Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Lucid končí s Hydrou, byl to propadák

Lucid Hydra Engine logo
Společnost Lucid se rozhodla oficiálně ukončit výrobu čipu Hydra. Uznává, že alternativa k Nvidia SLI a AMD CrossFire, která navíc podporovala i kombinace grafik z obou táborů, byla koncepčně chybná.

Cílem technologie Hydra mělo být spojení výkonu grafických čipů nezávisle na jejich architektuře. Lucid (tehdy ještě Lucid Logix a krátce předtím Lucid Information Technology) poprvé svoji technologii představila v létě 2008. Firmu podporoval Intel, a tak se zdálo, že primárním cílem je vytvořit alternativu k SLI, s jejíž pomocí by mohla dvojice grafických karet GeForce používat jako podvozek platformu Intelu. Nvidia dříve nebyla příliš nakloněná aktivaci SLI na jiných než vlastních čipsetech a Intelu se zřejmě nechtělo dávat příliš prostoru konkurenci (musíme vzít v potaz, že roku 2008 byl již čip Hydra 100 zcela hotový, takže samotné strategické rozhodnutí muselo padnout výrazně dříve).

MSI Hydra 200 Big Bang Fuzion Motherboard (Softpedia)
MSI Hydra 200 Big Bang Fuzion Motherboard
- foto: Softpedia -

Celá situace se nakonec vyvinula jinak, Lucid mezitím přišla s druhou generací čipu Hydra 200 - přesto se po dlouhou dobu na trh nedostalo jediné řešení, které by jej podporovalo. Nakonec se našel partner v podobě společnosti MSI a rozhodl se na některé ze svých základních desek Hydru 200 osadit, a tak jsme se dočkali i nějakých recenzí. Lidé, překvapení z toho, že to funguje, nějak opomněli tyto produkty kupovat, MSI se rozhodla spolupráci ukončit a Lucid přestal dodávat čipy. Možná bylo pořadí opačné (a první bylo vejce), ale to už na výsledku nic nemění - Lucid bude dál fungovat jako softwarová společnost - již nyní vydělávala víc na svých programových řešeních (Virtu, HyperFormance) než na hardwaru.

Neúspěch ale neměl jedinou příčinu. Z laického pohledu totiž Hydra nenabízela nic, co by uživateli nedalo CrossFire nebo SLI, za které si nemusel připlácet a které jsou podporované na mnohem rozsáhlejším výběru desek. Bonusová možnost použít Radeon a GeForce v jedné sestavě a spojit jejich výkon, je sice hezké téma k diskusi, ale v praxi nepřináší téměř nic. Majitelé high-endových konfigurací zpravidla vědí, proč si kupují daný hardware, a tak pro ně kombinace od obojího nemá žádný praktický přínos.

Hydra mohla teoreticky nabídnout jeden bonus, na který však marketing zapomněl: Lepší synchronizaci oproti SLI a CrossFire, které zakládají na střídavém vykreslování snímků. Vyšší plynulost daná absencí nepřesné synchronizace by možná uživatele oslovila, kdyby na ní Lucid postavil svůj marketing.

HIS Radeon HD 6970 IceQ MIX front
HIS Radeon HD 6970 IceQ MIX - jedno z posledních vtělení Hydry?

I tak by ale přetrvával jeden z nejvýraznějších nedostatků: Extrémní závislost na softwarové podpoře. Pro každou hru totiž musel být výrobcem připraven profil. CrossFire a SLI sice také závisí na profilech, ale ty jsou mnohem jednodušší a ve většině případů jen řeknou ovladači, jaký z přednastavených režimů má pro danou hru použít. Hydra, která fungovala na principu přiřazování jednotlivých 3D objektů mezi přítomná GPU, vyžadovala výrazně složitější přístup. Informovaný uživatel si uvědomoval, že v okamžiku, kdy firma ukončí podporu, bude z hardwaru za několik desítek tisíc ozdoba do vitríny - sběratelská kuriozita. A tak se nakonec stalo.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Lucid končí s Hydrou, byl to propadák

Úterý, 24 Leden 2012 - 12:24 | Kosac | skoda, po ohlaseni jsem doufal ve standard do...

Zobrazit diskusi