhovuje jim?

Vyřazením 25% účastníků se už dají výsledky pořádně ovlivnit. Celá ta studie tím pádem nemá cenu ani kočičího prdu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdybysme věděli proč je vyřadili tak by nám to bylo třeba jasný (například: vyřadili jsme z testu Steava Jobse, protože jsme měli podezření že naschval shazuje všechno kromě iPadu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavne test s 32 lidmi je dost k nicemu. Chce to alespon 200 ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co je rychlejsi je podle me celkem jedno. Podstatny je, ze podsviceny displej je pro cteni logicky mene vhodny nez e-ink, protoz e-ink vypada relativne jako normalni papir, neni podsviceny (a tudiz nenamaha tolik oci). Osobne nechapu, proc by nekdo cetl knihu na nejakym tabletu. Vzdyt je to stejny jako civet do normalniho monitoru k pocitaci. Kdyz si budu chtit par hodin cist ebook, tak sahnu po ctecce s e-ink technologii.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimal by ma vas nazor na namahanie oci pri obycajnej knihe v internatnej izbe, kde stolik s lampou a postel/kreslo nie su v zabere (alebo vseobecne, nie je mozne si vecer dobre posvietit na knihu).

Ja osobne totiz nemam cas chodit citat knihy na slnko, mam na to cas zvacsa vecer, ked je slnecne svetlo fuc. A posvietit si nemam ako.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k cenám e-book readerů s e-inkem si e-knihy čtu radši na PDA ..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja podobne v drobnej obmene - vela surfujem (citam) na iPhone. A je to akceptovatelne. s iPadom by bolo citanie vynikajuce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na http://met.blog.root.cz/2010/07/07/ze-e-knihy-cteme-pomaleji-nez-knihy-n... je k tomu dobré doplňující počtení v češtině.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ono jestli vybrali "vášnivé čtenáře", tak to zpomalení mohlo být třeba jen tím, že nebyli navyklí obsluhovat ebooky - např. kdo je používá již nějakou dobu, má ve zvyku při čtení poslední řádky či dvou již "otáček" na einku stránku a také nemusí hledat správné tlačítko a podobně. Těch 10% na tak relativně krátké čtení není právě vypovídající hodnota ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejsem zrovna statistik, ale ze vzorku 32 lidí (z nichž ještě 8 vyloučí) přeci nejde vyvozovat žádné závěry, když je to tak malý počet.
Já osobně jsem kdysi četl knihy výhradně v e-podobě na mobilním telefonu. Pak jsem to různě střídal a nyní raději sáhnu po klasické papírové knize. Sice u nějakých větších děl je problém, že mě z nich v MHD za chvíli bolí ruce, což se u ebooku nestává, ale trocha posilování po cestě také neuškodí ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navyse ako poznamenal Hassman v hore odkazovanom clanku, testovane subjekty pravdepodobne nemali expy s e-readerom, ale mohli mat nacitane stovky hodin s klasickymi knizkami. Cely test je o nicom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

spousta řečiček a nikdo si to nevyzkoušel že? :-) já jsem si to před časem zkusil a vyšlo mě že moje čtení je na čtečce o 7,4% pomalejší a na PC dokonce o 14% než na papíře. Měřil jsem počet přečtených znaků za čas, ale musím se přiznat že jsem četl různé texty takže je to možná malinko zkreslené momentální náladou :-) Tudíž mohu potvrdit že výsledky nejsou tak špatné ikdyž metodika, a zejména tedy vzorek, není úplně správná. BTW: čtečku jsem s díky vrátil kamarádovy a nekoupil si ji :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.