Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lenovo GeForce RTX 4090: Vapor chamber, 13× heatpipe a 36 cm na délku

Asi hloupý dotaz, ale Lenovo působí jako výrobce GPU? Nebo to je novinka a pro RTX 4*** řadou začnou být výrobcem?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Lenovo (i Dell nebo HP) staví hotové sestavy a některé díly si samo navrhne (například i základní desky) a nechá vyrobit pro svou potřebu. Stejně tak si evidentně navrhne i vlastní nereferenční grafiku. Nicméně tyhle jejich komponenty se neprodávají na retail trhu (v obchodě), ale dodávají je pouze do těch svých hotových sestav.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Na poměry kvality zpracování těchto verzí grafik od hp, Dell a lenovo je toto ale opravdu extrémní nadprůměr.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle taky není do levných sestav kterých budou plné krámy ale do nějakých topových sestav. Počítám že v nějakém vymazleném Alienware taky nenajdeš grafiku s lisovaným hliníkovým pasivem ale s poctivým žebrováním a heatpipes…

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem možnost jeden Alienware odkrytovat a nic moc teda ta NVidie vevnitř. Rozhodně nenadchlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=ifptCYjjgtI ano není to vyloženě prémiový model ale rozhodně neurazí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vaporka, hliníkový pasiv a TURBO ventilátor to jistí ;)

Samozřejmě nechybí nejlevnější SATA SSD, nějaká plotna, McAfee a jednokanálově zapojená RAM, ideálně nějaký low-cost noname.

Nechcete k tomu extra připojištění, záruku, MS Office předplatné a periferie?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=Uzy-0nzncCc tohle tedy není zrovna hliníkový pasiv.

https://www.youtube.com/watch?v=ifptCYjjgtI Tady máš novější variantu, opět vyložený hliníkový pasiv s jedním fanem, tady už ani není SATA SSD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hm, ale pořád ti Dell nemá problém prodat za 31 tisíc alienware r13 s i5-12400F, GTX 1650 S a 8GB ram v jednom slotu, přičemž ekvivalent si postavíš za nějakých 22000, ale bude to bez fešné skříně a bez spešl základní desky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ta spešl deska nemí spešl možnosti, jako třeba víc PCIe slotů, nebo HW RAID pro SSD disky, tak si to můžou spešl narvat do spešl místa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta deska je speciální právě tím že nemá běžný form factor a jak tak koukám tak ani napájení není standardní. Na druhou stranu, dala by se z ní udělat zajímavá elektrická kytara.

https://www.hardware-corner.net/wp-content/uploads/compare/Alienware_Aur...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý vtip s tou kytarou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak píše kolega, tímhle výrobci si dělají vlastní grafické karty které dávají do hotových sestav

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD tiež "vystrája", síce s CPU, ak keby nejakú vlastnosť Zen4 tajili, keďže majú položku "The newest specifications"

Tuesday, September 27 | 12 PM CDT | 30 min

TOGETHER WE ADVANCE GAMING PCS: THE NEW AMD RYZEN™ 7000 SERIES PROCESSORS

What we will cover in this webinar:
● The newest specifications
● The latest technologies and latest features, including the new AMD EXPO™ technology

SPEAKER
Donny Woligroski
Product Marketing Manager
AMD
https://explore.amd.com/e/659533/-utm-medium-email-utm-term-btn/cd9brz/1...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Klasická cihla je 7,5x15x30 cm, jestli se nepletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale nejsou rozměry cihly, ale tzv. konstrukční rozměry, kde jsou započteny 1cm spáry na maltu. Samotná cihla je ve všech rozměrech o 1 cm menší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

presne tak ako ideálna
Vapor chamber
má v sebe kvapalinu s nekonečným skupenským teplom

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, pokud by mela nekonecne skupenske teplo, tak by to jaksi nebyla vapor chamber, ale neomezeny pohlcovac tepla bez jakychkoli probihajicich procesu :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to už je opravdu slušný výhul. Někdo by asi měl vyrazit poléčit ego.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Zakaznici. Ziadna firma nevyraba to, co sa nepreda.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

hlavně bude vtipný těch 600W dostávat ven ze skříně :)
bych zavedl nový parametr pro PC skříně, kolik tepla je schopná odvézt ze skříně za jednu minutu :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevím kde bereš 600 W ale dostat 600 W ze skříně není vůbec žádný problém. Sestavy kde byly grafiky které žraly dohromady i 1000 W tady už byly a nebyl problém je chladit. Reálně ti stačí jeden ventilátor abys měl dostatečný průtok vzduchu

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Fractal Design Torrent s 2x180mm fanmi vpredu a 3x140mm na spodku nemá väčší problém...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

čitaš mi myšlienky prave sa pozeram po takej skrinke ale len s 2x200mm ventilatormy, myslim že prietok vzduchu bude stačiť :D
na CPU nejaku nocula 15 možno aj bez ventilatora, jed na nu bude priamo fukať 20cm ventilator tak na čo :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí aby se ten vzduch hýbal dostatečně rychle, na to ti stačí jeden ventilátor. Jde jen o jeho výkon. 10 ventilátorů na 400 otáčkách může udělat stejný nebo i horší tok vzduchu jako jeden stejně velký ventilátor s 2-3 tisíci otáčkami. Otázkou je zda chceš poslouchat těch 2-3 tisíce rpm nebo chceš ticho.

Sestavu se 100-150W bez problémů uchladíš zcela pasivně, dokonce i v malé iATX sestavě. Na běžnější herní sestavu s nějakými 200-400W ti stačí na průvan skříní jeden ventilátor na relativně nízkých otáčkách. Leckdy přidávání ventilátorů do skříně ničemu nepomůže a někdy to má i negativní dopady protože naruší plánovaný flow vzduchu, nemálo skříní spoléhá na negativní tlak kdy zvláště grafická karta nasává vzduch zezadu skříně. Klasika třeba u velice oblíbených a rozšířených NZXT S340 a H5xx skříní…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám něco podobného od lian-LI pc-o11-dynamic 9x120Fan ale s tímto GPU bych tam nedal bočnici :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady mne napadá jedna věc. Značkové sestavy mívaly plombu, pokud tam stále jsou, jak si zákazník přenastaví TDP karty přepínačem na ní?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba budou mít přepínač i softwarový. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O jaké plombě mluvíš? Je plomba funkční součást výrobku? Není, takže jestli tam je nebo není je irelevantní, pokud myslíš kvůli porušení záruky tak buď v klidu, jak u nás, tak třeba v US to nemá žádnou právní váhu a nijak neovlivňuje nárok na záruční opravu. Firmy jako DELL, HP apod. když máš problém, tak tě klidně po telefonu s případným instruktážním videem pošlou dovnitř té skříně abys nějaký úkon udělal sám, samozřejmě to nemusíš dělat, pokud se necítíš, ale je pro ně levnější to vyřešit po telefonu než to někam doprvit a věnovat se tomu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuji jen, jak to bylo u nás s plombou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomínáš na jeden důležitý faktor. To bude drasticky záležet na teplotě v místnosti. Při běžných 20-25 °C nebude odvést 600 W tepla možná problém (i když v kombinaci ještě s intelem (až 355 W) a teplem ze zdroje, MB, a M2 SSD se dostaneme už přes 1 kW odpadního tepla).
Nicméně v okamžiku, kdy udeří letních 35 °C už odvést takové množství tepla zrovna malichernou záležitostí nebude.

Takže místo odvedeného tepla za jednotku času, by to spíš měl být údaj o odvedeném teple za jednotku čase při konstantní teplotě místnosti (což se bez klimy stejně nedá udělat)
A Watty za minutu by byly poněkud zmatečné. Praktičtější by byly buďto v sekundách nebo hodinách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V místnosti obvykle vzduch moc neproudí, málokdo je rád v průvanu, velký ventilátor zase většinou směr proudu vzduchu cyklicky mění. V každém případě se vzduch v okolí počítače dřív nebo později ohřeje. A nutně to bude mít nakonec i vliv na teplotu nasávaného vzduchu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom právě mluvím.
Bez klimatizace nelze zajistit konstantní teplotu místnosti (leda by byla všechna okna dokořán a vzduch v místnosti měl teplotu okolního vzduchu).
Takže ano, účinnost chlazení bude klesat s tím jak PC bude cyklicky zahřívat své chladící médium (vzduch)

Pěkné řešení by bylo udělat pro PC vzduchotěsnou bednu připojenou na přívod vzduchu a výdechy po plynových kamnech (typické topení ve starých Baťovských domcích), PC by tak nasávalo studený vzduch přímo z venku. To by ovšem neřešilo nízkou účinnost při letních parnech ani vysokou prašnost typickou pro městský vzduch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úplně nejlepší je propojit vodní chlazení přes výměník, s dalšími systémy klimatizace, jako tepelným čerpadlem a dál. U velkých serverů a superpočítačů se tím vytápí běžně university i kanceláře. Jde jen o to, kdo se toho chytne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z fyzikalniho hlediska je teplota vstupniho vzduchu nepodstatna, odvedeni daneho odpadniho tepla tu teplotu vzdycky zvedne o pevny pocet stupnu. Jinak receno, pokud je na vstupu teplota 20C a na vystupu 35C (delta 15C), tak pri vstupu 35C bude vystup 50C. Doposud vsecko v poradku, chladici je to jedno.

Problem je to, ze se logicky zvedne teplota ochlazovane komponenty, pravdepodobne o vic, nez tech 15C, protoze pri vyssich teplotach se zveda ztratove teplo. Presneji, komponentu neuchladite na nizsi teplotu, nez je vystupni teplota vzduchu, takze chcete chlazeni s malym teplotnim prirustkem. A to se mnohem lepe dela s vodou.

Reseni je nekolik, osobne bych navrhoval klimatizaci - konecne, sestava s danou grafikou predstavuje desitky tisic Kc, takze neni nerealne se zamyslet nad vhodnym prostredim. Nemluve o tom, ze ten paran taky oceni konstantnich 25C v lete. Jestli sestava slouzi k praci, tak tim tuplem chcete klimu. Pokud neni klimatizace mozna, tak je dobry napad umistit pocitac do sklepa. Zakladem je ale dostat ten vykon mimo mistnost, zejmena kdyz se bavime o 500+W. Mit pocitac v jine mistnosti taky neni uplne absurdni - provrtat stenou/stropem diru na kabely je pomerne jednoduche.

Pridavat cas k odvadenemu teplu nedava smysl - pokud chladic odvede rekneme 300W, tak odvede 300Ws, 300Wh

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže klima znamená další spotřebu navíc. Co to teplo raději nějak lépe využít?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klima neznamená žádnou spotřebu navíc, resp. minimální. Klimu budu mít zapnutou i když mám počítač vypnutý

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro někoho, kdo si ji kvůli tomu pořizuje, to rozhodně znamená spotřebu navíc. Tak jak to bylo napsané, to tak rozhodně vypadalo. "Reseni je nekolik, osobne bych navrhoval klimatizaci - konecne, sestava s danou grafikou predstavuje desitky tisic Kc, takze neni nerealne se zamyslet nad vhodnym prostredim. Nemluve o tom, ze ten paran taky oceni konstantnich 25C v lete. Jestli sestava slouzi k praci, tak tim tuplem chcete klimu".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spotřebu navíc to pro nastavení dané teploty chlazení samozřejmě znamená. Klimatizace neběží nepřetržitě, ale jakmile dosáhne požadované teploty, tak se vypne, nebo běží jen ventilátor bez chlazení. Pokud do místnosti přidáme jakékoliv teplo navíc, tak klima poběží o to častěji, o kolik ji bude dát práce toto teplo navíc ochladit, takže tam zaplatí člověk tu spotřebu v létě při klimatizaci ještě jednou - dle příkonu topného tělesa, v tomto případě PC. Kdo bude mít notebook, zaplatí samozřejmě menší porci spotřeby navíc, než ten, kdo bude mít několika set watové stolní PC, ale spotřeba navíc tam bude každopádně. To by potom nefungovaly fyzikální zákony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto píšu, že je rozumnější to teplo využít, než se s ním "prát" za cenu další energie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě ale ten vliv na spotřebu už bude malý jestli budu chladit na 23 z 30 nebo 31 je už poměrně jedno. Jestli spotřeba Klímy bude 1kWh nebo 1.1kWh už je celkem irelevantní když běží 10 hodin denně. Neco jiného by bylo kdybys to zapinal jen kvůli té grafice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že dost lidí bude brzy klimu zapínat méně než 10 hodin jen podle potřeby, už takové znám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano výstup se ti ohřeje víc, ale to ničemu nevadí, chlazená komponenta bude mít pořád stejnou teplotu. Nevidím rozdíl v zimě při 19 stupních a při 30 v horkém letním dni. Komponenty jsou pořád na stejných teplotách +- nízké jednotky stupňů. Maximálně mohou jet ventilátory na vyšší otáčky, pokud jim to dovolíš - já ne :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se zvýší teplota chladícího vzduchu, ale nezvýší se patřičně průtok vzduchu přes žebra chladiče, tedy pokud se nezvýší otáčky, tak při stejném tepelném výkonu, musí jít teplota logicky nahoru. kdyby to nebyl rozdíl, asi by při recenzích, chladičů, procesorů nebo grafických karet neuváděli teplotu v místnosti. Fyzika nejde okecat. Navíc si přímo odporujete s tím, co jste napsal výše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však píšu že se Max zvednou otáčky. Nicméně 5-7 stupňů navíc no to hypoteticky přidá při stejném toku není nic co by musel clovek řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

20 nebo 35 není reálně žádný velký rozdíl, teplo samozřejmě odvedeš ze skříně stejně dobře. Jen se ti bude ohřívat vzduch v té místnosti a tím i vzduch který budeš nahánět dovnitř, ale to nic zásadního nezmění, podstatný je tok chladnějšího vzduchu přes chladič. Dokud je chladnější než ten chladič, tak bude chladit. Ve skříni ti stejně cirkuluje vzduch klidně kolem 50 stupňů

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nereferenčné Zotac 3090Ti Amp Extreme Holo a Evga 3090Ti FTW3 majú tiež veľkú vapor chamber...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uříznout teď je otázka jestli kartu nebo bočnici :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plně rozumím tomu, jak to má fungovat. Ale úplně si nedovedu představit, že ten výparník je vlastně orientovaný "nabok". Chlazená plocha je svislá, kapalina bude dole, takže je jí tam tolik, že je celá styčná plocha pod hladinou? Kde se potom páry vysráží, připadá mi, že je tam málo prostoru na koloběh. Navíc více jak půlka rozvodného "potrubí" (heatpipes) by byla jakoby pod úrovní té kapaliny... a vede z tohoto podhledu dolu...
No, ale asi jim to funguje dobře, když to tak dělají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je Lovelace jenom 4nm tape-out Ampere u TSMC plus dalsi jednotky navic a k tomu supernenazranost, pak necht si takovy produkt ukazkove strci do sve nenazrane prdele, kdyz jednoduse zhlizim kolik medi a celkove surovin bude potrebne vynalozit jenom na jednu RTX 4090, pak se lidske mysleni k planete Zemi nadale nezmenilo ale je jeste agresivnejsi(chovanim), cili bude se planeta drancovat co to da..., ja bych rovnou takovehle picoviny vyrabet zakazal, je to nesmysl, jestli nedokaze firma navrhnout skutecne efektivni a pritom vykonne GPU, pak nema na trhu jednoduse co delat, vubec nebudu akceptovat fakt ze jiz stredni rada RTX 4060 ma zrat pres 200W!, u grafickych karet je maximum 250W, u OC prehonenych 300 a smitec.

Mne to pripada ze se vyrobci procesoru a grafik presunuli z consumer sfery do servru, protoze energeticky narok, vykon i naceneni tomu plne odpovida, jenom aby to prodali, soucasne grafiky lidi kupovat nechteji dokym vic svou cenou nepadnou plus bazarovy trh, aby trh grafik nespadnul v prodejich next-genu na sve dno hned po jejich uvedeni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě umíš udělat více výkonu s menší spotřebou, pak bys asi měl poslat těm firmám CVčko a v motivačním dopise jim vysvětlit že všichni ti inženýři jsou neschopní. Když je přesvědčíš, budeš mít luxusního fleka…

Pro normální uživatele pak není problém si koupit GPU s příkonem, který bude pro ně akceptovatelný. Samozřejmě že výkon bude odpovídat příkonu, takže u 200W grafiky nedostaneš výkon 300W grafiky… Nikdo ale nikoho netlačí ke koupi té 300W.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá, tak mně doporuč několik moderních grafik se spotřebou 20-70W.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Moderné ? Asi žiadne, inak GT1030/1650.

Trhu sú nejaké moderné 20-70W u pr*ele, pozri sa do obchodov na karty aké sú v predaji, to že si vymyslíš nejakú nezmyselnú požiadavku ktorá zaujíma minoritu zákazníkov a potom sa čuduješ že sa nič také nedá kúpiť nie je problémom nVidie ani AMD.

1080p @ 144/165/240Hz, 4k @ 60 či už 120/144Hz, nové hry - to všetko chce výkon a výrobcovia idú pochopiteľne po tom a nie aby vydali novú 20W grafiku pre 8,5 zákazníka ktorá reálne oproti GT1030 bude žrať o 7W menej a pár geekov na nete bude debatovať ako tých 7W je neskutočný rozdiel a že idú testnúť ako to prehráva 16k@60Hz v 700Gbps .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedině AMD APU, to nadcházející by mělo mít pěkný výkonový posun oproti dosavadním desktopovým Vegám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co si pod tím představuješ? Grafiky s takovou spotřebou na trhu jsou. Netuším ale k čemu je chceš používat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Copak na to řekne lední medvěd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve Francii jsou odstavené jaderné elektrárny protože nemají dost vody na chlazení
Ve Španělsku vodní elektrárna nemaká, protože v přehradě nemá vodu

.. a do toho tohle topné těleso.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a toto topne teleso je absolutne kriticke, protoze roztopi polarni cepicky, ta voda potom zatopi Francii i Spanelsko a mame Vodni svet :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Furt tuhle blbost nekdo opakuje.

Vody na chlazeni bylo dostatek. Asi dve jaderky musely V LETE snizit vykon, protoze byla voda v rece uz prilis tepla a dalsi ohrivani by melo negativni vliv na mistni ekosystem.

Francie odstavila cca sestinu jaderek kvuli (zanedbane) udrzbe!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve Francii dlouhodobě kašlali na údržbu 40 let starých jaderných elektráren a víc než polovina je zralá na odstavení, taková je realita. Tu takzvanou plánovanou údržbu v termínu nemůžou stihnout, to je hlavní důvod proč stojí. Nízká hladina vody - mimochodem druhý dlouhodobý problém - se do toho prostě trefila jako vítaná výmluva pro pro neschopného politika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ještě bych dodal, že je to velký problém, protože Francie je z celé EU nejvíc závislá na jaderné energetice. I Japonsko znovu zprovozňuje odstavené reaktory, Německo taky, Británie rovnou staví 6 nových jaderných elektráren.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este trochu vacsie rozmery a Australcania to zacnu kupovat ako vrtulou pohanany surf, resp. paddle board.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

36cm je ještě v pohodě, to se mi do skříně vejde ještě s rezervou, takže jsem připraven i na RTX5090 xD xD
Jen mě zaráží ta věta v článku:
"mohou odvést heatpipe (které by se přímo na GPU nevešly v počtu vyšším než 2-3)."
....jak velký má být čip??
Protože moje RTX2080Ti má v přímém kontaktu s GPU 7 heatpipe
https://i.ibb.co/kMbTxR5/20220920-172905.jpg
Zajímalo by mě kde tedy autor článku byl na tom že se víc než 3 heatpipe nevejdou na čip

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na dnešním keynote mně dost překvapila cena, na nvidia.com pro cz trh "jen" 48k pro 4090. Čekal jsem více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrej vtip :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to o 400 dolarů méně než byla na začátku 3090Ti a o 100 víc než 3090 na kterou lidi stáli před krámy ve frontách i dva dny + dělali pořadníky.

Takže 2-4x víc výkonu za takovou cenu je v pohodě. Lidi platili nedávno víc za 3080. Ber to tak že 16 stovek dolarů není v US nic hrozného když žiješ ve větším městě a vyděláváš 100-250 tisíc ročně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejvyšší Ti model, není nikdy v pohodě. Rozhodně nemá lepší poměr výkonu a ceny než nižší model, právě naopak. Ale pokud to berete tak, že totéž platí o nejvyšších modelech procesorů, pak to v pořádku je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já srovnávám mezigeneracne. Samozřejmě ze Top grafiky byly vždy v poměru cena/výkon méně výhodné než mainstream. Ale v high endu jde prave o ten top výkon. Cena je druhořadá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to jen 2x více výkonu v raytracingu? Nic jinýho jsem v prezentaci nezaslechl, že by se něco srovnávalo.

Cena je minimálně 2x přetažená, stejně jako je u 3000 řady. A je mi úplně jedno jestli někdo čekal před krámem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena je dana. Pokud je to předražené, tak se to nebude prodávat. Fronty před krámy znamenají ze to má kupce, kteří kromě ceny jsou ochotni obětovat i dost času. Býť někteří poslali stát placené brigádníky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, tak zrovna těch 100-150 jsem schopný být za rok v +... ale stejně mám furt dost rozumu na to si takovej nesmysl, jako GPU za 50, odepřít, i když bych na to ty prachy našel, pořád mi to připadá nechutně moc... to jsem až taková držgrešle? Za GPU jsem ochoten dát max. tak 15 a víc ani hovno a to ani neupgraduji každou generaci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak každý má jiné priority. Někdo to prochlasta někdo prokouri, někdo koupi pekenejsi disky na auto někdo do kufru auta návod audio za čtvrt mega.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A někdo vůbec nevyhazuje peníze za kraviny. Někdy mám pocit, že se lidé poměřují jen podle peněz a proto mají potřebu ukazovat, že je mají. Jenže v životě jsou daleko důležitější věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A je to s DPH?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano to odpovídá kurzu dolaru +DPH.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.