Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kódová jména ATI Southern Island odhalena v Catalystech 10.8

Az na to, ze to jsou jmena rady Northern Island, viz koncovky NI u kazde polozky a take fakt, ze Northern Island rada ma prijit drive - vytunene jadro aktualnich karet rady HD5xxx.
http://www.fudzilla.com/graphics/graphics/graphics/southern-islands-code...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli. Northern Islands byl název původní řady připravované pro 32nm:

http://tech.icrontic.com/files/2009/11/amd_mobile_chips_2011.jpg

Kvůli zrušení 32nm výrobnímu procesu byla zrušena i celá 32nm produktová řada a byla přepracovaná a přejmenovaná na Southern Islands. Cayman Islands, Turks Islands, Caicos Islands, St. Barth's Island... to jsou všechno ostrovy na jihu, ne na severu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedny ostrovy jsou refresh na 40nm, druhé ostrovy jsou nové na 28nm. Které jsou které, to si teď opravdu nevybavím, ale budou oboje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podívej se do té roadmapy. NI byla 32nm produktová řada, která byla zrušena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Soudě podle roadmapy 10 měsíců staré, dá se říct, že máš pravdu. Ona totiž nebyla zrušena produktová řada (to jako že AMD nevydá příští rok žádné grafiky?), ale jenom se zrušil 32nm výrobní proces a půjde se rovnou až na 28nm. Teď to nemůžu najít na Fudzille ani na SemiAcurrate, takže jenom toto:

http://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Islands_%28GPU_family%29

Takže Southern Islands jsou nadále na 40nm procesu s ne až tak výrazným navýšením výkonu, zatímco Northern Islands budou 28nm a s dalším zlepšením výkonu a spotřeby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tom všem je nejlepší to, že opravdu nikdo nic neví. Budou opravdu SI dříve než NI? Jaké změny v architektuře budou a na jaký výkon se máme těšit? Všechno jsou to jen dohady, AMD vše utajuje (jako vždy) a jejich informační embargo je pozoruhodně dokonalé. Pokud nové karty budou alespoň z půlky tak dokonalé, máme se na co těšit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, doufám, že ano, kdyby to byla pravda, tak nVidia může zavřít krám, což by nebylo dobré ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bych si něco s jistotou troufal tvrdit, tak že NI nemají nic společného s generací pro 28nm proces. NI byly původně 32nm, jako takové byly zrušeny a přepracovány pro 40nm proces. Zda jsou 40nm verze stále nazývýny NI, nebo se přejmenovaly na SI, teď asi těžko rozlouskneme, ale NI rozhodně nejsou ta zcela nová architektura. Podle některých zdrojů má být nová architektura označovaná jako Hecatoncheires.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladám, že by to mohlo zahŕňať aj mobilné varianty. Inak by bolo tých kódových mien nejako až moc veľa ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.