Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Konference Build nejen o Windows 8 dnes od 18:00 živě

O obsahu trochu napovi "description" ve zdrojovem kodu stranky:

Get insight on creating touch-centric user experiences, fast, fluid, and dynamic applications that leverage the power and flexibility of the core of Windows, used by more than a billion people around the world. BUILD is the first place to dive deep into the future of Windows.

Trochu naivne doufam, ze pro zivy stream nebude potreba Silverlight.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já zase doufám, že to někdo poslechne, prohlédne a někam napíše to, co mě zajímá, případně přidá výstřižek videa s ukázkou... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aby to nebyl treba jen online prenos kompilace jadra :-P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano byl jsi hodne naivni uz se tam zobrazuje: "Chceteli zobrazit tento obsah nainstalujte si produkt Stribrnejhnus"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ne zas tak moc jde to pustit i v mediaplayeru :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslel, že Stříbro bez cukru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mate pocit ze ceskemu zastoupeni Microsoftu taky nikdo nerekl o cem to bude?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo by mel zajem tak potrebuje prohlizec se Silverlightem nebo se da pouzit VLC a "Open Network Stream..." http://mfile.akamai.com/125013/live/reflector:52976.asx

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uff, bylo to dost dlouhý a hodně nahuštěný, měl jsem co dělat, abych u toho neusnul :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takove prezentace zvlada nejlepe asi Jobs. Mluvi pomaleji a nechava divaky vice projevovat potleskem. U tech se clovek tolik nenudi. Premyslim, jestli za to hykani z davu je nekdo placeny :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že v té prezentaci byla šílená hromada informací, které asi průměrný člověk těžko za ty dvě a půl hodiny vstřebá - při té kadenci, co přednášenící hovořili, není výjimkou, že po minutě nevím, o čem se před minutou hovořilo. Z celé prezentace jsem si odnesl a zapamatoval tyto věci: Metro, cloud (Windows Live), touch, aplikace v javascriptu a HTML, ARM. Každému detailu se klidně mohli věnovat hodinu a hovořit o tom pořád dokola. Konferenci mohli klidně roztáhnout na deset keynotes. Přijde mi, že stejně rychle, jako hovořili, potřebují dostat ty osmičky na trh, včera bylo pozdě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako kadence byla fakt hustá. Nicméně některé věci mě na 8 zaujaly: Task Manager, Čeho se děsím je ten pseudohnus Ribbon. Pokud to bude na uživateli co zvolí, budiž, ale vnutit to všem po vzoru office není IMHO moc dobrý nápad. Bohužel stejná myšlenka se projevuje i produktů System center 2012, což je ještě větší kktina. Slovo Cloud se opakovalo pořád. Bohužel MS zapomněl, že prodává i mimo USA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc myslis, ze Cloud nefunguje mimo USA?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždy když jsem se chtěl nadechnout a srovnat si co řekl jeden, začal mluvit druhý :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nechtelo by se vam z toho udelat mensi suma sumarum v jednom clanecku?? sem byl v hokne a ted mrkam na fotbal ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to řeknu takhle: probrat se těma ~140 minutama a udělat nějaký stručný suma sumárum .... mno, asi to bude zase na mě ;). Vzhledem k tomu, že jsem si celé video nahrál, by z toho mohlo něco být ... především nějaké to video (celý tý skoro dvě a půl hodiny dát na web ... to by mě možná v Microsoftu neměli rádi ... a v hostingcentru taky ne a na YouTube tak velký video dát ještě neumim ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono toho zas tolik nebylo... minimálně ne tolik toho, co se už nevědělo z dřívějška.

Windows 8
- poběží na x86/64 a ARM
- bude všude vypadat stejně
- bude žrát míň paměti a CPU než Windows 7
- poběží tam všechno, co na Windows 7
- bude mít Metro i klasický rozhraní
- novej průzkumník s ribbonem, kterej měli všichni při předváděčce schovanej (až tak je užitečnej)
- graf rychlosti při kopírování souborů
- novej taskmanager s grafama využití zdrojů
- novej IE s metrovým i okenním UI
- bude se uspávat do Connected Standby, kde se bude periodicky připojovat k síti, aby zkontroloval maily atd., a většinu času bude mít minimální spotřebu
- start přes EFI za pár vteřin, z úspornýho režimu dřív, než otevřete víko notebooku
- funkce Refresh obnoví systém a aplikace z Marketu, ostatní aplikace smaže a zachová data uživatelů
- funkce Reset smaže všechno a obnoví systém do továrního nastavení
- image pro Refresh půjde změnit konzolovým nástrojem
- všechno, od obrázku uživatele a tapety na ploše, přes mailový účty, až po dokumenty a fotky se bude synchronizovat přes cloud (live účet a skydrive)
- dva počítače přihlášený ke stejnýmu live účtu budou moct sdílet data přes net
- mountování ISO a VHD souborů jako DVD resp. HDD

Metro
- barevný šmatlací hejbací kostičky
- v aplikacích na spodu vyjížděcí kontextová nabídka jako na Androidu
- po straně vytahovací nabídka pro hledání, sdílení, nastavení atd. (charms - jestli ten název nechají, jsem dost zvědavej na českej překlad)
- nastavení aplikace a systému bude sdružený do charmu
- aplikace budou pomocí API úzce propojený (hlavně se týká sdílení a hledání)
- podle rozlišení displeje se budou zapínat funkce jako dvě apliakce vedle sebe, měnit počet kostiček na obrazovku atd. (minimum pro Metro je 1024x768, minimum pro Win 8 je 1024x600)
- vzhledem k tomu, že všechno běží přes IE a ten má HW akceleraci, je všechno v Metru HW akcelerovaný
- obsahuje Market aplikaci

Vývoj aplikací
- pište ideálně webový aplikace v HTML5 + Javascript nebo C# + XAML (Silverlight), protože se nemusí překládat extra pro ARM
- obojí bude podporovat nový Visual Studio a novej Expression Blend
- nový API WinRT obsahuje spoustu připravenejch věcí, takže není třeba dělat ručně layout, souborový dialogy apod.
- stávající aplikace pro Silverlight nebo Javascript půjdou adaptovat s minimálním úsilím
- nahrát aplikaci na Market půjde přímo z Visual Studia
- Market se bude sám starat o licence, aplikace bude možný dávat zadarmo, placený nebo placený s různě dlouhou zkušební dobou zdarma
- zapnutí integrace do Metra (hledání, sdílení) se zvládne jedním řádkem kódu a zapnutím podpory ve vlastnostech projektu

...zapomněl jsem na něco? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V zásadě jsi to shrnul tak, že už k tomu nemusím psát vůbec nic :) Možná je ještě zajímavá specifikace tý placky, co dostanou vývojáři na hraní, ta by se mi docela líbíla :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky by se mi líbila :)
Jenom ta výdrž na baterku bude asi dost slabá, přece jenom Core i5, 4 GB DDR3 a 11,3" displej si něco vezmou a moc velká baterka se tam nevejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bylo :) až jsem u toho začal dělat x jiných věcí a jednim uchem a okem to sledoval. Jaký z toho máte dojem ? Pro mě tedy nic extra, poměrně pěkné a mohlo by se to prosadit, ale nejspíš zůstanu u WIN 7. Ale to už srovnávám hrušky a jabka :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těžko soudit. Přijde mi, že na Metro je na trhu ještě dost málo zařízení se solidní dotykovou obrazovkou, možná se víc začnou prodávat s novými Windows. Něco do sebe to Metro má, to nepopírám, ale jestli jen proto, že Microsoft implementoval ovládání mobilu do desktopu, kupovat nový hardware a potažmo s ním nový software - toť otázka. Každopádně na to, jak to bude makat na tabletech, jsem zatracepeně zvědav. Už delší dobu pokukuju po smysluplné kombinaci notebooku a tabletu a zatím mi nic nevyhovuje, nicméně Windows 8 vypadá jako zlomový moment.

Taky si vybavuju tu část, kde Sinofski srovnával obsazení paměti Windows 8 a Windows 7 SP1. Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že kdyby z toho vyhodili všechno to Metro a nechali jen "Windows Classic", tak tu máme systém, který kdyby se prodával před lety místo Windows Vista, že dneska po XPčkách neštěkne ani pes. Ono to ale nakonec stejně asi bude jen zdání.

Nakonec ta změna v ovládání, pokud bychom přijali Metro, je skutečně pro desktop dost revoluční, řekl bych podobně revoluční jako kdysi s příchodem Windows 95. Otázkou je, jestli je to ovládání vhodné pro běžný desktop a zejména pak pochybuju o tom, že má valný smysl ve firmách. Problém byl taky ten, že Windows 95 tehdy nainstaloval každý, kdo měl balík disket a na papírku instalační klíč. Trošku si tak říkám, jestli to licenční politika podobná té dnešní krapítko nezbrzdí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu jen souhlasit. Vypadá to, že WIN 8 budou patřit úplně do jiného segmentu trhu než WIN 7. I se divím, že pokračují v číslování a nezvolili jiný název pro tento systém - Win něco.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro pořádek: Windows 8 není finální název, ale pracovní. Není samozřejmě vyloučeno, že se to tak ve finále bude jmenovat, ale nikde to zatím není psáno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

W95 byly na CD, na disketach byly W3.11

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to CD dokonce ani nebylo bootovací, pamatuju, jak jsem to předělával, abych mohl instalovat bez disket.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo k tomu ještě druhý CD se zavaděčem, to si pamatuju...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsme do práce nedostali. Tři diskety jako zavaděč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 95 vyšly jak na CD, tak na disketách, dobře si to pamatuju. První disketa (možná první dvě, teď si nejsem jist) měla tradiční 1,44MB formát, další měly trochu hustší 1,6MB formát. Používaly 21 sektorů na stopu namísto klasických 18. Byl to shodou okolností jeden z prvních pokusů o jakousi "ochranu proti kopírování", protože jednak nebyl každý program schopen takto disketu naformátovat (vzpomínáte si na německý VGACopy? ;) a jednak ne každá disketa tak hustý formát skutečně snesla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ, přesně tak. Těch disket bylo asi 30. Jen si nejsem jist, že za jejich vyší kapacitou stála snaha o ochranu proti kopírování a ne snaha ušetřit výrobní náklady za jejich počet. A pokud ano, tak to nebyl jeden z prvních pokusů o ochranu protí kopírování. Instalační media s nestandardní organizací FAT nebo s úmyslně vadnými sektory se objevovala dávno před Windows 95.
Nevím jak jinde, ale v mém okolí se hojně používaly programy FDREAD/FDFORMAT již kolem roku 1993, takže byla vyší kapacita disket jako ochrana zcela bezpředmětná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

31

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokonce. :) Nebylo to tak, že jich bylo 30+1 nebo 29+2 doplňkové? Přece je to už nějakej ten pátek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče prvních pokusů ... myslel jsem to tak, že jako u Microsoftu. Sám jsem se s ochranami proti kopírování disket setkal už dříve.

Asi nejzajímavější ochranu proti kopírování disket, kterou jsem zahlédl, byla ta, co chránila instalační disketu IDOS (jízdní řády). Přišel jsem na to úplnou náhodou, když jsem si vyrobil rezidenta, který na obrazovce ukazoval, na které stopě se právě nachází hlavy mechaniky. No, a při instalaci IDOSu z originální diskety jsem si nemohl nevšimnout, že se najednou hlava vystavila na 81. stopu (formát diskety má standardně stop jen 80). A hle - tam byla identifikace originálu. Stačilo udělat program, co zkopíruje 81. stopu, což byla pro mě tenkrát brnkačka. Drtivá většina mechanik neměla problém pracovat dokonce s 82 stopami. Pak už to naráželo na okraj a 83. a další stopy už byly na stejném místě jako 82. - ale příkaz na vystavení na ty stopy mechanice poslat šel ;).

Na FDFormat jsem málem zapoměl ;). To byla legenda. Maximální použitelné kapacity, které jsem s ním tenkrát dosahoval, bylo asi 1,7 MB nebo tak nějak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S usinanim jsem problem opravdu nemel. Spis se mi z toho jezily vsechny chlupy na tele, coz je stav, kterej s usinanim moc kompatibilni neni. ;)
Metro je preanimovana a prebarvickovana silenost. Na tablet by to nemuselo byt spatny, ale proc to cpou i na desktop, to opravdu nechapu. Ale prej to pujde uplne vypnout, takze asi v pohode. I kdyz ne ze by me to az tolik trapilo, stejne to vidim tak, ze investice do krabice Win7 se vyplatila a vydrzime spolu jeste hodne dlouho. Jen se mi ani trosku nelibi, ze mi chcou utnout podporu uz v lednu 2015, to hodnotim jako poradnej podraz. :\

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že by to mohl být zajímavý krok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak hodinu jsem koukal, ale pak mi z toho začala jít hlava kolem a vypnul jsem to. Šílená nalejvárna informací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dík

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.