Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Linuxový open-source ovladač ATI po dalším půl roce

Takže člověk si koupí novou moderní kartu s HW akcelerací téměř všeho, aby ulehčil CPU, a zde se doporučuje (těm co mají rychlé CPU) používat otevřené ovladače.
Nevím tedy, ale připadá mi to jak návrat na stromy. Když už mám výkonou a schopnou grafiku, tak chci využít její potenciál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to jsi špatně pochopil. já nedoporučuji používat open ovladač, volba je na každém jednotlivci, já jen poukazuji na to, že jej lze používat relativně bez problémů, pokud se člověka netýkají daná omezení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja len potom nechapem pre co s tym zabija komunita cas... az bude opensource ovladac na ati grafiky na pouzitelnej urovni budu na trhu minimalne o 2 generacie nosie grafiky s o dve generacie lepsimi (hoci uzavretymi) ovladacmi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komunita tomu věnuje čas protože chce. Placení programátoři tomu věnují čas protože je za to někdo platí. A jenom minimum uživatelů kupuje co 1-2 roky nový počítač aby mohli používat nejnovější systém s nejnovějšími ovladači a mohli hrát nejnovější hry. Většině stačí starší počítač, rádi by používali nejnovější systém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja se zeptam (mozna trochu zbytecne), proc linuxova komunita tak prahne po otevrenych ovladacich? Prosim o normalni odpoved, ne neco ve stylu 'vyGoogli si to'

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna cast problemu ji ciste "teologicka" a tu ja povazuju za zcestnou. Druha je technologicka nebo presneji receno vyvojova a tam uz je to o necem jinym.

Linux a Open Source obecne je jedna velka skladacka a vetsinou neni zarucena kompatibilita na urovni rozhrani. A tady nastava problem. Kdyz nekdo neco zmeni v kernelu nebo v Xkach, tak je potreba upravit i ovladac. A protoze je mnoho distribuci a casto kazda pouziva trochu jinou verzi Xek, tak je potreba udrzovat nekolik verzi ovladacu.
Tenhle problem v kombinaci s uzavrenejma a vetsinou i blbe odladenejma driverama od vyrobce vytvari nocni muru pro obe strany. Navic je potreba pocitat s tim, ze Linux je minoritni a vyrobcum zalezi na kvalite o nekolik radi min nez v Widli.
Otevreny ovladace tenhle problem elegantne resej, protoze si je muze kazda distribuce otestovat, opravit a zabalit do balicku.

Problem je zkratka v tom ze vyvojovy prostredi open sourcu je extremne flexibilni az chaoticky a vyrobci na to s uzavrenejma ovladacema proste nemuzou dost dobre reagovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spatne zkusenosti s temi uzavrenymi. Mysleno obecne, i kdyz i konkretne graficke ovladace maji pomerne spatnou historii co se tyce stability a bezpecnosti ... a nVidia uz v podstate zastavila vyvoj ovladacu pro stare karty a mam pocit ze jeste nezacala s podporou KMS, takze to mame riziko zastaveni podpory a neochoty podporovat nova rozhranni.

Krome toho ty uzavrene ovladace byva tezsi integrovat do distribuci. Ono popravde to neni jen kvuli uzavrenosti, obecne je instalace ovladacu ktere nejsou v kernelu obtiznejsi. Myslim ze by se to dalo vyresit i tak kdyby se 3D "ovladace" rozdelili na skutecne ovladace (ktere by byly otevrene) a knihovnu pro nejake advanced openGL funkce (u ktere by tolik nevadilo ze je uzavrena) ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- pokud se ti neco pokaka, tak si to muzes opravit sam a nejsi odkazany na dodavatele
- muzes tu kartu zprovoznit i v jinem OS nez ktery podporuje vyrobce
- karta ti bude fungovat za nekolik let i v nekolikate generaci OS, kterou vyrobce uz nebude podporovat (zkuste si rozjet ve Windows7 prastarou Vodoo3dfx a zkuste to same udelat v Linuxu, kde je opensource ovladac).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

len zo srandy-voodoo3 pod win7 rozbehnes bez problemov (32bit verzia),ovladace existuju.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

/edit: voodoo2/3/4/5,neviem preco som tam nalepil iba trojku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uzavřený ovladač je óóóbrovský blob (aktuální binární ovladač ati má 118MB!), který duplikuje (a často dost blbým způsobem) funkčnost, která už v X serveru je - například nastavení rozlišení a více displayů řeší xrandr, ale uzavřené ovladače na to obsahují utulity. Svobodný ovladač pro Ati má asi 650Kb a dělá to, co se od něj očekává - zprostředkuje grafický výstup X serveru + přístup k nějakým dalším extensions - openGL, xvideo atd. Instalovat si binární ovladač do Linuxu bych přirovnal asi nejvíc k instalaci WiFi ovladače do Windows XP, kde si výrobci svého času dávali snad závod, kdo vytvoří ke svému hardware odpornější, nestandardnější a nejméně funkční GUI, bez kterého jejich výtvor nemohl fungovat. Taky je to asi nostalgie, kdy za časů Voodoo 3 a TNT2 grafika v linuxu na otevřených ovladačích prostě fungovala a nikdo nějaké uzavřené drivery neřešil, už proto, že ani neexistovaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD/ATI neni schopna vydat jediny funkcni ovladac!
kdyz funguje tak je 100% jistota ze za 1 rok jiz tomu tak nebude, kdyz prijde nova fedora ... tak ovladac neni treba ROK k dispozici.
Vyrobci ov;ladacu jsou chopni byt i nekolik let pozadu, treba Nvidia fungueje, ale vnitrne pouziva kupu zastaralych fci ... treba kdyz kalibruji monitor sondou, tak pri nahrani profilu mi to porad rve, ze mam stary randr(nebo jak se to jmenuje) ... tak ale funguje to, takze hlasku ignoruji ...

Tak proto, nebot vetsuina vyrobcu HW neumi psat SW, zatimco GNU ovladace na zaklade dokumentace jsou vetsinou perfektni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nemuze to byt tim, ze se za rok v nove Fedore neco zmeni natolik, ze stavajici ovladac neni schopen s temi zmenami fungovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je mozne. Mozna se neco zmenilo v systemu a je nutne udelat podobnou zmenu v ovladacich aby pasovali. Ale bohuzel lide od Fedory to v tom UZAVRENEM ovladaci nemohli udelat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to by me taky celkem zajimalo. Co je tak spatneho na "normalnich" driverech od AMD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si asi dokazu odpovedet co je na nich 'spatneho' (muzou prestat s vyvojem, chyby v uzavrenem kodu se opravuji - vetsinou - pomaleji nez v otevrenem kodu - komunita na opravu tlaci, pripadne opravu vyda sama, v uzarenem kodu mohou byt bezpecnostnti problemy apod.). Dotaz jsem mel specifikovat jinak - kdyz AMD nevydala kompletni specifikace celeho zarizeni, proc se komunita pokousi vydavat otevrene ovladace, kdyz je pravdepodobne, ze jejich vykon a kvalita nebudou sahat ani po paty tem uzavrenym ovladacum?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si tím úplně jistý, ale pokud vím, na rozdíl od Nvidie AMD zveřejňuje ke kartám specifikace.
Problém je spíše v tom, že vývoj ovladačů je hodně náročný a komunita je prostě nestíhá vyvíjet tak rychle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD narozdil od ATI specifikace zverejnit chce, ale chvili jim trvalo nez to vysypali, je toho vzhledem k poctu karet hromada a pravdepodobne jsou ty specifikace ve formatu ktery uz jen precist nejakou dobu zabere ... takze ano, komunita sice postupuje ale jeste to "nedohonila".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v mojem konkrétním případě je na nich špatné to, že nepodporují moji grafickou kartu. Můžu si tedy vybrat buďto 2 roky staré uzavřené ovladače + 2 roky starý systém, nebo aktuální otevřené ovladače + aktuální systém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což o to osobně bych se spokojil i s uzavřeným ovladačem. Kdyby AMD nepřestala podporovat řady 2xxx a starší :0(... V NB to vyměnit nejde a na vyhození je pořád ještě moc dobrý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.