Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mini-test: USB 3.0 Boost aneb (nejen) UASP na deskách ASUS

To srovnání se SATA není špatné, má usb 3.0 také srovnatelnou přístupovou dobu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A já bych se zeptal na využití procesoru?
Asi jsem přehnaně konzervativní ale než používat USB 3.0 na steroidech, to raději využiji služeb starého dobrého ThunderBolt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Starého? A existujú nejaké bežne dostupné (nie Mac-only) externé HDD pripojiteľné cez TB? A základné dosky s TB portom?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nic levného, ale.... http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=94872
a HDD, popřípadě rámeček... no, to nevím čoveče...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vdaka za odkaz -> pekny dokaz, ze prakticka pouzitelnost TB pre zakladne domace vyuzitie (externe datove ulozisko) vo svete IBM PC je oproti USB 3.0 takmer nulove...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Iba ta doplnim. Nie "takmer nulove" ale "uplne nulove". K tej Asus doske je pribalena akasi Thunderbolt karta, ktora vsak s Thunderbolt nema nic spolocne (okrem toho nazvu)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jéééé tak to se omlouvám, marketing zafungoval a já si celou dobu myslel to má TB..... nj, příště to budu lépe zkumati!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi by bolo vhodne uviest niekolko veci na spravnu mieru.

1) USB3 JE SKUTOCNE 10x rychlejsie ako USB2.0! Kazdy v IT rozhladeny vsak vie, ze marketing myslel TEORETICKU priepustnost rozhrania. Naozaj 5 Gbps(5000 Mbps) / 480 Mb/s = cca 10,4.

2) A to IMHO dokonca plati nie len pre teoreticku priepustnost rozhrania, ale aj pre prakticky dosiahnutelnu rychlost! Ta je pre USB2.0 niekde okolo 35 MB/s a pre USB3 sa hovori o cislach 350-370 MB/s. Nuze povedzme a nie je to 10-nasobok?

3) Ked chcem testovat priepustnost USB3, bolo by imho vhodne robit to s takym zariadenim, ktore prekonava prakticku priepustnost USB (t.j. 370 MB/s). Neviem sice kontinualne rychlosti Kingston SSDNow V+100, ale tych 219 MB/s a 206 MB/s pre R/W budu asi jeho prakticke hranice a SATA III by mu asi nepomohlo. Co tak skusit testovat s nejakym zariadenim, ktore skutocne tych 300 MB/s vie v kontinualnom pristupe R E A L N E prekonat? Napr. nejake najnovske SSD pre SATA III s deklarovanymi kontinualnymi rychlostami 500-550 MB/s. Netreba zabudat na fakt, ze na dosiahnutie maximalnej praktickej rychlosti USB3 je treba aj riadne navhrnuta fosna s poriadnou davkou dedikovanych PCI liniek aby sa co najviac eliminovalo nejake uzke hrdlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

k 1: a koho zajímá teoretická propustnost které stejně nikdy nedosáhne? ano, napsal jsi to přesně.... marketing.

k 3: hele jestli se ti něco nelíbí můžeš začít sponzorovat a to SSD jim pořídit..... můžeš být rád že vůbec zišťují jak na tom UASP je, nikde jinde jsem o tom na CZ webech neviděl ani ň.... Jasně, je na to potřeba deska s dobře rozdělenýma PCIE linkama a tak dále ale ty jsi asi přehlédl o co v tomhle článku šlo.... O dva roky slibovaný protokol UASP který měl konečně dovolit využít USB3 opravdu na max.......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad 1 - na marketing nalétávají ofce a se*e pes. S praxí zpravidla nekompatibilní.

Ad 3 - Rychlý SSD už by sehnat šel, ale zásadní problém je dostupnost 6Gbit/s SATA-USB3 můstku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to hej :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ze USB3 v realne niekomu konci na 150 MB/s ci 200 MB/s nie je imho chyba USB3 ako takeho, ale napr. pomalosti napojemenho zariadenia (HDD dnes asi tazko pojdu 350-370 MB/s aby sa pomalost USB3 prejavila aj na spickovo-svetovej unikatnej fosni vyrobenej specialne pre rychle USB3), pre USB3 neoptimalnom navrhu fosne (takych je imho stale 99%)... atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

staré dobré esata (nejlépe verze P s napájením), mám ho už na notebooku s K8kou a není se třeba vůbec zabývat celou nesmyslnou USB 3 záležitostí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

taky mám esata rád, jenom ta penetrace počítači není až tak slavná.... kromě mého PC jsem exterňák mohl na něj připojovat jen na cca 2 počítačích takže...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na PC mám přidaný vepředu eSATAp vývod (jako součást čtečky flashkaret) a noťasy kupuju výhradně s eSATAp. Už se mi to mockrát hodilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak já mám esatu na bedně a deska má taky 2 porty, ale jak jsem psal, jediný kdo to v mém okolí využívá jsem já a ještě jeden kámoš takže z mého pohledu je eSATA lehce mrtvá věc :-( jak říkám, z mého pohledu ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě z toho stále plyne že do USB 3 se nemontovat. Jde o nedodělanou věc.
- Neni v čipsetu, jsou potřeba kartičky, nejsou ovladače, podpora až ve Windows 8, dostupné jsou jeden-dva konektory, konektory jsou ošklivý, Wireless USB je uplně mrtvý.
+ Jediný pozitivum je, že je to zpětně kompatibilní. Jinak by to bylo na úrovni Thunderboltu.

Další věcí je pevnost USB konektů obecně. Tak lehce to jde zalomit a poškodit, a nejlépe se to právě urve u základní desky.
- Nechci fandit Applu, ale když jsem viděl magnetický napájecí konektor MacBooku, tak jsem zůstal čumět a slintat :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no jo, apple si může dovolit takové vychytávky protože má vlastní uzavřenou platformu která se nemusí spoléhat na kompatibilitu se zbytkem trhu..... a ani na to zda to někdo vydá na trh :-D ale jinak, osobně jsem ještě zalomené USB neviděl a to mám např. pracovní pc s konektory skoro u podlahy takže tam je riziko opravdu velké...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.