Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mouchy Ryzenu 3000? Příliš nízký boost (ano), příliš vysoké napětí (ne)

asus mobo + R7 3700X - pri zapnutom PBO v defaulte mam cca do 1,537 V v idle :). boost je vacsinou do 4375MHz, len raz za cas je peak na 4398MHz. Taktovat ramky viem len cez ryzen master(to je zase chyba asus dosky, nie amd. proste musi vyjst nova AGESA). vykon od R7 1700 je citelny. celkovy dojem je pozitivny (az na tie volty)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> 1,537 V v idle

To zni brutalne i na load. Jses si jistej ze ti to nezobrazuje totalni blbost ? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vysoku voltaz som si vsimol pri PBO aj na svojej X470 s 2700x, sice len v zatazi, ale aj tak. Za tych fakt malo percent vykonu naviac mi takmer o 50% vyssia spotreba a vysoke, mozno az nebezpecne napatie nestoji.
PS: Dost vela dosiek dava uz aj v nepretaktovanom stave na AUTO vysoke napatia do CPU a SOC..
PS2: Video o uspornej funkcii novych ryzenov: https://youtu.be/M5pHUHGZ7hU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2700 má PBO? Má Precision Boost 2, ale že by měl Precision Boost Overdirve? Oboje je naprosto něco jiného.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano ma, PBO existuje uz od Zen+.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak som to schvalne pozrel a po vcerajsom update Biosu a AMD chipset driveru sa Balanced mod chova aj na 2700x podobne - Hoci je v systeme minimalna zataz (Taskmanager 2%, vsetky vlakna takmer na 0), aj tak to staci na skakanie frekvencie z 2200 na 4200 hore dole ako besne (odpozorovane v HWiNFO64). CPU-Z pravdedobne berie nejake najvyssie hodnoty a preto tam aj u mna takmer konstantne svieti cca 4300Mhz a 1.42V.
To by presne sedelo na spravanie popisane v clanku.
Ak zvolim Power safe mode, frekvencie sa drzia vacsinu casu na 2200MHz. A teraz paradox - ak zvolim Performance mode, frekvencie nelietaju az tak vysoko ako s Balanced.
AMD urcite urobilo nejake zmeny v profile a/alebo Biose, takto sa to pred tym nechovalo. Teraz staci uz hoci fakt kratka a minimalna zataz, aby sa jadro/a prepli na max frekvencie a nie je nic medzi tym, min alebo max.
V podstate mi uz ani nedava zmysel prepinat na Performance mode (co som obcas robil pri spracovani videa), naopak vyzera, ze si tym clovek len pohorsi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> A teraz paradox - ak zvolim Performance mode, frekvencie nelietaju az tak vysoko ako s Balanced.

Jestli to lze nazvat paradox, nejspis zalezi co si predstavujete pod "balanced" a co pod "performance".

"Balanced" bych cekal ze znamena "Automatika", rovna se nejvyssi mozny boost pri nahle zatezi. Naopak "Performance" bych cekal ze znamena "trvale udrzitelna vysoka frekvence" coz samozrejme nemuze byt boost frekvence. Umim si predstavit pouziti toho "Performance" pokud to opravdu *stabilne* drzi tu frekvenci, treba na benchmarkovani by to bylo uzitecne; pokud ale ty frekvence litaji tak mi zcela unika pointa toho modu. "Power save" bych ocekaval ze nastavi CPU do trvale nejnizsi frekvence (coz se deje, tech 2200Mhz co jste napsal maji Ryzeny jako minimum).

> staci uz hoci fakt kratka a minimalna zataz, aby sa jadro/a prepli na max frekvencie

"kratka a minimalna" je relativni pojem, co muze byt pro vas kratke je pro CPU vecnost :) osobne v tomhle chovani nevidim zasadni problem, naopak - CPU ma udelat svou praci co nejrychleji a pak se vratit do usporneho rezimu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to bude nějaká blbost, takovou palbu bys musel poznat i na hučení větráku. Já když s prvním biosem potřeboval na 4100Mhz na 1500X voltáž 1,425 tak to bylo znát že větrák makal i při pouhém používání firefoxu. Teď jedu na 1,3V a je prakticky neslyšný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono tie hodnoty nedrzi cely cas, ale skace to, od 1,0x V do neskutocnych 1,6V(tuto hodnotu som videl len 1x)
pri nezapnuti PBO je stabilna hodnota 1,188V a 3700MHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co sa stane, ked zatazite vsetky jadra na 100%? Predpokladam, ze napatie o dost klesne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1.5V vypada na nejak blbe nastaveny offset nebo spise chybu cteni hodnoty, zrejme opet o nejaky offset

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

na reddite tvrdili, ze cpu-z je jedine spravne, ktore cita hodnotu na ryzenoch,v biose som jedine co spravil bolo, ze som zapol PBO, a cez ryzen mastera som OCol ramky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak som zistil kde bola chyba, cpu - z
hwinfo64 ukazuje korektne cisla max 1,5V. podla specifikacii priamo od AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na MSI B450 Pro VDH v2 desce za bratru 1850 se 4 RAM sloty běhal ryzen 3600 s 3200Mhz CL16 paměťmi poměrně slušně, boost 4.05-4.2Ghz, zajímavé je, že boost naprosto ignoruje nastavení, boostuje pořád stejně, a můžu tam nastavovat ručně TDP, typ boostu, limitaci boostu (deskou, procesorem, AMD ???...) jak chci... Na to, že ten bios je evidentně šit horkou jehlou (byl ze začátku července), tak slušný. Výkon samozřejmě velmi velmi solidní. Paměti stály necelou dvojku 3200Mhz CL16 Corsairy 16GB, deska 1850, procík 5000, co víc si přát... Za to se dřív nedal koupit ani bazarovej intel 4 jádro.
A ještě zajímavost k boostu, v OCCT na jednovláknovou i 16 vláknovou zátěž moc nezáleželo na počtu vláken, na jedno to boostovalo +- stejně jako na 16.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to je moc pekny BIOS :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obtěžoval se někdo použít na změření napětí Voltmetr, jestli z těch suprdupr měřících programů nelezou nějaká hausnumera?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

vy umite merit Vcore pomoci voltmetru? do toho bych se asi radeji nepoustel

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a co je na tom konkretne tezkeho? jak to dostanu do ruky, klidne to hned zmerim.. teda, 3900X, takze nekdy v zaří :D
zde 1,6V https://www.youtube.com/watch?v=M5pHUHGZ7hU&feature=youtu.be

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Některé desky na to mají přímo dedikované měřící body, takže to moc velký problém není. Vlastně to můžu ověřit na ASUS ROG Crosshair VIII HERO WIFI :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... vejtaha :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tu desku mám jen půjčenou a musím ji zase vrátit aby bylo jasno :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hero a Formula se mi neskutecne libi. I kdyz me by stacila i STRIX-E

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mouchy Ryzenu 3000? Příliš nízký boost (ano), příliš vysoké napětí (ne)

Vzhledem k tomu, ze sem prispivaji většinou fanouskove AMD, tak je nadpis zjevne spatne, když tu ctu diskuzi, tak ma byt:

Mouchy Ryzenu 3000? Příliš nízký boost (ano), příliš vysoké napětí (ANO).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"příliš vysoké napětí (ne)"

"že podle monitorovacího softwaru běží Ryzen 3000 v klidu na zbytečně vysokém napětí"
"Protože se opakuje, vnímá ji procesor jako nízkou kontinuální zátěž a běží při vyšších taktech a tím pádem i s vyšším napětím."

Divné dementi, ze kterého vyplývá, že opravdu běží na vysokém napětí, ne?

Pochybné vysvětlení, protože pokud chci monitorovat procesor v klidu a on není v klidu("běží při vyšších taktech"), tak se nebudu divit vyššímu napětí(důsledek), ale hlavně vyšším taktům(příčina).
Napadá mě vysvětlení, že napětí musí být vyšší dříve (a později) než dojde ke zvednutí (poklesu) taktů a mohlo by to mást monitorovací software, ale to lze asi vyloučit pokud procesor běží v režimu nízké kontinuální zátěže.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to spis rychle kmita a sw cte spicky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak píšu výše, nechápu proč by měla kolísat frekvence procesoru v režimu nízké kontinuální zátěže. I samo AMD se vyjádřilo, že procesor běží na vysoké frekvenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám že to tu ještě žije, tak to napíšu sem.
Mám s Ryzen 3000 problém a nevímzda je to WIndows, nebo nedoladěným BIOS nebo nějakou chybou v mikrokódu CPU.
Po instalaci Ryzen 3000 mi Avast Free způsoboval do 5 minut BSOD při spuštění virtualizace jak VMware tak VirtualBox.
Už druhý den řeším, že mi padá při multiplexingu bez jakékoliv informace MKVtoolnix-GUI, dokud toolnixu nesmažu tempy už ani nenaběhne. Někdy to normálně projede, někdy spadne hned, někdy po 15-30 souborech (seriál avi -> mkv). O víkendu budu do PC vracet 2700X abych si to ověřil. Jinak zatím všechno ostatní běží normálně, víceméně perfektně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem s avastem by mohlo vyresit vypnout v nem podporu virtualizace https://support.bluestacks.com/hc/en-us/articles/115003212603-Solution-f...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problemy s Avastem lze vyresit snadno, nepouzivat ten priblblej Avast. Problemy s nim se resi kazdou chvilku :D .

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Libor Míšek - AVAST je pitomost!, predpokladam uzivate Windows 10, ten jiz ma antivir v sobe, nac cpat do nej balast.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nj zatím to vypadá na Decision Boost než na Precision Boost.... ale není moc důvod nevěřit že to nebude v cajku další AGESou a dalšími BIOSy. U někoho dříve u někoho později. U Gigabytu to trvalo asi 3/4 roku než jsem měl stabilních 3000 MHz na RAMce po dobrém BIOSu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sorry jako... ale kdyby sis nastavil pameti rucne a ne spolehal na ´onemagicbutton´, tak to fungovalo na vsech GB boardech.. uz od raneho F4 biosu nebyl problem 3400+

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry jako...ale záleží jaké paměti RAM. MoBO prostě Patriot Viper 3000MHz paměti nebyly po chuti. S Kingstonem vskutku moc problémy nebyly a holt jsem šetřil na blbým místě. S F4 jsem víc než 2800MHz nedal bez freezu. G.Skill nebo jak se jmenují ty RAM byly v té době na můj vkus směšně předražené. A všechny ramky staly víc než dvojnásobek

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

aha, takze nove zijstene skutecnosti naznacuji, ze ne ze neschopny GB, jejich bios a plosna neschopnost rychlych modulu ale vase naprosto otresne a velmi lacine pameti.. presne takhle vznika hoax

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem tedka stavel msi b450 mortar s patriot Viper steel 3000 cl16..a jelo to na prvni dobrou..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.