Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nástupce Blu-ray bude mít 1 TB(?)

No právě, toho už tady bylo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaka je zivotnost? Kdyz si prodlouzim radu od CD, DVD a blueray, tak to vychazi na dva mesice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze rychlost rotace tech disku ma sve omezeni, a tim padem narusta rychlost zapis/cteni pouze s "linearni" hustotou, tak vyvstava otazka, jestli jedno to 1TB medium nebudeme zapisovat nekolik hodin... Neco podobneho nastava uz ted napriklad s velkokapacitnimi Flash pametmi na USB 2.0 ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rači uvítal návrat 5.25" pevných disků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fascinuje mě, že ty lidé kteří to chtějí vyvinout jsou tak zaslepení, že nevidí, že je to mrtvé už v zárodku. V dnešní době je snad jasné, že rozvoj na nejbližších 10-20 let vede přes flash paměti resp. další rychlejší paměťové varianty. Hlavně bez pohyblivých součástí. Tyhlety optický věci by měly šanci na trhu pokud by zvládly tak 10TB a výše. Je smutné, že lidi s rozhodující pravomocí nemají základní vizionářské vlastnosti. Světlé výjimky jsou např. Jobs, Branson.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak růst kapacity disků SSD bude oproti proběhlému růstu kapacity klasických HDD přímo raketový, budeme se všichni divit /teda mimo mě/. Už v příštím roce se mají objevit SSD disky s kapacitou až 6TB, ovšem ta cena...:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normal: Hlavne ze Ty mas jasnou vizi na 20 let dopredu. Nejde jen o kapacitu, ale i o cenu, rychlost, zivotnost, spolehlivost. Cena zivotnost a spolehlivost u SSD je zatim problematicka, pokud se jim s hologramem zadari vcas, maji sanci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřím tomu. Kromě spolehlivosti, ceny, kapacity a dalších jde také o pohodlnost. Řada lidí si už odvykla do mechaniky strkat nějaké média a radši si to zkopíruje na disk. Podle mě optické technologie umírají, ale kdo ví, třeba mě někdo překvapí. Taky si myslím, že by to mělo šanci tak s 10TB a normální cenou. Takhle než to výjde, budou mít HDD běžně 5TB a už to zas bud k ničemu a než bude přijatelná cena, tak to upadne v zapomnění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"plánují už v roce 2012 dovést" spíš by tam mělo být až. Už by bylo vhodné ve větě např. "plánují uvedení na trh už počátkem 1Q 2010". 2012 je příliš pozdě. IMHO se jedná o vyhozené miliardy.

kert: Naprosto souhlasím. Takový BigFoot od Quantumu vyrobený současnými technologiemi by se mi moc líbil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Optické média jsou odepsané už od dob uvedení DVD a to díky své fatální nespolehlivosti, snad jenom DVD-RAM je jakž takž použitelné. Při představě, že bude něco podobně spolehlivé jako DVD-R a bude na tom 1TB mě jímá hrůza.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni zase tak zaslepeni nejsou - na flash pametech totiz ta data zmizi sama od sebe podstatne drive, nez na DVD. Takova flashka ulozena 10 let pekne v klidu bude uz necitelna. To same stavajici SSD disky. Zatimco 15 let stare zalohy na kvalitnich CD mediich jsou bez problemu citelne. A to nepocitam paskove mechaniky - 800 GB na jednu pasku v cene 1500 Kc neni moc, spolehlivost je take vysoka. Nebyl problem precist vsechny zalohy ulozene v roce 1994.

Pokud chceme ulozit data opravdu trvale, je nutne tesat do kamene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ptc: Proc tesat? Ten projekt co tu byl nedavno na principu vypalovani der laserem do obsidianu vypadal nadejne ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ono naprosto drtivá většina dat je krátkodobého charakteru (vč fotek z dovolené ať se to někomu líbí nebo ne) a jejich ztrátou nevznikne vůbec žádná škoda. Takže nějaká média na kterých by data byla k přečtení ještě za 300let jsou docela zbytečná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když si trošku zaspekuluji:
Možná někomu jde také o to, zanechat jakýsi otisk v čase. Řekněme otisk doby. A myslím, že za pár set let toho z dnešní doby archelogové či historici vyhrabou žalostně málo, ač myslím že by se dnešní době z počítačového hlediska dalo říkat doba paměťová. :D Z jiného hlediska, by se možná dalo mluvit o nastupující době Orwela. Tedy Newspeaku, ministerstva lásky, ... no nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo co si nevyštípám do děrných štítků to nemám ... ;/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je treba si uvedomit, ze o tom, jake medium se bude v budoucnu pouzivat nerozhoduje nejake konsorcium vedcu.
 
kdo o tom doopravdy rozhoduje je hollywood + nejvetsi IT firmy..
 
takovych vedcu, kteri vymysleli kdesi cosi, uz bylo mraky. ono to mozna je dobre a funkcni, ale chlapci by museli presvedcit hollywod ze to potrebuje..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JirkaF: Tipnul bych si, ze za par set let tu po nas porad zbyde plno zahrabanych igelitovych pytliku, pet flasek atd. Mozna zadny data, ale odpadky urcite :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to qee:
a este po nas zbydou kamenne malby

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Xspy: LOL, ale je to v podstate pravda ;)
All: ale v roce 2012 bude kapacita disku jinde a zase se na trh pracne bude dodavat predrazena nova placka s predrazenymi prehravaci, 2014 se prvni zapisovacky dostanou pod 2000,- a z 1TB bude zabirat 100GB ochrana hollywoodskych studii, ktera se bude po zandani do mechaniky neustale updatovat z netu. myslim, ze v r.2012 se bude trosku vic dostavat do rodin blue-ray, bohuzel uz jen jako kuriozita.
... ===>>> coz nam z toho dela opet mrtvou zalezitost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To s tymi dernymi stitkami by skutocne bolo hadam najspolahlivejsie, take dierky v papieri su aj po 2000 rokoch citatelne. O tom mozu moderne zalohovacie media len snivat. :)
Okrem toho tu asi niektorym uniklo, ze sa hlavne nejedna o pouzitie "na doma", t.j. ziaden holywood pre konzum. Hlavne ide o datove centra, kde sa kapacita ulozenych dat stale rozrasta a malo pouzivane data sa odkladaju na placky (teda UDO a podobne) prave kvoli jednoduchsej manipulacii, nez s paskami - automaticky jukebox vyhlada, najde, zalozi a spristupni placku behom zopar sekund.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co podle mě chybí je médium pro dlouhodobou spolehlivou archivaci, pravděpodobně v krabičce. Ideální by byla kombinace (přečítatelné a zapisovatelné v jedné mechanice). Levný, pružný disk jako příloha do časopisů nebo na přenášení dat a k tomu spolehlivý, vysokokapacitní disk v krabičce na zálohování dat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

keby tak robili nieco na sposob Mini Discu od SONY, male v skatulke, nedoskriabe sa, keby zvysili kapacitu, bolo by to fajn

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

opticke media maju svoje vyhody, pomerne nizka cena (i ked dnes uz ani nie), jednorazovy zapis (okrem mechanickeho poskodenia sa mi nemoze omylom stat ze sa zmazu data [neratam dvd-ram a podobne]).Ale ako uz bolo spomenute, fakt by ma zaujimalo ako chcu vyriesit priepustnost jednak zbernice a potom aj samotnej optickej mechaniky.Ved len skopirovanie jedneho 1T disku na druhy trva pomerne dlho nie este napalenie.Aj keby to malo byt ako backup do datoveho centra tak je to moc pomale.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh, snad tomu taky vymyslí nějaké použitelné pouzdro. Aby pak na holo-disk nespadlo smetíčko a deset giga v prdeli ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@dc: mozna vice hlav, jine rozhrani, paralelni zapis, kdo vi...
uvidime, osobne neverim v rozsireni, nechme se prekvapit, co vydumaji..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JirkaF: Co furt mate s tema archeologama. Kdyz bude za 500 let archeologa zajimat treba co se delo letos v Iranu, normalne zada mentalni prikaz svemu holografickemu projektoru aby zobrazil http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Iran&action=history&ye... , vybere si revizi, projektor se tachionovym paprskem spoji s nejblizsim mirrorem wikipedie a ten prislusnou stranku nacte z datoveho krystalu a vrati.

Digitalni informace nezanika se zanikem media. Vedeli to mnisi opisujici v 13 stoleti knihy z pergamenu na papir, vedeli to lide kteri pred par lety vypalovali data nahrana z disket na CD, proc je to tak tezke na pochopeni pro vas?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.