Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft představil vzhled Windows 8

OMFG

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepomozem si ale je to skarede. A ejhla moja uvaha o zobrani monile win a splacnuti s PC win sa uskutocnila. Uz len pockat ako to dopadne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě to tak trochu připadá jako Windows Media Center pro patlavou obrazovku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Don't worry. Buď tam bude možnost přepnutí na klasický návrh pro neretardované nebo bude nějaká PC edition. Možnost že Ballmera jako záškodníka tajně platí Steve Jobs aby zničil MS mi nepřijde reálná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, já to taky používám spíš sporadicky, ale třeba kamarád si to nemůže vynachválit. Spíš jsem jenom ukulelemu chtěl vysvětlit, že víc ploch není jenom víc ikon a víc wallpaperů, ale že to má i jiné - důležitější - využití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nechápu proč tam musel být ten kameraman co natáčel tu obrazovku, jako kdyby nemohli naklonovat obraz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přemýšlej znovu a lépe. Až to budeš mít, tak luskni "prsty".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro touch záležitosti to nemusí být špatné, ale bože doufám, že to půjde vypnout. Snad to nedopadne jako klasická nabídka start ve win7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Je zajímavé sledovat, jak nám MS háže klacky pod nohy při tak elementární záležitosti, jako je přepnutí okna / aplikace. Windows 95/98/2000 - jeden klik na lištu. XP/Vista - grupování oken. W7 - už musím myší jezdit po celé šířce obrazovky kvůli těm live náhledům. W8 už nemá implicitně taskbar a aplikace se "vytahují" ze strany v pořadí, které mi přijde debilní. To prezentované přepínání tabů v browseru je zoufalost sama. Osobně si nicméně myslím, že si to lidi koupí - když si zvykli na implicitní taskbar ve Windows 7, bude toto jenom bombónek. Samozřejmě vím, že to jde všechno vypnout, jenom mám trochu obavu, abychom u W8 nepohořeli a nemuseli přepínat tím gestem.

BTW já na tom taskbaru nutně netrvám, dřív jsem několik let používal desktop, kde bylo šest virtuálních ploch bez taskabru a možnosti minimalizace a přišlo mi to velmi pohodlné, takže možnosti jsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moment to Microsoftu porad nedoslo ze je lepsi mit vic nez jednu plochu? Me uz na jedne plose chyta klaustrofobie ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inu, jsou systémy, kde je to zbytečné, a jsou systémy, kde se bez toho neobejdete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se obešel i bez té jedné - nemám na ní kromě wallpaperu vůbec nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není jenom o bordelu (= ikonách :) na ploše, je to i o tom, že ti tam běží programy - vlastně by skoro možná bylo lepší tomu říkat "obrazovka" než plocha, ale už se to takhle zažilo. Je to fajn, že si můžeš rozházet podle ploch třeba pracovní/soukromá okna nebo je podobným způsobem rozškatulkovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem to několikrát - do oken to jde samozřejmě doinstalovat - ale vždycky jsem se zase vrátil k jedné ploše. Jen mě to zdržovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké novinky si musejí nechat ještě na Windows 9. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna mi poradite - jak se da vypnout ve Win7 to, ze kdyz spustim aplikaci z listy, tak se mi ikonka zmeni na aplikaci samotnou a pokud chci stejnou otevrit znova, tak musim kliknout pravym cudlikem na tu spustenou a dat novy okno? Chci chovani jako v XP, tzn. negroupovat, nechavat ikonky ikonkama a spoustet vse zvlast.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedině to udělat jako panel nástrojů. Někde na disku si vytvořit složku (jedno kde), nazvat ji nějak nenápadně (třeba …) a strkat do ní zástupce. Udělat pak na liště nový panel nástrojů a nasměrovat ho na tu složku. Pak se to bude chovat podobně jako v XPčkách, budeš klikat na ikony, ty zůstanou nedotčené a aplikace se budou spouštět stejně jako v XPčkách. Prakticky jde o repliku panelu Rychlého spouštění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem řešil jak spustit novou instanci aplikace a je to až nechutně jednoduché: prostřední tlačítko myši. Osobně mi grupování a sloučení s panelem rychlého spuštění vyhovuje. Přehled, víc místa na spuštěné aplikace a ten progress bar v ikoně je skvělý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jinak moc úsměvná ta představa, že všechny aplikace budou html+js a jak to Ferda ještě podal, že je to hrozná výhoda - každej to umí, takže aplikací bude haba-kuk. No nevím, jestli do html+js přepíšou všichni win aplikace. Nevsadil bych na to svoje boty. Navíc mám takový dorbný pocit, že to tu už jednou bylo a jmenovalo se to Active Desktop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No osobne musim rict ze kdyz takhle brouzdam po netu tak nemam pocit ze by html+js kazdy umel ... akorat si spousta lidi mysli ze to umi. Ale jinak co maji delat, "exe" (rozumej binarni x86 aplikace) na armu pustit nepujde :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom (že html5 a js lidi neumějí) se asi nepřeme, Honzo. Možná bych šel i dál a řekl, že spousta lidí v tom ani dělat nechce. Přece jen js není (například pro mě) ten nejlepší "programovací" jazyk. A že na ARM aplikace nepoběží není argument říct, že má být vše v html. Lépe je vrhnout síly do kvalitního kompilátoru a mít možnost tam win32 aplikace snadno portnout než je takhle utnout. Snadněji stávající aplikaci přiohneš na jiný backend než kompletně změníš architekturu (což html5+js vyhnutí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je aplikace slušně napsaná (tj. bez specifických hacků a vazeb na určitý OS) a používá multiplatformní GUI toolkit, případně celý framework (třeba .NET), tak protování není tak složité, ať už je to v C nebo v Pythonu.

Použití HTML+js+CSS chápu, vše se blíži cloudu a jednoduchému systému v prohlížeči. Např. nové Gnome 3 na tohle taky sází.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude výborné prostredie pre vírusy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě spíše překvapilo stálé lpění na hlavním panelu umístěném dole. Vzhledem k tomu, kolik uživatelů dnes vlastní širokoúhlý LCD panel, si tak jen zmenšují prostor pro práci a surfování. Věřím tomu, že stačí aby si někdo ten panel na 3 dny hodil doprava a většina ho už zpátky nebude chtít dát. Ukázka, jak to může vypadat třeba i ve W7: http://widlicka.blog.cz/1104/proc-pouzivat-hlavni-panel-na-prave-strane

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj pouzivam uz leta zrovna stejne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rovnako mam uz roky panel na strane, ale vlavo ... :-) a v pravo objectdock ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze spousta aplikaci ma ruzne panely po stranach (zalozky v opere, ruzne explorery v Netbeans a Visual Studio,...) a start na boku zabere na sirku jeste mnohem vice mista nez dole na vysku. Takze to neni zas az tak jednoznacne pro kazdeho vyhra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Svatá pravda. Na tabletu to nevadí, ten si pro čtení webu otočíme. Tahle přiblblá móda 16:9 mě přívádí k myšlence něčeho podobného pro stolní monitor - Udělat nějaký dobrý závěs, aby šel monitor snadno PIVOTovat jednou rukou, přidat akcelerometr, který by automaticky otočení rozeznal, čtení webu a psaní dokumentů by se tak stalo konečně ideální i na tom hrozném 16:9 formátu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pivot toho ale taky moc nespasí, už kvůli pozorovacím úhlům (u TN) to není žádná sláva. Spíš by konečně ta banda idiotů, co vymyslela a prosadila 16:9, měla dostat rozum a zase začít tlačit formáty jako 4:3 apod. (třeba se jednou dočkáme). 16:9 může být fajn na filmy (i když mě osobně nikdy ani u filmů širokoúhlý obraz nechyběl). Díkybohu, že se aspoň dají sehnat monitory 16:10, ovšem u notebooků už to je tragédie. Nejhorší prostě je, když někdo začne tlačit nějaký trend, ostatní se toho časem chytí a nakonec to tak dělají prakticky všichni, bez možnosti volby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mit panel vpravo je pro mne neprakticke, pri kazdem prepnuti to ma mys daleko, musite prejet vetsinou 2x vetsi vzdalenost, nez kdyz je to dole. Nikdo na tom nelpi, proto si ho kazdy muze dat kam chce, vetsine lidi vsak vyhovuje tak jak je proto to tak je :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som ju rad dal naspat dole. V pravo mi vyslovene vadi pri mojom style prace. Problem je, ze dnes kupit 4:3 na stol je prakticky nemozne, ako notas je to utopia.
Pri tych stolnych sa da aspon vybrat normalne rozlisenie. Ale notasy a ich 800px na vysku a menej je tragedia. A pri tom sa este nedavno dalo zohnat na 14" 1050px+. Teraz je to tak 900px.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je v tom, že tahleta nádstavba by v pohodě jela i ve WIN7, kdyby MS chtěl, ale samozřejmě nechce. Po přepnutí na "klasické zobrazení" jsem nepozoroval žádný rozdíl oproti WIN7 vy ano?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není to náhodou jen takový první náhled? Od finální verze to má daleko, tak zatím ukazovali jen nové prostředí a to jen část a jen tabletové prostředí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"RISC is good" hláška z Hackers ;-)

Jinak myslím, že Windows 8 pořád zůstane normální Windows... jako obvykle Microsoft vytváří hurá efekt.
- Od Windows NT se pod kapotou Windows nic zásadního nezměnilo.
- Nepředpokládám, že by Windows 8 měla míň než 700MB(Velikost programů se mi osvědčila jako indikátor jejich kvality-menší-lepší-rychlejší)
- Windows 8 na ARM pojede, ne protože bude lepší a rychlejší, ale protože už dnes jsou ARM 2 jádrové a mobilech. Takže na 4 jádrech to bude snad i stíhat.
- Systémové věci zůstanou naprosto u Windows 7.
- Nové rozhraní bych přirovnal ke změně Windows 2000(Ono je to šedý) -> XP(Jé ono je to barevný) -> Windows 8 bude ve znamení(Jé ono se na to dá šahat).
- Naštěstí to půjde přepnout na Aero... protože někdo prostě po monitoru nerad hňápá prstama ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ARMová verze bude pochopitelně "kastrát" bez možnosti klasického WIN 7 zobrazení a nemožnosti běhu x86 aplikací, takže jediné co z WIN 8 x86 verze zůstane bude pouze ten nový ksicht, na kterém si budete moci rozjet těch pár aplikací na míru. Myslím že nevýhody oproti x86 verzi jsou tímto jasné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

blbost...
nepojedou tam x86 aplikace, ale rozhodně to nebude jen takovéto šmatací prostředí, kde nejpokročilější práce je zjišťění počasí.
Pro ARM budou klasické aplikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se to celkem líbí, dovedu si i představit, kdy mě to bude celkem %^&*. Už se těším až si to budu moc vyzkoušet. Ještě víc mě zajímá jaké dotykové ovládání bude mít Office :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dotykové ovládanie je dobré tak na hranie sa s niečím, ale nie na serióznu prácu.
V prípade multimédií je to použiteľné, ale kódovať s tým alebo upravovať fotky by som nechcel ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná je dobré pochopit, že nikdo vás nebude nutit programovat šmatláním po displeji...
Ale upravovat fotky si celkem umím představit. Označovat určitou oblast ve fotce tím, že prostě jedu po obrazovce tam, kde to chci označit mi příjde rozumnější než na to jít myší. Taky nevidím katastrofu hýbat posuvníkama (nastavení kontrastu atd.) po obrazovce místo myší.
A nebo kombinaci - obrazovka kde vidím fotku a menší obrazovka na kterou šmatám.

Ale toto je už o tom, co komu sedí a nemá to nic společného s Win8. Pokud mi někdo udělá program, který se dobře ovládá přes obrazovku, tak je jedno, jestli takovou obrazovku mám u Win8, Linuxu nebo třeba Win XP, OS mě maximálně omezí v tom, jestli umí multitouch atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná tak 5 minut tě ta úprava fotek šmatláním po monitoru bude bavit, ale když to budeš dělat třeba hodinu nebo třeba půl dne, tak ti upadnou ruce :). Někde má dotykové ovládání určitě svoje místo, ale ne na desktopu (tam maximálně jako doplněk).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plne súhlasím, nehovoriac, že také retušovanie ide myšou 10x presnejšie ako rukou po monitore.

Stále hovorím, že nemám nič proti dotykovému ovládaniu, pokiaľ je použité na správnom mieste, ale patlať si doma monitor aby som ho mal neustále upatlaný a nevidel naň a ešte boleli ma z toho ruky, tak to nie ...

Keď to príde, som zvedavý čo budeš hovoriť pri úprave 100 fotky rukou po monitore ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem nesmírně rád, že Microsoft tlačí vývoj hardwaru vpřed díky nárokům svého softwaru a že zkouší nové cesty.

A taky jsem moc rád, že jejich software nemusím používat a mohu si zvolit cokoli jiného, což činím posledních deset let.

Zvláště mne facinuje posedlost "lesklým piano black" designem v kombinaci s matláním po obrazovce. Nic proti "dotykovému" displeji, se stylusem ho občas použiju docela rád, ale tohle matlání rukama je hnus a v kombinaci s lesklou černou umatlanost zařízení působí i na tom prezentačním videu dost odporně.

A nakonec automatické přehrávání videa z vložené flashky bez dotazů ... Dovedu si představit situace, třeba při poradě, jak někdo vloží flash disk s připravenou prezentací a začne se mu přehrávat video zcela nevhodné. No uvidíme jak se s tím Microsoft popasuje v reálu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však nakonec budou mít obrazovky armádu nanobotíků co je budou neustále čistit :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže MS může za to že nějaký výrobce vyrobí lesklou dotykovou obrazovku, k tomu lesklý rámeček atd.
Ha ha, pobavil jste.

btw automatické přehrávání lze nastavit, pro každý druh zařízení a pro každý druh souboru zvlášť. A samozřejmě i jednotlivě vypnout.
Jo a Win7 je náročností velice podobné Win XP. Takže nevím o jakých nárocích mluvíte. Jestli tím myslíte, že v XP nebylo Aero a ve Win7 může být a pak je to náročnější, tak toto je čistě o uživatelích. On Linux taky umí být nenáročný a víc náročný, dle přání uživatele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vy jste zas nepochopil - s lesklým černým designem skutečně přišel Microsoft při propagaci prvních verzí Windows Vista. Od něj to začali přebírat výrobci hardwaru a i designéři grafických prostředí v jiných OS (některé skiny KDE a např.). Lesklost displejů je zřejmě záležitost nezávislá, ale nikoli "piano black" lesklých plastů okolo. Apple byl alespoň dost chytrý na to, aby lesklé plasty používal bílé, takže to není tak vidět (a to Apple fakt nemusím).

O Aero vůbec nejde. Ačkoli i o tom by se dalo polemizovat.

Automatické přehrávání by v první řadě nikdy nemělo být zapnuté ve výchozím stavu, stejně tak jako mnohé síťové služby, skripty v maileru, webový prohlížeč mimo chroot, zpracování souborů podle přípony a její skrývání atd... prostě základní bezpečnost. Nemám nic proti tomu, když se software na přehrávání zeptá a pak teprve začne analyzovat a zpracovávat obsah zařízení a plnit přání uživatele. (hlavně žádné autorun.inf!)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se obávám, že rozprava o debilních trendech, ať už se týkají designu nebo i jiných oblastí, by asi vydala na knížku. Namátkou - piano black, lesklé displeje (já vím, mají lepší podání barev, ale tam asi výhody končí), monitory 16:9, ISO rozložení klávesnice a další...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.