Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Lisa Su potvrzuje Zen 5: APU Strix Point, CPU Granite Ridge i Epyc Turin letos

Zdroj: AMD

AMD oficiálně potvrdila vydání tří produktových řad, které budou postaveny na architektuře Zen 5, v letošním roce. Dementovala tím některé zvěsti o odkladech na rok 2025…

Ony zvěsti o odkladu APU Strix Point vyrobil patrně (nebuďme slušní, jmenujme:) WCCFTech (odkaz ve zdrojích) za pomoci strojového překladu z čínštiny. Problém s překládáním čínštiny je v tom, že když vezmete dva překladače a dáte jim totožný čínský text, bývají občas výsledkem i zcela protichůdná tvrzení. Proč tomu tak je, by snad dokázal vysvětlil nějaký sinolog - praktický dopad je takový, že čínský zdroj a strojový překlad mohou dělat neplechu a je potřeba k této kombinaci přistupovat velmi opatrně. Zpět k tématu.

Vezměme to chronologicky podle očekávaného data vydání:

[V roce 2024] nadále vidíme silné příležitosti pro růst našeho klientského segmentu, rozšiřujeme nabídku stávajících produktů, rozšiřujeme naše postavení v oblasti AI PC a uvádíme na trh novou vlnu procesorů Zen 5.

--- Lisa Su, CEO AMD

AMD by mohla desktopové procesory s jádry Zen 5 (Granite Ridge) představit začátkem června na Computexu, ale aktuálně to vypadá, že k samotnému vydání nedojde dříve než v červenci, tedy někdy po pololetí.

Strix kombinuje nadcházející generaci Zen 5 s vylepšenou grafikou RDNA a aktualizovaným akcelerátorem Ryzen AI, aby výrazně zvýšil výkon, energetickou efektivitu a AI možnosti osobních počítačů. Strix se těší velkému zájmu zákazníků a první notebooky dorazí na trh později v tomto roce.

--- Lisa Su, CEO AMD

APU Strix Point se očekává v létě, patrně spíš v jeho druhé polovině (srpen-září?). Půjde patrně o konkurenčně ještě silnější produkt než desktopový Granite Ridge, protože oproti desktopu zvýší mezigeneračně i počet jader (ze stávajících 8× Zen 4 na 4× Zen 5 + 8× Zen 5c).

Co se výhledu týče, cítíme silné nadšení zákazníků z naší nadcházející rodiny procesorů EPYC Turin. Turin je kompatibilní náhrada stávajících platforem EPYC 4. generace, která posiluje naši pozici po stránce výkonu, efektivity a TCO o jádro Zen 5 nové generace, nové možnosti rozšíření paměti a vyšší počet jader.

Práce na interní i zákaznické validaci probíhají podle plánu a Turin je na dobré cestě k tomu, aby po svém uvedení na trh později v letošním roce dosáhl prvenství ve výkonu a také prvenství v přepočtu na jádro nebo na watt v široké škále pracovních zátěží.

[…]

A v druhé polovině roku na trh dorazí Turin, náš produkt s jádry Zen 5. Pokud jde o prostředí smíšené poptávky, jsme myslím optimističtí v tom, co tradiční serverové procesory v roce 2024 nabídnou.

Chystáme Turin, jsme u konce vývojového cyklu Zen 5 i Turin, a máme velmi dobrý pocit z naší pozice.

--- Lisa Su, CEO AMD

Výkon, takty

O Zen 5 se objevily také informace z neoficiálních zdrojů. Připomeňme, že rané vzorky v loňském roce dosahovaly výkonu ~10 % nad Core i9-14900K a to v době, kdy do desktopového vydání zbývalo (z dnešního pohledu) téměř tři čtvrtě roku. Dostupné zdroje tehdy uváděly, že takty jsou o stovky MHz nižší a AMD pracuje na zpřístupnění vyššího IPC. Postupem času přicházely zprávy, že mezigenerační pokles výkonu bude asi 200-300 MHz, následně 100-200 MHz a podle aktuálních informací by nemusel být téměř žádný - vypadá to na stejnou nebo o 100 MHz nižší frekvenci (v srovnání se Zen 4 / Ryzen 7000).

IPC

Dále se dozvídáme, že mezigenerační nárůsty IPC od prosáknutí těchto výsledků stouply. Některé fantaskní úniky je však potřeba brát s rezervou. Není vyloučeno, že v nějaké konkrétní situaci může být nárůst IPC velmi vysoký, ale to je u ojedinělých typů zátěže obvyklé s většinou nových architektonických generací. Průměrný nárůst IPC je věc jiná. Vyšší nárůsty se teoreticky mohou projevovat třeba u dobře optimalizovaného AVX-512 kódu, kde se od Zen 5 čeká určité vylepšení, které by v kombinaci s dalšími prvky mohlo vynést mezigenerační posun IPC nad průměr. Taková situace ale bude spíš okrajová a praktický dopad bude mít spíše v serverovém segmentu. Obecně lze od Zen 5 v desktopu očekávat podobnou situaci, jako u Zen 3 po Zen 2 (zachování počtu jader, výrobního procesu a socketu), snad s poněkud vyšším nárůstem IPC (to však může výrazně záviset na konkrétní zátěži a využitých instrukčních sadách).

Zdroje: 

AMD, WCCFTech, RGT

Diskuse ke článku Lisa Su potvrzuje Zen 5: APU Strix Point, CPU Granite Ridge i Epyc Turin letos

Sobota, 3 Únor 2024 - 22:00 | Laren | S čínštiny? Asi taky nějaký špatný překlad do...
Pátek, 2 Únor 2024 - 16:22 | tombomino | No nel by, treba diky novejsimu procesu a nizsi...
Pátek, 2 Únor 2024 - 12:39 | melkor | Kam se to hrabe na čtvrtou "generaci"...
Pátek, 2 Únor 2024 - 12:03 | tombomino | Konzervativni odhad z uniklych dokumentu MLID je...
Pátek, 2 Únor 2024 - 12:03 | Tom Buri | ne, to fakt nefunguje tak, ze pro kazdej produkt...
Pátek, 2 Únor 2024 - 11:32 | zero8324 | To mi nesedí....tak to asi budú skôr ladiť v APU...
Pátek, 2 Únor 2024 - 10:41 | Tom Buri | neladej radic spis kvuli rychlejsim integrovanym...
Pátek, 2 Únor 2024 - 10:21 | zero8324 | No nakoľko Zen 5 už nebude mať 4×ALU (ako Zen1-...
Pátek, 2 Únor 2024 - 09:37 | Tom Buri | i kdyby ryzen 9000 prines jenom 10% vykonu bez...

Zobrazit diskusi