Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Minirecenze: Intel Core i7-9700K - osm jader bez HT, včetně 3GHz IPC testu

No, procesor mám cca 3 týdny doma, tak bych se podělil o dojmy.
- pokoušet se o taktování s (i kvalitní, Kryonaut) pastou nemá smysl, teploty během 1 sekundy přelezou 80 stupňů a je znát, že přestup tepla nefunguje
- s tekutým kovem (Conductonaut) je to o poznání lepší, nestoupá to tak rychle, ale dost jsem jím šetřil kvůli zkratu, možná tam bude ještě prostor pro zlepšení, když trošku přikápnu.
- automatickej tool MSI mi tam prdne na 5GHz cca 1.36V a teplota už se dá udržet okolo těch 80 st. i při dlouhodobé zátěži. Reportovaná spotřeba CPU přes HWMonitor při těchhle parametrech je 150W v max loadu (Furmark CPU burner). V idle potom něco okolo 12W (hustý).
- NOCTUA NH-U14S to uchladí úplně s přehledem, je jen vlažná, ale pořád je tam znát, že přestup tepla z CPU by mohl být lepší (četl jsem cosi o mizerné pájce, fakt díky za 11k, Intele)
- výkonově je to paráda, s GTX 1080 všechny hry na pohodu, zkoušel jsem třeba Crysis 1, která byla notoricky CPU bottlenecked, a tady konečně už jede 60-200 fps. Kromě průměrných FPS je znát, že hry mají mnohem menší stuttering a obecně lepší minimální FPS - líp se to hraje bez otravných záseků a propadů.
- kupoval jsem to jako workstation, rozdíl při běžným používání od mýho osobního 4670k@4.2 jsem nijak extra nepoznal, rychlejší to je, ale tak abych za to běžel vyhodit dalších 30k ani náhodou. Zůstávám dokud mě nebude ve hrách výrazně limitovat.

Ocením, pokud se mi někdo znalejší vyjádří k tomu napětí a teplotám, jestli to CPU dlouhodobě přežije. Reálně v práci bude v takové zátěži 10-20% času (kompilace, resharper apod).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Herní CPU do workstation? To sis raději měl koupit Threadripper 1920X. Je jednak levnější a na práci výkonnější a v zátěži žere zhruba stejně, když tohle přetaktuješ tak méně. A v budoucnu sis snadno mohl upgradovat na 16/24/32jader, tady si leda tak koupíš na nový CPU opět nějakou novou desku. Pravda, 200 FPS z něj nedostaneš... Alespoň že sis nekoupil verzi s HT, ta je ještě užranější.

Zkus si raději pár set MHz ubrat a snížit mu Vcore, mělo by se to výrazně promítnout do spotřeby a přitom výkon zase tolik neutrpí ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tam jde o to, že intel má pořád nejlepší sigle threaded výkon, na kterým závisí dost mých workflows. A třeba kompilace mi chvílema škáluje na 8 vláken, ale už si nejsem vůbec jistej, že by škálovala na 16 a víc (zas tolik těch projektů v solution není, a jsou na sobě závislý). O AMD jsem vážně uvažoval, ale nejlevnější 16c stál tuším přes 16k (+ deska, větší zdroj, víc tepla... ), byl by ve většině činností pomalejší a ještě bych potřeboval vodníka, takže tahle možnost mi pro moje potřeby vyšla líp. Ale v tomhle testu AMD mile překvapilo, už to fakt není tak hrozný jak to bývalo, teď už jen musí dostat frekvence k 5GHz a konečně zas bude konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to dostanou na 5GHz, tak už konkurence zase nebude ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

naprosto přesně. :-)
Na druhou stranu, Intel má tak nahrabáno, že mi nebude vůbec vadit, když teď zase bude chvíli hrabat AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli potřebuješ maximální single thread výkon, pak sis koupil správně, není to špatné CPU, jen je natažené na hranice výrobního procesu a je tak energeticky neefektivní a stojí dost peněz, mnohem lepší jsou šestijádra co se spotřeby i ceny týká. Osobně bych jako nevýhodu bral i nejspíš špatnou upgradovatelnost platformy, tj. co jsi dnes ušetřil budeš zítra platit znovu ale to už záleží jaké plány s tím železem kdo má.

Porazit fyzické HEDT 16 jádro v multithreadingu, to tu myslím nehrozí :-). Ta 1920X má "jen" 12jader/24 vláken, momentálně stojí stejně ač jednu chvíli stál i 9000 Kč a je tak nějak pracovně povšechně rychlejší ač to není kdoví o kolik. Nejdůležitější je software co na tom používáš, jestli má či nemá dobrou podporu pro spousty vláken. Ale myslím že bys s ní sklamaný taky nebyl, jak ten Intel jen trochu potaktuješ, tak už bys měl s AMD méně práce co se chlazení týká, to už jsi sám zjistil a hlavně bys měl levný upgrade do budoucna.

Při zátěži cca 10% z doby používání a hraní her ve zbytku času ti ta 9700k udělá dobrou službu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem zatim vypozoroval, tak dost často bývá IHS na procesoru vyboulené. Poznáš to tak, že to cpu položíš IHS na stul a roztočíš jako káču, a když se hned nezastaví, je to IHS vypouklé a tímpádem základna chladiče nedoléhá. Problém samozřejmě může být i na druhé straně, ale u Noctuy o tom dost pochybuju.
Vyřešit se to dá tak, že na skleněnou desku přilepíš smirek a IHS srovnáš.
Potom bych se zaměřil na to napětí. Automatika tam většinou pouští zbytečně moc, takže bych vytáhl nějaký osvědčený benchmark (já používám 5 min large data test v OCCT, ale na práci bych doporučil buď něco úplně jiného, nebo delší medium test) a jel bych metodou pokus omyl + nějaký orientační počáteční hodnoty poskytne google.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trefils hrebik na hlavu. Mam to i nafocene. Skvira mezi 5820k a NH-C14 az prosvitalo svetlo.
Byla to nepravidelna nerovnost ktera se krasne ukazala pri brouseni prostrednictvim prosvitajici medi.
Ta Noctua take nebyla uplne rovna a take mne to zarazilo..
Konkretne u NH-C14 je nedokumentovany problem s orientaci heatpipe. Je mozne ze se to vstahuje i na NH-D?? modely. Rozdil teplot v delsi zatezi byl velky. Presne si nepamatuju, ale bylo to ~10-15 °C pri velke zatezi a poloha instalace v manualu byla jako jedna z moznych.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

10-15° je ještě dobrých, ale třeba u toho 9700k/9900k už je +10-15° celkem problém... možná zkusim po letech srovnat i to svoje 6700k

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nasel jsem e-mail z 2015 ktery jsem mj. poslal chlapcum z DIIT jako namet na clanek. No namet - stacilo prelozit do cestiny. Ale asi meli v zasobe moc clanku, tak se nenaslo misto .. ;)
Bez fotek to neni uplne ono, ale o co slo a co melo jaky vliv zde:

Haswell-E 5820k - my experience with overclock, heatspreader flatness issues
Problem encountered:
@4.5GHz (BCLK=100, Ratio=45, 1.275 V-core, 1.2 V-cache, 1.99 V-CPUinput ) I either had to enforce throttling by setting TEMP limit on CPU to 80 or face freeze/blue screen after ~44 seconds with prime95
That was before – I discovered, CPU and cooler have little contact, due to poor CPU heatspreader flatness and less than perfect cooler flatness

Round #1 - Solutions applied
• Flatness issue was resolved by grinding CPU on wet P500 sand paper down to the copper. Wet because dry one would get full of metal scrapings in no time. Sand paper needed to be washed regularly during brushing.
Amount of curvature of the heatspreader was – shocking to me. I had similar observation with Core-Q series CPU as well and assume problems exists with pretty much any (Intel ?) CPU
• Similar approach was applied to the Noctua NH-C14 which required less grinding and I didn’t go all the way down to copper on whole surface
• See the attached pics documenting how bad actually the flatness was, as the surface is being flattened
• Instead of PK-3 thermal paste I used Arctic Silver 5 and applied thin film to both surfaces, because PK-3 seems too dense, I suspect too thick layer remains between the surfaces. Made impression like it’s hard to make thin film

Round #1 - gains
After this cure following is possible:
@4.5GHz (BCLK=100, Ratio=45, 1.275 V-core, 1.2 V-cache, 1.99 V-CPUinput )
Time limit when frequency dropped due to thermal limits with same settings as before round #1 changes rose from ~44 seconds to ~90 seconds with prime95
This still was not satisfactory outcome.
Consulting Noctua NH-C14 manual didn’t reveal any issue with installation:

Round #2 – solutions applied
What was remaining was to try to orientate cooler with bends of heatpipes pointing down

Round #2 - gains
4.5GHz (BCLK=100, Ratio=45, 1.260 V-core, 1.1 V-cache, 1.99 V-CPUinput )
No throttling
No frequency decrease due to thermal limit at any time
Lifting thermal limits to 93 degrees
(different tools report different temperatures, highest reported temperatures approach 100 degrees limit at times)
I estimate cooling capacity when heatpipe bends point down to be between 30-40% higher compared to installation when heatpipes are positioned horizontally

Pokud se mi nekdo ozve na mail, poslu to komplet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych ten clanek rad videl, Google mi ho ale nenajde. Hlavne teda fotky me zajimaji. Ale uplne nejvic - kdyz si koupim 9700K a sbrousim ho, prichazim automaticky o zaruku, ne? Kdo by tohle riskoval???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jádra mají max teplotu 100 stupňů, takže teprve pak začne CPU omezovat, pokud jsou ty teploty pod touto hodnotou a je tam nějaký stupínek rezerva, tak není co řešit. Jinou teplotu (tcase) nemá smysl řešit už vůbec.

1.36V? Jako bezpečné se uvádí 1.35, ale v desce mám například toto nastaveno 1.35 (hodnota ještě není červená) a reportováno do ůrzných SW je 1.36. Takže si z toho nic nedělám, dá se do toho pustit výrazně víc a je to o tom zda to dá kaskáda desky a zda to jde chladit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi přijde jako hrozná blbost. Z hlediska dlouhodobé životnosti bych držel CPU do 85° max. Čím míň, tím líp.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Jirka nejspis s tim CPU moc nedela. Ono je rozdil, jestli ho zatizis vytizis skoro cele treba encodingem a jede ti tak nekolik hodin/dnu a nebo jestli na nem hrajes jenom hry...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

na 9700k bezne montujeme AC Freezer 33+, taktovanie na 5GHz ti je uplne zbytocne, lebo 20% vykonu naviac nestoji za zvysenu teplotu / drahsi chladic / odpalis dosku. Teploty s F33+ su normalne ze do 60 stupnov, procesor co ma 80 "by som sa bal" aj prevadzkovat.. ale ved 3 roky zaruka, tak preco nie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomínáte na to, že za 2 roky budou díky AMD 8mi jádra lowend, 16ti jádra střední třída a 32jádra highend desktop. Takže jestli v té době přetaktovaná 9700K chcípne, tak to bude právě včas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ja neviem, ale 430€ nieje suma, ktoru by som bol ochotny investovat do CPU na 2 roky + vdaka chipsetovej/socketovej politike intelu do dosky uz iny CPU nedas, takze.. nie. Navyse dnes uz je jasne, ze ZEN2 mozu mat 16core, takze kupovat dnes 9700k je nerozumne, jednoznacne by som isiel do kvalitnej sAM4 dosky..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Workstation bez ECC ?

Ja mam na Ryzen 1700 32GB ECC RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A na jaké desce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to ECC tam reálně funguje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Realne funguje aj v Linuxe aj vo Windows 10.

C:\Users\Martin>wmic memphysical get memoryerrorcorrection
MemoryErrorCorrection
6

Hodnota 6 znamena Multi-bit ECC:
https://docs.microsoft.com/sk-sk/windows/desktop/CIMWin32Prov/win32-phys...
MemoryErrorCorrection
Data type: uint16
Access type: Read-only
Qualifiers: MappingStrings ("SMBIOS|Type 16|Memory Error Correction")
Type of error correction used by the memory array.
This value comes from the Memory Error Correction member of the Physical Memory Array structure in the SMBIOS information.
Reserved (0)
Other (1)
Unknown (2)
None (3)
Parity (4)
Single-bit ECC (5)
Multi-bit ECC (6)
CRC (7)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu recenzovani dnesnich intel procesoru, sou derave jak prase, zrave, bud nepajene a nebo zbytecne hrube pajene, kazda generace pasuje do jineho socketu nebo jeste lepe cipsetu a sou silne prodrazene vuci Ryzen-u, proste se kupovat neoplati a klidne necht si intel udela dalsi Core i10 - 10000K model.

Poprosim autora o vic recenzi Ryzen procesoru, dekuji, tam aspon vim ze cele portfolio ma stejny zaklad, AM4.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však recenzí Ryzenu tu byly kvanta, co ještě recenzovat? Dělat Recenze Ryzenu pro start do pracovního týdne, připomenout si to ve středu a na pátek si připravit pěkné sny další recenzí?

A ty Intely se prodávají a prodávat budou, Nákup dovezu autem za čtvrt milionu stejně dobře jako s autem za dva míče, do práce mě to taky doveze stejně dobře, ale proč mám jezdit čtvrtmegovým autem, když já chci jezdit tím za 2M? Auta za 2M se také nesmí recenzovat ani je nemá smysl vyrábět?

U některých aut se dokonce cena neřeší, přijdeš k prodejci, resp spíše on přijede k tobě nebo tě minimálně pozvou, zaplatí letenku, transport i hotel a jako kupující se přece na cenu auta se při prohlížení rodokmenů krávy ze které bude kůže v něm nezeptáš, protože když by ses ptal, tak je jasné že na něj nemáš

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Recenzuje se podle toho, co je. Core i10 10000K bude jistě zajímavý procesor a dostane svůj zasloužený prostor, jako ostatně všechny zajímavé věci ;)))
Pokud tě zajímá čistě "nejbožejší firma IT světa" AMD, můžeš se jít uspokojit na jiný, známý DDeb... pardon, web :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak, tohle jsem měl v rukou jako sestavu na zakázku pro někoho ještě před vánoci, tak jděm udělal i rychlotest toho CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je super, ze jsi to testnul. Podle mne to neni spatny procak, hlavne pro honice vysokych FPS, ti stejne HT nepotrebuji, pokud zrovna u toho nebudou streamovat. Krome toho fandove Intelu jsou na toto zvykly :)) Ma nizsi spotrebu, akorat cenove je to porad bida..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Test IPC je dobrej nápad, díky. Zajímalo by mě jako laika, zda se ví, jak má který výrobce implementované zpracování instrukcí. Jestli stejná instrukce bude treba u Intelu zpracovaná v méně cyklech než na AMD anebo je jedna možná implementace a tedy jí obě firmy mají stejně ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám že nějaká dokumentace ke strojovému kódu bude uvádět i počet cyklů, a předpokládám že to bude vycházet z architektury CPU víc než od výrobce protože x86, x64 je stejné nehledě na barvu stáje. O finální rychlosti bude právě to IPC, které ovlivňuje třeba rychlost a latence cache, rychlost zápisu do registrů atd.

kde by se to mohlo lišit by byly nějaké specifické nádstavby a instrukční sety

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vycházel jsem z toho, že tuším od Pentia nebo PentiaII jsou uvnitř jader RISCový stroje, proto se x86 rozkládá na uops s kterým pak tato jádra přímo pracují. x86 je tedy abstrakce, s kterou by možná šlo pracovat odlišně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD má nějaké manuály pro developery, ale to možná není to co potřebujete: https://developer.amd.com/resources/developer-guides-manuals/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Od dob Pentia tam jsou hlavne paralelni exekucni jednotky, takze kdyz mate v kodu instrukce ktere na sobe nezavisi, dosahnete dvojnasobneho IPC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco ke studiu pro dlouhé zimní večery - https://www.agner.org/optimize/ - mimo jiné i latence instrukcí, kolik mají uOps,... pro všechny x86 CPU od původních pentíí až dnešek.

Aby to nebylo moc jednoduché, některé často používané sekvence instrukcí se naopak slučují do jedné - https://en.wikichip.org/wiki/macro-operation_fusion

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A k tomu ještě kombinovat errdata dokumenty a různé revize procesorů, které mají občas něco rozbité (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, jedno doplnění výsledků: Core i7-4790
openSUSE Tumbleweed / Linux 4.19.11-1 x86_64 + ffmpeg 4.1 = encoded 900 frames in 772.83s (1.16 fps), 5264.43 kb/s, Avg QP:31.06.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze nema HT je plus. Spectre/Meltdown plus

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podla teba Intel takto záplatuje svoje procesory ? Takže ak vyhodí aj všetky jadrá bude to najbezpečnejší procesor v histórii :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže absencí HT je to jen odolné vůči TLBleed, není to odolné vůči dalším chybám bez patřičných patchů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

..ze nema HT je pravdepodobne marketing. Intel to tak ma uz nejakou dobu..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.