Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Linux a open-source v roce 2015

Jen tento clanek nebo i vsechny ostatni byly napsany v mousepadu? Podle prumerneho poctu chyb na clanek by odpovidalo, ze je pouzivan porad :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

v mousepadu jsem napsal ... no řekněme zhruba svých posledních 2500 článků.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Muze autor nejak dolozit to "kralovani" linuxu na serverech? Ve vetsine aspon trochu verohodnych statistikach je to s windows zhruba plichta .... nicmene pokud se to mysli tak, ze oproti tristnimu podilu na desktopu je to kralovani, tak budiz ....

Jinak mi porad unika ta posedlost open sourcem ... v naprosto drtive vetsine to neprinasi zadne zlepseni niceho, jen mizive procento opensource projektu nekoho noveho nadchne, vetsina projektu jen zverejni kody a tim to hasne .... nebo mozna autor potrebuje vyvratit to letite dogma, ze open source automaticky neznamena zdarma! Proste ne!

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

on taky není server jako server. Na exchange použiješ něco jiného než na web

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

1. Tvůj styl mi připomíná jiného trola, co byl před nedávnem zabanován a jehož jmého nehodlám vyslovit.
2. Nixové(Linux, Unix, freeBSD) servery vedou http://www.w3cook.com/, http://w3techs.com/
A co teprve databázové servery typu Oracle. Mají sice i poraci na widle, ale i to sám Oracle nedoporučuje
3. Autor taky nikde neříká, že opensource je zadarmo. Když já používám opensource, tak tam přidám i nějaké to svoje úsilí, nebo si koupím hotové řešení - např. od Redhat. I opensource komunita je sponzorovaná. Smyslem opensource je sdílet know how, ne vydělávat mraky peněz.

Jedna věc na závěr - i .NET 4.6 a vyšší je opensource.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Webserver ale neni jediny server ktery existuje a rozhodne nelze jako servery pocitat jen to, co je v nejake online statistice. I kdyz mas v lokalni siti neco pres 1000 serveru, tak to tam videt stejne nikdy nebude.

Aplikacnich serveru nebo radicu domeny pro Windows klienty na linuxu moc nebude a to jsou v kazde vetsi firme stovky serveru, to same SQL servery - Microsoft SQL databazi moc na linuxu take nebude.

A Android je uspesny proto, ze Google udelal to, co linuxaci povazuji za nejvetsi zlo hned po Microsoftu - prastil do stolu, rekl co v tom systemu bude a co tam nebude, standardizoval rozhrani a nepovolil zadne odchylky od jim definovaneho standardu. Takze kazdy uzivatel dostane presne to same a na co je zvykly.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Většina serverů je skutečně nixových. Není to jenom WEB, ale hlavně DB, kde dominuje Oracle na Linuxech. Aplikační servery jsou ze asi z 2/3 na Linuxech. Win servery se používají z důvodu Exchange, MS Project a Sharepoint. Doménové řadiče v závislosti na zvolených službách.

Android je sice Linuxová distribuce, ale úspěch není v tom, že si Google stanovil, co ano a co ne, ale v tom, že způsob uživatelské přívětivosti je vyskoký, nicméně vykoupen hrubým porušením zabezpečení stejně jako u woken. Google prostě musel jít na ruku WBFU a proto má úspěch. Kdo by si koupil telefon, co by po něm chtěl alepoň základní poněntí o administraci? Asi jen 1% uživatelů :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

V běžné firmě je ze sta serverů 85-90 Windows. A serverů ve firmách je násobně víc, než na netu. Oracle moc nedominuje, MS SQL je mnohem běžnější. Oracle se bere jen na hodně velké databáze, protože je prostě moc drahá.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Malé firmy používají kompletně hosting - mailové, cloudové a webové služby jim dělá někdo jiný.

Pak máme střední firmy - mají většinou malé IT oddělení, kteří slouží pouze pro nákup hotových řešení pro výrobu, kde DB a datatové uložiště je převážně tučnák(často se používají kvalitní NAS) a frontend jsou win nebo tučnák(v závislosti, jetli seženou řešení v ASP nebo PHP), stále mail a web jsou hostované.

Velké firmy a korporace používají jako DB Oracle(drtivě Linux) a pro business SAP(Linux/Windows), produkční a datové systémy jsou na Linuxu(ať žije samba) + widle pro Sharepoint, web bývá na widlích - ASP, email buď hostovaný, nebo Outlook(Windows)/Lotus(Linux/Windows)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Webove statistiky hovori celkem jasne, windows a linux je plichta a to i pres to, ze vetsina webu bezi na nejakem LAMPu. Ale to je dano hostingem, kdy jeden server hostuje stovky jednoduchych webu. Kdyz se ale budem bavit o skutecne velkych tak tam jsou, minimalne diky podstatne lepsi podpore vyvojarskych nastroju a technologiim, dominantni zas windows. Vetsina z nas tu dela v nadnarodnich firmach, kde se technologie dedi jeste treba z alph a tru64, takze tam je linux celkem pochopitelny a takovych veci z minuleho tisicileti ve velkych firmach jsou tuny ... zahackovani oraclem jakbysmet. Problem oraclu je ale vetsinou jeho enormni cena .... teda vychozi ... velke firmy se dostanou klidne na desetinu ceny za licenci (opravdu). Ale to bude podobne i u jinych vyrobcu. Kazdopadne je tu sektor B&B s par klienty, vsechny male firmy atd a tem bezi server samozrejme na windows. A jak rikam, reprezentativni priklad zdejsich diskutujicich, kteri pracuji ve velkych firmach. No a paradoxne se jim nechce platit nekde za hosting, tak najdou nejlevnejsi LAMP server s kterym se ocasi klidne sami, misto aby pouzili pohodne webove navrhy pres visual studio, ktere patri do tretiho tisicileti .... ale co by clovek neudelal, aby usetril hrisnych treba 29 korun mesicne ze?:o)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Asi by jsi měl k očnímu. Webové statistiky hovoří jasně pro nix systémy. To, že M$ poskytuje vývojářské nástroje ve stylu prarní mlátičky je známo, i přes to je serverů s ASP pouze do 20%, PHP má kolem 80%.
Pro mě osobně Kate a make jsou přívětivější nástroje než MVS. To samé platí pro Redmine+GIT namísto TFS.

Asi pět let si nechávájí dělat malé firmy IT služby outsourcem a využívají hosting. Těžko bych já jako majitel malé firmy zařizoval vlastní serverovnu a měl kontrakty s dodavatelem el. energie a inetovým providerem na 24/7 <1hodina za drahé peníze. A zajišťovat si mirrory důležitých firemních dat by nebylo v mých silách. Co se týká prezentační vrstvy, tak produkty v korporacích mají největší implementaci v Javě(frontend SAP, applety na webu). Technologie M$ se používají převážně u projetků s malým reálným dopadem(hlavně, že to pěkně vypadá, ale to nitro), nebo je to dáno historicky - nějaká aplikace je pod widlema už dvacet let a proč to měnit, když to nějak šlape. Dále jde o to, že widle ve firemní sféře převažují drtivě pouze na PC pro zaměstnance a pokud se píše tlustý klient na jejich PC, tak samozřejmě pro widle a ve MVS.

No tučnák se dostal do popředí hlavně na úkor drahých unixových řešení, protože portovat programy mezi posixovými systémy je jednodušší než mezi dvěma verzemi woken - na tom vyrostl třeba Redhat a Novell. Důvodů, proč widle přišly o majoritní postavení je několik, ale jedny z hlavních jsou ty, že M$ zcela zazdil NT větev(včetně očesání administrace přes konzoli, což později doháněl powershellem) a Redhat s Novellem to byla příležitost, kterou nepromarnily. Navíc téměř patnáct let se také tučnák používá do computing gridu namísto UNIXU.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Celkom vtipne, pride mi to skor ako vase prianie je otcom myslienky. Ak sa bavime o malych firmach a weboch tak tie bezia na nejakom zdielanom webhostingu kde samotnej firme je uplne jedno na com to bezi a zalezi od providera. U neho to aj tak bude virtual na nejakom rackovom serveri. V malych firmach, vecsinou zalezi na com budu fungovat podla toho do coho je "fanusik" clovek co rozhoduje. Ak je tam nejaky IT tak zalezi na nom a ak zasa vsetko rozhoduje sef tak zasa bude zalezat od neho. Plus este do toho vstupuju nejake existujuce systemy pripadne typ buseinessu kde sa dana firma pohybuje a z toho vychadzajuce poziadavky.
Pri strednych a velkych firmach je to zasa o tom co pri danom rieseni dodavatelska firma odporuca a co si financne moze zakaznik dovolit. Pripadne ake technologie uz ma nakupene ale to pri vecsich zakazkach nieje az take podstatne. Takze zasa sa ohanat Linuxom alebo cisto Windowsami je blbost. Ostatne velke a drahe systemy/aplikacie boli vecsinou robene pre komercne unixy a windowsy. Unixove verzie vecsinou umieraju a dozivaju zatial co windows verzie sa lepia a udrzuju (preto aj vela z nich pouziva rozne dolepenu javu s hnusnym starym gui koli portabilite, ehm). Bezny cyklus vyvoju takychto systemov je aj 5-10 rokov takze nejaky prudky nastup Linuxu tazko ocakavat. Tam sa len teraz opatrne s Linuxo expedimentuje.
Portabilita medzi posixovymi systemami je len iluzia a vlhky sen. Mozno tak nieco na urovni hello world ale hocico zlozitejsie aj tak skonci (uz len tie sluby okolo portability pri jave).
A Novell premarnil co mohol. Za cias DOSu mal bezkonkurencny Netware. Prisli windows a Novell v podstate zdochol.
A jednoduchy zaver, proste pausalizovat je blbost. Na kazdy argument za Linux sa dajist x argumentov preco Windows a naopak.
A co sa tyka Oracle, tak od toho uteka kazdy kto moze prave koli cene. Nejaka cena OS na ktorom to bezi je uplne nezaujimava prave oproti cene celej DB. A pokial firma vyslovene nemusi a nepotrebuje koli nejakemu rieseniu pouzivat Oracle tak ho ani nechce. Nehovoriac ze MSSQL fakt dost pokrocil za tie roky a uz sa mu neda nadavat ze je to len premenovany kupeny Sybase.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Není to moje přání, ale informace a zkušenosti, co jsem posbíral či pobral.
To že Linux sebral podíl především Unixu je pravda a Redhat a SLES jsou velice komerční řešení.
Linuxové servery jsou tady s námi už téměř patnáct let, takže o žádných experimentech nelze hovořit.
Portabilita mezi posix systémy je velice dobrá, což mám nejen z vlastní zkušenosti. Novell nedonutil ke změně M$, ale doba a její technologie. A pro MCH nazávěr - pokud si firma pořizuje/používá SAP, tak na 99% má s ním i Oracle. A SAP je na to v principu stejně jako Mainframe od IBM - spousta firem na to nadává, ale zatím není nic lepšího.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem kdysi davno delal pro Oracle, ale je to fakt pred dost lety, a tehdy to bylo cca 50 na 50. Nevim, jestli se nejak zasadne neco nekam posunulo, ale nemyslim si to, nezaznamenal jsem zadne takove informace. Spise se to pretahuje a kazde "vitezstvi o procento" je vydavano za drtivou prevahu :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tebou uváděný příklad v podobě MSSQL je zanedbatelný, víc se jede Oracle - většinou nějaký unix, nebo linux. Pak tu máme kopici MySQL serverů, které taktéž ve většině případech jedou na Linuxu.
Pak tu máme obrovské clustery, které na windows nejednou ani omylem, viz třeba top 500.
Facebook, Google, Skype, seznam.cz všechno to jsou linux servery.
My jsme třeba větší firma a doménový řadič nám dělá jen pár strojů, ale hned vedle toho nám běží mnohem více linux serverů:
- monitorovací server nagios
- webový servery s apache
- asi 10x oracle server (převážně na linuxu, ale máme i historické instalace s windows)
- ftp server
- mail gw pro exchange je linux
- helpdesk system
- verzovací systém
- kerio connect
- dms systém
...
A takto bych mohl pokračovat.

Každopádně tak jako tak reálná data nikdo nemá, protože spousta serverů dělá backend, který nikdo nevidí, tudíž nejdou do statistik. Proto je to vždy věc k hádání se :D.
Zdar Max

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Trochu mi vadí to neustálé podsouvání Linuxu, kdykoliv se mluví (píše) o open source software. Troufnu si odhadnout, že většina instalací OSS dneska neběží na linuxových distribucích a ani nikdy neběžela. Linux sice možná má celé 1 %, nicméně po rozpočtení mezi bžilion distribucí se dostaneme k tomu, že některé varianty BSD budou mít větší počet uživatelů než většina linuxových dister.

Proto bych řekl, že budoucnost patří open source, ať už poběží kdekoliv a (i jako uživatel Linuxu, resp. distribuce s tímhle kernelem) doufám, že bude pestřejší než jen Linux, Linux a zas Linux.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

"Linux" je v tomto ohledu úlitba majoritě lidí. protože napsat jen "opensource", tak spousta lidí netuší která bije. Zato o Linuxu - třeba v souvislosti s Ubuntu - slyšeli. Tak to ber s rezervou :-).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze promluvim za vsechny, kdyz reknu, ze nejvetsi ulitba vsem ctenarum, co tu jeste zbyli, bude, kdyz prestanes psat o windows a tyto clanky prenechas lidem, kteri ten system prinejmensim pouzivaji. Dekuji za vsechny ctenare diit.cz!
A samozrejme chapu, ze pak ti zbydou clanky o fotacich, ktere dnes uz patrne zajimaji jeste min lidi nez linux .... clanek typu "Wine 1.8 přináší 13 tisíc změn" nebo dokonce "Linux Mint 17.3 s desktopy Cinnamon 2.8 a MATE 1.12" opravdu NIKDO, skutecne nikdo necte. Ti dva lidi v diskuzich a par chudaku, co omylem proklikne, to je to NIKDO. Tak pokud ti to vadi, ze musis psat bludy o windows, tak se venuj necemu jinemu nebo je to nejake svate poslani za ucelem toho, ze si treba 5 lidi diky tvym clankym nenainstaluje desitky? Nevim, ale zamysli se nad sebou a prestan s tim ....

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

"Myslim, ze promluvim za vsechny... " - takovejch už tady bylo :-). Děkovat z všechny čtenáře DIIT nemusíš, ti totiž ve většině případů čtou články na různá témata: windows, linux, intel, nebo třeba moje různá "ublognutí". Jestli zrovna tobě konkrétně není linux sympatický a přenášíš si to i na mě, pak jde o tvoji osobní averzi, ne něco, na základě čeho můžeš generalizovat za ostatní.

Jinak děkuji za optání, články o foto tématech patří mezi moje (nej)čtenější, dále když konkrétně zmiňuješ ten poslední Wine článek, pak tě musím zklamat, ale jeho čtenost je přinejmenším průměrná, spíše ale mírňounce nadprůměrná. Zamýšlet se nad sebou nemusím, jsem se svým životem spokojen a ty, který ses zde na DIIT zaregistroval předevčírem, na tom nic nezměníš. Přeji hezké prožití svátků.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Me se vsechny clanky od pana Jezka libi. Takze v tom jen s chuti pokracujte.
Naopak se mi nelibi clanky od jinych, ale DIIT je na tom obecne oproti jinym (napr. zive), daleko, daleko lepe.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Já články na DIITu o opensource a HW čtu a tento jsem si taky přečetl a jsem rád, že alespoň nějaké inetové médium o tom u nás píše takovou formou a v takovém rozsahu. Ano nejsem sice nadšenec do foťáků, ale semo tamo si něco z tohoto zde přečtu, pokud se jedná např. o novou technologii.
Jinak články, které podněcují diskuzi hodnotím jako nejlepší - nejde o kvalitu obsahu, ale o tom, že autor se trefil do správného tématu ve správný čas - ale je to čistě můj názor.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, kto cita diit, ak su to profesionalny IT-aci, tak sa citaju prvae clanky o OSS, ak amateri, moze to byt ine..

Survey: 70 percent of IT pros prefer open source to proprietary software

by Maria Deutscher | Nov 21, 2014
The respondents to the two surveys pointed to many of the same reasons for their preference, most notably trust, with over 70 percent of software engineers and administrators believing open source and open core software, respectively, to be more reliable than proprietary products. Open-core software is commercially licensed software built on an open source base. Another area on which the two groups agree is that cost is no longer the primary differentiation between community-led and proprietary solutions. It’s now quality.
http://siliconangle.com/blog/2014/11/21/survey-70-percent-of-it-pros-pre...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pořád lepší to "podsouvání linuxu" než woken, které není podsouváním, ale doslova diktatura. Co kde a kolik čeho je, je v podstatě jedno, důležité je, že je fungující alternativa oproti tomu komerčnímu bahnu a že nabízí volby. Bahno píši schválně, protože samotnej "čistej OS" je fajn, ale ty naroubovaný komerční a jiné účelové "lektvary", které na sobě i v sobě má, z něj dělají to odporné bahno. :)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

On někde nějaký novinář podsouvá Windows do debaty o opensource? Pak je to idiot!

Linux používám od roku 1998, někdy od přelomu tisíciletí výhradně a prostě mi to vadí. Open source není snaha konkurovat komerci za každou cenu, není to snaha potopit ty hnusné windoze, není to snaha prosadit jediný správný Linux všem, je to možnost svobodně se podívat do zdrojáku a upravit si ho ke svému obrazu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Znám jen windows a linux si sem tam zkusím (Ubuntu) a samozdřejmě porovnávám. Něco je super a něco už ne. Vemu flešku a vrazim do USB a PC ožije novým OS, no to je prostě super, to nemá chybu linuxi. Nebo centrum aplikací co znám z androidu pěkně pohromadě paráda. To se windows snaží napodobit, ale je to bída bída. Jenže zrovna včera jsem potřeboval nahrát na disketu bios pro aktualizaci starší asus desky. Tak si to zkusím v Linuxu, ale ejhle nemůžu zapisovat na disketu nemám práva. Jak to že nemám práva když jsem jako admin? Na DVD můžu vypalovat, na HDD zapisovat, ale na pitomou disketu nic nezapíšu. Hledám teda v nápovědě UBUNTU helpu a jdu do nastavení uživatelských účtů, ale prostě nějaké nastavení pro přidělení práv tam není, jen přidat další uživatele a proč bych nemohl jako uživatel admin zapisovat na disketu hned copak jsem nesvéprávnej? Takže jsem to musel udělat ve Widlích, protože jsem na to ani po 15 minutách nepřišel a došla mi trpělivost... Škoda

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu, napada me jen, ze jsi si disketu namountoval jen pro cteni, v tom pripade by to byla chyba mezi zidli a klavesnici, z toho nelze obvinovat linux.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Linux z toho obvinovat nejde, ale Ubuntu ano. Bud je spatne nejake default nastaveni, nebo je spatne ten help. On totiz Pavel Pavel tu disketu temer urcite nemountoval, ale nechal to namountovani na Ubuntu automounteru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

diske.. co? Ono to ještě existuje? :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pristi rok cekam dve revoluce - Wayland a Mir, ani u jedne nevim, jestli to bude k lepsimu nebo horsimu, ale u Waylandu spis ocekvam revoluci plnou sracek. Snad se mylim a nakonec budu prijemne prekvapen, kez by.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jsem toho názoru, že Wayland se pohybuje na rozmezí revoluce a evoluce ("co bychom na X.org upravili, kdyby nemuselo vlacet 30 let kompatibility a spoustu veci, ktere pouziva jen minorita lidi, kteri navic mohou nadale X.Org udrzovat")...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne doufam, ze Wayland pujde pustit normalne a nebude vyzadovat hromady sracek podlozenou systemd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kdo ví. tak jako mají windows svoji "svatou trojici" ctrl-alt-del, obávám se, jestli si redhat nepřipravil svoji vlastní, tedy gnome3-systemd-wayland ;-)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen nevím jak bych to udělal? Většinou neklikám zběsile po ikonách a to ani v linuxu. Jediný co mě napadá, že už to tak muselo být nastavený a já se vás ptám... proč. :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Me je treba jedno co za system mi na pocitaci bezi. Me zajimaji aplikace. A ty co me zivi na linuxu bez problemu nepojedou. Tak proc bych mel experimentovat s linuxem kdyz vim ze to bez problemu a ruznych berlicek proste nepujde.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

moje letošní linuxová rekapitulace tě k ničemu takovému nenutí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim duvod, abys experimentoval s linuxem, kdyz na tom tve aplikace nefunguji. Doufam, ze se nepovazujes za stredobod svehomira, aby sis myslel, ze kdyz tam nefunguji tve aplikace, tak tam nefunguji aplikace ani nikomu jinemu. Proste spouste lidi aplikace pod linuxem funguji a komu ne, tak tu ma OS X a komu nefunguji ani na linuxu ani na Applu, tak tu ma jeste i Windows, ktere taky muze pouzivat. :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vysvětlí mi někdo o čem ten článek je, co je jeho myšlenkou a co se nám tak autor snaží předat za moudro?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jsem velmi rad, ze je tady nekdo, kdo nepise o komercnich ******, resp. software.
Alespon nekdo lidem ukaze, ze existuje i neco jineho. Jit proti proudu je sice narocnejsi, ale kdyz to clovek zvladne, zvladne temer vsechno a daleko lepe.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

M$ letos potvrdil, že je i pro něj Linux důležitý..
Stejně jako pro mě..... a taky pro další zbývající 0,99999%, kteří linux používají na desktopu.
a nejen tam :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Co sa tyka revolucii v oblasti OSS, jednu moze sposobit sud, lebo ma v pravomoci zakazt OEM licencie, ak budu OEM licencie zakazene, tak budu musiet spolocnosti vymahat licenecie a bojovat proti piratom vyrazne tvrdsie ako dnes, lebo bude musiet nejako nahradit napr. 75-80% prijmov, ktore divizii Microsoftu plynu z OEM licencii. Navyse u IT profikov zacina tvrdo dominovat open source a open core..

EU court to decide on PC and software bundling
Submitted by Gijs Hillenius on July 02, 2015

The Court of Justice of the European Union (CJEU) is expected to rule within weeks on the practice of forced sale of licences for operating systems and other software bundled with computing devices. On 25 June, France’s Court of cassation referred to the CJEU a complaint of a French citizen who wanted to purchase a PC without any pre-installed operating system.

According to April, France’s free software advocacy group, the Court of Cassation wants the CJEU to decide applicability of EU rules on unfair business-to-consumer commercial practices. The court seeks to determine what are unfair commercial practices, and what are misleading commercial practices. The Court of Cassation is asking the CJEU if bundling is unfair, and if it is unfair not to leave the customer much choice other than accepting the bundling or cancelling the sale.
https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/eu-court-decide-pc-and-s...

Why Microsoft’s new Office 2013 license may send users to Google Docs
When your PC dies, so does your Office 2013 license.

by Peter Bright - Feb 17, 2013
One final data point: Windows division reports that around 75-80 percent of its revenue comes from OEM sales.
http://arstechnica.com/information-technology/2013/02/why-microsofts-new...

Microsoft Q1 2010 by the numbers: Windows license sales at record levels

By Joe Wilcox
Published 6 years ago

Segment Results

Windows & Windows Live.
The division derives 80 percent of its revenue from license sales to PC OEMs
http://betanews.com/2009/10/23/microsoft-q1-2010-by-the-numbers-windows-...

Survey: 70 percent of IT pros prefer open source to proprietary software

by Maria Deutscher | Nov 21, 2014
The respondents to the two surveys pointed to many of the same reasons for their preference, most notably trust, with over 70 percent of software engineers and administrators believing open source and open core software, respectively, to be more reliable than proprietary products. Open-core software is commercially licensed software built on an open source base. Another area on which the two groups agree is that cost is no longer the primary differentiation between community-led and proprietary solutions. It’s now quality.
http://siliconangle.com/blog/2014/11/21/survey-70-percent-of-it-pros-pre...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, předně bych se nezmiňoval o četnosti nasazené OS GNU/Linux na desktopech a laptopech - nikoho kromě nenadějných IT manažerů to nezajímá a každý znalý a soudný si vybere to, co nejlépe vyhovuje. Dále, zajímavé je utřesení uživatelské distribuční obliby v podobě Mintu (Debian a Ubuntu) a Manjara (Arch), tedy čistě komunitně vyvíjených distribucí se (semi)rollon aktualizačními schématy. Konečně se zcela zapomnělo na to, že Fedora 23 je první distribucí s reálně upřednostněným grafickým serverem Wayland místo tradičního XOrg. Ostatně Wayland je skvělou perspektivou pro všechny lehčí distribuce a potenciálně i pro molochy typu Gnome a KDE...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.