Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lytro, 3D foťáky s jediným objektivem, končí

Bomba, kupuju, hned jakmile zvysej rozliseni aspon na fullHD. Uzasne, famozni, to bude revoluce fotaku, rikal jsem kamaradovi, ktery me na Lytro upozornil a koukali jsme na to spolu na webu. No vyssi rozliseni neprislo a ja na projekt pomalu zapomnel. Skoda no.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přišlo. Druhý model má rozlišení řádově vyšší, mám pocit kolem 5 Mpx.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je ještě někde možno si ty fotografie prohlédnout (nějaký internetový archiv), nebo jsou data a celý prohlížecí engine navždy fuč? Přiznám se, že v roce 2011 jsem se o tento produkt nějak nezajímal, a teď když o něm narazím na zmínku, a docela bych se podíval, tak je smazáno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

po** si to sami ale je to skoda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám ho, koupil jsem ho tenkrát ve slevě když už se doprodával. Soft a drivery naštěstí fungují ve win10, takže ještě X let fungovat bude. Prakticky je to použitelné jen na pár specifických věcí pokud chcete fotit něco zblízka. Musí to být zajímavé a barevné - např květ. Jako nejlepší objekt se zatím osvědčila moje vodní želva když se vyhřívá na kameni, pěkně vyniknou rozdíly při přeostření hlava-pozadí kámen

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A je ten soft a drivery schopny niecoho viac, nez nahratia obrazkov online? Pokial sa pamatam, tak veskery processing mal byt robeny online (zrejme kvoli ochrane inteleguan property) a zariadenie bolo offline viac-menej useless.

Viva la vendor lock-in \o/ smahom ruky sa z uzitocneho zariadenia stane zbytocny kus elektronickeho odpadu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha to jsem netušil, že tam byl vendor-lock. V tom případě, dobře jim tak! Doufám, že případný nástupce se z toho poučí....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja chci videt tu zelvu! :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě základní problém je v tom rozlišení, kdyby to zlepšili třeba na FHD tak by to byla bomba.

A přesně na to jsem celou dobu čekal, že to dotahnou na kvalitu a pak si to třeba pořídím. Testovací králik jsem být nechtěl.

Bohužel se ukázal přesný opak. Takže čekám, že možná za 5 roků přijde jiná firma, která to všechno udělá jinak a lépe a prosadí to jako mainstream standard ve stylu Apple... Přeci jen ostření fotek je otrava a leckdy kvůli tomu člověk nestihne pěknej záběr a kdyby se tahle věc stala nepotřebnou, byl by to největší pokrok ve fotografování od nástupu digitálů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozlišení bylo pokud vím 1080x1080, to proti FHD není žádný dramatický rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozlišení „živých“ snímků bylo nižší, převodem na statický snímek sice mohlo vzniknout 1080×1080, ale vypadalo to jako zvětšenina, per-pixel detail v tomto rozlišení nebyl:

http://lightfield-forum.com/wordpress/wp-content/uploads/2012/07/IMG_000...
http://lightfield-forum.com/wordpress/wp-content/uploads/2012/07/IMG_002...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty fotky vypadají pěkně. Existují taky nějaké landscape záběry (přírodní scenérie atd.)?

Zadalší existuje nějaký způsob jak s originálními fotkami pracovat v offline režimu anebo došlo k nenávratnému zničení originálů? V případě že autorské originály jsou fuč, není to důvodem k hromadné soudní žalobě?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se to tenkrát objevilo, říkal jsem, že to je kravina, co se nikdy nechytne.
A projednou jsem měl pravdu. Hurá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lytro je mi šumák... ale spíš to ale poukazuje na "problém cloudové platformy".
- Když se poskytovatel cloudu rozhodne zmizet, zmizí s ním i Vaše práce, bez jakéhokoliv mrknutí.

Internet je médium současnosti.
- Až na vyjímky řeší pouze aktuální věci, problémy, potřeby.
- Jednou publikovaná věc sice z internetu nikdy nezmizí(někdo ji určitě zkopíroval), ale za 10 let už se k ní nedostanete.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zase realisticky - tohle je velmi specifická situace, kdy jistý typ prohlížení fotek byl na cloudovou aplikaci striktně vázaný a neexistovala alternativa. U normálních dat s šíře rozšířeným formátem podobná situace je spíš "otrava" než "problém", prostě se přesunete jinam.
Takže spíš než na problém cloudu to ukazuje na problém s vendor-lock...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem za to, že tu technologii transformovali do daleko atraktivnějšího filmového průmyslu.
Přece jen, dělat přeostření scény až v postprocessingu dává režisérovi obrovskou moc. ;)
https://www.lytro.com/cinema
https://petapixel.com/2016/04/12/lytros-new-755mp-300fps-cinema-camera-w...
A nejen to, snímání reálného 3D pohledu významně ulehčí propojení s vizuálními efekty a post úpravami polohy, natočení, no hrůza si domýšlet... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, o to se pokoušejí, ale nic to nemění na tom, že s jejich 3D foťáky je konec. Mimo to jejich filmová řešení staví na jiných principech a zařízeních poskládaných z hardwaru jiných výrobců, takže jsou spíš softwarovou společností, která vytváří nástroje ke zpracování videa např. z tohoto:

https://cdn.lytro.com/wp-content/uploads/2017/11/27095806/lytro-immerge-...

To se v podstatě neliší od přístupů, které tu byly před vznikem Lytra. Novinka a přínos Lytra byla implementace s jedním snímačem a jedním objektivem, kterou používali u foťáků.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je supr tema na samostatny clanek noxi. Kdy to das?!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na webu mají všeho všudy pár marketingových frází, pár fotek a specifikace na tři řádky. Z toho bych asi nevyždímal ani dva odstavce textu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to je přesně důvod proč nenávidím cloud a dnešní dobu:
Zázračné fotografie zmizely z webu. Definitivní tečka za fotoaparáty Lytro....Na přelomu listopadu a prosince se však tvůrci rozhodli k nekompromisnímu kroku. Celou on-line galerii zavřeli. Důvod byl prostý, nevyplatila se jim. „Své snažení nyní nasměrujeme jinam,“ uvedli tvůrci v oznámení uživatelům.

Kvůli tomu nicméně byly ze sociálních sítí a prakticky z jakýchkoliv webových stránek zpětně smazány tyto unikátní fotografie.
Data v cloudu data v čoudu....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To by mohlo být na soud a hromadnou žalobu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tahle technologie zaujala spíš profesionály, než běžné uživatele. Ti jen cvakají, úpravou fotek se moc nezabývají. Jenže autoři si nechali blbě poradit od Jobse a první verzi vyráběli ve vzhledu hračky. Další fatální chybou bylo zpracování v cloudu, takže majitel neměl své fotky pod kontrolou. A když se k tomu přičte slabší rozlišení, není se čemu divit, že dopadli, jak dopadli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.