Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k „Mamka Su“ dorazila na Tchaj-wan, čeká ji TSMC, Pegatron a čestný doktorát

Tak holt Lisa je "len" dcérou sesternice CEO nVidia-e Huanga,

resp,. Huang je strýkom z druhého kolena CEO AMD Lisa-y Su
https://www.hardwaretimes.com/nvidia-ceo-jensen-huang-and-amd-ceo-lisa-s...

a obaja sú z Tainan-u
https://en.wikipedia.org/wiki/Jensen_Huang
https://en.wikipedia.org/wiki/Lisa_Su

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

stejně jako česko trpí už několik století pravidelným exodem elit a inteligence, zůstává v česku generace sedkláků ohýbající hřbet, tak taiwan je pravým opakem, kde se shluklo v jeden moment neskutečné množství nadaných lidí, kteří utekli před komunistama
i intel by měl zaměstnant někoho z taiwanu jako ceo, aby se dostal z těch hoven

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak na tebe to sedí, protože jen omezenec dokolečka přeceňuje pozici CEO a vidí v něm poloboha. Ano, ředitel blbec (např. Rory Read) může podnik zbytečně poškodit, ale pokud ředitel není blbec, tak stačí průměr a rozdíl oproti skvělému řediteli bude minimální.

Vlastně ani nedokážu pochopit, proč tohle musím opakovaně vysvětlovat, protože každý zaměstnanec, co pozná nějakou větší firmu, to moc dobře ví. Ředitel je často jen opička pro investory-majitele, ale skutečný úspěch je na lidech pod ním. Po AMD FX muselo přijít něco výrazně lepšího a Lisa na tom má minimální podíl.

Seš jako Ježek, co hodně přecenil význam Gelsingera pro Intel. Přiznám se, že i já jsem ho trochu přecenil a až takové debakly jsem za jeho vlády nečekal.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

V čom urobil Pat Gelsinger chybu?

Výsledky sa v polovidčovom priemysle nemôžu prejaviť skôr ako o 5,5 rokov po nástupe nových ľudí, ktorých si nový šéf vyberie a Patrick je CEO 2,5 roka takže on zatiaľ len vyberá, čo mali v Inteli v zásuvkách (česky šuplících) a skriniach v čase nástupu Pata do funkcie.

Intel mění CEO, Boba Swana nahradí Pat Gelsinger
15. 1. 2021
https://diit.cz/clanek/intel-meni-ceo-boba-swana-nahradi-pat-gelsinger

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V nepružnosti rychle reagovat a neschopnosti využít daný potenciál. Big-little je dobrá myšlenka, realizace je debakl. Výsledky grafické divize jsou debakl. Schopnost použít proti AMD architekturu malých jader je debakl. Doba 5.5 roku je platná možná tak pro sekci výroby, ale i tam si moc neumím představit nástup ředitele do polovodičové výroby, který řekne, že jeho kroky dostanou podnik z krize až za 5 let. Nebýt Lisa zkostnatělá defenzivní korporátní slepice, tak má Intel mnohem větší starosti.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"...Nebýt Lisa zkostnatělá defenzivní korporátní slepice, tak má Intel mnohem větší starosti...."

Můžeš mi prosím tě říct, z čeho ty máš titul Ph. D.? V jaké firmě pracuješ na pozici CEO? Kolik technologií jsi spoluvyvinul? Mně se totiž strašně líbí, jak s prominutím každý nýmand s výučákem z hotelovky, který o tomto světě ví evidentně úplné ho*no si dovolí napsat dehonestující kecy na někoho, kdo skutečně něco dokázel a dá se říct je někým a celosvětově uznávaným.

Tvé "důležité" řeči o tom, že CEO a ředitelé jsou jen nastrčení pěšáci možná platí v družstvu u vás na vesnici, ale v opravdu velkých firmách, pokud se má něco důležitého opravdu stát, tak tam se tihle lidé opravdu angažují.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

K první části. Není třeba zkonstruovat lepší motor než má Trabant, abys mohl dvoutakt kvůli některým věcem kritizovat. Není třeba vyvinout lepší lék než Thalidomid, abys mohl kritizovat. Takhle společnost nefunguje - naštěstí.

"Tvé "důležité" řeči o tom, že CEO a ředitelé jsou jen nastrčení pěšáci možná platí v družstvu u vás na vesnici, ale v opravdu velkých firmách, pokud se má něco důležitého opravdu stát, tak tam se tihle lidé opravdu angažují."

Lež jako věž. Čím větší firma, tím logicky CEO řeší věci více z nadhledu a detaily neřeší, protože ani nemůže. Příběh Jobse je vyjímkou a ne pravidlem. Zažil jsem i firmu, kde se český ředitel opakovaně ztrapňoval pokaždé, když začal mluvit o výrobcích (nerozuměl jim), přičemž jeho nadřízený zahraniční ředitel do takových detailů raději nikdy nesklouzl a zůstal jen na úrovni názvů různých divizí a obecného plácání floskulí jak od AI. Byla to jedna z největších firem v daném oboru. I ty družstevníku jeden...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Než se příště začnete rozohňovat (čti ztrapňovat) v diskusích, zkuste si napře rozšířit obzory. Několik tipů jako inspirace:
- obří dvoutakty na naftu
- dopravní zpoždění
- Thalidomid a jeho aktuální využítí

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Venku je teplo, viď? Obří dvoutakty na naftu mají s dvoutaktem z trabanta společného co? Jakou vazbu má prdící trabant s diesel dvoutaktem z tanku nebo lodě? Kromě toho jsem schválně kvůli hnidopichům použil formulaci "kvůli některým věcem kritizovat", aby bylo jasno, že i ten benzínový dvoutakt má nějaké výhody a pak stejně přijdeš ty a zaperlíš o dieselech...
Thalidomid byl průser a jeho aktuální použití to nesmaže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stojím na tvé straně, každý má právo na svůj názor. Kdo ti ho bere a myslí si že ten jeho je lepší podobá se fašistům, komoušům či jiným hnutím omezující svobodu slova a názoru.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Neschovavej hloupe arogantni utoky za svobodu slova.
Kdyz si lide mysli, ze mohou vsechno, je to jejich chyba.
Vykladat nesmysly o tom, co ma delat CEO, je vrchol trapnosti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ta posvátná úcta směrem k CEO je hloupost. Máš ji kvůli jejich přestřelenému platu? Ten je ovšem jen ukázkou nemoci našeho systému. Pro mě je jakýkoliv chirurg pro společnost důležitější, než jakýkoliv CEO v historii světa. Nepopírám úspěchy Lisy v její předchozí kariéře, ale jako manažerka má hlavně štěstí, že Intel má krizi (+ že do AMD nastoupila po velkém průseru AMD FX, tudíž zlepšení bylo jisté). Jestli Intel v brzké době zvládne čiplety, tak se to ukáže a začne hrát ta stejná písnička co po většinu historie - intel na koni, AMD přicmrdává, historická šance propásnuta.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je tvůj názor a já ti ho neberu. Já neůtočím, jen vyjadřuji svůj názor. Osobní útoky děláš ty, když do toho taháš Mirdovu mámu. Bože ty děti......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nervy v poradku, seniore?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, děkuji za optání. Žádný osobní útok na který si ztěžujš v tom necítím. Lidé by k sobě měli být ohleduplní a zajímat se o okolí, jak se kdo cítí. Nejsme přeci zvěř.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro rodiče musí být Červíček taky epic catastrophic fail....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přidat se na stranu blba, i když nemusíš, to je epic fail. Zkus vyvrátit co jsem napsal a neřešit cizí mezilidské vztahy, kterým nemůžeš rozumět.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Spíš to vypovídá o tobě, když na někoho vytáhneš rodinu na IT fóru kvůli názoru. Doporučuji se zamyslet nad sebou, nebo terapii. Osobní útoky snad patří do minulého století. To bys měl vědět, když víš všechno nejlíp.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Napodobne, podejte si s Cervickem ruce a bezte managovat Intel, urcite vam to vlastnici radi predaji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta šance, že by to dopadlo ještě hůř než dnes je dost malá. Podobnou reakci jsem slýchával, když krachovala Nokia a vedení se nezmohlo ani na jeden odvážný krok na záchranu - ó jaká to moudrost božstev CEO, všichni se klaňme.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vis jak? CEO jmenuji majitele firmy a ti prijdou o penize.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já s ním nesouhlasím, ale respektuji právo na jeho názor. Zatím co ty do toho taháš rodinu. Hnus velebnosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lisa nie je skostnatelá, lebo zistila, že AMD je v inej fáze vývoja ako je záchrana a tak potrebuje inú organizáciu a iných ľudí. Je tu pár defenzívnych a pár extrémne ofenzívnych osôb

Akurát u AMD sa "hýbu škatule" a noví ľudia by to mohli využiť.
Jedna zmena ľudí u AMD nastala 10.7.2023

https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1142/amd-appoints-p...

aj keď teda titul Chief Commercial Officer som videl prvý raz (a spájalo sami to s reklamou anglicky Commercial), ale on robí aj niečo iné.....,
https://en.wikipedia.org/wiki/Chief_commercial_officer

A ktomu sa AMD personálne transformuje od začiatku roka
Práve dokončili výmenu od 4.4.2023 do konca Q2 2023
April 04, 2023 4:34pm EDT

https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1121/amdnames-jack-...

Ešte pred tým
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1118/amd-announces-...
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1113/amd-promotes-f...
A dokonca aj šéf ekonomiky odišiel 23.1.2023 s tým, že ďalšie 3 mesiace pomáhal novej šéfke ekonomiky
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1112/amd-announces-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Výsledky sa v polovidčovom priemysle nemôžu prejaviť skôr ako o 5,5 rokov“

výsledky ≠ výrobky

Dříve než za pět let se na trhu neobjeví produkty postavené na architekturách vyvinutých od nuly za působení nového CEO. Vše ostatní ale CEO ovlivnit může. Například ohlašování produktů, jejichž vývoj je dva měsíce poté ukončen. Rovněž slogan „From an idea to silicon in 2 years“ (který se snaží popřít, že výsledky budou až za pět let) přišel za Gelsingera:
https://diit.cz/sites/default/files/intel_ponte_vecchio_slide_01.jpg
a použil ho pro asi nejzpožděnější generaci produktů, jakou kdy Intel vyvíjel. Stejně tak řeči o zpětném zrcátku jsou jeho vlastní práce. Takové věci nepřidávají na důvěře, že CEO ví, co se v jeho firmě děje.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

".. Takové věci nepřidávají na důvěře, že CEO ví, co se v jeho firmě děje .."

Příliš mnoho "mezivrstev" mezi CEO a realitou, kde každá vrstva má tendenci "uhlazovat" ne tak dobře působíví informace a "nafukovat" své zásluhy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Výsledky sa v polovidčovom priemysle nemôžu prejaviť skôr ako o 5,5 rokov po nástupe nových ľudí"
Ta tvoje úvaha v tomto případě nekoresponduje s nástupem Lisy Su do AMD (říjen 2014) a vydáním Ryzen architektury (březen 2017). V případě AMD na to stačilo ¨2,5 roku a nemusí čekat 5,5 roku, jak ty tvrdíš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen inicioval již Papermaster.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ok, dotáhla a "vytáhla" ho Lisa. To se nedá popřít. A předpokládám, že při svém nástupu si také přivedla své lidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ťažko Mark Papermaster je v AMD o 3 mesiace dlhšie ako Lisa Su

Dr. Su nastúpila do AMD v januári /lednu 2012 na post staršej viceprezidentky a všeobecného správcu firmy (anglicky general manager)
https://www.amd.com/en/corporate/leadership/lisa-su.html

Mark Papermaster
Pre nástupom do AMD v októbri/říjnu 2011 na pozíciu staršieho viceprezidenta a vedúceho pre technické veci (anglicky chief technology officer = doslova náčelník úradníkov pre technické veci)
https://www.amd.com/en/corporate/leadership/mark-papermaster.html

Obaja prišli ako "Roryho kone"
Rory Reed od augusta/srpna 2011 do októbra 2014 prezident a CEO AMD
https://en.wikipedia.org/wiki/Rory_Read

ale ich príchod dojednával už Derick Meyer
od 17.7.2008
https://ir.amd.com/sec-filings/content/0001193125-08-153147/dex991.htm?T...

do 10.1.2011
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/170/amd-appoints-th...
CEO a prezident AMD

dočasný CEO (doslova náčelník výkonných úradníkov) Seifert nikho nelákal

A Zen začal riešiť už Derick Meyer

Bulldozer prišiel na trh 7.9.2011
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/32/amd-ships-first-...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„To ťažko“

Vždyť Papermaster s Kellerem popisovali, jak museli „vedení“ přesvědčovat o nutnosti návratu k velkým procesorům. Do té doby žádný vývoj neprobíhal. Papermaster najal Kellera, Kellera pověřil Plummer, ať sestaví tým a týmu s Clarkem pak Papermaster řekl, ať sami dělají, co umí nejlépe. To vše bylo řečeno v různých rozhovorech s pracovníky AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dr. Su nastúpila do AMD v januári /lednu 2012 na post staršej viceprezidentky a všeobecného správcu firmy (anglicky general manager)
https://www.amd.com/en/corporate/leadership/lisa-su.html

A teda bola osobou, ktorá dohliadala na vývoj Zen-u od začiatkov, aj keď ho nezačala

2.3.2017
Po štyroch rokoch vývoja a ... uvázda AMD na trh Ryzen
https://www.amd.com/en/press-releases/AMD-Ryzen-7-2017mar02

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To dohlížení muselo být hodně povrchní, protože žádné zkušenosti s návrhem obvodů nemá.

"She is known for her work developing silicon-on-insulator semiconductor manufacturing technologies[7] and more efficient semiconductor chips[8] during her time as vice president of IBM's Semiconductor Research and Development Center."

Lidé co vyvíjejí technologie výroby jsou z úplně jiné divize než ti co dělají architektury a celkový návrh čipu. S jejími zkušenostmi měla nastoupit u Intelu a ne fabless AMD. Další důkaz, že CEO je spíše jen tvář a hlas firmy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Z toho istého zdroja

"improving the performance of game machine processors by a factor of 1,000", and Su's team eventually came up with the idea for a nine-processor chip, which later became the Cell microprocessor used to power devices such as the Sony PlayStation 3.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lisa_Su
https://ethw.org/Lisa_Su

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak buď jedno nebo druhé, ale obojí zvládne jen Jára Cimrman. PhD má z SOI a u IBM řešila i používání mědi místo hliníku - to ukazuje, že její těžiště je v technologii a ne architekturách/návrzích. To s PS3 je prostě nekonkrétní.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je už směšné:D
To je její stručný životopis, tak jak můžeš být tak arogantní a zpochybňovat ho bez sebemenšího důkazu, protože ty bys to nedokázal? :D Tohle už ani není normální. Ty máš naprosto neúctu ke komukoli krom sebe zřejmě.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nechápeš ani základy. Ty dvě cesty jsou spojené s jedním výrobkem, ale jejich spojení v jedné osobě mohlo existovat možná někdy v pravěku, ale určitě ne v moderní době. Pepa dělá návrhy a Jarda řeší technologii výroby těch návrhů a oba jsou natolik specializovaní v náročném oboru, že kdyby byl někdo takový autistický génius, že by zvládl oba obory najednou, tak pak neskončí jako Lisa v manažersko-obchodních pozicích.

Tonoucí se stébla chytá a tvoje stéblo je ta nekonkrétní a prd dokazující část s PS3. Najdi si význam slova "tým" a dojde ti, že o architektuře cellu vůbec nerozhodovala a starala se o svoje.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Čo presne, ona navrhla 1+8 jadier rôznych typov v Cell. Aj keď to už mal, v nejakej forme, Commodore C64

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ta citace nedokazuje. V jejím týmu někdo něco navrhl, stejně jako v jejím týmu někdo pracoval na Zen, RDNA atd. Ona a např. Keller nejsou v jedné množině a její CV to dokazuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Keller už 20 rokov nedokončil žiadny zo svojich projektov

AMD Opteron (K8), 2003 - Jim Keller and then Fred Weber

Jim Keller left and the initial K8 design was canceled
Fred Weber led the project to revise the K7 into a 64-bit core

Jeho sláva sa datuje do minulého tisícročia

32-bit computer family, VAX - William Strecker
8800/8700/8500, 1986
pipelined the microinstructions
I-box and E-box - Jim Keller, project leader

Alpha - Richard Sites and Richard Witek
21164 (EV5), 1995 - John Edmondson (lead during design), Pete Bannon, and Jim Keller (lead during advanced development)

21264 (EV6), 1998 - Jim Keller (lead)

https://people.computing.clemson.edu/~mark/architects.html

Horšie je , že žiadna taká hviezda nevyrástla

a to ani dcéra Dave-a Plummer-a nie je vývojárkou, ale tou, čo zabezpečuje podmienky na vývoj (aktuálne v divízii GPU) ale ona vie, čo potrebujú vývojári pre maximálny výkon a ten im dodáva

PDP-10 (KA10), 1967 -
Software: Dave Plummer
https://people.computing.clemson.edu/~mark/architects.html

nevyrástla

Co se x86 architektury, tedy Zenu, týče, svěřil Keller sestavení a vedení vývojového týmu do rukou Suzanne Plummer, která v té době v AMD působila zhruba 10 let. Plummer jako šéfinženýra týmu Zen vybrala inženýra, který v AMD záhy dovršil druhou dekádu - byl jím Mike T. Clark. Tyto dvě osoby měly na starost vedení týmu a vývoj Zenu.
https://diit.cz/tagy/suzanne-plummer

Zajímavé jsou i neoficiální (a prozatím neověřitelné) informace, že do grafické divize na některé manažerské pozice (byť patrně ne na nejvyšší post) přejde několik osob z procesorové divize, kupříkladu Suzanne Plummer, která vedla tým vyvíjející Zen
https://diit.cz/clanek/raja-koduri-odchazi-z-amd

opomenuté jmenování Suzanne Plumme do pozice Corporate Vice President na konci loňského roku. Plummer spolu s Clarkem stála v čele týmu Zenu. Ona byla osobou, která jej instalovala do pozice architekta / šéfinženýra, měla na starost personální obsazení a vedení. Nedávno přešla do grafické divize, kde dostala na starost sestavení a vedení nového grafického týmu
https://diit.cz/clanek/mike-clark-architekt-zenu-jmenovan-corporate-fellow

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já nepřeceňuju, ale je to ceo a výkonní řiditelé jednotlivých divizí, kteří určují kormidlo a když zaříznou správné projekty a prosadí si nějaké debilní tak mají problém, stejně tak nastavují korporátní kultůru jaká bude ve firmy atd. atd. reálně výkonně nic neovlivní, ale tady je vidět zase tvoje omezenost, že si nedovedeš představit jak moc vedoucí pracovník může ovlivnit chod projektu nebo firmy

takže podle tebe vlastně huang může být ten největší světec, který by se rozdal pro pc hráče, aby měli po 3 letech od vydání konzolí lepší hw, ale zlí marketing mu to nedovolí

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá, tak buď konkrétní a napiš nějakou historku, jak Lisa správně nasměrovala dementy z vývoje a zabránila tak svojí moudrostí velkému průseru. On opravdu stačí jen průměr a dát lidem prostor pro práci, neházet jim klacky pod nohy a žádného génia netřeba. Jak jinak bys vysvětlil finančně úspěšné CEO, kteří byli z jiného oboru než firma působí? Ředitelé velkých podniků mají velice často horší inteligenci/schopnosti než lidi z vývoje, jsou jen vycvičení v sebeprezentaci, ale inovativně už jsou mrtví nebo dokonce mrtví vždy byli.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

vždyť to sám píšeš: "lidem prostor pro práci, neházet jim klacky pod nohy"
jestli si viděl na GN návštěvu amd tak tam vidíš jak vznikl např. ryzen s 3Dv$ úplně náhodně že se cítil ve firmě dobře 1 člověk a zkoušel si hrát, když by dělala striktní pravidla, kontroly jak kdo maká, reporty, udávání atd. tak by tohle nikdy nevzniklo

lidé z vývoje často mají slabou sociální inteligenci a nejsou schopný odprezentovat ani svoje vlastní myšlenky natož řídit teamy o stovkách lidí
někde se to poktá a pak z toho jsou výjmeční lidé, kteří si zaslouží respekt

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"vždyť to sám píšeš: "lidem prostor pro práci, neházet jim klacky pod nohy""

A na to je dle tebe potřeba něco víc než průměr? Vždyť to je normální zdravý rozum všech lidí co nejsou korporátní psychopati.

A mimochodem - není to jen o tom. Trochu si dělám srandu z D. Ježka kvůli jeho obdivu Gelsingera, ale já sám bych řekl, že on rozhodně není korporátní psychouš a je příjemné s ním dělat. Jenže občas ani tohle nestačí, protože velikost firmy je v tomhle podstatný mínus.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

já nevím proč mě chytáš za slovíčka, ceo určují strategii firmy, jestli se budou věnovat spíš ai nebo čipsetům pro telefony
na to musíš bejt v businessu dlouho abys měl na to čuch, proto některý korporace jdou ke dnu (EU automotive, intel, nokia) a některý jsou zářící hvězdy (nvidia, tesla), se koukni na MS pod nadelou, myslíš, že by ms byl schopnej takovýhle transformace za ballmera? dneska by se pirátění windows považovalo za hrdelní zločin podobný znásilnění, protože krádeží windows znásilňuješ firmu, protože ballmer by viděl furt windows jako hlavní produkt microsoftu
já neříkám, že je to práce jednoho člověka, ale dobrý manažer si vezme pod sebe lidi, kteří jsou i lepší než on, protože mu pomůžou daleko víc k dosažení jeho cíle, než řiťolezci jako se to děje v eu automotive nebo intelu
a tím bych naší debatu asi ukončil, resp. klidně něco odepiš reagovat už nebudu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Threadripper AMD neplánovala, inženýři ho připravili ve volném čase
11. 9. 2017
V rozhovoru pro Forbes potvrdili pracovníci AMD několik zajímavostí o vývoji procesoru ThreadRipper. Zatímco vedení společnosti plánovalo pouze (až) osmijádrový Ryzen (jeden křemíkový modul Zeppelin) a (až) třicetidvoujádrový serverový Epyc (čtyři křemíkové moduly Zeppelin), několik inženýrů si pohrávalo s jinou představou. Tou byl ultimátní procesor pro desktop, který by navíc vyplňoval logickou výkonnostní mezeru mezi procesory z jednoho a čtyřech modulů.

Tento nápad ale nikdo nepředložil vedení firmy, ale místo toho si skupinka inženýrů, která se postupně rozrostla o pracovníky různých oddělení, připravila návrh platformy a provedla příslušné testy. Teprve po roce, když bylo vše vyzkoušeno a ověřeno, přišli s hotovou věcí za starším vice prezidentem společnosti pro výpočty a grafiku, Jimem Andersonem.
https://diit.cz/clanek/threadripper-amd-neplanovala

Ryzen X3D nebyl v plánu, vznikl jako nápad inženýra, kterému zbyly čiplety Epycu
19. 6. 2023

ůvodní plán AMD s V-cache se týkal pouze serverových procesorů. Jediný produkt, na kterém se měla objevit V-cache první generace, byl Epyc řady Milan-X. Ten tvoří 8 procesorových čipletů a během příprav jeho vzorků zbylo 7 čipletů s V-cache, na kterých už logicky nebylo možné postavit plnohodnotný vzorek. Inženýr Amit Mehra dostal nápad vyzkoušet, jak by se toto řešení chovalo v desktopové platformě, socketu AM4 a nechal ze zbývajících kousků vyrobit tři vzorky po dvou čipletech a jeden s jedním procesorovým čipletem.
https://diit.cz/clanek/ryzen-x3d-nebyl-v-planu-vznikl-jako-napad-inzenyr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. jak Lisa správně nasměrovala dementy z vývoje a zabránila tak svojí moudrostí velkému průseru .."

Se svým pozadím v technologii výroby udělala velmi důležité rozhodnutí o prioritizaci architektury před procesy. Lidové řečeno .. dělejte tu architekturu, tak aby šla reálně vyrobit na dostupných procesech. Na rozdíl od Intel, který měl (a pořád má) tendenci řešit problémy architektury úpravou procesů.
Důsledek toho je, že architektonická řešení dělaná pro 7nm Intel 4 (dle roadmap dostupný od 2017) teprve začínají přicházet a část z toho se předělávála na procesy TSMC.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zase nedělejme z managementu Intelu úplné debily a z Lisy někoho, co jako jediný něco skrytého odhalil. Všichni z oboru věděli, že zlaté časy zmenšování jsou za námi, jenže Intel už nedokázal pružně reagovat, skoro na všechno kašlal, protože se cítil neohrozitelný a hlavně měl a má narozdíl od AMD na krku továrny, které se technologicky zasekly. V ARMu taky neignorovali realitu a málokdo ví, kdo je v ARMu ředitel.

"dělejte tu architekturu, tak aby šla reálně vyrobit na dostupných procesech"
Jenže ta architektura se vyvíjí obvykle (vždy) v době, kdy ty procesy dostupné nejsou, tudíž když nastane problém s výrobou, tak prostě smůla a stává se to. Proč se Intel zasekl ve vývoji menší a menší výroby je systémový problém, který ředitel těžko ovlivní (pár se jich tam už vystřídalo). AMD s Lisou je tohohle úplně ušetřeno, takže žádný plus pro Lisu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Lisa napr. urobila správne kroky, aby Zen Intel podcenil a to tak, aby si Intel myslel, že AMD nadsadila výkon, aby uchlácholia veriteľov (ak by Zen neuspel ako kasový trhák a Vega bola obchodným prepadákom alebo naopak Zen bol prepadákom a Vege nebola kasovým trhákom na prelome Q2 a Q3 by musela ísť AMD do ochrany pred veriteľmi) a súčasne Zen podceniť tak,. aby ho podcenil Intel. Z takého pokru od Lisa-y sa Intel stále nespamätal

Zen rychlejší než Broadwell? AMD veřejně představila Summit Ridge
22. 8. 2016
Samotný Zen přinese slíbený 40% nárůst IPC oproti Excavatoru a obdobný nárůst v energetické efektivitě.
https://diit.cz/clanek/zen-rychlejsi-nez-broadwell

Bleskově: Ryzen překonal slíbené IPC, AMD zveřejnila specifikace a české ceny
22. 2. 2017
AMD připravila velké překvapení: IPC procesorových jader Zen není zvýšené o „až 40 %“, ale o „více než 52 %“.
https://diit.cz/clanek/oficialni-specifikace-ceny-ryzen

AMD EPYC 9684X Genoa-X Provides Incredible HPC Performance
on 19 July 2023
Last month at AMD AI Day the Genoa-X and Bergamo processors were announced while today marks the review embargo lift for these products.
https://www.phoronix.com/review/amd-epyc-9684x-benchmarks

AMD EPYC 9754 Benchmarks For The 128-Core Bergamo
on 19 July 2023
https://www.phoronix.com/review/amd-epyc-9754-bergamo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co mas proti fx? ja mam stale fx 8320-u a je to super procak a nehodlam ho menit az kym nezdochne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"se shluklo v jeden moment neskutečné množství nadaných lidí, kteří utekli před komunistama" <= Tyhle ideologické žvásty nemám rád. Chceš tím říct, že počet nadaných lidí byl v případě Kuomintangu vyšší než u Komunistů? Na základě čeho to tvrdíš? Já jsem toho názoru, že nadaných měli na jednotku přibližně stejně jen v pevninské Číně tito lidé měli mnohem horší podmínky k tomu své nadání využít a během kulturní revoluce jich bylo hodně zlikvidováno, spíš než že by jich bylo mezi nacionalisty víc.

PS: Ostatně Tchaj-wan byl do pozdních osmdesátých let taktéž diktatura, byť se jim vedlo lépe než pevninské Číně a nyní jsou na tom ve všech směrech krom počtu obyvatel (a síly armády) o parník napřed.

"Do roku 1987 v něm panovala diktatura s vládou jediné strany Kuomintang, ovládané diktátorem generálem Čankajškem a po jeho smrti v roce 1975 jeho synem Ťiang Ťing-kuoem. V současnosti na Tchaj-wanu existuje přibližně 150 legálních politických stran."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mamka by měla splnit slib a začít o dost aktivněji házet nové architektury na starší nm. Čas se jí krátí, a tak na porážku Intelu v serverech musí využívat veškerou dostupnou 5nm výrobu (a i tak to bude hodně těžké).
8 jader Zen 4 na 5 nm → nativní šestijádro Zen 4 na 6 nm
RDNA 3 GPU 500-700 mm2 na 6 nm

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

na rdna3 bude chtít amd rychle zapomenout

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebola to zla myšlienka RDNA3, len 300mm2 5nm čip konkuruje 600mm2 čipu 4nm.
AMD na RDNA 3 ma ovela nišie nakladi ako konkurencia, o 50% menši čip na staršom procese a s običajnymi DDR6 Keby AMD predavalo RX7900XTX po 500€ stale by mali zisk.
Jediny nedostatok je že NAVI31 nebeži na 3,5GHz...
Ak sa NAVI41 vyvaruje chyb predchodcu + AMD prida o 20-30% viac vypočetnych jadier už to bude hned veselšie, na druhej strane Nvidia v dalšej generacii chce doraziť tiež s čipletom, tak že o narast vykonu a konkurencie sa nebojim :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

problém je, že nezapočítáváš 200mm2 cache, která se musí složitě lepit k výpočetnímu čipu což prodražuje samotnou výrobu
další problémem jsou frekvence, kterých nedosahuje a s tím spojená neúměrná spotřeba
taky jsem někde četl, že se nepovedla implementace zdvojení shader jednotek jako se to povedlo nvidii u ampere

díky tomu 7900xtx 529 mm² soutěží s "pidi" jádrem AD103 379 mm² takže jsou na tom obě firmy v tuhle chvíli podobně ve výrobních nákladech, spíš tipuju že amd je na tom hůř, když musí nástupce plnohodnotných čipů dávat o 1 tier níž než předchůdce viz rx 7600 a rx 7800

NAVI41 se nejenom musí vyvarovat chyb, ale "musí" přijít s výkonem min. 50% nad současnou NAVI31 nad kterou je ještě 4090 s 30% náskokem výkonu, protože výkon 4090 bude tady tou dobou dva roky a několik měsíců po vydání NAVI41 přijde ada next na 3nm, což může pro amd znamenat solidní problém do budoucna, než vydá NAVI51 taky na 3nm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale veď AMD nikdy taký sľub nedali. Ono tie staršie procesy sú už teraz používané, ale len na niektoré časti CPU. Napríklad I/O. Toto čo si navrhol nedáva moc veľký význam a okrem toho už ani 5nm proces nie je najnovší proces. Takže o kapacity sa netreba báť. Tých má AMD dostatok.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mamča ho dala a jestli při tom neřekla "slibuji" je nepodstatné.

Kapacit dostatek, kapacit nedostatek, to je pořád dokola. Pokud je 5 nm kapacit dostatek, tak bych čekal víc notebookových produktů AMD a rychlejší pád podílu Intelu v serverech.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Už teraz padá podiel Intelích serverov veľmi rýchlo, zvyšovanie kapacít nie je riešenie. AMD skôr pravdepodobne presmeruje časť výrobnej kapacity grafík a cpu do MI300 a EPYC. AMD má podľa mňa najväčší problém s množstvom ľudí a nie s výrobnými kapacitami takže tam pravdepodobne investuje veľké úsilie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo chcete viac? Trh so serverovými čipmi je extrémne konzervatívny (konzervatívny = ten, čo chce zachovať/zakonzervovať terajší časom overený stav) a AMD vyrástlo extrémne
30/0,2=150x za 6 rokov to je priemerný rast o 130,5% ročne. To udržať ešte rok a má AMD 68% trhu so server CPU (udržať ešte dva roky a "majú" nemožných 156% trhu)

Sbohem Opterony, AMD uvedla Epyc a ohlásila procesory Zen 2, Zen 3
18. 5. 2017
https://diit.cz/clanek/amd-epyc-uveden

18. 6. 2018
Procesorová architektura Bulldozer prakticky vymazala AMD ze statistik v serverových procesorech. Při nástupu Zenu dosahovala AMD 0,2% podílu
https://diit.cz/clanek/amd-zpetinasobila-podil-v-serverech

AMD’s Server CPU Revenue Share to Hit 30% in Late 2022 for the First Time,
October 30, 2022
https://www.hardwaretimes.com/amds-server-cpu-revenue-share-to-hit-30-in...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mne je Lisa Su vetsi kapacita nez vsechny ty smejdy z vedeni EU.

Normalni lide vladnou a pracuji v AMD a je to sakra videt.

Vo vedeni EU naopak pracuji jiz naprosti debilove prosazujici zrani brouku, elektroauta a vice pohlavi!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, i průměrný člověk je proti debilům z EU téměř génius.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jste do EU zvolil, to tam máte.
Co něšlo prosadit do senátu, je teď na pozicích v EU strukturách.
A to už i ten senát působí spiš jako odkladiště "našich" lidí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A Waffer47 víš co je ještě horší, než to že to jsou debilové ? Že si myslí, jak jsou pokrokoví a in. Ale za půl míče měsíčně bez práce, klidně budu tvrdit, že mám třicet pohlaví a pokud se změní situace a nebude to stačit, tak klidně řeknu, že mi přes noc narostlo dalších sedmdesát. Jen hlavně ať mi přitéká ten půl milionek měsíčně a zbytek je mi putna.
Představ si, že by se navrhlo, že být poslancem v EU je čestná (neplacená) funkce, která bude placená pouze ze sponzorských darů. Tak druhý den po vyhlášení, by se EU parlament rozpustil.
"Halík, myslete politicky" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zadne sponzorske dary(!), ja bych nedovolil proste nic, jiz zradlo, bydleni, alkohol, asistenta a vyucbu cudziho jazyka maji ty kurvy zradcovske zadarmo, to jim musi stacit a kazdemu negra/moslima do vlastni postele, necht uvidi co je to realne za kurvy...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Najviac štátom uznaných pohlaví je v USA a to 29

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

oni jsou ve skutečnosti pouze 2 pohlaví a to se všichni můžou přešívat klidně na reptiliány, ale tohle nikdo neovlivní:
https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/lf/ps19/porodni_asistence/web/pics/1...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že veškeří uživatelé tohoto webu si toho jsou vědomi, bohužel bychom to potřebovali posunout směrem na Brusel, toto naše poznání.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On problém je v tom, na co angličtina používá 2 různé termíny, se do českého jazyka překládá stejným slovem.

Sex (pohlaví) je mezi nohama.
Gender je v hlavě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A když je hlava dutá, vejde se tam těch genderů klidně 92. Pohlaví by tam člověk tolik nenacpal...

(Což mi zcela nevhodně připomnělo: Jen si klovej, ptáku voklobáku, na mozek se mi nedostaneš!)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tazky homofony jedinec musite byt, a este aj hlupy teda duty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Najviac štátom uznaných pohlaví je v USA a to 29

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aniž bych se vedení EU zastával, tak vůbec nechápu jak můžeš srovnávat politiku s komerční společnostní, která má jediný cíl a sice prosperovat (zisk). Srovnáváš jablka s penumatikami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

akych vice pohlavi? zase niekto trepe nieco o com ani nema paru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně aby "mamka Su" ještě vydrtila GPU divizi, ať jim dá zaracha a nebo ať jim sebere kapesné nebo co já vím, hlavně aby RDNA4 už konečně bylo super a bralo podíl na trhu nV jinak za chvíli skončíme s monopolem (Intel nepočítám)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dejte mi lidi
Řekněteš ja na to

.. a já to udělám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady není vo čem diskutovat, Su si zaslouží tolik Dr.h.c., kolik jich vůbec může dostat. Btw Pat mám pocit už taky jeden má, z nějaký US křesťanský univerzity (?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bylo z Indiana Wesleyan University, od roku 2022 má také čestný titul Doctorate of Engineering z Ohio State University.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pat_Gelsinger

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.