Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Linux kernel 4.12 a jeho novinky

čtyři tučňáci - linux logo
Jsme v polovině začleňovacího okna pro jádro 4.12, kdy se rozhoduje, co přinese finální verze. Pojďte se podívat, co nás zanedlouho čeká.

Hodně se činí zejména AMD, která potřebuje stihnout alespoň nějakou počáteční podporu pro chystané hi-endové grafiky rodiny „Vega“. Kód navržený do kernelu 4.12 není zatím zdaleka kompletní, není ani schopen zobrazování, nicméně jde o velkou várku zajišťující podporu této generace GPU. Připomeňme, že AMD je na podpoře v jádru již závislá, jelikož ukončila vývoj Catalystů pro poslední generace GPU.

Pro grafiky Nvidia se očekává v otevřeném ovladači nouveau podpora hardwarové akcelerace grafik generace Pascal, tedy GeForce GTX 1xxx. U Intelu se dočkáme zapnutí atomického mode-setting ve výchozím nastavení. A do grafické části kernelu míří velká hromada dalších dílčích novinek.

Dále nás čekají hned dva nové efektivnější I/O plánovače. A to jak BFQ (Budget Fair Queueing - pro I/O u storage), tak Kyber scheduler od facebooku (což je plně multi-queue scheduler používající škálovatelné tokeny). Potěší také nový správce USB portů typu C.

Platforma Power9 bude zase o něco více podporována, obecně pak architektura Power může s kernelem 4.12 nově adresovat až 512 TB virtuálního adresního prostoru. Spousta novinek, jak je již zvykem, se týká 64bit ARM. Nějaká vylepšení jsou v souborových systémech, funguje nově podpora Intel RealSense SR300 a u Intelu pak obecně dojde na řadu vylepšení pro notebooky.

Budou opraveny některé chyby ve zvukových ovladačích, livepatching dostane rychlejší načítání modulů a objeví se další optimalizace MD RAIDu, aktualizace pro P-stavy, podpora Intel Memory Bandwidth Allocation a spousta a spousta dalšího.

Zdroje: 

Phoronix

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Linux kernel 4.12 a jeho novinky

Středa, 10 Květen 2017 - 14:36 | Peter Fodrek | Dosť nešťastne formulovaný odstavec >Hodně se...

Zobrazit diskusi