Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft doporučuje používat 32-bit (x86) edici Office 2010

upřímně, tady je další důkaz neschopnosti MacroShrotu....dinosaurus nám umírá

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Přinejmenším z pohledu domácího uživatele je úplně jedno, co tam píšou, podstatný je, že je to tak dlouhý a tak složitý, že než by to četl, tak radši použije "jinou platformu".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Domácímu uživateli by v pohodě stačil 16bitový Office. Některému i osmibitový. :-) Když se tak podívám po softwarovém trhu, nijak mnoho nativně 64bitových aplikací nevidím. Evidentně je neschopná a umírá drtivá většina sw firem...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o user experience, ne o počet nějakých bitů kdesi. Domácímu uživateli je to (což s Vámi zřejmě souhlasím) srdečně jedno, dost možná tuší jen, že více je lépe, a to si právě pěkně naběhne. Samozřejmě, pokud MS cílí Office 2010 na počítačové expert, tak je vše v pořádku. Pokud na lidi, tak by měl SW vydávat až tehdy, když funguje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale ten sw funguje. musíte si uvědomit současnou situaci přechodu mezi dvěmi platformami. to samé se tu řešilo při přechodu mezi windows 98/me a windows xp. tohle je od ms první krok k 64bit platformě na desktopu. veškerá omezení kromě synchronizace jsou oprávněná. access obsahuje vb kód a jeho část by stejně nefungovala napříč platformami.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

neobhajuj ho, prostě to má blbě a konec....to, že je to složitější je pravda, ale má to prostě blbě!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já nic neobhajuju. je to realita. chceš snad říct že windows xp udělal ms taky blbě? v tom případě bychom všichni doteď používali nestabilní řadu windows 9x.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Očividně to má co dělat s externími dopňky. No, snad to bude dořešeno rychle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to ma dost zarazilo, taka extremna nekompatibilita vo svojich vlastnych softoch, to je ako vysmech, nech mi nikdo netvrdi, ze je problem spravit veci tak, aby to fungovalo vsetko aj na 32 aj na 64 bit, to teraz zo seba spravili teda peknych magorov...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je, protože z 64bit sw není možné volat 32bit knihovnu a naopak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to máte sice pravdu, proč ovšem MS neudělá 64bit knihovny? Protože takto to opravdu vypadá, že MS tuto verzi Office zkrátka odflákl. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že editor rovnic pro MS někdo vyvíjí (tím si jist nejsem). WDMC snad bude dořešeno rychle (u součastného asi nebyl důvod dělat 64bit rozhraní)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Equation Editor je orezana verzia MathType, ten software je starsi ako cely MS Office..

http://www.dessci.com/en/products/mathtype/default.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě zase zaráží, jak zasvěceně se k problematice vyjadřuje člověk, který o ní vůbec nic neví. Pekného magora jsi zo seba spravil pouze ty.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Thunking není opravdu tak jednoduchý jak se ti možná zdá. Ale pokud si tak geniální programátor, tak tě určitě přijmou a pak jim to můžeš ukázat jak se to dělá pořádně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, a jak chces docilit spusteni 64bitoveho kodu na 32bitove platforme ? Pokud tedy nemyslis ten opak, aby 32bitove app fungovali na 64bitech, coz asi ale nemyslis, ponevaz tohle funguje v pohode vsude :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no mam takovy pocit ze tohle nejni jen problem MS ... treba na win platforme mamji tyto problemy i programy tretich stran. No a na linuxu nejni situace o nic lepsi, takze bych to nevidel s tim plivanim na MS tak cerne ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

MS si za to může opravdu sám - je to tím, že netlačil na pilu a nechal přechodu 32b-64b "volný průběh", který dospěl do současné rozplizlosti. Pamatuju se na předěl 16b-32b -- NTčka (a Win95) prostě přišly, pro starší aplikace si nechaly interní emulátory, ale MS už nevydal 16-bit verzi Win95 nebo NT (ono je fakt, že to nebylo ani technicky možné). NICMÉNĚ právě díky jasnému předělu (přejdi nebo umři) se 32b OS uchytily velmi rychle a bez problémů vytlačily staré Win3.1 a WfW3.11. Totéž se mohlo stát s Win Vista a Win7, to by ale nesměli v Redmondu hamounit a mamonit, navíc se dalo využít toho, že podpora XP (tedy potenciálně posledního 32b OS) bude brzy ukončena. Nestalo se tak a tudíž jsme tam kde jsme. Podobně lze psát o nových verzích Office - kdyby bývaly byly Office2010 (nebo klidně už 2007) jen v x64 verzi, byl by to další stimul k plnému přechodu. Takto je to jen protahování agónie a udržování neudržitelného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi chytrej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem sice kovaný v operačních systémech, ale mám dojem, že Win 95, 98 a Me nebyly plně 32bit. V podstatě to bylo 16bit jádro s 32bit rozšířením. Plně 32bit byla řada NT a prvním 32bit MS OS byly až XP. Nebo se pletu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taktak, ještě dloooouho v systemu byly twain16 knihovny pro podporu scannerů a thunkování byla jedna z nejčastějších příčin záhadných pádů během scanování :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, "prvním 32bit MS OS pro masy" tam mělo být...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a na linuxu nejni situace o nic lepsi [citation needed]

Fakt nevím, ale nebýt pár starších komerčních her, které prostě 32 bit verzi nemají, tak žádné 32b knihovny nepotřebuju a systém jede čistě na 64b. A to bych fakt nenazýval problémem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si nainstaluji 64-bit verzi Home and Student, jelikož myslím, že se mě žádná z nevýhod a nefunkčností nedotkne. Ale také se mě asi nedotkne žádná z 64-bitových výhod a rovnou přiznávám, že tuto verzi volím pouze pro "lepší pocit v koulích".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm, pokial som to spravne pochopil, ak spravis projekt (akykolvek skolsky napr.) v x64 verzii a posles to profakovi, tak to profak skontroluje... ako? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkám, to se mě nedotkne, protože do školy už dávno nechodím a navíc, jelikož součástí Office Home and Student jsou pouze Word, Excel a PowerPoint (+ mnou nikdy nepoužitý OneNote), tak nehrozí, že by 32bit verze některý z mnou vytvořených dokumentů neotevřela, Access ani Project používat nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad ONeNote - přiznám se, že díky tomu jsem konečně přestal kupovat sticky note na monitor :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč vůbec vydávají 64bit verzi, když je zcela evidentně nekompatibilní... Zajímavé je, že 32bit aplikace na 64bit Windows je možné spustit, takže nechápu, proč nepoužijí podobný princip?

Už mě vůbec není jasné, proč by Accessovské accde nemělo být kompatibilní mezi 32bit a 64bit. Vždyť Access je vlastně běhové prostředí (framework) pro aplikace *.acc* (všechny formáty i ty zkompilované). Zkompilované aplikace pro jakékoli frameworky by přeci měli být takovými kompiláty, aby byli platformě nezávislé. Teoreticky by to přeci mělo fungovat tak, že napíšu program, zkompiluji do "Common Intermediate Language" a spustím ve framework (dotNet, Access, Java,...) a je jedno jestli je Windows, Linux, 32bit, 64bit,... to už právě má řešit framework.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

protože 32b aplikace běží v emulátoru a prakticky vůbec nevyužívají možností 64b OS (zejména nemohou pracovat s adresním prostorem větším než 2GB, což je už dnes v mnoha případech, např. Photoshop, velmi limitující faktor).

Povídání o frameworku je sice pěkné, ale evidentně u MS jsou programátoři pojídači koláčů.. :-) A zrovna u MS Access se dá říct, že co nová verze aplikace, to nový formát datových souborů (začínal jsem s Access95 a musím říct, že převod do Access2003 byl nutný přes verzi 97, jinak došlo k nevratnému poškození vnitřní logiky aplikace, takhle stačilo jen opravit striktnější potřebu přetypování proměnných), takže se soudruzi programátoři už mohli předpřipravit..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ad) 32b běží v emulátoru
re) No a co? Adresaci paměti by měl zvládnout Access framework. Access jako takový přímo do paměti nepřistupuje, takže tady je to o práci MS vývojářů. A co se týká souboru jako takového, pak dle mého je 2GB Accessová databáze stejně nepoužitelná a o MS Office dokumentech nemluvě. Čistě teoreticky by v zájmu zachování kompatibility mohli být dokumenty rozdělovány (stránkovány) po 2GB, ale ukažte mi třeba 1.5GB excelový nebo wordový dokument, nebo raději ne, ještě by se mě mohlo udělat nevolno...

Chápu, že by mohl být problém s napojováním API a dalších knihoven do VBA, ale i tady si myslím, že by se to dalo řešit. Třeba by mohl mít Access možnost v nataveních, kde by se řeklo jaké knihovny použít u 32bit a jaké u 64bit...

ad) pojídači koláčů
re) tady musím oponovat, jsou to pojídači koblih

ad) co verze to formát
re) To je pochopitelné, zvláště pak u Accessu, kdy jsou vlastnosti a struktura neustále ?vylepšovány?. Nezapomeňme, že od 2003 do 2007 to byly 4 roky beze změn. Myslím, že kdyby pojídači koblih byli trochu lepší, mohli převod udělat bezproblémový. To není o verzích, ale kvalitě práce...

ad) z Acc95 na Acc2003
re) ...ještě jste mohl uvést převod z Acc20 na Acc2007... Co by jste nechtěl při přechodu po 8 letech a 4 verzích (95,2000,2002,2003 nevím bohužel zda 2002 a 2003 nemají náhodou stejný formát)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu proč se ještě něčím jako 32bit zabívaj.
- Windows 7 měli udělat rovnou jen x64(bez 32bit podpory)
- Současný Windows jsou vlastně dva Windows, které běží zároveň - totální bastl
+ Hodně by zjednodušily instalaci video kodeků
+ By donutily výrobce programů k přechodu na x64

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby tam nedaly WoW64 tak by naštvali hodně lidí (velké nadnárodní firmy). Ty by pak klidně mohli na ně hodit bobek a mohly by přejít na jinou platformu. Někde totiž nejde pouze překompilovat pro x64 platformu. Např. Delphi pro x64 prozatím nejsou a hodně bankovních aplikací je dělaná v Delphi...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Re: "Windows 7 měli udělat rovnou jen x64(bez 32bit podpory)"
To by jich možná prodali tolik, jako kdysi Windows XP pro Itania, který se vší parádou hodně rychle skončily ;-).

Re: "Současný Windows jsou vlastně dva Windows, které běží zároveň - totální bastl"
Na "totální bastl" to běží podle mě totálně v pohodě.

Já si jaksi nevybírám verzi aplikace podle toho, kolik má bitů, ale podle toho, co umí. Třeba FAR Manager je taky 32bitovej i 64bitovej. 64bitovej se mi líbí proto, že jede po filesystému nativně bez redirekcí, ale používám 32bitovej prostě proto, že to kvůli existenci pluginů jen pro 32bitovýho FARa umí víc věcí. Tu jedinou vlastnost, že mu některý adresáře systém předhazuje jinak, holt oželím, obcházím to jedním pluginem, který to přesměrování "obchází" (bohužel ale ne pro všechny funkce FARa). Stejně tak se nehrnu do 64bitových webových prohlížečů, protože v tom nefungují pluginy, opět v drtivé většině jsou pouze v 32bit. verzích - chybí mi tam ten "pokrok". Naproti tomu třeba WinRAR nemám dále důvod používat 32bitovej, protože 64bitovej nemá žádný omezení.

Nevidím důvod nutit výrobce programů k přechodu na x64 verze. Tedy takhle: ještě ne, protože přechod z 32bit. na 64bit. verze očividně není tak hladký, jak by si běžný uživatel asi představoval. Dokud se nevyřeší zásadní problémy, mezi které spadá třeba i zmiňovaný Office 2010, tak se prostě na 32 bitech pojede pořád dál. Hodně tomu nahrává fakt, že jsou ještě stále dominantním OS 32bitové Windows XP a ještě nějakou chvilku tomu tak bude (jsem zvědav, zda se to letos stihne zlomit ve prospěch jakýchkoli Win7 (x86 i x64), moc tomu ale nevěřím). V takové situaci prostě nejde nutit vývojáře, aby dělali 64bitové aplikace, protože v ten moment budou nekompatibilní s většinou trhu (to je "skoro" jak nutit vývojáře, aby najednou přestali ty aplikace dělat pro Windows a začali je dělat pro Linux ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda čekal jsme hodně, ale že Access 64bit nebude umět soubory z Access x32 a že se Outlook od MS nebude podporovat centrum sdileni od MS to je fakt síla. O editoru rovnic ve Wordu ani nemluvě. TO se fakt může stát jen u MS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to prelozil asi jako: MS je office x64 ukradeny a proto omezil naklady na jeho vyvoj na ukor kompatibility. S pozdravem financni oddeleni M$ ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to není, jak jsem psal výše musíte si uvědomit současnou situaci přechodu mezi dvěmi platformami. tohle je od ms první krok k 64bit platformě na desktopu. veškerá omezení kromě synchronizace jsou oprávněná. access obsahuje vb kód a jeho část by stejně nefungovala napříč platformami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečně se namáháš. Plebs se svým jednoduchým pohledem na cokoliv bude vždy věřit v hloupost Microsoftu, a ve vlastní genialitu, která by všechny problémy vyřešila exponenciálně lépe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že mimo rozhodně není plebs, ale MS.
Vezměme to postupně, editor rovnic, ani při nejlepší vůli nevidím jediný důvod, proč MS za cca 3 roky vývoje Office 2010 nedokázal napsat 64bit verzi editoru rovnic, AutoDesku trval vyvoj celého 64bit Inventoru údajně dva roky a jd eo řádově složitější aplikaci.
Access, prozradite mi jediný důvod proč by neměla být aplikace ve VBA, minimálně na úrovni zdrojového kodu přenosná mezi 32 a 64 bity, nějak mi to není jasné.
Synchronizace, to je jednim slovem škandální velebnosti, opět zde nevidím, žádný nepřekonatelný problém proč by to nemělo jít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že ten problém nevidíš ty ještě neznamená, že tam není. Pochybuju, že si Microsoft při vývoji 64bit verze řekl "některé věci nebudou kompatibilní nebo nebudou fungovat vůbec, ať je nějaká sranda". Jsem si jistý, že všechna omezení mají svůj dobrý důvod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ještě jedna věc. oficiálně ještě není office 2010 pro koncové uživatele v prodeji. česká verze bude až v září. do té doby se třeba podpora synchronizace x64 outlooku může dodělat (je to jen o tom udělat ovladače pro centrum zařízení). článek poukazuje hlavně na to že přechod mezi x86 a x64 nemusí být jednoduchý.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.