Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Náhled na ASUS P8P67 pro procesory Intel „Sandy Bridge“

ASUS P8P67
O deskách ASUS s čipsety Intel P67 toho zatím příliš mnoho neuniklo, vlastně jsme narazili jen na „krytou“ ASUS Sabertooth P67, takže v rámci hesla „co si člověk neudělá, to nemá“, se o to nyní postaráme ;-). Řeč bude o jedné ze tří desek řady ASUS P8P67. A možná to nebude úplně od věci zmínit rovnou v úvodu: všechny mají místo BIOSu UEFI. Vlastně předpokládáme, že UEFI dostanou všechny desky s čipsetem P67, nejen od ASUSu (a budeme považovat za zápor, pokud UEFI nebude přítomno, protože už je prostě čas). Bohužel ne všechny budou mít také UEFI shell, což je ale spíše zanedbatelné, pokud budou schopny jej spustit z nějakého úložiště. Nyní se ale podíváme na P8P67 a projdeme si také onen UEFI firmware (ano, máme už v redakci procesor, se kterým se můžeme podívat i na funkčnost, bohužel v rámci dodržování dohod toho nemůžeme prozrazovat moc).

Kapitoly článků

1.  Letmý přehled

Pokud bychom to dělili na třídy, model P8P67 je ze stejnojmenné řady desek ASUS nejníže, přesto nabízí poměrně hodně a troufáme si říci, že by mohl vyhovovat prakticky komukoliv. Najdeme na něm dva USB 3.0 řadiče, podporu 6Gbitového SATA i ve formě přídavného řadiče, dokonce ještě oba PS/2 porty a přítomen je také vestavěný Bluetooth modul.

ASUS P8P67: obsah balení

V balení chybí jedna důležitá věc: „Front panel“ pro USB 3.0. Ten bude ale pravděpodobně možné dokoupit samostatně a dost možná se k tomu uchýlí i řada dalších výrobců. Nejsme si jisti, zda „headery“ (sady pinů pro vyvedení patřičných konektorů) prochází nějakou standardizací (z dřívějška víme, že třeba pro starší USB porty se dalo najít několik typů zapojení, tedy hlavně pořadí pinů), nicméně pro dva USB 3.0 porty se, zdá se, výrobci již tak nějak dohodli a vznikl (možná) „nepsaný standard“, kam zapojíte USB 3.0 front panel se dvěma porty a ono to prostě bude chodit. K tomu se ale ještě dostaneme.

ASUS P8P67: I/O porty ASUS P8P67

Co je pro nás poměrně velkým překvapením, jsou oba PS/2 porty (většinou nalézáme dnes už jen jeden). Jinak je výbava celkem standardní, až na Bluetooth modul, ten nebývá zvykem (rozhodně se však může hodit). Interně je zapojený na USB.

ASUS P8P67: PCIe + PCI sloty ASUS P8P67: SATA porty

Na desce nalézáme také PCI sloty (hnedle tři), nechybí také tradičně dva PCI Express ×16 sloty a přítomny jsou i dva PCI Express ×1. Tyto sloty jsou již plně PCIe 2.0, tedy zvládají 5 GT/s. SATA portů je celkem osm, dva z nich má na starosti přídavný řadič Marvell a jsou 6Gbitové.

ASUS P8P67: napájecí obvody kolem socketu ASUS P8P67: napájecí obvody kolem socketu (zadní strana)

Napájecí obvody dávají tušit, že si s deskou určitá skupinka uživatelů užije trochu legrace.

ASUS P8P67: Digi+ EPU ASUS P8P67: Nuvoton SuperIO + TPU

Dva čipy nakousneme ještě na této stránce, protože s napájením souvisí. První je na obrázku vlevo Digi+ EPU druhý je ten menší s nápisem TPU na obrázku vpravo. K Digi+ se vztahuje jistá aplikace (Digi+ VRM) na řízení způsobu práce napájecích obvodů procesoru, TPU pak řeší přetaktování s pomocí aplikace TurboV EVO. Nic, co by potřeboval běžný uživatel nějak řešit.

Kapitoly článků
1.  Letmý přehled

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Náhled na ASUS P8P67 pro procesory Intel „Sandy Bridge“

Úterý, 30 Listopad 2010 - 14:20 | tomas sivok | diky, tak vyzera to ze pockam na sandy bridge+ 3g...
Úterý, 30 Listopad 2010 - 13:56 | WIFT | Řeknu to jednoduše: v dohledné době ano, zda se...
Úterý, 30 Listopad 2010 - 13:53 | WIFT | 1. Ano (aspoň doufám, verzí mám několik, jsou...
Úterý, 30 Listopad 2010 - 10:45 | tomas sivok | taka trosku OT otazka: oplati sa pockat na Sandy...
Úterý, 30 Listopad 2010 - 10:21 | kubik | Zajimavy... Co me tak z voleje napada: - je to...
Úterý, 30 Listopad 2010 - 09:53 | WIFT | Bohužel, nepomohlo.
Úterý, 30 Listopad 2010 - 09:40 | kubik | Zkuste shell nakopirovat na USB flash do efi\boot...

Zobrazit diskusi