Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

UEFI v podání ASUSu

ASUS P8P67
O deskách ASUS s čipsety Intel P67 toho zatím příliš mnoho neuniklo, vlastně jsme narazili jen na „krytou“ ASUS Sabertooth P67, takže v rámci hesla „co si člověk neudělá, to nemá“, se o to nyní postaráme ;-). Řeč bude o jedné ze tří desek řady ASUS P8P67. A možná to nebude úplně od věci zmínit rovnou v úvodu: všechny mají místo BIOSu UEFI. Vlastně předpokládáme, že UEFI dostanou všechny desky s čipsetem P67, nejen od ASUSu (a budeme považovat za zápor, pokud UEFI nebude přítomno, protože už je prostě čas). Bohužel ne všechny budou mít také UEFI shell, což je ale spíše zanedbatelné, pokud budou schopny jej spustit z nějakého úložiště. Nyní se ale podíváme na P8P67 a projdeme si také onen UEFI firmware (ano, máme už v redakci procesor, se kterým se můžeme podívat i na funkčnost, bohužel v rámci dodržování dohod toho nemůžeme prozrazovat moc).

Kapitoly článků

3.  UEFI v podání ASUSu

Že bude BIOS postupně nahrazen UEFI, je asi tak jisté, jakože uživatelé budou postupně přecházet na novější a novější verze Windows, jak budou uváděny na trh a jak bude Microsoft končit s podporou starších verzí. Toto přirovnání jsme nepoužili jen tak samoúčelně, ale proto, že UEFI a nové verze Windows spolu tak trochu souvisí. UEFI dnes můžete využít s Windows Vista SP2 a Windows 7, obojí pouze v x64 verzi. UEFI v kombinaci s těmito systémy je na x86-kompatibilní platformě také nezbytností pro rozumnou podporu bootování z pevných disků větších než 2 TiB (~2,2 TB), pokud chcete využít celou jejich kapacitu. V neposlední řadě samotný pohled na UEFI v porovnání s BIOSem, pokud se budeme bavit o uživatelském prostředí, tak trochu připomíná přechod z MS-DOSu na Windows 7.

Na následujícím videu si projdeme skoro celý UEFI na desce ASUS P8P67, vyhneme se pouze částem týkajícím se procesoru. Video bylo vytvořeno grabováním z S-Video výstupu grafiky, takže jistě zaregistrujete zbytky po odstraňování prokládání a nějaké ty „rušivé elementy připsatelné na vrub analogové technologii“, ale domníváme se, že to pořád vypadá lépe než točit monitor foťákem. Srovnat můžete s UEFI od MSI v článku z loňského září.

Už jsme to zmínili v úvodu, ale zde v UEFI chybí shell. ASUS vlastní nemá a když jsme se pokoušeli spustit shell stažený z internetu (v Setupu je volba na spuštění Shellx64.efi), tak prostě „neshell“, ani z USB flashky, ani po nahrání na disk. Přisuzujeme to tomu, že máme tu čest s deskou, jejíž firmware ještě není tak docela ve finálním a úplně dokonalém stádiu, třeba se to v budoucnu zlepší. Ovšem na co jsme zvědavi, a to velice, je, zda se začnou poté, co trh zaplaví desky s UEFI, objevovat také nějaké ty aplikace pro EFI psané. Zatím jich tedy moc není, máme tu od Microsoftu diskpart.efi na práci s diskovými oddíly, ale když nemůžeme spustit shell, nemůžeme spustit ani tuto aplikaci (předpokládáme, že bude podobná diskpartu z Windows, akorát že prostě půjde pustit bez Windows rovnou v UEFI). Určitě by se nám třeba líbila nějaká utilita na klonování disků a diskových oddílů (ve stylu Norton Ghost), k zahození by určitě nebyl i nějaký ten UEFI antivir na kontrolu a léčení PC, pokud je systém Windows v tak marodném (nakaženém) stavu, že už není k použití a hodně zajímavý by rozhodně byl třeba webový prohlížeč (Office pro UEFI fakt nečekáme ;).

To by bylo pro tuto chvíli vše, rádi bychom jen sdělili, že desky od ASUSu pro procesory „Sandy Bridge“ tu máme ještě další dvě a těmi to zdaleka nekončí.

Kapitoly článků
3.  UEFI v podání ASUSu

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Náhled na ASUS P8P67 pro procesory Intel „Sandy Bridge“

Úterý, 30 Listopad 2010 - 14:20 | tominowind | diky, tak vyzera to ze pockam na sandy bridge+ 3g...
Úterý, 30 Listopad 2010 - 13:56 | WIFT | Řeknu to jednoduše: v dohledné době ano, zda se...
Úterý, 30 Listopad 2010 - 13:53 | WIFT | 1. Ano (aspoň doufám, verzí mám několik, jsou...
Úterý, 30 Listopad 2010 - 10:45 | tominowind | taka trosku OT otazka: oplati sa pockat na Sandy...
Úterý, 30 Listopad 2010 - 10:21 | kubik | Zajimavy... Co me tak z voleje napada: - je to...
Úterý, 30 Listopad 2010 - 09:53 | WIFT | Bohužel, nepomohlo.
Úterý, 30 Listopad 2010 - 09:40 | kubik | Zkuste shell nakopirovat na USB flash do efi\boot...

Zobrazit diskusi