Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft má svůj Security Essentials na MS Update, bude další „Ballot Screen“?

Mam takovou malou zoo vsemozne haveti, co mi pristala v mailu a musim rici, ze tento "bezpecnostni" produkt od MS vetsinu z nich nedetekuje. A to ani nekolik mesicu starou... Takze bych rekl, ze to neni jen zneuziti dominantniho postaveni, ale primo obecne ohrozeni :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám přesně opačnou zkušenost, placený Nod mi nenašel v jedné firmě cca 7 virů, MS je našel. Každý soudný člověk musí uznat, že v dnešní době je úplně jedno jaký antvirák má, Avast, nod, avg, MS, norton všechno je to na jedno brdo a každý měsíc se žebříček hodnocení točí. A nebuďmě naivní, každému je snad jasné, že vývojáři z těchto firem nějak spolupracují

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:) jasně, že spolupracují, ani to není nijak tajné, prostě sdílejí signatury zhruba stejně jako tiskové agentury své zprávy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, že spolupracujú
v jednej firme urobia vir, aby v druhých mali vývojári čo robiť

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám zase blbou zkušenost s Nodem, měl jsem 3. a 4. verzi a obě mě potom co jsem deaktivoval štít odpojili do 20-30 minut síťové připojení, při násldně aktivaci štítu, vše už zase běželo jak mělo. Ano je to už nějakou dobu (2 roky), ale pokud by se opravdu nevyšvihnul od desítky procent, proč znova experimentovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak to mě na ESS štvalo taky-vypnu ochranu nejde síť...už ho taky nemám-nepřesvědčil mě...využívám teď na 2 PC Microsoft Security Essentials a na jednom poslední AVAST 5. Musím říct, že pokud je uživatel "normální" tak chytit vir je méně pravděpodobné než uživatel "tzv.Vlezuvšude" :-D. Navíc využívám ve firefoxu AdBock Plus a WOT (hlavně kvůli malé dceři). Žádný antivir nechytí vše, jde hlavně o uživatele, který je schpný si dá kamkoliv, cokoliv. Zajímalo by mě, jestli už bude brzo ta MSE 2-ka, pořád vím o BETA verzi. Pro běžného uživatele postačuje a vyhovuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zneužití dominantního postavení... A jaké je podle Vás normální využívání dominantního postavení ?
Podle mě si Microsoft může se svým systémem dělat co chce a dávat k němu co chce a nabízet vylepšení jaká chce, zákazník pak hlasuje svou peněženkou co se mu líbí.

PS:Stejně to dopadne tak že jednou budou ve windows repozitáře kde budou kategorie všeho možného - sjednocení všech ballot screenů co ještě určitě přibudou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ať si microsoft šíří co chce, ale s tím zneužitím dominantního postavení souhlasím.
On si totiž pořádně napálí cenu windows, které musí používat skoro každý (kompatibilita, aplikace..) a za tyhle peníze financuje vývoj prohlížeče, media playeru, bingu, antiviru a kdovíčeho ještě, a potom to všechno poskytuje "zdarma". Takže zákazník si to zaplatí ať už to používá nebo ne - a to podle mě pěkně smrdí. Radši bych levnější windows.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, jak všichni brečí, že Microsoft tohl nebo tamto, ale pořád jeho produkty používají. Dokonce je mnohdy vesele kradou s pocitem, jak na Microsoft vyhráli. Přitom Microsoft vyzrál na ně, protože s tak sofistikovanou a propracovanou prodejní politikou na bázi vendor-lock in pak už není úniku bez enormních nákladů na migraci.

Microsoft má dominantí postavení, a z tohoto pohledu musí být regulován, jako každá jiná firma v tomto postavení. Omezování implementece produktů, které jsou součástí systému je ale dost sporné. Kdo určí jestli prohlížeč, nebo třeba firewall mají být součástí OS?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nic jinýho než brečet mnohdy nezbyde, pokud je člověk at už kvůli škole nebo práci povinný používat nějaký "noopen" program, tak většinou je i jím limitován na OS, většinou na Windows, následně Mac a sem tam něco je na Linux (pak se nemusí brečet a přejít).
Osobně mám doma Ubuntu a Seveny, bohužel 95% času trávím ve Windows, at už kvůli hrám nebo, když si chci hrát třeba s UDK nebo Office a nový formát (docx,...).

S tou regulací souhlasím, kdyby měl třeba už jen 55% tak to není tak výrazný, ale při nějakých 80+% to je něco jinýho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš tady konkrétne uvést kdo a jak tě ve škole nutí/nutil používat "noopen" program? Učitel nebo ředitel?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On se asi nebaví o mateřské škole. Pokud máš vypracovat zadání v 3DS MAX, tak ti Linux moc nehelpne ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jen že na prvním místě zmiňuje hry...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za dominantni postaveni MS, nechtel bych se dozit toho ze budu vybirat pocitac a k nemu OS z 254 ruznych verzi fakt jako premejslet tak kdyz si koupim tenhle OS nepojede mi tam program X, ale zase na tomhle OS mi nepojede hra Y a na tamtom nepojede program Z... NE DIKY to fakt neee

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, dominantní postavení MS má řadu výhod i pro uživatele. Stačí se podívat na roztříštěnost světa Linuxu, to fakt nee.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je podle mne nesmysl - na mobilni platforme je to take tak a nikomu to nevadi. Naopak na tom zakaznik vydelava. Podle mne by melo byt jedno, jaky program bezi na jake platforme. Multiplatformnich aplikaci je mraky a evidentne to problem neni (vic rozdeleny trh by jen znamenal, ze by jich bylo radove vic). Hlavni jsou ale data - format souboru a protokolu by mel byt otevreny a pak je jedno, v cem to otevres a zpracovavas. Kazdy by si vybral, co mu vyhovuje

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm? COZE?
Naopak, na mobilni platforme to vsechno stoji tak za houby, ze bych se z toho opupinkoval.
To mame padesat ruznych OS na mobily, a na zadnem nefunguje ani polovina toho, co bych chtel.
A tak jsem si nakonec koupil mobil s Windows mobile a mam klid :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

HaHaHa :-D No nic....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Kdo určí jestli prohlížeč, nebo třeba firewall mají být součástí OS?"

No prece komise EU.-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem, že při podobných návrzích na tebe všichni jen nevěřícně zírají s otázkou "Co že to chceš", že sis ji nakonec dal i jako nick. Nemám pravdu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by me zajimalo, jestli vyrobci autoradii budou take prostestovat, ze automobilky davaji sve vlastni a "nedavaji" tak na vyber zakaznikovi.

Nechapu postup EK, jako vyrobce nejakeho produktu chci zajistit, aby muj produkt byl ten nejlepsi. EK vubec treba nevadi, ze Apple ma Safari v macOS, ale u MS to vadi. Co na tom, ze macOS je v opozici a v evrope se vyskutuje do 10%. Neni toto chovani EK diskriminujici? podle me ANO. Proste dalsi urad co vytvari cinnost, aby ho nezrusili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Žádná z automobilek nemá na trhu dominantní postavení, až ho nějaká získá tak se může začít řešit jestli ho nezneužívá. Všimněte si, že se neřeší samo dominantní postavení ale až jeho zneužití.

Chcete li pochopit postup EK, resp. jakéhokoli jiného antimonopolního úřadu tak si o tom něco nastudujte:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Monopol
http://en.wikipedia.org/wiki/Antitrust_law

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli tomu tedy dobře rozumím, tak pokud firma, která nemá dominantní postavení na trhu (třeba AMD), začne uplácet distributory za to, že omezí prodej konkurenčních produktů, tak je vše v pořádku?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli - firma které je v monopolním postavení má přísnější podmínky než firma která v něm není. Uplácení distributorů je myslím jedním příkladů "nekalé soutěže", která se řeší u všech firem, nejen u těch dominantních.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec, ono to funguje i u nas...
Napriklad autobusovy dopravce Student agency byl odsouzen k pokute za zajimavou vec. Souperil o zakazniky na jedne lince, a jejich konkurence nasadila dumpingove ceny, tedy zacala tam jezdit pod cenou, aby pritahla zakazniky....Student agency udelala to, ze nasadila TY SAME CENY, znovu opakuji, ze ne nizsi, ale UPLNE TY SAME ceny, nasledne ji ta prvni firma zazalovala a VYHRALA. Student agency podle soudu NEMELA PRAVO se branit konkureci tim, ze nastavi stejne ceny, jako ta konkurence :-))))
Takze jako....svet ve kterem zijeme, je plny debility :-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je v tom, že student agency, na rozdíl od toho regionálního dopravce, není nucena provozovat ztrátové trasy. Takže pokud někdo přijde a vybere si jen trasu na které vydělá, tak má logicky proti smluvně vázanému regionálnímu dopravci docela výhodu a ten má celkem malou sanci se ubránit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zas na druhou stranu, ti co provozují ztrátové linky na ně berou od kraje dotace, aby ztrátové nebyly. Kraj si vypracuje, nebo nechá vypracovat, plán dopravní obslužnosti. To se děje na základě požadavku obcí. Pak od obcí vybírá peníze na spoje které tam chtějí mít. Takže ty ztrátové linky asi úplně ztrátové nebudou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

v tomto pripade se jednalo tusim z klasicky konkurenci boj 2 firem, ani jedna nemusi provozovat nic, co nechce. Jednalo se o 2 rovnocenne spolecnosti
Akorat SA je vetsi a uspesnejsi....svine hnusny

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a co kdyby mela? Tak by nejspis bylo potreba ji zregulovat, protoze je zcela logicke, ze pokud by nejaka automobilka mela nadpolovcni vetsinu na trhu, ostatni vyrobci by se nechytali, chapu spravne tu myslenku?
Mno, a co se podivat do historie?
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ford_model_T
Doporucuji tento kousek clanku "V roce 1914 vyrobil Ford více automobilů, než všichni ostatní výrobci dohromady"
Svine hnusny, monopolni...Urcite to delali nejak nepoctive, a dneska defacto kazde auto je Ford, protoze proste Ford prevalcoval veskerou konkurenci, urcite nelegalne, urcite vsechny uplatil a proto dneska po silnici nejezdi jine auto, nez Ford.
A nebo to tak neni?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne neni. Ten Ford měl tu většinu v době, kdy zdaleka nebyl nasycený trh. Výrobci teprve začínali. Nedá se to srovnat. Je to jako tvrdit, že Asus měl monopol na netbooky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V dobe, kdy se rozbihal trh s OS a jeste zdaleka nebylo jiste, jak to dopadne, byl MS ve stejne pozici, jako Ford tenkrat.
To, ze MS se stal majoritnim hracem na trhu nebylo zpusebeno nedostakem konkurence, ale lepsim marketingem.
To, ze se Ford nestal majoritnim hracem na trhu nebylo zpusobene tim, ze by to nezvladl, ale VELMI spatnym marketingem (doporucuji si precist ten clanek cely, docela to z neho vyplyva)

Proc je MTV nejrozsirenejsi hudebni televizi a jine hudebni televize paberkuji? To je uplne to same. Docela se divim, ze si nekdo nestezuje, ze MTv jsou svine, co ma skoro monopol na hudebni TV :-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On by byl zásadní problém v tom, kdyby pouze Ford směl vyrábět osobní auta (protože by na osobní auto jako takové měl třeba patent) a ostatní by mohli vyrábět jen náklaďáky, autobusy, vlaky nebo motorky, ale nikoli osobní auta. Jenže tak to není, auta může vyrábět prakticky kdokoli. Ovšem pouze Microsoft může vyrábět Windows. A bohužel je to tak, že Windows jsou jedinečnou a nenahraditelnou platformou, stejně jako nejde plnohodnotně a beze zbytku nahradit "osobní auto" něčím jiným.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jezisi, uz je to tu zase:-)
osobni automobil = operacni system.
Bez osobniho automobilu neni skoro mozna individualni osobni preprava, bez operacniho systemu neni defacto mozne provozovat osobni pocitac.
windows = ford
pokud nebude windows, existuji i jine OS
pokud nebude ford, existuji i jine osobni auta.

Pokud nekdo tvrdi, ze bez windows by se zboril svet...tak mu to asi nevyvratim, holt ten socialismus je v lidech prilis zakoreneny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo to nechce chápat, ten to prostě nepochopí, i kdyby to do něj tloukli perlíkem. To fakt nemá cenu znovu vysvětlovat. Osobní automobil zkrátka není ve své důležitosti na stejné úrovni jako operační systém, tečka. Tvůj přístup je nepochopením celé situace (mám silné podezření, že záměrným). Windows jsou ve skutečnosti ještě o něco silnější a nenahraditelnější platformou než to osobní auto. Nemusíš s tím souhlasit, ale je to tak jediné, co s tím můžeš dělat. Pravděpodobně se to změní, až se stejně důležitou platformou, jakou je dnes Windows, stane webový prohlížeč. Ale to je ještě budoucnost a navíc si myslím, že nejistá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty vole doufám že něco takovýho se nestane, fujtajxl

Emulace v emulaci v emulaci bleee.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

COZE? Tomu nerozumim, prosim vysvetlit..
Takze pokud budeme brat Windows jako samostatny celek, ktery se vymyka kategorii OS (alespon tak se snazim pochopit to, proc nejde srovnat OS s autem), tak sejedna o jeden konkretni produkt. Proste windows jsou windows, zadny linux ci neco podobneho je nemuze nahradit, proste je to jeden Windows.
Zatimco webovy prohlizec neni jen jeden, ne? mame tu ruzne webove prohlizece, od ruznych firem, jsou podle mne NAPROSTO ruzne (napriklad Chrome a IE jsou podle mne postavene na uplne jinem jadre). Jak tedy by mohl byt jeden "webovy prohlizec"? Jako jaky by to byl? Tohle mi hlava nebere, neber to osobne, ale to mi prijde uz totalne pritazene za vlasy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows se nevymyká kategorii OS. Windows je OS. Jenže Windows jako platforma je značně důležitější než OS jako platforma. A reálně "hrozí", že se podobně důležitou (ne-li důležitější) platformou stane webový prohlížeč. A i přesto, že na poli webových prohlížečů je konkurence dost, zatímco na poli Windows žádná, osobně bych si přál, aby se tak nestalo, protože mi to přijde zvrácené.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě někdy EK zaráží svým jednáním, ale bohužel MS je v nevýhodě že je prokazatelně dominantní a bohužel není moc vřelý vůči ostatním. Vytvořila si ideální podmínky pro zisky, ale bohužel i problémy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neznám žádnou automobilku, která by do auta dávala svoje autorádio. Pokud vím, tak nakupují od výrobců rádii (např Philips, Grundig, Blaupunkt, když vezmu VW) a ty tam montují.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No vidis..ale montuji je tam. Jak k tomu prijdou jini chudaci vyrobci radii? A ted si predstav uplne tu nejvetsi hruzu vsech hruz, ze napriklad - imaginarni priklad - Skoda montuje do svych aut radio jedne jedine znacky, a to XYZ. To je jasne nefer chovani, znacka XYZ je jasne zvyhodnena dohodou se Skodou a ostatni nemaji sanci do Skody sva radia dodavat!!!! Zakazat!!!! Skoda pred kazdym prodejem auta nejprve se zakaznikem vyplni dotaznik, jake znacky tam chce radio. Dokud toto nebude mit skoda vyplnene, v 5ti kopiich overenych notarem nedolozi, potom nesmi vubec zadne autoradio zakaznikovi do auta namontovat!!! To by tak hralo, aby si Skoda sama urcovala, jaka radia do auta da, vzdyt to je jasne poskozovani zakazniku!!!!
asi takhle to je, jo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, vzhledem k tomu, že výrobce autoradii je nezávislý výrobce (není součástí koncernu), tak se dá předpokládat, že tam funguje klasický princip nabídky poptávky. Nakonec ve Vašem případě je to to samé - nabízíte nějaké výrobky (službu) a snažíte se prosadit kvalitou/cenou. Kromě toho, jak už tu bylo řečeno několikrát, to autorádio i když ho dostanete "zdarma", tak ho můžete prodat a vždycky nějakou cenu má. Můžete ho i reklamovat, pokud nebude fungovat tak jak má.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Coze tam funguje?:-) Vy tomu fakt verite? Nejusmevnejsi na tom vsem je, ze podle mne PRAVE u autoradii a automobilek je to tak, ze se jednou neco dohodne, urcite lide dostanou sve vsimne, a pak uz to jede....Neumim si predstavit, co by se muselo stat, aby pro Skodovku zacal dodavat autoradia nekdy jiny, nez dodava poslednich xy let...Mozna by uplatek tem spravnym lidem musel byt jeste mnohem vetsi, nez byl predtim :-)
Presto si nemyslim, ze je to spatne. Proste je vec Skody, jaka si dodava autoradia, za jakych podminek si je nakupuje, ci si je sama vyrabi, je to proste jejich vec. A nikdo jim do toho nema co kecat. Je zvlastni, ze v nekterych oborech to je takto pomerne pochopitelne, a v jinych ti sami lidi rvou, ze je to spatne.
Btw - radia z urcitych typu vozu prodat defacto nejdou, protoze jsou proste soucasti toho konkretniho typu vozu a kdyz se vyndaji, ani jinam nejdou. Maximalne na opravu do vozu te same znacky a toho sameho typu. A komu to vadi? Nezaznamenal jsem zadne problemy s timto...

A pak jsou automobilky, ktere jiste dodavaji bezna radia, ktera jdou bezne prodat. a taky jim do toho nikdo nekeca...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Presto si nemyslim, ze je to spatne." doufam jen ze ne ty uplatky :)
jinak souhlas

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak je uvedeno v článku - software je volitelný a nabídne se jen pokud v systému žádný antivir není, takže ať už jde celá EK do prdele a může sebou vzít i Trend Micro.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak tak... TM, Symantec McAfee i ostatní, mají pořádně nahnáno, že by mohli přijít o skvělý skoro bezpracný příjem zisků. Antiviry jsou pro ně dojné krávy, které jim prostě sypou peníze bez nějakých vyznamných nákladů. Je to prostě 15 let stará technologie a moderní hrozby jsou už stejně někde úplně jinde a fungují úplně jinak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že tohle celé je bouře ve sklenici vody. Nic by se snad stát nemělo. Otázka je, jestli to jenom nedělají novináři.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MS security esencials neni zdarma pro kazdeho. Maximalni pocet instalovanych kousku je totiz 10. Takze prakticky vsechny firmy jsou mimo a presto jim to bude balon vnucovat. Pokud namitnete, ze firmy maji centralni spravu pocitacu je to pravda pouze castecne, firma s 15 pocitaci vetsinou vlastni IT oddeleni nema :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vidím zde zásadní rozdíl mezi "nabízet" a "vnucovat". V tomto případě se bavíme o "nabízet". Kdyby se to tam nakýblovalo coby automatická instalace bez ptaní uživatele, pak by to asi bylo trošku nefér, ne? To by vám vlastně Microsoft na 5 z 15 počítačů nainstaloval bez vašeho souhlasu nelegální software ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci obhajovat MS. Celé je to absurdní. Dlouhá léta je MS vytýkáno, že není schopen napsat bezpečný OS tak, aby nebyl plný chyb a nebylo možné ho snadno napadnout. Díky tomu vznikl celý AV byznys. Teď když MS řeší bezpečnost svého systému svými prostředky, je to špatně, protože ničí byznys postavený na svých chybách.

To je jako kdyby automobilka vyráběla auta bez sedadel a bezpečnostních pásů a ty se dokupovaly samostatně od jiných firem. Celou dobu co automobilka takhle nedodělaná auta prodává, by se všude rozebíralo že nejsou schopni je tam namontovat sami. A po letech najednou je tam opravdu začal montovat a ti samí co je kritizovali za to že je tam nedávají by je začali napadat že je tam dávat začali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak bude dalsi baloot screen, zmeni se neco, ne.Krome bezpecnostnich patchu MS nesmysly ignoruju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak kvičí Norton s McAfee, již cítí že se brzy nad jejich cenami a placenými updaty zavře voda, a uživatel si bude moci oddechnout: "Konečně!" Konečně život bez obtěžujících periodických skenů, bez stabilitu nabourávajících kontrol na pozadí, bez otázek "Proč to zase jede tak pomalu?". Odejděte, vy darmošlapové, vy vyžírkové z Nortonu, z McAfee nebo Grisoftu, už nejste chtění, nejste potřeba. Shnijte v propadlišti dějin. Konečně. A navždy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kdo te nuti zluty mory a spol pouzivat.Dostacujicjích FREE alternativ bylo dost davno pred tim nez si MS koupil "svuj" AV.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřil bych, že to někdy napíšu, ale souhlasím s tebou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO by nikdy žádná firma neměla mít svůj job zaručený a zajištěný. Jediný motor pokroku je v tom, že se o kšefty musí bojovat.

Úřední zásahy narušují tento systém a zpomalují vývoj. A to i ty, které mají chránit slabší konkurenci. Právě to je chyba - konkurence musí buď zesílit nebo zaniknout, její ochrana před vyhynutím nic neřeší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.