Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nanya končí s DRAM pamětmi, neustála konkurenční tlak

Ako vidim vsade sa nam "z-duopolnievava"... Az je to alrmujuce. Ked to takto pojde dalej, ostane jeden monopol pre kazdy PC komponent trhu, dalej nedajboze jeden monopol pre rozne komponenty a nakoniec nedajboze jeden monopol pre rozne vyrobky ci trhy. Ked sa bude volat Umbrella, vieme kolka bije.

Ale teraz vazne. x86 CPU vyrobcov bol pred 1/4 storocim tucet, dnes je defacto duopol (Viu nepocitam ... kolko VIA notebookov ci PC je dnes vo svete). Nedavno nam vznikol duopol pre HDD (Toshiba je len byrokraticka naplast EU uradnikov). Mame duopol dedikovanych VGA. A nebude to trvat dlho, ked pride duopol cipov DRAM a aj NAND.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebude trvat dlouhou a bude monopol a pak řijde nová éra kdy nejen že bude monopol ale bude vše vlastnit jedna firma... jako třeba Google... Napr. již nyní v koreii vlastní pomalu vše Samsung... Samsung elektroniky, Samsung nemocnice Samsung školy a pod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V sci-fi sage Resident Evil je to globalna korporacia Umbrella. Ak by to zaslo tak daleko, vznikla by ina (uplne nadradena) komunita ludi.
Na druhej strane nieze by dnes take komunity neexistovali. Co my vieme kto taha za nitky a ma taku moc, aby reguloval, usmernoval a vplyval na vlady aj tych najmocnejsich ekonomik sveta (asi to ale nebude jedna osoba), ale financny sektor (banky a ich aktivity), priemyselny sektor (ropa, elektrina, ine suroviny) ... Tam su skupiny ludi, ktori doslova urcuju smerovanie celej planety. Ak by malo ludstvo co i len stipku rozumu a chovalo sa logicky, neminali by sme ropu tak dementnym sposobom ako na pohonne latky, pretoze sa z nej vyrabaju aj tisice inych latok v chemickom priemysle a minat ju na pohonne latky je bohuzial to najprimitivnejsie co existuje. Dnes su iste smery vyskumu umelo potlacovane, aby ine trhy a okruhy mohli prosperovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Optimisto ... smerovani planety nikdo neridi. Je to nahodny vysledek toho, jak korporace prolobbovavaji svoje parcialni zajmy, casto bez ohledu na dlouhodoby dopad na ne, o zbytku sveta nemluve.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mozno som sa zle vyjadri. Smerovanie planety nikto neriadi. Spravne slovo je URCUJE. Myslel som to presne v tom zmysle ako si napisal. To urcovanie sice smeruje do hrobu, a zkaze Homo Sapiens, to ale malohoko trapi, najmenej globalne korporacie ovplyvnujuce takmer vsetky aspekty zivota.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Míň konspirací, víc procházek do přírody. :)

BTW když se začala ropa zpracovávat, tedy frakčně destilovat, tak se nejtěkavější frakce - benzín - neuměla nijak rozumně využít (v tom množství kolik toho bylo), byla prostě moc hořlavá a výbušná. A tak se benzín vyléval na vodní plochy (rybníky/odkaliště) a nechal volně odpařit. Tomu teprve říkám plýtvání. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Plyn se bez užitku spaluje v obrovských kvantech ještě dnes, bohužel. Nedokonalým spalováním ještě navíc vznikají toxické látky, které zamořují okolí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, protože se to nevyplatí zpracovat a dodat lidem. A proč to je, kde je ten zakopaný pes? V nás, v nás lidech, protože nejsme ochotni zaplatit 1000,- nebo řeknu 10 000,- za kubík plynu. Prostě nejsme. Ale stejně se najdou tací (teď nemyslím vás), kteří na to nadávají. Asi moc těžká úvaha. :)

PS: Samozřejmě není řeč o bezpečnostních pojistných pochodních, takových těch vysokých tenkých komínech s věčným plamenem. Ty svůj účel mají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, že v současné chvíli je spalování nejjednodušší, protože prodávat se to ekonomicky nevyplatí. To je dáno tím, že plynu a ropy je zatím spousta. Naši potomci budou mít na hojnost těchto zdrojů asi už trochu jiný názor, ale to dnes nikoho nemusí moc nezajímat. Sice tyto suroviny nedokážeme vyrobit, ale přesto nemají samy o sobě žádnou hodnotu - cena je daná pouze trhem a v konečném důsledku hlavně cenou vytěžení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna firma? A ktera to bude? Samsung si koreu sebrat nenecha, na druhou stranu Disney rozhodne nepusti Spojene staty ... proste si to skupovani majetku zkrachovalych a zkorumpovanych statu nejak rozdeli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.