Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nastavení DMA na IDE zařízeních

:)) pekny clanek, i kdyz si myslim, ze z diskuzi dotazy ohledne DMA nezmizi snad nikdy.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukam o co vsechno prichazim, kdyz pouzivam pouze hdparm -X69 -d1 /dev/hda :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych chtěl podotknout, že se nemusí odinstalovávat řadič, ale stačí použe odinstalovat HD a opětovně ho inhed najít. Taky se jeden z důvodů, proč je vypnuté DMA nebo proč nejde použít je to, že se disk odpojil za chodu a následně připojil. Mě se to stává(lo), když jsem nechtěně pohl molexem při hrabání se za chodu v case. Když molexy moc často vytahujete, roztáhnou se, a pak může docházet k těmto výpadkům.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2 tsman: Také nevěřícně koukám na ten celý rituál ve Windows.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tema Silicon Image to neni tak jednoduche. Nevim jak SATA radice a posledni IDE Sil0680, ale treba urcite jeste o neco starsi ATA100 chip Sil 0649 (byl treba na ATA100 karte Kouwell) behal bud v RAID modu (kterej neznam, protoze prepnuti bylo otazkou jeho BIOSu a moje karta mela jen EPROMku misto flashe) nebo v beznym IDE modu a pak se choval jako standardni IDE radic.
Je wokna ho nevidely jako SIL, ale jako CMD Technology, coz je nazev puvodniho vyrobce chipu. Jak je to se starsima CMD nevim. Cim, ze nejaky CMD (640?) byl na jedne z prvnich Asus desek s PCI sloty.
A sice je to castecne OT, ale mam tri ultrastare PCI IDE radice bez BIOSu. Dva maji CMD 040, jeden neco od ALI. Jeden s CMD je urcite Microstar/MSI, ale ti se k nemu nehlasi. Rok odhaduju tak na 1994. Radice maji jumpery na nastaveni IRQ (linky i level/edge). To je u PCI karty hodne zvlastni, ze PnP se asi nekona. At jsem laboroval jakkoliv a snazil se nemit konflikt s nicim, nikdy jsem karty nerozjel ani samotne. A to jsem na ne chtel pripojit jen nenarocnou ZIP nebo LS120. Win 2000, XP nebo 98 nehraly roli. Bud s nima PC vubec nenajelo, nebo najelo, XP spravne nasly radic (myslim ze i primo CMD a ne standardni IDE) a tvarily se funkcne, jenze po restartu me uvitala Dobra modra a do vyndani karty ze slotu padaly do smrti pravidelne. Ma nekdo podobnou zkusenost ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ritchie, tsman: To bude tim, ze vseobecne lidi s woknama se o tom, ze se s nima musi obcas hodne prat nez se neco podari spravne nastavitm, nestydi mluvit :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to nedelak:  ja jedu na Kouwell 571A s CMD  .. mam na nem 3 ATAPI ( dve palirny a DVDrom)  a jede jak vino

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivate nekdo Intel Aplication Accelerator? Pokud ano, tak jake to ma vyhody?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Velmi pekny clanek...dekuji

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To hombre: klikni si na odkaz Intel Aplication Accelerator u tohoto článku a tam se dozvíš víc. Jen bych k tomu doplnil, že IAA umí měnit nastavení disku v modech: Max. přenosová rychlost, Minimální hlučnost disku a Normální stav.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

WIFTE, ty ses asi zbláznil :-) Myslíš, že ti, co se v diskuzích ptají, si ten tvůj článek přečtou - a pokud ano, že si ho dokáží spojit se svým problémem? :-) Jinak výborně napsané! Příště budu uvádět místo odpovědi už jen link.
Linuxáci: WIFT to popsal polopatisticky, pro Lamy. Takové, které by nedokázaly Linux ani nainstalovat. Ostatně nechápu, proč zase začínáte prudit :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Linuxáci
 
No víte, když si - jednou a provždy - vytáhnete ikonu Computer Management na plochu, dáte případně - opět jednou a provždy - klávesovou zkratku a máte trochu grif, tak to jde změnit rychleji než vyťukáte ten svůj příkaz. To říkám jen pro vaši informaci, abyste nežili v bludu a omylu. Nic z toho nevyvozuji :-)))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

>> Libb:
Ano, proto byl ten článek sepsán, abychom místo odpovědi uváděli jen link :-). Za tak naivní, že by se na to odteď už nikdo neptal, nejsem ;-).

>> hombre:
Právě na té mašině, ze které se dělaly screenshoty, je použití IAA nezbytné. Je to starší Compaq Deskpro EN a jsou tam dva 200GB disky. Bez IAA je z nich vidět jen 137 GB, s IAA celých 200 GB. Jinak nějaký zásadní vliv na rychlost jsem nezpozoroval, takže IAA doporučuji spíše jen jako pokus o vyřešení nějakých specifických problémů (ono se to tím nezřídka nevyřeší, ale za pokus to vždycky stojí).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jenom doplnil aby si lidi daly pozor na IDE driver od nVidie. Možná se už situace změnila, ale když jsem ho použil na nForce2 desce, tak jsem měl problémy s vytuháváním komplu při vypalování CD/DVD což je celkem dost nepříjemné. Kamarádovi prozměnu na nForce3 zase blbla komucikace s CDROM a nešly mu nainstalovat některé hry a programy z CD. Takže já mám s nforce IDE driverama jen ty nejhorší zkušenosti. S originál winxp driverama žádný problém není a ž na to, že když má člověk připojené 4 IDE zařízení tak na některém někdy po čisté instalaci win nastaví PIO, ale jakmile to člověk přepne, tak už je to pořád na DMA a žádné problémy jako s nVidií nejsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mé dva halíře do diskuze:
nainstaloval jsem stovky a stovky DMA ovladačů a řešil to na mnoha a mnoha (a mnoha) strojích. Takže zkušenosti mám bohaté.

Intel AA = nebrat, pokud není pádný důvod (jako např. 200GB disky na starých strojích, jak bylo zmíněno). Velmi často úplně kolidoval, zasekával Windows či dokonce nabízel u CD mechanik jen PIO, ačkoliv IDE driver Intelu samotný DMA dovoloval. Při výrobě OEM strojů neinstaluju nikdy, když mi přijde PC na zjištění závady a IAA tam je, odinstalovávám jako první a vždy jsem tím jen získal.

Specialitkou ve Win2000 je řadič chipsetu SiS530/620/630/540 kdy chudinky Win dovolovaly na všech IDE zařízeních jen PIO. Řeší to samozřejmě driver.

Dost jsem se i vyvztekal s IDE na starých strojích se základními deskami Tomato xx98yy apod. Vždy hledejte novější BIOS, neboť samotný VIA či Intel driver nezmůže nic. Odměna za rozchození DMA na tak starých strojích je opravdu sladká.

A jedna finální rada typu "když hledáte brýle, koukněte, jestli je nemáte na nose": nic nepomůžou drivery a nastavení ve Windows, když máte na IDE kanálech zakázaný DMA přenos přímo v BIOSu. Je to blbost, ale zkontrolovat se to musí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2WIFT: Myslim, ze po napsani tohodle clanku se dotazy jeste rozmnozi ;).

2X-22: alias dma='hdparm -X69 -d1 /dev/hda'

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim s Eso Rimmerem - ale je taky fakt, ze uz asi rok jsem zadnou novou verzi NVidia IDE ovladacu ani nezkousel.
Kdyz vse bezi OK s Windows ovladaci, tak do toho nebudu vrtat. Jinak je fakt dost podivne, kdyz genericky ovladac bezi lepe nez ovladac primo od vyrobce - vetsinou je to naopak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Malá technická: PIO není programmable, ale polled input/output...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tet uz IDE ovladace od NVIDIE nejsou tak spatne ja je pouzivam uz od verze )celeho baliku)4.xx a to jeste nebyly nic moc ale v 5.xx (pro Nforce2 desky) se hodne zlepsily a v tech poslednich 7.xx pro Nforce 4Desky sou ty ovladace skro dokonale

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky si přihodim poznámku k nVidii. Mam nForce2 Ultra 400 a když tam dám ovladače přímo od NVIDIE, seká se mi přehrávání DVD videa...?!? nechápu... jako kdyby to mechaniky nestačily číst (což je blbost) - dělá to pak problémy jak s LDW-411 tak i s ND-3500. S normálníma ovladačema z woken je vše ok...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bezvadný článek WIFTe.V posledních měsících,kdy je to tady o vypalováni tak tak na 50% mě to potěšilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Připojuju návod, který se mi mnohokrát osvědčil pro obnovení režimu UDMA pro zařízení, které odmítá běžet v ultra dma. Tento posup je (podle mých zkušeností) účinější než odinstalování řadiče a celkem populární. 
spustit regedit - úpravy - najít - zadat: masteriddatachecksum (resp. slaveiddatachecksum podle toho, zada je zařízení slave nebo master).
hodnota bude nalezena zde:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0001
kde 0001 je primární kanál, 0002 je sekundární kanál (apod. v případě dalších řadičů), každý kanál má jednu hodnotu masteriddatachecksum a jednu slaveiddatachecksum.
po vymazání dword hodnoty masteriddatachecksum nebo slaveiddatachecksum pro příslušný kanál a restartu PC by mechanika měla znovu běžet v udma.
PŘÍKLAD: pokud např. nejdede v udma slave mechanika na sekun. kanálu, vymazejte hodnotu slaveiddatachecksum v HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0002

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ještě přidal pár postřehů:
- několikrát (Win2k) se mně dokonce během pálení podařilo přepnout z PIO na DMA a Winy to ustály!
- není úplně nutné odebírat hned všechno, někdy stačí jen zlobivá mechanika, další level je jen příslušný řadič a až když je nejhůř, tak všechno podle článku. Výhodou je, že když neodeberete řadič, na kterém je systémový disk (a možná swap), nemusí být třeba restart, ale po vyhledání nového HW se mohou rozhodit písmenka u CDROM
- někdy stačí nainstalovat drivery, ovšem pozor, jednou se mi podařilo něco udělat blbě (kdybych tak věděl, co) a pak se po každém bootu objevovala nějaká hláška o IDE, kde byla cesta v unixovém tvaru (ide/hdc0 ?) a až novější drivery to nějak usměrnily, ale bojoval jsme s tím stavem docela dlouho. Takže změny na hlavním řadiči s citem :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

cozi: nemáš Teaca? Něco podobného jsem viděl v diskuzi o nějakém Teacovi, ale tam šlo o to, že přímo ve WinXP bylo asi něco špatně a neuměly nahodit DMA v žádném případě. Jestli ten zásah ale zresetuje informace u chcíplém DMA přímo ve Windos, bylo by to super

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych, ze v clanku jsou trosku smichany dohromady dve veci. Jedna vec je komunikace mezi diskem a radicem, druha vec je komunikace mezi radicem a zbytkem pocitace. Pokud ma byt problemtika spravne pochopena, je treba na to nahlizet oddelene.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

RE: Libb
Jo, podle mě to funguje přesně tak, jak říkáš: "zresetuje to chcíplý DMA". Když jsem tenhle návod zkoušel poprvé, měl jsem Teaca. Jinak v práci jsem takhle úspěšně nahodil i Toshibu. Teď mám Nec a Asus a jako na potvoru ne a ne spadnout UDMA :-)
 Myslim, že je to univerzální pro všechny mechaniky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc hezké a snad blbovzdorné. Sám nemám problém, jen by chtělo, aby každý při dotazu ve vyhledávači na DMA, dostal tenhle článek :-).
Jinak ho budete za rok oprašovat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> VlaJu:
Kdes to našel, že PIO je polled input/output? Ne, že bych MS věřil všechno, ale jejich vysvětlení "Programmed Input-Output" se mi jeví důvěryhodnější ... http://support.microsoft.com/kb/555282 (takže se svým "programmable" jsem byl sice taky trochu mimo, ale přeci jen trochu blíž).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pleva: no, kdyby každý, kdo má ten problém, vůbec něco hledal, je těch dotazů desetina. Jenže problém je i v tom, že laik nevidí tu spojitost, on dokonce třeba vůbec neví, že je nějaké PIO a DMA... On chce jen vypálit CD/DVD, nejde mu to, na obecná slova třeba nic nenajde (zkoušel jsem pár laických dotazů a nenašel jsem odpověď, která by pomohla), takže bych ty lidi až tak moc neodsuzoval.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tenhle clanek tu mel byt, tak pred 5 lety :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Clanek se mi zrovna hodi ;-), mam desku MSI KT4 Ultra (KT400) a zaboha nejsem schopen ve Win2000 vymacknout z disku na primar. kanale (oba WD 160 a 250GB) vic jak 8MB/s, kdyz jedou oba tak kazdy jen 4MB/s. V nastaveni Win2K se to tvari jako ze DMA a vse ostatni funguje, ovladace jsou tam 4.55V, IDETool hlasi ze je aktivni UDMA... Pritom pod Linuxem z nich zdimu cca 34MB/s... nepotkal nekdo z Vas uz takovou anomalii? Preinstalovat Win se mi moc nechce :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chcel by som sa Vás opýtať, že podľa čoho mám vedieť aký DMA mód mám nastaviť pri CD-RW vypaľovačke Teac CD-W552E. Teraz mám nastavenú na Ultra DMA 2 - Ultra33. Môže sa niečo pokaziť, ak by som nastavil na Multi-Word DMA 2???? Ďakujem

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

MATO: Ultra DMA je lepší, než Multiword, nech to být. Obecně: když to funguje, neměň to

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím gratuluji ke článku. Sám jsem v tom neměl úplně jasno.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za článek, zrovna se s podobným problémem potýkám.
DVD mechanika se mi při čtení přepne (většinou) po nějaké době z DMA do PIO. Na id vlastnostech pro přepnutí na DMA je pak hláška, že došlo k nějaké chybě při čtení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Xp, deska MSI k8N  nforce ovladače

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono staci i par spatne citelnych medii a Windowsy vypinaji DMA :((

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pre Matas: Mal som podobny problem, vyhodil som VIA IDETool a nahodil som VIA4in1 drivers a dramaticky sa to zlepsilo. Aj na samotnej via nedoporucuju IDEtool na novsich zariadeniach len ak su nejake problemy. Na KT600 s WD diskom mi to uspesne zmrsilo data. Podla reakcii na viaarene som nebol jediny ;(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych prosím dotaz. Po výměně DVD-Rom mechaniky, která podporuje UDMA5, se mi hlásí stále jako UDMA2. Mám ji společně na sekundárním kanálu IDE jako Master s DVD vypalovačkou, která je Slave. Kabel mám 80-ti žilový, deska je MSI 845PE Max. Pomůže mi, aby se DVD-Rom přihlásila v UDMA5 odinstalování pouze sekundárního kanálu IDE a potom zrestartovet PC? Nerad bych něco zhouslil. Děkuji za případné rady zkušených.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se podle názvu těšila na nostalgicko-historický článek o IDE a ono to bude asi jenom zmatení pojmů. :) IDE už dneska de-facto neexistuje, bavíme se o ATA / ATAPI zařízeních (kde navíc ATA zparvidla neznamená ATA, ale ATA-něco, ATA má jenom 40 pinů a nedefinuje třeba SMART apod.). IDE je kompatibilní s ST-506 a umí jenom PIO 1 a 2. Na jednu stramu se dá říct, že původní zkratka "Integrated Drive Electronics" už prostě rozšířila svůj význam, ale pak bychom se zase mohli ptát, jestli SATA je taky IDE podle nové definice, protože elektronika na tom disku je. :)

Ale už jsem si zvykla: IDE tomu říká Microsoft, tak to tak prostě bude. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to Emil:
odinstalování řadiče by nemělo ničemu uškodit, ALE: pro dvd-mechaniku není žádný rozdíl mezi udma2 a udma5. přenosový rychlosti 33 MB/s tvoje mechanika určitě ani zdaleka nedosahuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče Nastavení DMA ve Windows 9x, tak NENÍ pravdou, že pokud zařízení DMA nepodporuje, pak se po restartu toto nastavení opět samo zruší a režim DMA prostě nepoběží.
Také člověk může po rebbotu zůstat viset v bluecsreenu a uz se z nej nevyhrabat.
U Win 9X doporucuji spustit scanregw.exe, zazalohovat registry, pak modifikovat nastaveni DMA a restartovat.
Po nabootování do bluescreenu, restartovat, spustit jen systém MS-DOS, tam spustit scanreg.exe a obnovit zálohu registru, kterou jsme si udělali před modifikací DMA.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Anders: Když se mi povedlo ve Win98SE zapnout DMA u disku, který to díky pseudořadiči nebo pseudoovladačům psychicky neunesl, tak stačilo dostat se do nouzového režimu a tam to vypnout.
Navíc mám dojem, že od MS možná existuje nějaká aktualizace, která to DMA ve Win98SE ještě nějak umravní. Ale fakt už nevím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkušenost s HPT370: mějte stejnou verzi BIOSu na kartě a ovladače ve Windows. V honbě za aktuálními ovladači jsem takto zjistil, že s některými staršími verzemi BIOSu nejednou novější ovladače korektně. Projevovalo se to úplně nesouvisejícím způsobem tak, že při vypalování CD mechanika nebyla schopna korektně zahájit mebo ukončit zápis a zařvala nějaký error. Error při zahájení občas, při ukončení vždy. CD bylo sice OK, ale stejně... CD mechanika byla připojena na SM na VIA KX133.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IAA - rozhodne bych se priklonil k nazoru NEBRAT! nekdy po vetsim kopirovani a treba nahodnem restartu "chybi" zkopirovane soubory, dokonce sme meli podezreni ze disky odchazely kvuli IAA. vede to az k "format c:" a reinstalaci. NEBRAT!

nVidia drivery - postup primo od nvidie (je docela krkolomnej): pokud mate drivery nvidia grafik-odinstalovat. pak teprve instalovat drv. chipsetu a vratit tam ty od grafiky. toto plati pri jakekoli manipulaci s chipset driverama. je to slozity, ale ja s nema nikdy nemel problem. mam nForce4 ultra a beha jak hodinky.
bratr ma nforce2, problemy mel ze zacatku nez pouzival tento postup.

update firmaware CD/DVD mechaniky-urcite vi kazdej kdoto delal,a pise se to i na CDR serveru ;-) (jen ne v teto diskuzi) - pred update firmwaru mechaniky ji prepnete do PIO modu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DuckDaffy: Věř tomu, že když říkám, že cesty zpět nět, myslím to vážně. Nouzový režim a odebírání zařízení jsem zkoušel a vsjo na ničevo. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 Fred: Windowsy při určitém počtu chyb zjištěných na řadiči přepnou zařízení do PIO. Může se to např. stát, když čteš nějaký cd či dvd kde jsou chyby. Kažá chyba se zaznamenává do Systémového Logu, někdy jich tam můžeš vidět docela dost, to když čteš nějaký poškozený cd. Většinou mi pomůže odebrat zařízení (ne řadič), např. DVDROM a pak dát vyhledat nový hw., dvdrom  si to najde a dma zapne.
2 Linuxaci: nic proti Linuxu, driv jsem jej pouzival, ale jdete prudit jinam, tohle je diskuze o dma pod Windows ne pod Linuxem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji tisíckrát autoru článku. Já jsem počítačový operátor amatér a takovéto rady jsou opravdu k nezaplacení. Od jisté doby se mi při spouštění NeroExpress vždy objevila hláška o DMA, že to mám blbě a že to mám v následujícím dialogu nastavit, ale ať jsem dělal cokoli, bylo to furt stejný. Pomohla až rada o "nastoupení a vystoupení z auta". Tak ještě jednou díky díky díky!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Anders:
Mno, já mám takový nejasný pocit, že snad někde přímo u MS je postup, jak se z tebou uvedeného problému vylízat. Ale jelikož jsem na tuto chybu už léta nenarazil, tak ani nemám tucha, co ta chyba vlastně říkala a podle čeho ten postup hledat. Ale vím jedno jistě: Vylízat se z toho dá (jinak než reinstalací či obnovou čehokoli ze zálohy).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: nic proti, ale prijde mi postup se zalohou registru jednodussi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Anders, WIFT: Ak pod Win98 krachne DMA, stačí v núdzovom režime zmeniť register:
HKEY_LOCAL_MACHINE\ENUM\ESDI
DMACurrentlyUsed=hex:01  => 00

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdar,
Uz nevim, kam s tim, hledal jsem vsude a nic. Pomozte!
DVD mechanika mi cte i zapisuje pouze 1.5x rychlosti !
V cem muze byt problem a jak ho odstranim?
Pritel rikal, ze bych mel zapnout DMA nebo neco takoveho, ale ja nevim jak se to dela a co to vubec je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

yergo: to je provokace? Vždyť jsi v diskuzi pod článkem, který to detailně popisuje!!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>> Anders:
Ano, postup se zálohou registru je bezesporu jednodušší, představ si ale, že máš zvláštní druh zákazníka, kterej tvrdošíjně odmítá reinstalovat Windows 9x, protože tam má kopici důležitých a prakticky nepřeinstalovatelných aplikací. A ten zákazník něco jako "záloha registru" vůbec nezná. A musíš takovejhle problém řešit, ať chceš nebo ne. Takže když nemáš zálohu registru, tak to prostě musíš opravit, to se nedá nic platný :-).

>> luki:
Ono v tom mém případě ani nejde o DMA jako takové, spíš o to, že klekne 32bitový přístup. Windowsy v takovém případě napíšou něco v tomto smyslu: "Víceúčelové zařízení (standardní řadič IDE pro PCI Dual) obsahuje některá podřízená zařízení, používající 32bitové ovladače a jiná, která používají ovladače pro režim kompatibility. Taková konfigurace není dovolena, a proto byl počítač zastaven. Po restartování budou všechna podřízená zařízení používat pouze ovladače pro režim kompatibility." Následně dojde k tomu, že ve správci zařízení se objeví na primárním i sekundárním IDE kanálu vykřičníky, ale na mateřském zařízení nikoli. Tohle odstranit je skutečně oříšek, protože si můžete odebírat a reinstalovat ovladač, jak chcete, ale hnout se s tím v podstatě nedá (jistým řešením v tuto chvíli bývá právě instalace alternativ, jako je VIA IDETool v případě VIA řadiče, či nějakého Inteláckého BusMaster IDE ovladače, co se chová jako SCSI).
No nic, to je možná jiného soudku, ale v principu všechno jde opravit modifikací registru, když člověk ví, jak na to ;-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Libb: No jo, jenom ze tam neni popsano, jak to udelat ve windows 3.11 for workgroups, tak proto se ptam...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenom takova mala poznamka od pocitacove orientovaneho detailisty :-) - DMA neni jen na IDE kanalu, ale jako takove se pouziva temer u vsech pocitacovych komponent (seriove a paralelni rozhrani, nektere sitove karty, atd). Take to neni vymysl poslednich dvou let, ale DMA se pouzivalo uz na 8-mi bitech (aspon nekterych), mely ho i XTcka a dokonce ho maji i nektere mikrokontrolery, jako 8051, AVR a pochopitelne i procesory DSP. Ale to jen tak na okraj...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosim pomozte mi niekto.Mam napalovacku Benq DW 1640,Windows Me,motherboard Via MVP3(znacka Lucky Star).Nefunguje mi DMA prenos.Zapnut ide bez problemov, po restarte ostane DMA policko zaskrtnute,ale neda sa nic citat z  CD a DVD medii.Pri pokuse kopirovat nieco z cd mi windows "vyhodi" dajaky error.Ak niekto tusite v com je problem, tak mi pls pomozte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

miso: Proved-li jsi všechno co je uvedené v tomto návodě, pak ještě upgraduj firmware a BIOS boardu (jsou-li nějaké novější). Také ovladače chipsetu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lidičky pomooc please !
V PC jsem vyměnil CDRW za DVDRW. Mám Win98SE, CPU celeron 366 MHz, 128 MB RAM. Vypalování cca 4,5 GB v Neru 6 trvá i s vytvořením obrazu na HDD asi 1,5 hodiny. Po instalaci origoš ovladačů na IDE se mi podařilo zapnout DMA u HDD, u DVDRW ani u CDR bohužel ne. Po instalaci origoš ovladačů se mi v správci zařízení objevila DVDRW osmkrát (od E: po L:) a nejde zapnout DMA. Myslíte, že má smysl pátrat po nejnovějších ovladačích resp. snažit se za každou cenu zapnout to DMA, vzhledem k předpokládané zvýšení rychlosti. Jinými slovy, kolik se tím DMA dá získat ? A jak docílím toho, abych měl DVDRW v systému jen jednou ? Pomůžou ovladače ? Deska tam je M726 - PC100 od Chipset, IDE ovladač je Ali bus master PCI IDE Controller. Podle manuálu by deska měla podporovat DMA i Ultra DMA/33. Tak nevím co ještě zkusit. Dík za každou informaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pardon chyba, deska je od PCCHIPS. V BIOSu mám volby týkající se DMA channel nastaveny na PnP. Je to správně ? Co ještě potřebujete vědět, abyste mi dokázali pomoci. Nechce se mi upgradovat BIOS, zatím to chci zkusit přes ovladače nebo jiné nastavení, třeba registru. Jo BIOS je AMI z roku 1998.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Macin: To hledani rozhodne cenu ma. Jinak u toho vyrostes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k mému problému. Pomohly by WIN2000 ? A šly by tam vůbec dát ? 128 MB RAM, 366 MHz Celeron.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mácin:
Jak už jsem to napsal v diskuzi k LG GSA-4163B, tak jediným řešením je vyměnit desku, opravdu nic jiného ti nepomůže. Vadný HW nevyměníš :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Faser: Promiň já to ale stejně nějak nechápu. Deska podporuje UDMA 2, kabel má propustnost 33 MB/s, rychlost zápisu je 4x což je asi 5 MB/s. Takže by 4,5 GB mělo trvat 900 s což je 15 minut. Takže technicky by to mělo šlapat. Takže je chyba asi v softwaru nebo ne ? Ovladače mám správné, tak bude chyba asi buď v BIOSU nebo ve WIN98. Obojí se dá upgradovat. Je teda fakt, že jsem našel na netu k této desce v minulosti samé špatné zkušenosti, ale nějak to nemožu pochopit proč to nechce jít. BIOS ty mechaniky detekuje s UDMA módem = 2, takže si to neumí převzít WIN98. Když mám v BIOSu nastaveno, aby si systémové prostředky přiřazoval OS čili WIN98 sám, tak to snad asi s BIOSem nesouvisí. Nebo je nějaká špatná "komunikace" mezi BIOSem a WIN98 ? Promiň už jsu asi otravný. Zkusím ještě nainstalovat čisté WIN98, možná se to bije s původní CDRW, kterou jsem tam měl před tím. No vida další poznatek, když jsem tam měl CDRW NEC-7700A tak to DMA šlo. Vypálení 700 MB trvalo asi 10 minut. Deska je sice na houno, ale pořád mám pochbnosti, že jsem ještě neudělal všechno, už jen proto, že vlastně můj problém nesouvisí ani tak s DMA jako takovým, pálit se dá i 1,5 hodiny, ale spíše s tím, že mám teď DVDRW v systému osmkrát. Nemože byt zakopaný pes tady ? To fakt vypadá jakoby ten můj comp neuměl s novýma mechanikama úplně správně pracovat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mácin:
To, že tam máš tu mechaniku 8x, je způsobeno neoriginálním ovladači, které se snažit řešit problém se zapnutím DMA u CD,DVD mechanik, protože na to jaksi ALI kašle a hraje mrtvého brouka.
To že ti předtím jelo DMA s tou mechanikou CDRW NEC-7700A je skoro zázrak, protože stále je chyba v chipsetu BXcel.

Už nevím jak jinak ti to napsat, ale jediné co ti pomůže je vyměnit základní desku. Tu chybu s vadným chipsetem bych přirovnal k tomu, jako bys jezdil s autem, které bude mít rozpůlený blok motoru. Což asi pojede, ale výkon bude nic moc!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No dobře no tak se nerozčiluj. Nevíš jak se dají instalovat win, aby byly úplně čisté, ale aby se nemusel formátovat HDD ? Čisté myslím bez ovladačů, bez software, jenom holý systém s čistým registrem, win.ini, system.ini, ale aby na HDD zůstala data (fotky, soubory Office atd.)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mácin: V čistom DOSe (boot z diskety alebo CD) stačí vymazať všetky súbory z root C:\  (command.com, config.sys, msdos.sys apod.) a adresáre Program Files a Windows cez Norton (Volkov) Commander, ale trvá to dosť dlho a podadresáre pod 8. úrovňou zmazať nepôjdu..., resp., ak máš dosť miesta na HDD, stačí vymazať len súbory z hlavného adr. Windows (hlavne win.com) a ten potom premenovať, napr. na W a Program Files na P - tie po čistej inšt. pôjdu zmazať rýchlo a ľahko ;-).
Odporúčam ti tento M726 IDE driver (bxcel.zip), ak ho nemáš.
A ak ani po preinštalácii s týmto IDE ovládačom sa ti nepodarí DMA oživiť, skús update M726 (v1.2) BIOS, ale over si verziu biosu - skús si opísať to dlhé číslo (napr. 61-1020-001437-00111111-071595-ALi1621-M726) na spodnom riadku obr. pri štarte PC (vo vhodnej chvíli stlač Pause/Break ;-)) a napíš to do google v úvodzovkách, či ti niečo nájde k tvojmu biosu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>Mácin
 
Nechci Ti radit, ale vyhoď ten šrot z okna. Čas, který strávíš řešením problému (rozumně neřešitelného), má větší cenu, než ta tisícovka za jinou desku. Nakonec stejně sám přijdeš na to, že jiná cesta není. Ta data snad nakonec také mají větší cenu než investice do desky ... Bohužel máš prostě desku s totálně shitovým čipsetem a tam nepomůže ani svěcená voda. A jak ti správně radili kolegové, vem něco s BX čipsetem, to bylo ve své době to nejlepší!
 
Hodně zdaru a odvahy k radilálnímu kroku :-)
 
Jestli to neuděláš, tak seš pako, jak Ti správně naznačuje faser. Ten čipset je shit, věř mi, sám sem se s tím natrápil ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

X-22: Já tam ale mám BX chipset, přesněji BXcel HT 1543 což je asi označení southbridge. Nevíte jak odstranit WIN98SE, když tam mám teď oboje aj WIN2000 ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

> Mácin
 
Ale nemáš. Ovšem pardon, mám se vyjadřovat přesně, moje chyba. "BXovej čipset" je čipset Intel 440 BX. Ve své době něco užasného. To co máš Ty, je naprosto béčkovej, co béčkovej, céčkovej čipset. Byly to takový levný shity, který se jménem přiživovali na Intelu :-( Jednou jsem pro známé opravoval PC s ním a CD palírnou a ZIPkou, které si koupili sami iniciativně a levně, a nikdy víc! Vždycky to chodilo dva dni a pak mi ty lidi zase volali. Skončilo to tak, že jsem dal ultimátum, buď koupíte jinou desku, nebo já končím. Asi jsem pro ně měl větší cenu, než úspora za novou desku. A rovnou jsem prosadil, že buď budou kupovat do firmy solidní mainstream, nebo si najdou jinýho "admina na vedlejšák" než mě. Od těch dob na deskách nešetří a nelitujou, ale taky nekupujou ty nejdražší - prostě střední, nebo vyšší střední třída :-)
 
A jak ses opakovaně divil, že by něco mělo teoreticky jít, ale v praxi nejde. Jojo, člověk si myslí, jak jsou počítače logický a jasný, buď jedna nebo nula. A ono houby. Prostě když máš spoustu prvků, stavů a vzájemných vazeb a působení a spousty standardů a možností, tak čistě podle počtu pravěpodobnosti musí se vzrůstající složitostí systému stoupat pravděpodobnost chyby. Někdy je to alchymie a asi proto má řada lidí v IT svoje koně a těch se drží - mezi CPU, deskami, čipsety, operačními systémy i vypalovačkami. A ta faserova analogie s podvozkem je přesná. Když nemáš solidní základ auta, tak Ti tuning, samolepky, nový lak apod. nepomůžou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k tomu odstranění - sežeň si zkušeného kámoše - PC fachmana, připojte Tvůj hadr na jiné PC, zazálohujte data, buď na jeho hadr nebo na DVD a pak svůj disk smaž a začni znova. A fak vyměň ten board, nebo aspoň flashni BIOS, čistě nahrň systém, dej dobrý drivery a pak teprve přidej DVD palírnu. Ale já bych vyměnil board, už proto že jsem cholerik a tenhle už bych dávno rozmlátil :-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdar
Hlavně pro Mácina, který stále asi nechce asi slyšet pravdu.

Tak skutečnost o chipsetu BXcel je takováto. Není to BX chipset od Intelu jak se mnoho lidí do dneška domnívá, ale přelabelovaný chipset Ali Aladdin Pro II chipset od firmy Hsing Tech a'la PCCHIPS !!! On se PCCHIPS celkem proslavil tím, že přejmenoval existující chipsety a dával je na své desky pod jiným označením:

Příklad:
PCCHIPS x Skutečnost
BXcel - Ali Aladdin Pro II chipset
BXpro - SiS 5600/5595 chipset
BXpert - VIA Apollo Pro chipset
BXtoo - VIA Apollo Pro+ chipset
Xcel 2000 - SiS 620/5595 chipset
VIAgra - VIA MVP4 chipset
HT 1869V+ "SoundPro" - C-Media CMI8330
HT8338/PCI "PCI SoundPro" - C-Media CMI8338

No naštěstí PCCHIPS nemá návrh základních desek jako svoji prioritní činnost, především vyrábí desky pro ostatní známé i neznámé výrobce základních desek (ECS, Elitegroup, Amptron, Matsonic, Eurone, Kobian, Mercury, Syntax, EagleTEC, and Elpin)

Takže Mácine, pokud si chceš ušetřit nervy i peněženku do budoucnosti, tak tu desku vyměň! Jinak Pán Bůh či Alláh (vyber si) s tebou!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Chlapi !
Tak konečně mi někdo polopaticky vysvětlil jak je to s těma chipsetama. Dík. Včera jsem shodil W2000 zpátky na W98SE, protože ty m fungovaly stabilněji. Jediné co ještě zkusím bude flash BIOSu a čistá intsalace W98SE. Včera jsem tam dal everesta a ten mi vypsal, že se výrobce toho chipsetu jmenuje Ali ale s označením ULi. To sú snad podvodníci, kterým když se na něco dojde změní název na něco podobného, jenom aby se příště nejmenovali třeba Srali. To je totiž moje aktuální nálada (nasranost). Do teďka mi PC šlapal bezvadně bez konfliktů atd. Bohužel až DVDRW ukaázala, že je to PC již fakt slabé. Na výměnu bohužel nebo možná bohudík nemám prachy, tak musím dělat na tom co je. Office, internet + pošta, přetahování fotek a i nějaké ty hry to zvládne, takže akorát to vypalování bude pomalejší. Jenom malá otázečka na závěr. Při flash BIOS se neztratí data z HDD, že? Hoďte mi sem prosím jen v rychlosti postup na ten flash BIOS. Je to AMIBIOS. Dík a už mě nekamenujte za to že jsem před lety dal 32000Kč za trabanta, kdy dneska se dá pořídit octavia za 10000Kč(bez monitoru ).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Mácin
 
Když selžou všechny pokusy, je na čase přečíst si návod. Ten bývá někde poblíž u zdroje update/upgrade BIOSu na Netu. Jinak existuje něco jako Google - klíčová slova "BIOS", "upgrade" a typ desky.
 
Jestli mi sem napíšeš, že neumíš anglicky a nemůžeš si ten návod přečíst,  tak asi dostanu hysterický záchvat smíchu a poradím Ti v dalším kole, ať Ti to tedy někdo přeloží.
 
Ohledně nedostatku peněz na upgade MoBo Ti můžu opravdu radit jen těžko. Ale kdybys čas věnovaný úvahám tady a tomu "co by, kdyby ..." věnoval něčemu produktivnímu, třeba hledání brigády, nebo hledaní lépe placené práce, tak bys už možná měl doma novou desku. On totiž důvod proč se nikdo z nás nechce patlat s nepovedenýma komponentama je, že "čas jsou peníze". A to patlání žere obvykle hóóďně času!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

X-22:
A promluvil bůh. Ale ne, máš recht, jdu hledat návod. Time is money. To je fakt. Na brigády není čas a v práci platěj pouze tolik, že to stačí pro rodinu, ale na ostatní už moc nezbývá. A jiný job se při 15 % nezaměstnanosti v regionu špatně hledá. Ale kdybys mi místo přednášky o rodinných financích napsal, hňupe vem disketu hoď na ni nejnovější BIOS co seženeš a program na flash BIOSu, PC nabootuj z diskety a pak už nevím právě jak dál, tak uděláš líp. Ale to ne, to mě budeš odvolávat na Google. No nic idu googlovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Mácin
 
Těžko Ti napsat, jak dál, když to nevím. Nepamatuju se, jakej je tam BIOS, ani postup. A protože všechny BOISy ani postupy nejsou stejný, nechci mystifikovat. A, promiň, hledat to za Tebe nebudu. Proto jsem Tě odkázal na Google, lepší rada opravdu nebyla.
 
A nechtěl jsem rejt, nevěděl jsem, jestli třeba nejsi student, proto zmínky o brigádě nebo lepší práci ... Ale fakt si myslím, že to sr*** s touhle deskou se Ti nakonec nevyplatí, ale to je jen můj názor.
 
 

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

X-22:
Musím se Ti omluvit, měl jsi, tak jako ostatní tady, pravdu, že s tou deskou to nemá cenu. Je to shit. Akorát jsem si naivně myslel, že to co píšou v manuálu taky platí a že když píšou, že deska podporuje ULTRA DMA, tak že je chyba někde jinde a že to pojede.
S tím BIOSem. Já jsem myslel, že postup upgrade BIOSu je univerzální a ono teda ne.
Když nebude DMA budiž, ale pořád se nemožu zbavit toho, aby tam byla DVDRW osmkrát v správci zařízení. Ovladače mám určitě správné. I když to ručně třeba i v nouzovém režimu odeberu, tak se to tam zase hodí. Už slyším tvoji radu, tak jo jdu na Google hledat tipy jak odstranit vícenásobné instalace hardware. Dík.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Lidičky zkuste se prosím podívat na tuto stránku http://www.rainbow-software.org/hardware/m726tune.html. A řeknite mi co se može stát, když bych se pustil do těch změn, které jsou tam popsány. Může se tím ta deska úplně zničit ? A jestli by to mohlo fungovat i pod W98SE. Stručně jasně výstižně, děkuji.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Diky za návod. Jen bych možná doporučil přidat radu pro až tak velké lamy, jako jsem já sám, aby si zkontrolovali, jaký že IDE kabel jim spojuje MB s HD. Nějak se mi tam dostal 40-ti žilový a pak jsem mohl nastavovat donekonečna.
No a když jsme u toho - je jedno kterým koncem je 80-ti žilový kabel zapojen do MB? A proč se mi stále na sekundárním kanálu nedaří nastavit nic lepšího než MW DMA 2 ? Čekal bych U DMA 2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Barabas: :-)
přestože většinou to jedno je, v případě problémů je dobré dodržet to, že do MB patří ten osamocený a master na konec. Pokud máš na káblíku dvě zařízení, mělo by být jedno, co je master a co slave, ale pokud jen jedno, mělo by být na konci. Zažil jsem i situace, kdy byl na káblíku jen slave.
S tím MWDMA ti neporadím

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Barabas:Pokud to chceš rozjet na desce M726,M726MRT nebo M729, tak si přečti moje příspěvky níže a pochopíš, proč ti to jede jenom v MW DMA2 módu.
Mácin: Jak jsi dopadl při nastavování DMA módu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za reakce.
Libb: koupil jsem kulatý 80-ti žilový kabel a na konektorech bylo přímo napsáno, kam co patří (MB, slave, master). Proto jsem se ptal zda je to jedno - předtím jsem na to nehleděl a minulý 80-ti žilový kabel vyhodil jako vadný - po tvé radě tedy mám jistotu, že vadný byl (tedy nebyl jen otočený).
faser: MB je VIA P4PB, myslíš, že je to také nějaký šmečkový čipset od thajvanců?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Barabas: Ta deska je v pohodě, chipset je v některých parametrech srovnatelý či lepší než i845PE/GE. Deska je stabilní a má celkem dobré rozvržení součástek. Takže tě uklidním, žádné šmécko to není, je to jedna z nejlepších desek.
K tomu IDE kabelu bych jenom dodal, že by nikdy neměl viset konec kabelu ve vzduchu (tj. jeden konec v desce, prostřední konektor zapojený do HDD nebo CD/DVD, a poslední konektor nezapojený).
Pokud to tak někdo má, tak ten volný konec působí jako rušení (Stabilita a výkon jdou rapidně dolů)!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zdarec, potřebuju připojit relativně velkej disk (maxtor, 80G, UDMA6) na kompl, kterej ho neumí, v biosu. takže to nechám bez detekce, W2000 ho stejně standartně najdou. problém je ale s DMA, nejde zapnout. je tam eště 20G, tak v poho šlape UDMA2. sosnul sem i nový ovladače, i VIA IDE tool,ale nic. nejde nastavit víc než MWUDMA2. dám nastavit UDMA2, restart, furt stejný. bez toho je to neúnosně pomalý. a to potřebuju jenom neco zkopírovat. napadlo mě, jestli to nechce přejumperovat na DMA33. neví nekdo, jak na to? na stránkách maxtoru sem nenašel nic použitelnýho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

virus: Mno, jestli to ten řadič fakt nezvládá ... Ale zkus 80 žilovej kabel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Virus: Co to máš za desku (chipset), ten 20 GB hadr je jaké značky?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

dík za snahu, ale došlo to až tam, kde sem to nechtěl. fošna je vadná. dma tam prostě nejede. začalo to blbnout, teď se rozes... celej disk, data v pr... sice je stará a otec plánoval výměnu, ale ty data se teda ztratit nemusely. asi vypadl i řadič diskety, ale to neni tak hrozný, stejně se nepoužívá. čus

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tý ne-detekci 80GB disku BIOSem -- na starém komplu mě ho BIOS našel jen jako 64GB, přestože WIndowsy ho poznaly správně. Provedl jsem ale flash BIOSu a pak ho už i ten našel úplně správně. Takže zkus update BIOSu (pokud si na to troufáš:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle výborně napsaného článku o jsem zjistila, že mi vůbec nejede DMA. Mám Biostar M7NCD, čipová sada nVidia nForce2 400, Ati Shapire Radeon 9200, HDD Western Digital 120Giga, CPU AMD Barton 2500. Zkoušela jsem si stáhnout utilitku EVEREST. V nabídce Nosiče dat - ATA se nezobrazí nic. Vím, že musí být tento přenos povolen v BIOSu a to mám, jen nevím, jestli je tam jen jedna nabídka, nebo jich je více. V nastavení WINDOWS Správce zařízení - Řadiče ATA/ATAPI - nVidia nForce IDE Controler - vlastnosti žádná primární ani sekundární záložka není. Kontrolovala jsem i kabel - je 80 žilový, jestli je dobrý, to nevím.
Budu velmi vděčná, za jakoukoli použitelnou radu. Díky IRA

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ira: Mě nenapadá lepší pomoc, než ten článek. Tak nějak nevím, co ti poradit :-( Přečíst si to znovu?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prosím o radu , Koupil jsem DVDRW LG GSA-4167B . Doma jsem ji pouze vymenil za CDRW na stejne misto . Instaloval Nero pro vypalovani DVD. A nastali komplikace . V 95% pripadu po zobrazeni uvodni menu v Neru cely system zamrzl a nasledoval restart. Tak to slo pravidelne . Parkrat se stal "omy" a slo to vypalit. Zkoumal jsem priciny a zaujal me tento clanek a prozkoumal jsem ho i na svem PC a sledal jsem ze asi problem bude v radicich. Na primarnim kanalu IDE byl nastaven rezim prenosu PIO . Nejprve jsem rucme zmenil na DMA ale po restartu opet hlasilo ze aktualni prenos je PIO. Tak jsem dal odebrat radic a restartoval (sekundarni byl dobre nastaven) A system po restartu nahlasil ze nesel nove HW ale nemuze ho aktivovat . Vyskatla se chyba a nelze dokoncit instalaci HW. kousel jsem rucne pruvodce instalaci noveho HW a to same. Pokud Vložim Cd či DVD do mechaniky tak se to chytne a přehraje či otevře soubor . Pokud otevřu Nero zamrzne. Zkoušel jsem dvě verze 6.6.0.6 a 6.6.0.8 a proble je stejnej.
Poradi mi nekdo ? predem dekuji .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

orca: Máš tam dobře nastavené master/slave?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že ano dal jsem to stejně jako to bylo u mechaniky co jsem vyndal. zajímavé je že mechanika pro přehrávání normálně funguje...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

orca: Nenapadá mě nic kloudnýho. Zkus tam vrazit ASPI, jestli to máš přetaktovaný, tak to stáhni, hoď ji na druhou kšandu, vyměň kabel (nejlip 80 žilový).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Diky. Presne takovyto clanek jsem potreboval. Kde se da nastavit DMA jsem vedel, ale ta finta s odinstalaci a instalaci radice by me asi nenapadla. Jeste jednou diky

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ahoj potřebuju trochu poradit, na mechanice mi jede DMA v poho ale HDD je v režim pio at delam co delam. HDD je sata, nevim jestli je to normalni ale mam ve spravci zařizeni 2x primarni ide a 2x sekundarni, radič je SIS ale tu nabidku ve vlastnostech jak je ukazana v članku sem nenašel. dik

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

shrek: Prvně tam vraž co nejnovější ovladače pro to tvoje IDE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Martin: jo to skusim ja tam nainstaloval jen ty co byly na cd k zakl.desce (pokud tam nejsou jen XP-ečkove)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ohh!!!!! Děkuji Vám pomohlo mi to vyřešit problém, který mě trápil už několik týdnů Jste nejlepší !!!! a ještě jednou díky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nainstaloval sem si Via miniport driver a prestalo mi chodit Nero drive speed pro  cteni DVD (NEC 4550A). A hlavne neslo palit DVD. Pri obojim pocitac zamrz (Win ME). Po odinstalovani a nainstalovani Hyperionu,palit stejne neslo,az sem zjistil, ze byl navic asi spatnej image. Ted uz to maka... stalo se to nekomu?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj všichni , mám takový problémek, mám vypalovačku Pioneer DVR-110 a je pravda, že to neprovozuju zrovna na nejlepším stroji, ale je to 900Celeron,400MbRAM,30 IBM disk na HPT370 řadiči
a pořád mi kolísá zádobník v Neru 6.6.0.16, když jsem kliknul v Neru na preference tak jsem u vyrovnávací paměti otestoval rychlost jednotky a nedostal se přes 5Mb/s, myslíte, že je tohle standardní? Disk jsem dal i na i815radič a výsledky byly jen o něco málo lepší, zkoušel jsem defrag - mám Win98SE a po defragu - 5,5Mb/s. - podobněj disk na 1,8Celeronu s 256Mg RAM mi v práci dělá ke 40Mb za vteřinu.   

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pavel: A udělal jsi co je v tomhle článku napsáno? Máš tedy DMA zapnuto?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Udělal, DMA je zapnuté, ale v podstatě není, včera jsem udělal ještě test, že jsem na jiný disk /WD40/ nainstaloval WinXP a tam to také je zapnuté, ale skutečně-disk chodí na nějakym čtení kolem 40Mb/s,
ale pod Win98SE,ktere jsem měl v plánu ještě nějakou dobu používat tak to nejde a to ani po update driveru k HPT370,ten samej pod XP jede UDMA5. Budu muset udělat čistou instalaci 98,protože chyba už je v image,kterou pro tyhle případy mám:-( Odebírání a přidávání driverů jsem zkoušel,nepomohlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam sata2     2disky  a je jedno ktorym z troch kablom alebo na ktory zo 4 kanalov disk zapnem
keď sťahujem z dvoch placiek odrazu z ide ata na disky SATA2 po 6-10 DVD mi spadne DMA
a rychlosť na Decrypteri padne na 0,8-1x -- a je to hociktorý disk a hocikde zapojený ???????
Potom pomože len uninstal drivera  a po reštarte je ok.
V systemovych hlaseniach mam hlašky ako : Zariadenie neodpovedalo v časovom intervale a Ovladač
zistil chybu radiča na adr....
Myslíte že je to v Doske čipset 955X disky WD XP home sp2 -nepretaktovaný disky do teploty 40C
Dík

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bobo: V první řadě bych se podíval po novějším BIOSu a driverech k boardu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bios posledný a driver XP service pack2 ver atapi  5.1.2600.2180

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bobo: IDE driver ne od XP, ale od tý desky! Hyperion, ForceWare atp.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MARTIN
je to Gigabyte 8I955X pro - mam všetky čo sú na webe , okrem raid driverov na diskety lebo raid nepouživam

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bobo: pak tedy už nevím. Možná to máš špatně zapojené, možná nastavené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

čo zle zapojene žlty kabel a napajanie ???
disky su nove- UDMA ide pokiaľ nezaťažujem žiadny disk naplno bude držať aj tyždeň
akonáhle mu hodím rip z dvoch mechaník do ISO tak po 6tom až 10 DVD spadne-teda ide ďalej
ale len 3,3Mb/s podľa HD tachu to je rychlosť grabovania asi 0,8 až 1x na 2 mechanikách-ale citeľne sa zníži aj odozva iných aplikácii v mašine.
V biose mam nastavene AUTO potom tam je možnosť RAID a ATA.
Naposledy mi spadol asi po pol hodine keď som dal na disku urobiť defragmentáciu :-(
Zaujímavé je že na ATA IDE80pin kabli mi UDMA drží ako pribitá .
Robí to len vetva na SATA /tie sku****é 4 žlté sloty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bobo: Jaký driver máš pro ten SATA? A co zdroj? Ten to stíhá?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel 7.00.1020 zdroj 500w

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bobo: Tak pak už nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Martin - vyriešené.
SATA 2 nechce zdieľaný režim Pata ,takže po prepnutí do režimu AHCI ide bez problemov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak jsem se po dlouhé době podíval na nastavení řadičů a zjistil jsem, že sekurnární řadič má sice aktivované DMA ale běžel na PIO. tak jsem postupoval podle návodu uvedeném na stránkách a po tom co jsem řadič odinstaloval a zpět naistaloval resp. počítač si ho naistalova zpět sám po restartu, zjistil jsem že nový secondary IDE Chanell už má jen tři záložky a to Obecné, Ovladač a Prostředky tot vše, čili nemůžu nastavit DMA a ani se nepodívám na aktulání stav. Můžu se zeptat co se stalo, kde byla chyba a jak to mám napravit. Dík za odpověd, kdyžtak pište na mail Děkuji

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OK: A jakej se ti na to chytil ovladač? Ten defaultni z Woken jistě ne.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No jsem v tomhle zatím laik. Když tam dám záložku ovladač tak nelze zobrazit podrobnosti a z toho co tam vidím nějak nemůžu rozeznat a jaký ovladač se jedná. je tam prostě Zprostředkovatel - Intel, datum ovladače - 5.8.2002, Verze ovl. - 2.2.2.2145 a digitálně podepsán - Microsoft Windows Hardware Compatibility Publisher tot vše co z toho jsem schopen vyčíst. jinak sorry ale opravdu se v tom moc nevyznám ale učím se rychle ;o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

oK: Dej změnit ovladač a dej tam defaultní od MS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

martin: defaultní od MS? dal jsem aktualizovat ovladač ale nevím kde se mám dohrabat k tomu defaultnímu, zadal jsem at si vybere ze složky WINNT a vybral tam ten samý :(

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

oK: Dej si ukázat, který nabízí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Martin: moc dík už jsem na to přišel a už to mám ;) dík za pomoc

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak mám další problém. snažím se dostat sekundární řadič IDE, která je tedka právě v PIO modu do DMA modu jenže to nejde. mám nastavený režim přenosu DMA ale aktuální režim tam je stejne PIO a to jsem to odinstaloval a zpátky naintaloval, jenže to nepomohlo,takž už nevím...:(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám vypalovačku SONY DVD RW DW-D22A.Nyní jsem měl problém z vypalování a zjistil dle vašeho článku o nastavení DMA,kde je chybka.Musel jsem to nakonec odinstalovat.Mám tam po dvou primárních a sekundárních řadičích.Na jednom primárním byl PIO.Dotaz zní,jak se to samo přestavilo,když téměř 2 roky to bylo v pohodě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ronin: To si nahodí sami XP. Když nejde něco přečíst z placky, tak to hodí do PIO (většinou).
ok: V Postupech je návod jak nastavit DMA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak a teraz mam problem tiez. Kupil som si novu dosku ASUS P5VDC-MX  chipset VIA P4M800 PRO,. Vo W XP DMA nastavene a napalovacka NEC 4551 napaluje odvtedy rychlostou cca 2x DVD media, rychlost sa meni cca od 256 KB/s do 4x v Nero BR 6.6.1.4. OS preinstalovany a problem zostal. HDD je na primarnom-master, mechanika na sekundarnom IDE-master. V podstate to iste ako na starej doske tiez s VIA chipsetom KT133 A. Kto poradi?, lebo je to na jed.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

duves: Zapni DMA. Ach jo, to to tu budu opakovat kazdymu zvlast?
P.S: Tim myslim nyni v BIOSu DMA nastaveny mas? A co IDE ovladace? Sou cerstvy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Martin: no veriesene v BIOS-e, neviem sice ako, ale XP mi uz v nastaveniach ukazuje k HDD ako UDMA 5 a napalovacku Multi-Word DMA 2. Stale vsak napaluje pomaly. Mam este podozrenie na fragmentaciu suborov a este viac na Daemon Tools, lebo mi pri starte W XP vypisuje potrebu check disku na particii D: Ako posledna moznost by mohla byt nahla smrt napalovacky, lebo CD media napaluje v pohode.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

duves: Mno zkus skatulata batulata na IDE, ale hlavne se podivej, jestli ti tam nevisi StarForce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Martin: StarForce nepouzivam, nenajdene. Napalovacka v CD Clone ide tak ako ma pri kopirovani DVD. V Nero BR 6.6.1.4 meni rychlost zapisu od 60kB do 4 x, v priemere tak 2x.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Heureka! Vyriesene. BIOS. Povoleny kontroler pre SATA som nastavil na disable. Implicitne je ako enable. Mam novu dosku, nove radice, a hned su problemy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky moc, zachránilo mě to...to DMA ne a ne naskočit

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dufam ale, ze take problemy pri kombinacii PATA a SATA zariadeni nie je.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych dotaz. Mám tyto nVidia IDE/ATA ovladače, podle nich je DMA zapnuté, hodnoty nastavené Biosem odpovídají hodnotám zařízení - myslím tím vypalovačku. Ale už u staršího počítače mi při pokusu o vypalování (stačila jen simulace!) počítač spadl do BSOD s hlášením MCE - neopravitelná hardwerová vada.. Po přestavbě mi vypalovačka GSA-H12N pálí bez chyb od doby, kdy jsem ovladače nvata upgradoval z v. 2.9 na v. 6.6. Ale přesto mi Nero (jak dříve 6.6 tak teď 7.7.5.1) hlásí v logu po vypalování vypnutou DMA (DMA off). Vypalování sice rozezná rychlosti média a není nijak pomalé, ale o to se asi zasluhuje dvoujádrový procesor, kde to dohání druhé jádro. ¨V posledním PC-Chipu jsem se dočetl, že skutečně nVidia ovladače vypalování brzdí, protože sice DMA ve vlastní režii zapnou, ale nevypnou ovladače Windows. Tím vznikne konflikt v jehož důsledku Nero DMA vypne. V Info Tool nové verze Nera to bohužel ověřit nejde, je mnohem horší než starší verze a např. karta "Konfigurace" pouze zkopíruje okno "Správce zařízení" bez možnosti tam cokoliv dělat. A karta o "Aspi" také zmizela.
V PC-Chipu doporučují ovladače nvata od nVidie vypnout. Je to tak nebo se to týká jen starší verze pro nForce2? (mám desku s čipsetem nForce 4). Děkuji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bohouš: Ano, říká se to a ty jsi asi přímo exemplární příklad. Doporučuju tam nedávat nVidia driver, ale defaultní od MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Martinovi: Asi máš ve všem pravdu. Ale teď jsem je zkoušel odebrat a malér.Já tam mám tři: jeden Parallel ATA na který jedu (v SATA jsem měl hrozné problémy s Windows, na tom paralelu mám 4 zařízení, 2 mechaniky a 2 disky.) a dva řadiče serial ATA které jsou prázdné - každý po dvou portech. Když ten paralel odeberu. tak se to k Windows nevrátí. Windows sice zařízení najdou, ale hlásí problémy. A vzhled karet zůstává stejný jako předtím (řízeno Biosem atd) Tedy žádné "Upřesnit" a "povolit DMA je-li k dispozici." Na jednotlivých kartách (primary, Secondary) je výsledek stejný. Jak se jich tedy zbavit tak, aby ty defaultní z Windows naběhly? Díky

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě malý přídavek pro Martina: Tedy bez té DMA to pálí asi takhle rychle: DVD Verbatim 8x skutečně 8x, čas 8minut 35 vteřin. DVD?R DL oboje stejně, minuska jsou 4x a pálí je 4x, pluska mají jen 2,4x ale pálí je taky 4x a výsledky i v přechodech na druhou vrstvu jsou perfektní - na to si nemohu stěžovat. Takže co doporučíte? Dík

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No 8× za 8:35 je imho OK. Ale zbavis se toho tak, ze das odebrat a rebootujes, pak dáš vybrat jiný driver.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro Martina: Asi na to kašlu. Zkoušel jsem to, ale u mne je ten nvata tvrdohlavý. Ve Správci zůstane jen nějaké obecné IDE/ATA, a ta tabulka z nvidia ovladačů (ta řízeno Biosem) tam zůstane. Mělo by tam přece být Upřesnit - DMA (je-li k dispozici). To tam neskočí. Asi bych musel přeinstalovat celý čipset a IDE vypustit, a to mi zato nestojí. Při vypalování stejně nic jiného nedělám, a když to to dvoujádro popožene na snesitelnou míru, vem to PIO čert. Nakonec vypálení DVD?R DL za 20-24 minut taky docela jde, ne? Díky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ahoj, mel jsem ten samy problem s novym notebookem, prosta aktualizace ovladacu IDE nepomohla ale zabralo az "nastoupeni a vystoupeni z auta"...a mezi tim poradne prasknout s dvermi...
dik za radu
Honza

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, nedavno jsem pro svuj staricky komp, resp. desku M748LMRT od PCchips, sehnal prave IDE ovladac pro UltraDMA, a musim potvrdit, ze jsem jen mrkal, jak to najednou vsechno slape...
Vlastne jsem svuj pocitac ani nepoznaval... Minimalneo 100% zrychleni, ne-li o vic. Mějte se. Pablo

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Řešil jsem problém s DVD-RW mechanikou LG na PC s Windows XP, která pomalu čte DVD disky s filmy. Příčinou bylo, že se stále přepínala do PIO modu. Velmi pomalu četla DVD, při grabování filmu šel buffer softu na 100%, rychlost místo 3.5x klesala na 1x. Vytížení procesoru šlo až na 99%.

Pomohla až úprava registru podle KB817472 (ResetErrorCountersOnSuccess=1 ve všech větvích) a instalace KB920918.

Po výskytu více chyb vypršení časového limitu nebo chyb CRC používají disky IDE ATA a ATAPI režim PIO
http://support.microsoft.com/kb/817472/cs

An IDE device runs in PIO mode instead of in DMA mode after you update the firmware for the device in Windows XP
http://support.microsoft.com/kb/920918/en-us

tuto neveřejnou záplatu stáhnete zde
http://thehotfixshare.net/board/index.php?automodule=downloads&showf...

provede update Atapi.sys na verzi 5.1.2600.2939

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám problém pri čítaní LG GSA H58N. Keď mám v BIOSe vypnuté SATA, tak prim. IDE je UDMA5
a sek.UDMA4. Ale strašne pomaly číta dvd. Ak v BIOSe zapnem SATA win nájde dáke ovládače a
prim IDE je UDMA2 a sek UDMA4 je to lepšie ale nieje to ono.
Prosím o radu.
Základná doska Asus P5VD2 - VM
HDD Samsung SP1613N
Procesor Intel Core 2 Duo E 4700

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

rkb: Mrkni k Asusum jestli tam neni novejsi BIOS a taky ovladace k ty desce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám desku MS MS638 VIAKT266/33
Čtení a vypalováni trva strašně dlouho i když tam mám nastaveno DMA. Dále mi ukazuje správce zařízení, že není nainstalovaný ovladač k SCSI winxp Promise Ultra 100(tm) IDE Controller (PDC20265).Jsou to další 2 přidané IDE řadiče na desce, které se tváří jako SCSI? Nic na nich nemám přidané, ale uvažuji o přidání dalšího HDD. Bude to korektně fungovat?
Ještě k tomu pomalému čtení - pomůže instalace SP3? Nebo odebrat ovladače a při jejich nové instalaci zařadit do výběri CD s winxp?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Michal11: Zkus ty IDE ovladače odebrat a rebootni, pak tam nech ty od MS.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Michale děkuji, pomohlo to. Mechanika po šlape jak má
Díky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Velmi užitečné: náhle se mi zpomalil počítač, zjistil jsem horečnou aktivitu "Hardware interrupts", zjistil jsem existenci režimů DMA a PIO, pak jsem našel tento článek.
Řídě se jeho radami, podařilo se mi problém odtranit, za což autorovi velmi děkuji.
Zdraví Luboš

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc díky za tenhle návod!!! Několik let jsem vypaloval DVD půl hodiny a déle, a když jsem viděl u kámoše, že to samé DVD má během 8 minut, nedalo mi to a našel jsem si návod... S tou přeinstalací to opravdu funguje (nestačí jen přepnout), takže moc moc díky, konečně si budu moci uvolnit HDD na DVD, aniž bych tomu věnoval celý den! :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne nevim, co s tim. Precetl jsem si navod, ale nejsem z toho nijak moudry, zadne PIO nastavane nemam, presto vypalovani trva priserne dlouho. Navic mam zdublovane polozky pod Radici IDE.. PCI Standardni dvoukanalovy radic IDE, Primarni kanal IDE a Sekundardni kanal IDe (tedy celkem 6 polozek). Zkusil jsem odinstalovat, restart - nic, je to tam porad.

1. Primarni kanal IDE ma nastaveno:
Zarizeni 0
Typ zarizeni: Automaticke rozpoznavani (zasedivele)
Rezim prenosu: DMA (je-li k dispozici)
Aktualni rezim prenosu: Rezim Ultra DMA 5

Zarizeni 1
Typ zarizeni: Automaticke rozpoznavani
Rezim prenosu: DMA (je-li k dispozici)
Aktualni rezim prenosu: Nelze pouzit

2. Primarni kanal IDE ma nastaveno:
Zarizeni 0
Typ zarizeni: Automaticke rozpoznavani
Rezim prenosu: DMA (je-li k dispozici)
Aktualni rezim prenosu: Nelzee pouzit

Zarizeni 1
Typ zarizeni: Automaticke rozpoznavani (zasedivele)
Rezim prenosu: DMA (je-li k dispozici)
Aktualni rezim prenosu: Rezim ultra DMA 2
----
1. Sekundarni kanal IDE ma nastaveno:
Zarizeni 0
Typ zarizeni: Automaticke rozpoznavani
Rezim prenosu: DMA (je-li k dispozici)
Aktualni rezim prenosu: Nelze pouzit

Zarizeni 1
Typ zarizeni: Automaticke rozpoznavani
Rezim prenosu: DMA (je-li k dispozici)
Aktualni rezim prenosu: Nelze pouzit

2. Primarni kanal IDE ma nastaveno:
Zarizeni 0
Typ zarizeni: Automaticke rozpoznavani
Rezim prenosu: DMA (je-li k dispozici)
Aktualni rezim prenosu: Nelzee pouzit

Zarizeni 1
Typ zarizeni: Automaticke rozpoznavani
Rezim prenosu: DMA (je-li k dispozici)
Aktualni rezim prenosu: Nelze pouzit

Intel(R) 946GZ Express Chipset Family, CPU Intel(R) Celeron(R) 2,66 GHz, SATA

Nekde bude neco blbe, ale co? Diky za nejaky namet k reseni. VAM

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>> vam:
Sice si nemyslím, že by to mělo mít na výkon vliv (ale teoreticky může), ale mám takový dost jasný pocit, že nemáš nainstalovány ovladače od Intelu pro svůj čipset. To je také důvod, proč jsou položky "zduhlované" - jedno z toho je totiž PATA řadič, druhé SATA.
Pokud máš WinXP, stáhni http://downloadmirror.intel.com/16023/a08/infinst_autol.exe a nainstaluj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky, to pomohlo, cas se pri rychlosti 4x celkove zkratil na cca 14 minut, coz bude asi spravna doba. Jeste jednou diky. L.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ten kdo to poradil jue genius Ja uz zkusil vsechno a nicccc a pak odinstalovat radice? to bych necekal ze to Windowsy zkousnou

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Veľmi pekne ďakujem za tento navod strašne mi pomohol.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čau lidi mám taky velky problém nevím co s ním. Nějak mi spadl cele jsystem asi diky viru nebo tak nějak. A zkolaboval mi PC. Tak jsem dal novej win. A nejde mi nainstaloval ovladače na Grafyckou kartu. Jak se uložuji do Systemu 32 tak se mi oběví modra obrazovka a nějaka cyklicka chyba nebo co:-( Nemuže mi někdo poradit??? Když použíju upgraud driver tak mi to píše něco s IDE ATA/ATAPI že mám zastaralou verzi:-( A nejde aktualizovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim, mne to nepomohlo. mám rovnaký problém ako vam(zduplované položky a nenastavené žiadne PIO). Aj napriek tomu mi trvá jedno DVD hodinu a potom vyjde čisté z mechaniky(cez nero).Cez Windows keď napalujem tak mi nejde skopírovať na dvd nič,Windows napíše že sa vyskytol problém a že čo má robiť(zrušiť, vynechať,znova). Neviete niekto poradiť?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

LooL: Tobě se tam nejspíš tlučou ovladače jistě mnoha nainstalovaných vypalovacích programů. Že se nepletu?
Cooper1: Z takto málo informací ti asi neporadí nikdo :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám len Nero. a to základné čo ponúka windows.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

lool: A nic jiného jsi nikdy nezkoušel? Pusť si Nero InfoTool, ten to ti ukáže.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No neskúšal som nič iné(mohlo by to byt v programe?- ale jeden tyden to ide druhý nie?).A ako s tým infotool?Alebo čo tam?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

lool: V Infotool jsou záložky Software a Ovladače. Tam můžeš odhalit možný zdroj problému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.