Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lunar Lake dorazí v zimě 2024/2025, V-cache od Intelu začátkem roku 2027

Takže do roku 2026 může Intel zaujmout jen cenou (to mu moc nejde), zlepšením iGPU (zůstávám mírný optimista) nebo klasicky nátlakem a oblbováním (v tom je přeborník). Ono už ani nejde o to, co Intel neumí a nemá, ale spíš o to, jak pracuje s tím, co už má.

Celeron N4020 je ultratrapný Metuzalém. Notebooky s i3 N305 za 10 až 15 tisíc v listopadu 2023. Gelsinger je klasický zombie manažer, žádný srdcař a inovátor. Rozkaz zněl jasně - hlavně se všude usmívej jako debil a moc nemluv konkrétně, protože čím víc slov a údajů, tím větší riziko žaloby.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Takže do roku 2026 může Intel zaujmout jen…“

S Arrow Lake by mohlo přijít snížení spotřeby.

„Gelsinger je klasický zombie manažer, žádný srdcař a inovátor.“

Gelsinger nastoupil na přelomu roku 2020 / 2021. Vývoj procesoru od nuly do vydání trvá alespoň pět let, takže co skutečně on inicioval, uvidíme nejdříve na přelomu 2025 / 2026.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak! Aniž bych se chtěl Intelu zastávat (osobně jsem od nich naposledy koupil produkt před více, než 5 lety, od té doby jen Apple Silicon, nebo AMD), Pat nastupoval relativně nedávno a cokoliv, co inicioval, neuvídíme dřív, než okolo roku 2026. Kór v rámci molochu jako je Intel.
I v korporátně mnohem pružnější AMD nastupovala Lisa Su v r. 2014 (přičemž velkou část postStavebníStroje projektů inicioval už Rory Read) a první Ryzeny představovala v Q2 2017. V tomto ohledu by bylo poměrně nekorektní nedat Patovi aspoň těch 4 - 5 let hájení. Byť za výsměch si teda může sám svými výroky o zpětných zrcátcích. A obecně politikou Intelu vůči OEM.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Minimálně to mnou zmíněné chcípnutí dvoujádrového Celeronu zařídit mohl a rozšíření osmijádrového Atomu ve vhodnější cenové kategorii také. Když si BFU koupí notebook s tím Celerem v dobré víře, že "to musí být lepší než ta moje 8 let stará šunka s Win7 co stála desítku" a spálí se, tak koho označí za viníka? Výrobce notebooku nebo Intel, protože ta nálepka je přeci zárukou určité úrovně? Poškozuje jméno Intelu a nedokáže udělat nic ani s tím, s čím udělat může. Mně skoro vůbec nejde o uvedení nové architektury.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znovu - co cpou OEM a co OEM jsou schopni akceptovat je součástí mojí kritiky. Jenže dokud to sype, proč by to taky rušili a jak by to vysvětlovali akcionářům...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty to kritizuješ a zároveň v poslední větě vyvracíš. Intel je firma, která bude mít vždy větší náklady, proto si musí i budovat jméno, aby to jméno lidi vnímali jako určitou záruku. Pat jako každý zombie manažer jen upřednostnil krátkodobý zisk nad dlouhodobým. Kdyby to byl vizionář a jeho slovo mělo váhu, tak to investorům vysvětlí velice lehce a sám sobě zdůvodní ještě lehčeji.

Stejně jako Lisa není moc zodpovědná za Zen, tak Pat nebude moc zodpovědný za novou architekturu Intelu. Ředitel je mnohem víc zodpovědný za strategii práce s tím co už má (ukončení prodeje/podpory, cenová politika, marketing, řízení výroby továren, hrubá konfigurace parametrů HW - počet big-little atd.) než za vývoj nových architektur. Do toho nemá co kecat, protože tomu ani nemůže do hloubky rozumět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. jako každý zombie manažer jen upřednostnil krátkodobý zisk nad dlouhodobým .."
Stejně jako ti před ním.
Stejně jako 90% manažerů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

On měl být právě ten desetiprocentní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš být sebegeniálnější manažer, ale dokud akcionáři nepochopí tvoji strategii, nemáš šanci. Ostatně ty slaboučké Celerony budou vypadat v účetních číslech až moc dobře - malá die size, nenáročnost na proces, dobrá udatelnost do OEM sektoru. A teď vysvětluj akcionářům, že se účetně takhle dobrého produktu zbavuješ kvůli "dobrému jménu" a nahrazuješ ho něčím, co neprodáš o moc dráž, zato na to máš vyšší výrobní náklady, náklady na vývoj a nároky na proces (respektive defect density).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč by firma, která má finanční problémy, měla ukončit výrobu produktu, který je schopna prodávat?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já tedy doufám, že ta výroba už ukončená dávno je a prodává se jen z předimenzovaných skladových zásob (také chyba Intelu). Při odpovědi se budu opakovat - protože Intel musí cílit na dlouhodobý zisk (budování značky - AMD tak nutně nemusí) a ne krátkodobý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

N4020 je v pohodě pro spousty uživatelů a spoustu use case. To že tobě nevoní neznamená že ten produkt je špatný. Jednoduše nejsi jeho cílovka. To že si to někdo koupí protože je to levné, očekává hory doly, které mu to neposkytne je chyba toho kdo kupuje nevhodný produkt.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem zde o svojí trochu negativní zkušenosti s FX 6300 s napevno nastaveným stropem na 1,4 GHz na Win10, 16 GB RAM a slušným SATA SSD. Troufám si tvrdit, že i takto zmrzačená FX je o dost lepší než N4020 na těch eMMC hrůzách a jen 4GB RAM (RAM ovšem tolik nevadí). Značka Intel bude spojena s mnoha negativními zkušenostmi.

Nepatřím ani zdaleka mezi náročné, často jsem i dnes na PC s Core 2 Duo + HDD (ale tedy Win7/tux). Notebook s N4020 bych koupil/dal jen svojí babče, když by stál max. 2000 Kč, což tedy nestojí a tudíž jsou to vyhozené peníze. Samozřejmě jen s linuxem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aký má zmysel škrtiť FX? Pri 3,5 GHz to predsa nežerie trávu a ani chladič na mieru napojený na vodovod nie je nutný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je na tom box chladič se spešl ventilátorem a v casu není žádný systémový větrák (jen ve zdroji). Výsledek necelých 600 bodů při 1,4 GHz je divný. Při frekvencích okolo 2,7 GHz (2,2 GHz základ, CPB na 3,4 GHz) během testu mám výsledek 1700 bodů a PC taky nepadá kvůli přehřátí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kto na 95W CPU dal box chladič a case bez ventilátora? Zaujímavé, že pri takmer 2násobnej frekv. to má viac ako 2násobný výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já:). Byl to provizorní narychlo složený PC do jednoho hodně starého casu, do kterého jsem nechtěl dávat drahou Noctuu, kterou jsem hodil na FX-8300 a nakonec jsem to tak nechal, protože to funguje docela dobře. Snížení životnosti mně nevadí tolik jako hlučnost, takhle je ten PC hlučný jen nepatrně víc než zcela pasivně chlazený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vážne 95W box chladič nezvládne? Box chladič na C2Q nebol veľký, ale 95 W zvládol. A ak nejde vždy na max, nemusel by byť ani veľký hluk. A aký case nemá ventilátor? Nejaké vykuchané rádio?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Originální box chladič měl větrák jako vrtulník a možná i při nízkých otáčkách bylo něco slyšet od ložisek (už si to přesně nepamatuju), takže jsem po jeho odmontování a vyhození do blízkosti hliníkové kostičky namontoval něco hodně nízkootáčkového mnohem většího průměru a s lepšími ložisky na konstantních otáčkách. Nejlevnější a nejrychlejší řešení. Teď na těch cca 2,7 GHz je to výkonově snesitelné i na Win10 a přitom takový bezcenný šrot. Většina notebooků s ventilátorem je proti tomu nesnesitelně hlučná i při střední zátěži. Já to mám krásně tiché i při MT cinebenchi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Nepatřím ani zdaleka mezi náročné .."
Pouze mezi trochu náročné.
Stále mám ntb s N3050. To, co od něj chci, udělá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S Win11? I Sempron 140 udělá vše co po něm chceš, ale já stejný výkon v lowend notebooku nechci, protože SW poskočil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zařízení je z roku 2016. To ještě Win 11 nebyly.
Nemá TPU nebo jiný bazmek, který Win 11 požadují, takže smůla.
Zařízení je používáno ke konzumaci obsahu, office a hry, které utáhne iGPU.
Mimochodem .. je pasivně chlazené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak oprava, asi jsem měl špatný odhad: To FX je i v multithreadu v CinebenchR23 o něco horší než ten Celer (cca 600 vs 770 bodů), jestli teda výsledky Celeru na netu nekecají, protože mně to přijde divné. Celer jede 1,1 až 2,8 GHz (v praxi lidi dosahují nižších frekvencí - někdy i pod 1 GHz v trvalé zátěži). I tak trvám na nesnesitelnosti kombinace Celer+Win11 a její předraženosti. Je možné, že to FX má někde problém, protože BIOS se chová zvláštně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podľa vyťaženia N100 som tiež videl, že veľa výkonu nemá, ale v Passmark teste je niekde inde ako Q6700 a ten W10 s prehliadačom veľmi nezaťažoval. IMHO je otázka či je výkon so všetkými inštrukciami. Inak si to vysvetliť neviem. N100 šiel nie raz na max. Q6700 nikdy (nemyslím pri spustenom Handbrake, alebo Online scanera, MS malicious, Defendera...).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cinebench je pro představu výkonu lepší. Passmarky a geekbenche jsou dobrý jen když nejsou výsledky z Cinebenche.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to podobné.
Passmark: 2000 vs. 5600 bodov
Cb R23: 1270 vs. 2400 bodov

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, on je ten quad na 65 nm, to ještě nemá ani SSE4.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Veď o to ide. Nemá, ale nejde tak často na 100% ako N100. W11 v NB s N100 som aktualizoval do 23H2, aby WU CPU už nevyťažoval, ale aj tak šiel často na max. Proste som nemal pocit, že by bol aspoň 2× rýchlejší ako Q6700.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele dokud to lidi kupujou..
Tak se bude "inovovat" navýšením pár e-core a 200MHz frekvence.
S tím, že ta frekvence už je teď skoro o GHz výš, než je pro tyhle CPU zdravé.
A Snížení spotřeby u Intelu nevěřím, vždy lepší to pro 500b v R23 vydřít do černé krve.

Snížení spotřeby si rozumný spotřebitel nastaví sám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Snížení spotřeby si rozumný spotřebitel nastaví sám."

To bohužel v mnoha noteboocích a desktopech od větších firem nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V korpo desktopech a noteboocích tohle nepotřebuješ, tam se limity PL1 a 2 dodržují.
A je to hotový výrobek za který výrobce ručí i s ohledem na chlazení atd.

Ale koupíš v Alze lepší desku a dáš tam nějakou i7 a všechny limity jsou napohodu otevřené - a CPU bere 219W.
Což samozřejmě nemusí, protože to nastavíš na 125W a přijdeš o 3% herního výkonu.
Jenže tohle nikdo neudělá. Raději koupí "vodu" za tři litry.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Domácí stavitel je výrobce počítače a je zodpovědný za jeho funkčnost, že to neví nebo tomu nerozumí je jeho blbost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne je to tak na žalobu. 125W nebo 65W CPU co tohle mají napsáno i na krabičce berou 220-260W a s přiloženým chladičem v default nastavení neustále throttlí na 100C, to tu ještě nebylo. Přitom stačí nastavit hodnosty ručně a CPU bere půlku téměř bez ztráty výkonu.

Naštěstí už si takové ujetosti kupují jen fanboyové a normální běžných člověk o to téměř nezavadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když si někdo staví sám pro sebe PC a věří nápisu na krabičce... Chtěl bych ho vidět, kdyby mu třeba z výroby došel BM s vadou, ale tvářil se funkčně. Takový človíček by netušil, co má dělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podívej vůbec o tom nehodlám debatovat.
Když si koupíš výrobek nějakýma uvedenýma (dost důležitýma) specifikacema, rozchodíš ho na default nastavení a úplně bez mrknutí oka tam ta deska napálí "unlimited" - protože Intel "něco našeptal" Asusu...

Sorry, tohle si omluví jen nemocný fanboy. Je to úplně vychýlený.
A bohužel ještě smutnější je tenhle graf. A hele, já tomu rozumím, vím jak co nastavit - koneckonců mám Rocket. Ale je to stejná sračka jako když AMD kdysi označilo Bulldozer jako osmi jádro. Tam ta hromadná žaloba byla.

Poloviční spotřeba = 1% výkonu dolů. Nikdo normální to nenechá na unlimited.

https://tpucdn.com/review/intel-core-i9-12900k-alder-lake-tested-at-vari...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fandím, ovšem AMD... Toto chování je věc výrobců základní desky. Ovšem to je že ty hodnoty jsou několikanásobné je zas věc Intelu - ani jedna strana není bez viny.

Že si nezjistí všechny parametry už ale je věcí toho, kdo tu sestavu navrhnul a stvořil a Intel i výrobci desek se takto chovají několik let. Každý člověk pohybující se kolem PC HW to ví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nefandím ničemu, kdo na tom má jako vinu je mi taky jedno - nicméně Intel sice vždy definuje oficialní hodnoty jako PL1, PL2 TAU ale výrobci desek dostali údajně pokyn, ať u vyšších modelů s osazeným “K” CPU tam naperou co se vejde.

Toliko naznačvali zahraniční recenze - děje se to už od Cometů.
Paradoxně levnější desky a non-K CPU to nedělají. Osobně netuším proč pacienti furt nakupují ty “K” sračky. Je to k ničemu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bezpredmetne.... Gelsinger davno neni vyvojar.

Ovsem zombie mu jde cim dal tim lip.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten ArrowLake je pořád záhada. Který čiplet má používat interní 20A proces? V nejnovější prezentaci procesů mají uvedeno, že hromadná výroba 20A bude spuštěna v H2 2024 (pokud to klapne), což by odpovídalo vydání/ohlášení v prosinci. Nicméně tomu nevěřím. Mají-li stihnout konec 2024, tak použijí N3B od TSMC i na čiplet, který měl být původně na 20A, a 20A si nechají pro Arrow-refresh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejnovější vlastní proces Intelu byl plánován vždy pro CPU dlaždici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se vůbec nedíval, co mají v jaké prezentaci, protože tam ještě může být plno změn. U Intelu platí jen to, co už je na trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kedze o Zen5/6 bolo pocut uz pred 2-3 rokmi a dalej uz nic, Zen7/8 ako keby ani neexistovali, je dost mozne ze tam mikroarchitekture Zen skonci a pride uplne nova mikroarchitektura. Ale nebolo by to nic hrozne, Zen by tu bol s nami cca dekadu (2017-2027). A to by bolo viac ako stavebne stroje (2011-2017) aj viac ako K10/Phenomy 2007-2011 aj viac ako K8/Athlony-Semprony64 (2003-2007). Aj viac ako K7/Athlony(XP)/Durony (1999-2003). Ak viac ako K6-I-II-III ci K5.

Ked tak pozeram, Zen bude zatial najdlhsie trvajuca mikroarchitektuira u AMD.

Takyto rekord nema ani Intel, P4 Netburst existovalo 6 rokov: 2000-2006 a napr. vsetky refreshe refreshov a optimalizacie a new steppingy a pridane jadra SkyLake tiez 6 rokov: 2015-2021.
Ostatne mikroarchitektury trvali u Intelu iba 2-3-4 roky (PIII 1998-2000 ci Core2Duo/Quad 2005-2008) ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

podla coho urcujes mikroarchitektury? medzi sandy bridge a skylake je interne napriklad podstatne mensi rozdiel ako medzi zen1 a zen2

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nebo se jim lépe daří ucpávat úniky informací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli chce intel konecne uspet na poli procesoru bude muset:

->zcela vyhodit ty debilni atomy z navrhu dalsich generaci procesoru(zbytecne a omezujici)
->navysit pocet skutecnych/velkych jader pres 8
->razantne navysit efektivitu svych procesoru(hlad nad 250W je jednoduse neakceptovan)
->zachovat SMT/HT
->zjednotit AVX-512 tak jak to udelala AMD
->odemknout vsechny sve procesory jak to ma AMD plus pridat ECC(jiz rozhodne zakladni deska)
->zprehlednit nabidku svych procesoru(jasne rozlisit prod. generaci, architekturu a tridu)

Dale to chce mit kvalitni zaklad cili jedna serie cipsetu pro 3 generace architektury a k tomu jeden poradne vyvedeny a kvalitni socket, rovnez zadarmo prinest RAID pro NVMe a vic NVMe(linek pro to urcenych) z procesoru.

Ja to intel-u preji, protoze kdyz nebude konkurence, bude to na hovno.

Osobne to vidim nasledovne, cely rok 2024 bude u intel-u v prdeli, pak v 2025 Arrow Lake ale jeste stale s debilnimi atomy, cili nejdriv 2026 ale to tu uz bude inovovany Zen VI. Otevrene? Drive jak v roce 2027 to pro intel nedivim, cili uplne zbytecne tri ztracena leta!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš si být jistý, že takřka nic z toho se nestane. E-cores se budou spíš navyšovat (pomáhá to v Cinebenchi :)), HT de naopak zruší - při brutálním počtu jader to stejně nic nedělá. A AVX512 taky nebude, BO ecores.
A furt mají přes 80% :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AVX-512 už opravdu v destopu nebude.
Bude AVE 10 v1 (v Arrow lake) a možná v2 (později).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už ty plány Intelu nečtu. Vždyť je jedno, co je tam napsané, stejně to nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná kdyby prodali továrny a narvali vše do opravdu nové architektury. Takto se jen marně snaží srazit náskok AMD. A když uvážím jejich zdržení a že AMD jede podle plánu, to k ničemu nevede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na továrny získávají dotace od vlády a to je ten jejich jediný jistý příjem i důvod proč nemůžou krachnout. Stejně by ani za ty miliardy (pokud by se vůbec našel kupec) nemohli přijmout 50 skvělých návrhářů CPU architektur, protože nejsou k mání.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé AMD, Nuvia a další neměli problém je sehnat... Spíš bych řekl, že do toho firemního nepřehledného bordelu se prostě nikomu nechce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nuvia udělala prd a AMD má dlouhodobě fungující tým lidí. Zen není one-man show jednoho génia, i když se rozhovory dělají jen s pár osobami.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nuvia nic nestihla a byla koupena. Qualcolm by nedával peníze za prd. Snad v každé diskusi se píše, že od začátku návrhu po hotový CPU to trvá 5 let nejméně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak měla poloprd. Nuvia byla převzata na začátku roku 2021 hlavně kvůli lidem. Bůhví nakolik je náročné postavit nový ARM procesor, když ti základ dodá samotný ARM. To není jako přechod z netburstu na core.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mi ale nevíme, jak velké změny dělali, dá se ale z rozdílu mezi Apple silicon a běžným ARM, že se snažili ještě o víc. I mezi ARM top mobilním a low end je taky velký rozdíl. A mezi serverovým a nějakým téměř jednočipovým mikrořadičem ještě víc a přitom je vše ARM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na poloprd je Snapdragon X Elite docela slušný kousek HW.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Snapdragon X Elite určitě nevznikl v roce 2021, kdy došlo ke spojení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Porovnej to s předchozími 2 Snapdragony.
A pak se zamysli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak pise Mirda, Intel ma svoje jiste. Strejda Sam a Evropa jim zadotuje nove fabriky na vyrobu chipu. Byli by blazni, kdyby se takoveho bussinesu vzdali a prodali ho.
https://www-pcgameshardware-de.translate.goog/Wirtschaft-Thema-238882/Ne...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pak ale AMD nedoženou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v čem musí AMD dohnat? Jedině v čipletech. Nakonec to dokonce v serverech vypadá tak, že nepotřebují ani ty čiplety, stačí jim ty 4 drahé dlaždice a podíl jim stejně moc rychle nepadá. Z nějakého důvodu mají zákazníky co rádi kupují dražší a horší výrobky jisté.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Třeba v poměru výkon / spotřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni to umějí schovat a navíc to souvisí i s těmi čiplety. Až zvládnou čiplety, tak se zlepší i tenhle poměr. V noteboocích a serverech mají většinu a nějaká desktopová hrůza co žere 200+W vadí malé skupince. Intelu moc nevadí, že ve výkonném desktopu si dnes už asi většina vezme skutečně lepší AMD, když si to násobně vynahradí v noteboocích a serverech. Stačí jim to jen tak šolíchat a čekat až uzrají čiplety i na jejich stromku. ARM-RISC-V je zatím ohrožuje taky málo, navíc nikde není psáno, že Intel za 5 let nezačne vyrábět taky něco non x86-64.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD nabídku v NTB dohnala už před nějakou dobou, ale podobně jako v těch serverech je to hodně na výrobcích. A tvrdím, že to není jen setrvačnost, Intel se hodně snaží řekněme.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mirdo, ledy se lámou i v serverech. Dell, který byl Intelův nejvěrnější spojenec, už AMD normálně dělá a nové servery, pokud není nějaký důvod zůstávat u Intelu (např. při rozšiřování vSphere) už dost zákazníků bere s AMD. Ono totiž TCO serverovny je z celké části dané nikoli cenou HW, ale cenou energií za provoz a chlazení. A hyperkonvergovaný nabušený server, který "schramstl" původní intelí cluster jak malinu, a přitom má spotřebu na úrovni jedné mašiny z původní intelí družinky je docela dobrý důvod tohle udělat. Samozřejmě nakonec ty servery potřebuješ aspoň dva, abys měl redundanci a mohl rozložit zátěž, ale to je i tak úspora na kilowattech jak prase, protože serverovna jede 24 /7/365.

A s ohledem na ceny CPU pro servery je tohle pro Intel reálně hodně bolestivé. Měli rozjetej byznys rozsegmentovaný na Silver/Gold/Platinum ždímačky peněz a AMD mu do toho dost spektakulárním způsobem hodilo vidle. Intel si myslel, že ten problém vysedí a AMD vystřílí prach na jedné generaci podobně jako v minulosti, jenže se šeredně přepočítal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud furt prodávají 80% všeho, tak nejsou ti, co by měli něco dohánět :))
A spotřeba evidentně trápí jen nás :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.