Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Minirecenze: Lenovo ThinkPad L13 Yoga Gen4 - aneb dostupné 2v1 s kreslícím perem

Což takhle dát si 2v1 tablet PC včetně pera za nějakých 17 000 Kč včetně DPH? Je takový počítač vlastně použitelný?

Po mnohých recenzí vesměs spíše dražších notebooků jsem se rozhodl podívat trochu na opačnou půlku "byznysového spektra" a to sice na dostupný Lenovo ThinkPad L13 Yoga Gen4. Totiž ne každá firma či člověk si bude chtít pořídit hi-endový ThinkPad X1 Yoga, který se prodává od nějakých 58 tisíc Kč s DPH. Co když si vystačíme s něčím méně opulentním? Pro takové tu je právě řada L.

Zdroj: Karáš Svorka

Obecně vnímám ThinkPady řady L jako takové entry-level ThinkPady, byť jejich situace se za poslední dva roky o něco zlepšila, ale nadále najdeme lepší materiály a displeje v dražších modelech řady T a P.

Dnes testovaný ThinkPad L13 Yoga Gen4 existuje v různých konfiguracích s různými variantami procesorů od AMD i Intelu. Jelikož se jedná spíše o entry-level 2v1 zařízení, došlo na použití Zen3 procesorů v případě AMD verzí.

Zdroj: Karáš Svorka

To je dle mého názoru trochu škoda, alespoň Zen3+ s modernějším iGPU a DDR5 by zde slušel více. Nicméně AMD verze mají pouze různé Zen3 procesory se starším Radeonem Vega iGPU a DDR4 RAM. Verze s procesory Intel pak mají Raptor Lake třinácté generace a LPDDR5-4800 RAM.

Zdroj: Karáš Svorka

Za zmínku stojí i fakt, že ThinkPad L13 Yoga Gen4 je možné objednat i v zajímavém stříbrném provedení, které můžete vidět na fotografiích výše. Otisky prstů na stříbrném modelu nejsou téměř vidět, zatímco na černém povrchu jsou velmi znatelné. Nicméně stříbrný kus je dražší model s osmijádrovým Ryzenem 7 PRO 7730U, 32GB pájenou RAM a lepší 5Mpx webkamerou. A tím pádem není předmětem dnešní recenze.

Dnes testovaný model mám zapůjčený skrze společnost M Computers, přičemž aktuální cena je 16 990 Kč s DPH, tedy v době psaní recenze, pokud článek čtete třeba v roce 2038, je šance, že už ho za tuto cenu nekoupíte.

Zároveň se jedná o nějakou speciální akci a netuším, jak dlouho bude tato sleva trvat, při originální ceně okolo 25 tisíc Kč s DPH se mi jeví jako lepší volba verze s výkonnějšími procesory.

Testovací konfigurace vypadala následovně:

  • AMD Ryzen 3 7330U 4C/8T - 2,3GHz, Turbo až 4,3GHz, 8MB L3 cache, 15W TDP, 7nm
  • 2x8GB RAM DDR4-3200 CL-22-22-22-52 1T (připájeno na desce)
  • AMD Radeon RX Vega 6 Mobile
  • 13,3" IVO M133NW4J R3, 1920x1200, IPS, 60 Hz, 300 nitů, dotykový, 100% sRGB
  • Samsung PM9B1 512GB M.2 2242 PCIe NVMe Gen3 x4
  • AMD RZ616 WiFi 6E (802.11ax + Bluetooth 5.3)
  • 3 cell, 46Wh baterie
  • Lenovo Integrated Pen WG11
  • 65W USB-C adaptér
  • bez OS - testováno s Windows 11 Pro (23H2)

Tedy za nějakých 17 tisíc Kč s DPH dostaneme překvapivě použitelný stroj, tradičně nejsem nadšený z pájené RAM, ale to je tak trochu klasikou u různých 2v1 zařízení (výjimkou jsou třeba ASUS ExpertBooky B5/B7 Flip, ale ASUS zdá se vyklidil pole 13" konvertibilních notebooků). Testovaný kus se takto prodává bez operačního systému, na testy jsem nainstaloval čisté Windows 11 Pro 23H2.

Zdroj: Karáš Svorka

Uvnitř běžné ThinkPadí kartonové krabice najdeme mimo samotného notebooku ještě napájecí adaptér, jedná se o celkem standardní 65W USB-C model, který Lenovo k ThinkPadů přikládá posledních šest let.

Zdroj: Karáš Svorka

Samotný ThinkPad L13 Yoga Gen4 dosahuje hmotnosti 1,26 kg, přičemž většinu hmotnosti tvoří část s displejem, neboť zde máme kovové víko a sklo chránící přední část displeje. Spodní část s vnitřnostmi je lehčí a plastová, což ve mně budí trochu nedůvěru, jelikož se spodek snadno ohne, pokud notebook přizvedneme na jedné straně. Tento notebook určitě nedoporučuji někam přenášet otevřený a držet ho za plastový roh dvěma prsty.

Zdroj: Karáš Svorka

Horní víko je tedy kovové s logem ThinkPad a tradiční červenou LEDkou, která značí zapnutí notebooku, případně "dýchá" pokud je notebook uspaný do operační paměti. Jak jsem zmínil dříve, černá varianta je tak trochu lapač na otisky prstů.

Zdroj: Karáš Svorka

Po otevření notebooku nás přivítá klasická ThinkPadí klávesnice s TrackPointem, který je i na tomto modelu tradičně dobrý. Nicméně tlačítka TrackPointu jsou zde spíše placatá, podobně jako na ostatních moderních ThinkPadech, což vnímám jako krok zpátky z hlediska ergonomie, osobně preferuji starší styl prohnutých tlačítek, která navazují přímo na klávesnici. Zapínací tlačítko má samozřejmě integrovanou čtečku otisků prstů a je zajímavé, že se nachází standardně nad klávesnicí a ne někde na boku, jak je u tablet PC zvykem.

Zdroj: Karáš Svorka

Klávesnice má bílé podsvícení a má k dispozici dvě úrovně jasu, nechybí i LEDky v klávesách oznamující stav zvuku, ztlumený mikrofon či Caps Lock.

Nad klávesnicí najdeme samozřejmě i nějaký displej, v tomto případně se jedná o 13,3" IPS panel s rozlišením 1920x1200, za což má u mě Lenovo malé plus, s poměrem stran 16:10 se jednoduše pracuje radostněji. Displej dosahuje jasu až 300 nitů, což je použitelné, ale mohlo by to být i lepší. Barevné podání pak údajně dosahuje 100% sRGB. Displej je samozřejmě dotykový a umí rozeznat deset různých dotyků a podpora různých gest je samozřejmostí.

Zdroj: Karáš Svorka

ThinkPad L13 Yoga Gen4 má ale pero v rukávu, nebo spíše v palmrestu. V boku spodní části notebooku totiž najdeme schované bezdrátové pero Lenovo WG11. Pero má baterii, dobíjí se přímo z notebooku a má na sobě extra tlačítka. Můžeme ho tak použít na kreslení či psaní na displeji, Windows 11 podporují i převod psaného textu rukou na normální text, ale přišlo mi, že to nefunguje úplně dobře, takže bych osobně zůstal spíše u ručně psaných poznámek.

Zdroj: Karáš Svorka

Takto integrovaného pero je velkou výhodou proti konkurenčním ASUS ExpertBookům, které mají pero zcela bokem. Na druhou stranu toto pero je celkem malé a řekl bych, že není pohodlné pro dlouhodobé používání. Ale na nějaké rychlé načmárání nějakých obrázků a poznámek je skvěle použitelné.

Zdroj: Karáš Svorka

Nyní se podíváme na portovou výbavu, ta je vzhledem k formátu notebooku překvapivě dobrá, člověk by dnes očekával třeba dva USB-C porty, ale ThinkPad L13 Yoga Gen4 nabídne mnohem více. Na levé straně notebooku najdeme záslepku pro SIM slot, nicméně tento model slot uvnitř nemá, jedná se tak o opravdovou záslepku, SIM slot a LTE modem mají dražší modely. Vedle se nachází jeden USB-C port s podporou nabíjení, 10Gb/s USB konektivitou a DisplayPortem 1.4. Dále zde najdeme jeden USB-A 5Gb/s port a 3,5mm audio combo jack.

Zdroj: Karáš Svorka

Zbylá portová výbava je pak na druhé straně, zde najdeme zdířku pro zámek typu Kensington, druhý USB-C port s podporou DP 1,4, PD a 10Gb/s USB konektivitou. Navíc zde najdeme ještě jeden USB-A 5Gb/s port a velký HDMI port ve verzi 2.1, což je slušné.

Zdroj: Karáš Svorka

Pochválit musím rozmístění obou USB-C portů na obou stranách notebooků, oba dva navíc poskytují napájení, DisplayPort a je tak jedno, který z nich zvolíme pro připojení dokovací stanice nebo nabíječky. Toto řešení je sice pro výrobce dražší, ale je to lepší, než mít jen jeden USB-C port, nebo dva vedle sebe. Je však škoda, že zde máme pouze starší USB standard 3.2 Gen2 a žádný USB4 port, nicméně to by notebook musel mít modernější procesor. Za zmínku stojí, že verze s Intel procesorem třinácté generace jeden USB4 port s podporou ThunderBoltu 4 má.

Zdroj: Karáš Svorka

Spodní víko notebooku je plastové a na místě ho drží celkem osm šroubků. Vedle jednoho šroubku můžeme vidět i malou zdířku, pod kterou se nachází tlačítko pro odpojení baterie.

Zdroj: Karáš Svorka

Samozřejmě jsem se musel podívat i do útrob notebooku, nicméně neočekával jsem nějaké velké možnosti upgradu či oprav, jelikož procesor i RAM jsou připájeny na základní desce. Spodní části notebooku dominuje baterie s kapacitou 46Wh, to není příliš mnoho, ale pro entry-level 2v1 je to vesměs dostatečné.

Zdroj: Karáš Svorka

Nad baterií najdeme malý měděný chladič, který zde má za úkol chladit krátké M.2 2242 SSD, v testovaném kusu bylo osazeno slušné SSD Samsung PM9B1 s kapacitou 512GB, přičemž lze objednat i 1TB variantu. Chladič NVMe SSD vidím rád, ale tuto velikost už moc ne, M.2 2280 by zde slušelo značně více, kratší M.2 2242 extrémně omezuje možnosti upgradu na větší a výkonnější SSD.

Nicméně ThinkPad L13 Yoga Gen4 není jediný stroj s tímto krátkým SSD, mají to i velké 15,6" modely řady L, což absolutně nechápu. SSD je připojeno přímo do procesoru přes čtyři PCIe linky třetí generace a to z důvodu, že AMD Ryzen 3 7330U nepodporuje PCIe čtvrté generace. Zde má opět Intel verze navrch. Pro většinu uživatelů toto problémem nebude.

Zdroj: Karáš Svorka

WiFi karta je podobně jako operační paměť taktéž připájená, použitý je zde celkem slušný čipset společnosti MediaTek, často značený jako AMD RZ616, má dvě antény a podporuje WiFi 6E včetně Bluetooth 5.3, o upgradu na WiFi 7 standard si však můžeme nechat zdát.

Zdroj: Karáš Svorka

Horní část notebooku pak vyplňuje jednoduchý chladič a připájené operační paměti. V tomto případě zde najdeme běžné DDR4-3200 paměti a to sice v konfiguraci 2x8GB, moduly jsou připojeny dvoukanálově, což je pozitivní. Je škoda, že Lenovo neosadilo rychlejší LPDDR4X-4266 moduly namísto standardních DDR4, ale předpokládám, že by to notebook prodražilo. Na druhou stranu by mohlo dojít na zvýšení výkonu a lehké zlepšení energetické efektivity.

Zdroj: Karáš Svorka

Pod chladičem najdeme základní čtyřjádrový procesor AMD Ryzen 3 7330U, procesor samozřejmě podporuje SMT a nabízí tak osm vláken. Oproti vyšším modelům má i ořezanou L3 cache a to na 8MB namísto plných 16MB. Procesor dosahuje slušných taktovacích frekvencí, boostovat může jedním jádrem až na 4,3 GHz, všechna čtyři jádra pak mohou tikat až na MHz v zátěži bez iGPU.

Zdroj: Karáš Svorka

Co se napájecích limitů týče, krátkodobě si procesor může vzít 25 Wattů, ale dlouhodobě udržuje 15 Wattů, což zajistí tichý a klidný provoz. Jelikož má procesor jen čtyři jádra, tak nižší napájecí limit vadí méně, než u osmijádrové varianty, kde se procesor podtaktuje značně více.

Je třeba vzít v potaz fakt, že notebook má k dispozici pouze 16GB RAM a z toho si 1GB alokuje iGPU, v mnoha testech tak škodí hlavně menší množství RAM, například ve ffmpegu či v Blenderu. Je tak možné, že některé starší procesory budou v takových situacích o něco rychlejší, pokud mají k dispozici 32GB RAM, nebo více.

Zdroj: Karáš Svorka

Malý Ryzen 3 7330U je i v dnešní době zcela dostatečný na běžnou kancelářskou práci, pro nějakého vývojáře to samozřejmě není, ale na běžnou práci naprosto bez problémů. Starší Zen3 architektura má co říci i dnes a i postarší iGPU Vega lze označit jako dostatečné. Integrované grafické jádro založené na architektuře Vega má aktivních šest CU a může tikat na frekvenci až 1800 MHz.

Osobně jsem byl zvědavý, jak si tento low-endový produkt povede proti dalším notebookům a hlavně starším čtyřjádrům.

Jelikož byl notebook bez operačního systému, rozhodl jsem se nainstalovat podporované Windows 11 ve verzi 23H2, jelikož pouze tuto verzi Windows Lenovo oficiálně na ThinkPadu 13 Yoga Gen4 podporuje.

Co se softwaru týče, za zmínku stojí Lenovo Commercial Vantage, ve kterém lze konfigurovat několik aspektů notebooku, aktualizovat BIOS a firmware některých komponent.

Zdroj: Karáš Svorka

Extra zmínku pak zaslouží obslužný software ke kreslícímu peru, některé funkce obstarají samotné Windows 11, ale je možné doinstalovat ještě Lenovo Pen Settings, které umožňuje extra nastavení pera a sledování stavu baterie.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Minirecenze: Lenovo ThinkPad L13 Yoga Gen4 - aneb dostupné 2v1 s kreslícím perem

Středa, 28 Únor 2024 - 16:45 | Gorgussien | IP-pro vs TP-X, todle už nejsou hrušky s jabkama...
Středa, 28 Únor 2024 - 10:34 | i KK | Nedávno jsem domů pořizoval manželce nový NB. (...
Čtvrtek, 22 Únor 2024 - 01:42 | Karáš Svorka | Pokud to drží stejný 15W limit, tak to bude úplně...
Čtvrtek, 22 Únor 2024 - 01:42 | Karáš Svorka | Touchpad mi nevadí, pokud je vypnutý :)
Úterý, 20 Únor 2024 - 16:54 | Gorgussien | Přesně tak. Pokud nelze myší, pak nad trackpoint...
Úterý, 20 Únor 2024 - 16:51 | Gorgussien | Alo joo. Chcete přidat ram a měnit NVME, pak to...
Pondělí, 19 Únor 2024 - 16:42 | Karáš Svorka | No Lenovo toto rozložení klávesnice používá...
Pondělí, 19 Únor 2024 - 08:12 | polish-shop | A kto povedal alebo mas pistol pri hlave ze si...
Pondělí, 19 Únor 2024 - 07:45 | TyNyT | .. to sice ano, ale ta spotřeba bude taky o ~10W...
Pondělí, 19 Únor 2024 - 07:41 | TyNyT | Díky za tip na e-shop. 😉 Jako dosud Dellista jsem...

Zobrazit diskusi