Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Měření teplot

Noctua NH-C14: vzhůru nohama s panáčkem
Rakouská Noctua patří mezi výrobci chladičů mezi absolutní špičku. To je fakt. Co je nepotvrzený drb, je informace, že díky tomu údajně bude dodávat chladící věže pro 3. a 4. blok JETE, ale to sem vlastně dnes nepatří. My se společně podíváme na trochu konzervativnější chladící systém určený pro malé kousky křemíku pasující na mnoho různých socketů. Noctua NH-C14 je na trhu sice již půl roku, ale ani to jí neubralo na kráse a stále má co říci i těm, kdo chtějí co nejvýkonnější vzduchové chlazení a současně mají ve skříni těsno…

Nejprve pár slov k námi použitému procesoru. Ten se vyznačoval schopností sám sebe "v podstatě podtaktovávat" v situacích, kdy se přehříval. Běžně se tomuto mechanismu říká "thermal throttling" a spočívá v tom, že když se procesor blíží k mezní teplotě, jeho ochranný mechanismus začne automaticky vkládat do výpočetní pipeline "prázdné cykly", čímž de facto sráží reálný výkon procesoru. Toto "throttlování" umí detekovat Rightmark CPU Utility a je pro nás mezním bodem, pomocí něhož vyhodnocujeme, je-li procesor ještě plně použitelný na daném taktu, či nikoli.

Pro náš Prescott je TCaseMax rovna 72,8 °C, ale "throttlování" pochopitelně začíná o něco níže, zhruba kolem 65 °C. A nyní se konečně podívejme na průběh teplotních testů ve SpeedFanu. Nejprve si ukážeme celkově 20minutový průběh z našich testů. Jde o dva grafy slepené v GIMPu do jednoho, proto se nelekejte, že to nevypadá moc hezky.

Noctua NH-C14: průběh ve speedfanu (základní takt + náběh a pokles teplot u OC)

První část ukazuje procesor v zátěži na standardním taktu 3,6 GHz. Na pracovní teplotu vystoupá až po chvíli, ale bez problémů se drží s jedním ventilátorem (v grafu) na parádních ~43 °C, se dvěma na ještě lepších 37 °C (to v grafu není), což je při teplotě okolí 23 °C a 115W procesoru výborné.

Ochlazení proběhne velmi rychle, pasivní část jednoduše není tolik ohřátá. Inu, pomocí nástroje Gigabyte EasyTune 5 rovnou z prostředí Windows přitopíme procesoru pod kotlem. Zvedáme z 3,6 GHz na 3,952 GHz, napětí přitom zvedáme z 1,36 na 1,42 V. Toto máme ověřeno jako nejvyšší hodnotu, se kterou si chladič poradil bez sebemenších náznaků "throttlování".

Na grafu se pak krásně ukazuje velká kapacita chladiče. Vzestup na pracovní teplotu kolem 63 až 64 °C trvá nějakých 7 minut. Stejně tak je ale velmi pozvolný pokles zpět na teplotu pro klidový běh.

Noctua NH-C14: průběh ve speedfanu (základní takt + náběh teplot u OC) Noctua NH-C14: průběh ve speedfanu (pokles teplot u OC)

Oba grafy, z nichž byl "slepenec" sestaven.

Srovnání

Noctua NH-C14: tepltoy CPU (P4 Prescott 3,6GHz; TDP 115W)

Oproti dosud testovaným chladičům dokáže Noctua NH-C14 udržet procesor v klidu na velmi nízké teplotě při současně velmi nízkých otáčkách jednoho či obou ventilátoru(ů). V zátěži na standardní frekvenci překonává dokonce i vodníka od Thermaltake, a to je co říci.

Otáčky ventilátorů, připojení dvou na desce s pouze jedním "CPU fan"

Ještě si řekněme pár slov k otáčkám. Jak již zaznělo v úvodu, použité ventilátory jsou a) shodné a b) začínají kolem 750 otáček za minutu. Toto můžeme potvrdit, stejně jako maximum lehce nad 1 200 rpm.

Připojení dvou ventilátorů na desce, která (pro CPU) reguluje pouze jeden ventilátor, je snadné. Ale nejprve si vysvětleme, v čem je kámen úrazu. U dvou ventilátorů blízko u sebe pochopitelně potřebujeme, aby měly pokud možno stejné otáčky, tedy aby dostávaly stejné hodnoty pro jejich regulaci. U PWM (4pinový konektor) toto zajišťují pulsy vedoucí do ventilátoru po 4. pinu, u ventilátorů Noctua NF-P14 je ale pouze 3pinový konektor, tedy chybí PWM. Regulaci tedy provádí sama deska na základě napětí na napájecím pinu a je tedy nutné mít oba ventilátory připojeny na stejný napájecí konektor.

Noctua NH-C14, redukce pro připojení dvou ventilátorů do jednoho konektoru

Nejen na toto Noctua myslela, když kompletovala příslušenství tohoto chladiče. V něm samozřejmě nechybí "rozdvojka", která pro jeden z ventilátorů předává všechny 3 piny (odtud si bere měření otáček) a pro druhý pouze 2 piny (monitoring otáček tak do desky putuje pouze z jednoho ventilátoru, z obou by to bylo nepoužitelné).

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test Noctua NH-C14: obstojí 1kg vzduchový chladič proti vodníkovi?

Neděle, 12 Červen 2011 - 13:00 | lomidrevo | "stejně musí být ventilátor" Ále...
Pátek, 27 Květen 2011 - 12:43 | Jan | Takovejhle chladič bych použil třeba na 100W LED...
Pátek, 27 Květen 2011 - 09:08 | jan honza | Vždyť to tam máš napsané, stačí číst. Rozdíl mezi...
Pátek, 27 Květen 2011 - 01:23 | nereus | Aaaaa, zas tie vase grafy... Btw nechce(lo) sa mi...
Čtvrtek, 26 Květen 2011 - 23:33 | David Ježek | No to je slovo do pranice, nabídku na test D14...
Čtvrtek, 26 Květen 2011 - 20:40 | Archvile | Mali ste otestovať Noctua NH-D14, boli by ste...
Čtvrtek, 26 Květen 2011 - 20:32 | ukuIeIe | No a co? Testovaný Prescott prostě topí mnohem...
Čtvrtek, 26 Květen 2011 - 15:16 | hajcus | Presne tak ted si mi to vzal z ust ... mam...
Čtvrtek, 26 Květen 2011 - 15:12 | any.sk | Mnoo divne teploty ... Osobne mam doma 125W 6...
Čtvrtek, 26 Květen 2011 - 14:20 | zoki | Nehnevajte sa, ale chýba mi tam test teploty v...

Zobrazit diskusi