Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Letní téma: vybíráme kompakt s výměnnými objektivy

Bezesporu je nejlepší Sony a to nejen pro snímače, ale pokud vím, tak jsou jediní po boku s Olympusem, kteří dělají pro tyto fotoaparáty zoom objektiv s rozumným rozsahem a menším ohniskem než 28mm (po přepočtu na kinofilm). Jenže ta cena je taky někde jinde, a abych platil 30 tisíc za tělo NEX-7, to se mi zdá poněkud přehnané. Ale pokud bych neřešil peníze, tak pro mne je Sony v tomto segmentu jediná volba.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Snímače jsou jen jedna věc. Druhá věc je optika Sony, která zvlášť v případě zoomů není co do optické kvality nijak oslňující. Kvalitu objektivu bych určitě podle papírových parametrů nesoudil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sohlasím, vždy je potřeba brát v potaz komplet, tělo+objektiv. A utrácet 30 tisíc a pak kupovat laciné objektivy nedává smysl....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Nejlepší setovou optiku má paradoxně asi Samsung, nejlepší poměr cena / kvalita pro dodatečné objektivy je u Pentaxu a Canonu. Takže teď babo raď. :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

myslíš že např. 18-55 seťák samsungu je lepší než 18-55 seťák pentaxu?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že jo. Ideální je double kit 18-55 + pancake 30 - oba dostaly na digimanii "Trefu" a při pohledu na fotky s tím souhlasím. A to s tím oceněním pro objektivy opravdu moc neplýtvají, nevzpomínám si, že by to někdy dali někomu jinému a už vůbec ne seťáku.

http://www.digimanie.cz/art_doc-861AC10EEEF79285C12578F1005623D0.html

http://www.digimanie.cz/art_doc-8EBC44F0F05338CDC12578F1005F17B0.html

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

netřeba linkovat konkurenci, samsung 18-55. 30 i 50-200 jsem testoval na cdrku já také a jsou to výtečná setová skla. jenže to pentaxí 18-55 II prostě není horší. nebudu tvrdit, že je lepší, ani že je výrazně lepší, ale vím z vlastní zkušenosti, že to moje (z kitu s K200D) horší rozhodně není.

PS: hodnocení na digimanii je často dost zcestné, zejména u novodobých kompaktů hrajících megapixel war. skoro bych si až myslel, že tamní autor dostal v balení i nějaké ty kapříky, ale to je jen tak můj dojem na základě občasného srovnání fotek v recenzi s tím, jaké závěry na jejich základě jsou v textu vyvozeny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry za linkování, nepokládal jsem je za konkurenci, už to dělat nebudu. :-) S hodnocením hodnocení digimanie souhlasím, navíc je tamní hlavní redaktor taky trochu fanda Samsungu. Ale při pohledu na obrázky tady z těch dvou objektivů jde vidět, že je to opravdu trochu jinde, než základní seťáky od Canonu nebo Sony. Fakt je ten, že na Pentax tam trochu kašlou, tak ho tam testovaný nemají, což je škoda.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

kdyžy pustím trochu inside infa, tak: zatímco samsung je ve spolupráci s redakcema aktivní (ať již jde o monitor, mobily, foťáky) a "spamují" kdejakou blbou tiskovkou, tak nikdo z českýho zastoupení pentaxu se nikdy neozval ... a to píšeme o pentaxu prakticky vše co se šustne. takže tohle konkrétně není vina digimanie, ale toho, kdo tu "zastupuje" pentax.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

na Pentax jde napr nasadit Pentax 10-17, sigma 8-16, sigma 10-20, na sony neexistuje zadny svetelny zoom ani zadny svetelny delsi pevnak

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

prosim upravte slovo "komunismus" na "socialismus" alebo "byvalej rezim", nejako som alergicky na ideologiu ktora nikdy nikde nefungovala. :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle jsem řešil před rokem také.Jsem pokud jde o focení amatér ale když už budu fotit tak jsem chtěl aby mi z toho přístroje lezly pokud možno co nejlepší fotky.Da dal jsem na velmi přívětivé recenze Samsungu NX11 a při koupi jsem si připlatil za další objektiv.Dnes na dálku všem redaktorům co testovali tento přístroj za radu ke koupi děkuji.Ten foťák je chytřejší než já :-)) a fotky dělá tak nádherné že bych se na takové nikdy bez něj nezmohl :-)).Samozřejmě žádný foťák nenahradí estetické cítění a vidění světa ale tu technickou nádeničinu dnes ty dobré přístroje zvládají téměř na jedničku.Je mi jasné že profík nebo poloprofík se mnou asi souhlasit nebude ale amatéři jako jsem já určitě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím zda může redakce ovlivnit technickou věc kolem vašich stránek ale moc by tu bodlo mít k dispozici úpravu vlastního příspěvku.Občas člověk něco přehlédne nebo dostane nápad jak přeformulovat svou myšlenku a po odeslání už je pozdě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja fotim s Nikon V1. Sice niesom ziadny profi fotograf, ale velmi sa mi na nom lubi viacero veci:
1. dost dobra vydrz na baterku - na dovolenke som spravil aj vyse 2000 fotiek za den (k tomu sa dostanem) a vydrzala mi niekolko dni. BTW je tam rovnaka baterka ako v D7000.

2. velke FPS - (samozrejme ze v zavislosti od dlzky expozicie) vie spravit vela full fotiek za sebou (a to aj s mechanickym shutterom). Kedze sa nepovazujem za skuseneho fotografa, pri snimkoch v pritmi je vidno, ze sa mi trochu trasu ruky. Ale vyuzivam to, ze nafotim z kazdeho zaberu 4 fotky (len drzanim spuste, fakt to stihne do sekundy) a potom na PC vyberiem najlepsiu a ostatne zmazem. Takto sa mi podarilo spravit z ruky napriklad toto: http://lmao.sk/~px/DSC_4755.jpg

3. autofocus - ten autofocus je uplne skvely, co je aj dovod, preco som si V1 vybral, kedze moje predchadzajuce skusenosti so zrkadlovkami skoncili tak, ze som mal polovicu fotiek nezaostrenych. Je velmi, velmi rychly a dokaze dobre refokusovat pocas videa.

4. Slow motion video - dokaze 400fps pri 640x240 a az 1200fps pri 320x120, sice to nieje na ziadnu produkciu, ale da sa tym zabavit a dokonca som to uz aj raz prakticky pouzil ( http://www.youtube.com/watch?v=zUwD_OBcDV0 )

Ale niektore veci ma na nom aj sklamali, najma:
1. umelo okliesteny timelapse mod, kedy nieje mozne nastavit snimanie viac ako 999 fotiek a interval kratsi ako 5s
2. Aj napriek vynikajucim predpokladom na bracketing (tj vie aj full snimky s raw vo velmi vysokej frekvencii) tam nanho chyba podpora

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Re k bodu 4. : Prakticky pouzil - zistil som, preco vibroval RC vrtulnik a co tam bolo treba zmenit...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bože, kam tá doba speje. A takýto tu bude dávať svoje "skúsenosti" a hodnotiť DF. Aby urobil dobrý záber, tak nastaví sériové snímanie a potom doma maže. Kde sú doby, keď na záber bolo treba aj rozmýšľať, lebo kinofilm mal 36 políčok a cena za film a vyvolanie nebola nízka. A potom predáva použitý foťák a oklame ďalšieho neskúseného. Švagor kúpil lacno zrkadlovku, vraj málo používaná, ako nová. Ani som sa do toho nestihol vložiť a už sa mi chválil ako dobre kúpil. A hneď prvý snímok, ktorý mi poslal mi prezradil, že ten predávajuci s tým "nacvakal" vyše 50 tisíc záberov. Takže kúpil za 200€ a onedlho keď mu odíde uzávierka znova zaplatí za výmenu (nemalé peniaze) no a po roku (teraz pred letom, kupoval pred rokom) sa mu zadrhol objektív. Takže v podstate ho predávajuci napálil. Ale je možné, že len bol také jelito, čo fotilo len s nastavením na sériové snímanie a foťák bol pre neho iba tehla, ktorú trba dobre otrieskať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V clanku ludi vyzivali na to, aby napisali, s cim fotia, tak som to sem napisal, zaroven som spomenul, co sa mi na tom fotaku lubi a v clanku nebolo spomenute.

Ak by som sa fotenim zivil, tak by som si takuto kritiku urcite zasluzil, ale inak vobec neviem, preco tolko vzruchu. Niesom vobec dobry fotograf, nikdy som nic take nehovoril.

No a co, ze by som si taketo nieco nemohol dovolit pred 15 rokmi. Teraz je doba 32GB kariet. Preco to nevyuzit? Ja viem, ze fotenie je kumst a ze ho neovladam, tak si aspon mozem pomoct, ako ja uznam za vhodne.

Ak by som tu mojou nevedomostou nataral somariny, tak k tomu by som kritiku samozrejme prijal a dokonca aj rad (prosim, opravte ma v odpovedi, ak som napisal nejaku sprostost alebo zavadzajucu informaciu), ale preco preboha kritizujete cudzieho cloveka za to, ze nevie poriadne fotit?

Ze niekto napalil Vasho svagra mi je uprimne luto, ale neviem, preco ma davate do jedneho vreca s takymito podvodnikmi.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro rozumbradu Zokiho o tom, jak důležité je neudělat jen jeden pečlivě rozmyšlený záběr v onom decisive moment:

http://erickimphotography.com/blog/2012/07/how-studying-contact-sheets-c...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak se zapomnělo na Fuji X-Pro. Nebo jak tomu drahému pomalému krámu říkají.

Ale jinak pěkný článek, sice bych si podle něj nevybral, ale to už je moje věc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

...a Leica M9. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je škoda, že píšete články na tak vysoké odborné úrovni, které rozumí jen profi a poloprofi, zrovna o této kategorii fotoaparátů, která je cílena na neprofíky. Já jakožto laik, který se právě v těchto vodách rozhlíží a snaží ulovit něco pro sebe, nemám ani tucha o čem jste psal a jak zmiňované parametry mají ovlivnit můj nákup. Rozumím slovům jako "tímhle nejde moc dobře fotit tmavý interiér hradu" nebo "tenhle objektiv je vhodný na makrofotografii" ... Neberte to jako nevděčnost, ale spíš jako povzdech nad mou vlastní neschopností a neznalostí :)

Proto poprosím o radu zde v diskusi. Fotím přírodu, nejčastěji tedy rostliny a hmyz, takže od cca 1/půl metru po centimetry (makro). Automatické rychlé ostření nutností. Optický hledáček netřeba (což napovědělo už hledání mezi bezzrcadlovkami :) ). Výklopný a otočný displej do všech 6-ti stran podmínkou. Co nejvíce detailů, dokonalé prokreslení - to je to co od svých fotek očekávám. Jaké tělo + objektiv by jste mi doporučili?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vlastnim Samsung NX11 s novym objektivem 18-200mm a jsem spokojen... V porovnani s Canonem 550D s 18-200 ma podstatne mensi sum (testovano jeste s objektivem 50-200mm neb 18-200mm jeste nebyla)... Vyhoda NX je jednoducha aneb mensi vaha mensi telo jen jeden nedostatek a to ze hledacek je oproti zrcadlovce dost tmavy, takze ve spatnych svetelnych podminkach neni moc pouzitelny, ale zase mate skoro pohled 1:1 vuci vyfocenemu obrazu...

Pro redakci ;) : Samsung nezacal s NX10 ale s NX5 aneb 10 byla evoluci 5 a 11 byla uz jen slabou evoluci 10... Prvni rozdil prisel az nyni s NX20.. Jsem zvedav az ji dostanu do ruky... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já si nemůžu pomoct, ale vidím v článku velké zaujetí proti Olympusu. Momentálně nejlepším mirrorlessem je patrně Olympus OM-D E-M5 a to říkám při plném vědomí jako majitel zrcadlovky Sony A77, pošilhávající po NEXech.

Velká dvojka Nikon + Canon má zatím v mirrorless kategorii velmi slabou nabídku, v patrné snaze nekanibalizovat prodeje svých zrcadlovek. Z mého úhlu pohledu zatím významně podskakují nejnižší laťku, kterou bych si při koupi nového kompaktu s výměnnými objektivy stanovil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

OM-D EM-5 je naprosto boží stroj s jedinou "drobnou" vadou: snímačem. 16Mpix na 4/3 formátu je prostě příliš a projevuje se to na fotografiích. Z 16Mpix na 4/3 nedokázal vyždímat totéž co jiní z APSC ani Panasonic (soudím dle GX1), ani Oly (EM5) prostě proto, že z čipu přbližně odpovídajícího 64Mpix full-frame to na stávajících technologiích neumíme.

Pokud z výčtu negativních vlastností systému micro43 cítíš zaujetí, pak jsi na omylu (zejména proto že přehlížíš výčet vlastností kladných).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si to na základě hodnotící části na konci článku, kde se dávají rady, co si vybrat.
Olympus tam explicitně zmíněn ani jednou - narozdíl od většiny konkurence, kde v absolutní četnosti vede Sony (6x), následovaná Pentaxem (5x), Panasonicem (3x), Canonem (3x) a Samsungem (2x). A to jsem nepočítal samostané názvy přístrojů. Zcela chybí Nikon, který je v předchozím textu zmíněn jako nejhorší mirorrless systém, a Olympus, který je ovšem nepřímo negativně hodnocen kvůli velikosti snímače.

Možná to tak nebylo míněno, ale podle mě to tak vypadá.

P.S. Výstup m4/3 snímače EM-5 je malý zázrak (od Sony ;-) ) a musím říct, že od ISO 800 výše ho hodnotím lépe než výstup z A77.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A77 není zrovna vhodná DSLR pro porovnání, když její polopropustné zrcátko krade snímači obrovské množství světla. Jinak OM-D E-M5 v kitu s 12-50 sotjí 30 000Kč. tak se nediv, že ve srovnání s K-01 s 40XS či 18-55 u mě prostě není konkurenceschopná. bez ohledu na úžasné vlastnosti toho těla prostě ten snímač neprodukuje tak dobré fotky jako třeba ten pentax a přitom je skoro 2x tak drahej. až bude OM-D E-M5 za 14990/tělo, tak se můžeme bavit o přehodnocení závěru, ale oba víme, že olympus u nejvyšších micro43 těl drží prémiové ceny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeste ke K01, imho nejvetsi nevyhoda je velikost, kdyz se to porovna s DSLR K-30, tak tam je rozdil 110g a rozmerove je to taky hodne podobny 121x79x59 mm (K01) vs 128 x 97 x 71 mm (k30) vzhledem k tomu, ze jsou v celkem podobne cenove relaci nevidim moc duvod, jit do K01

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já celkem i jo, záleží na tvých prioritách, vypíchnu pár věcí:

- K30 nemá konektor pro externí mic
- K30 nekoupíš v kitu s 40mm XS

Jinak K01 prý teď v Japonsku zlevnilo na cca v přepočtu ~12000. Má ale smaozřejmě oproti K30 spooooustu nevýhod (a já osobně bych volil rozhodně K30), ale tyto dva důvody můžou být pro leckoho klíčové.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

JJ ten chybejici mikrofoni vstup fakt nechapu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na co fotím a který mirrorless bych vybral? Fotím na Olympus E-M5 a kdybych si mohl vybrat dnes, po uvedení Panasoniku G5, rozhodoval bych se mezi těmito dvěma přístroji. Každopádně bych zůstal u závitu Micro 4/3. Námitku o malém snímači přecpaném pixely neberu a to ani trochu. Výsledky, jaké z E-M5 dostávám v kombinaci s pevnými skly a nově i se zoomem 12-35 mm f/2.8 od Panasoniku, mi místy hlava nebere. Kdyby se Oly držel svých 12 MPix a potenciál nové technologie tak raději vrazil do dynamického rozsahu, byl bych samozřejmě raději. Ale fotky, které dostávám, rozhodně nezavdávají důvody ke stížnostem. Naopak. Jediné, po čem bych mohl toužit, je menší hloubka ostrosti. Jenže když chci naopak dosahovat hloubky vyšší, pak je menší snímač příhodnější. Při cloně 5.6 mám scénu prokreslenou stejně jako Leica při cloně 11 nebo Sony NEX při cloně 8. S objektivem 12-35 mm mám teď systém utěsněný proti prachu a dešti, mám pevnou a poměrně malou clonu na všech ohniscích a celé je to i přes rozměry a hmotnost objektivu menší a lehčí než většina APS-C zrcadlovek (ne-li všechny).

Měl bych-li ovšem někomu radit, pak klidně řeknu, že informovaný se zorientuje a rozhodne rychle i sám a neinformovaný bude spokojený s jakýmkoliv systémem. Každý z výrobců má totiž nějakou specialitku a žádný v ničem zásadním neselhává. Nikon 1 má fázové ostření dotahované kontrastním. Sony NEX 7 má perfektně vybavené tělo a detailní hledáček, NEX 5n má malé rozměry a dost možná nejlepší snímač ze všech. Canon teď přišel s podobným ostřením jako Nikon, ale přidal k tomu světelný objektiv příjemného ohniska. Pentax K-01 je louda, macek a ohava, ale lze na něj nasadit jakýkoliv objektiv pro bajonet K. Olympus a Panasonic nabízejí těla všech velikostí a stupně vybavenosti a k tomu baterii opravdu zajímavých objektivů. Můj názor samozřejmě je, že Micro 4/3 má proti konkurenci celkově mírný náskok.

Začátečníkům ovšem můžu vřele doporučit začínat s kitovým zoomem a pevná skla začít používat až po pochopení vztahu ISO, clony, času a hloubky ostrosti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Výborný príspevok. Poklona.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.