Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LaCie uvádí externí RAID 0 SSD připojitelný přes Thunderbolt

jestli se to applu podaří prosadit jako tenkrát usb nebo zrušení fdd, tak to bude "klasické jablečné pokračování" v udávání trendu budoucnosti... je to hodně zajímavé rozhraní nejen na hraní, zdá se...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vyrazí dech. Nejdřív překvápko v podobě novinky a zároveň v podobě implementace v jablíčku a teď už i jedno hotové zařízení.
Nyní dává smysl, že intel kašle na USB3. Toto opravdu vypadá jako skutečný nástupce, který má velký potenciál (v podobě optiky apod. věcí).
Toto mi už nepřijde jako nemastná, neslaná a splácaná náhražka jakým je třeba USB3.
Ovšem na cenově přijatelná řešení si asi ještě pár let počkáme.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USB mi neprijde jako 'nemastna, neslana a splacana nahrazka'.
1) je to vsude a vsude je to kompatibilni (o tom se mnoha technologiim muze jen zdat)
2) je to levne (je to vicemene SW reseni)
3) je v tom napajeni

USB neni dokonale, ale bude to s nami jeste hooodne dlouho. Me osobne to vubec nevadi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sorry, nevsiml jsem si te trojky za 'USB' a reagoval jsem na neco trochu jineho... takze OT

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja tedy USB moc nemusim :-( Zbytecne zatezuje procesor, je neefektivni (FW s 400 mbps je rychlejsi nez USB s 480 mbps), nesmyslne omezene napajeni, diky cemu je neustale problem s externimu disky atd.
Jedina vyhoda je rozsirenost. Ale to je veci marketingu a ne kvalit. Je to stejne jako rikat, ze VHS bylo lepsi nez Beta, jelikoz bylo rozsirenejsi ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzdy ma pobavi, ked vidim ako pri porovnani veci ludia vymenuju vsetky vyhody a nevyhody, len akosi zabudnu na jednu, podla ktorej sa 90% ludi rozhoduje, a to je cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to spatne porovnava, jelikoz cena je z velke cast dana rozsirenosti. Ale i tak - o kolik drazsi je radic pro FW od USB radice? Bude to v radu korun, maximalne desetikorun. Nevim jak u vas, ale kdyz si budu kupovat treba disk za 2000, tak 50 korun opravdu nehraje roli, dulezitejsi je rozdil ve vlastnostech... V pripade stejne rozsirenosti by ten rozdil byl jeste mensi
Takze se vracim k tomu, co jsem rekl pred tim - je to vec marketingu a lidske blbosti...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono nejde o to, kolik jste ochoten si připlatit za jeden disk. Jde o rozdíl v ceně komponent na třeba sto tisíc výrobků v jedné sérii a za tři měsíce na dalších sto padesát tisíc atd. Pro výrobce, který ty komponenty nakupuje a používá je to rozdíl veliký - pokud nepřesvědčí dostatečně velkou skupinu lidí, že potřebují tu dražší variantu (pomocí podprahového přesvědčování o jejich výjimečnosti). :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevím, asi je to blbost, ale toho kdo vymýšlel Thunderbolt bych kopnul :) na všechno jsou zkratky, USB,SD,LAN,PCI,MMC,DVD,Wi-Fi.... a na co není tak se to aspoň dobře vyslovuje - blůrej,blůtůt :)... ale Thunderbolt nejde rozumně zkrátit, a člověku neovládající angličtinu bude problém si to vylustit v letáku z elektra :D jinak tomu fandím, krok vpřed :)
NoDi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tbolt?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle me se to za par dni zacne zkracovat jako TB :)a vyslovovat TíBíčko :)) (nezmekcovat) mozna se to bude blest s Tera Bajty ale koho by to "tizilo" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viděl bych to spíš na TéBé. Teď mi to příjde divný říct: Hele kámo, připoj to přes Tébéčko. Ale nemít zažitou zkratku např. USB tak mi taky zní dívně. Myslim že by se prosadit mohla, ale určitě to bude nějakou dobu trvat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako TéBé si už zkracuju aplikaci na mobil Trek Buddy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. me napadla jeste jedna vec na co se Tb da pouzit .... mit treba itx desku ( ci jakoukoliv) a osazana timhle svabem .. vyvod by byl do necoho jako dock-ovaci stanice-box-case ve ktery by byly treba sloty PCI,PCIe pro ruzny karty a zarizeni .. urcite by nekoho napadlo i par dalsich-podobnych moznosti ....apropo jak ze ten kabel muze bejt dlouhej ? .. jsem zvedavej na Thuderbolt 2.0 (asi :-) ) kdy to bude uz vedeny opticky a a rychlost bude jeste vyssi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tomu dobre rozumim, opticke prevodniky budou socasti konektoru na kabelu, takze az se objevi opticke kabely s miniDP konektorem na koncich, pujdou normalne zapojit do jiz existujicich zarizeni. Myslim, ze nekde psali o 20 m pri plnych 2 * 20 Gbps full duplex. Nyni na metalice je to 3 m s gar. tokem 10 Gbps full duplex.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zmotal jsem to. Na optice: 2 kanaly, kazdy 10 Gbps v obou smerech, bez napajeni. Na metalice: 2 kanaly, kazdy 5 Gbps v obou smerech, az 10 W pro pripojene zarizeni (napeti jsem nikde nenasel, neregulovanych 14.4 V pri cca 750 mA by davalo smysl).
Evolucne pak bude pribyvat pocet kanalu a s tim zrejme i zmeny konektoru, az do recenych 10 * 10 Gbps full-duplex.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.