Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Navi ohlášena: Radeon RX 5700, architektura RDNA a dostupnost v červenci

Nazor na situaci mam ten, ze vykonove bude Navi OK a je zrejme, ze AMD se nevzdala a jede herni grafiky dal a ma opet sanci uspet.
Nicmene se obavam toho, ze to bude propadak kvuli cenam. Myslim si, ze AMD cenotvorbu nezvladne a pokud mi bude chtit prodat 110% RTX2070 za cenu RTX2070, tak sorry, ale NVidia je NVidia, to mi dejte minusu kolik chcete, ale takhle to ma 80% hracu nastaveny a koupi si vetsina radsi tu NVidii. Kdyby AMD dala 110% RTX2070 za cenu RTX2060, tak verim, ze to bude jeste vetsi trhak nez byl Polaris a AMD by melo sanci ukousnout cast trhu zpatky pro sebe.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

AMD už oznámila ceny? Plácáš.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Obavam, neplacam. Ty hned vidis nejaky spiknuti iluminatu. Ja jen vyjadril obavu. Jasne, ze budu rad, kdyz se to ukaze lichy a bude to vykonny a levny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Minuska co dostavas neni za "nvidia je proste nvidia".

Pokud to bude mit vykon vetsi a cenu srovnatelnou, ci mensi, tak si zakazniky najde a AMD nema duvod proc to prodavat. Rychly Alza pruzkum ukazal, ze nejlevnejsi 60tku tam maji za 9300, nejlevnejsi 70tku za 13400.

Prodavat 110% vykonu za 70% ceny je hodne blbej napad. Za to si ty minusky zaslouzis.

Ukousnout si trh AMD nijak nutne nepotrebuje. Velky podil na trhu je dobry hlavne k prosazovani sveho. Napriklad k tomu, donutit vyrobce software (her) optimalizovat pro architekturu AMD. Jeeenze AMD je v konzolich a i nadale bude. Takze vyrobci her uz tedka jsou motivovani, protoze bezne na vyvoji her pro konzole vydelaji vice, optimalizovat hry pro hardware AMD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Teorie tu mate pekne, jenze v praxi je vetsina her optimalizovana na NVidie. Takze za me, pokud mi da AMD 10% navic za stejnou cenu, tak sorry, ale furt beru NVidii.
Nakonec se podivej na prodeje Vegy, stejna cena a vykon jako konkurence a neprodali temer nic. Karty se prodavali jen fanouskum, kteri by si je koupili i kdyby byly jeste drazsi.

Nakonec, jak myslis, ze to je (bylo) v procesorech? Stejny vykon AMD vs Intel, beru Intel, AMD ma 10% navrch, beru Intel. No v soucasnosti AMD ma 50% navrch plus tam nejsou diry, beru AMD, tam uz neni o cem.

Jestli chce AMD, aby bylo Navi stejna bomba jako RyZen, musi s cenou dolu. Nakonec at uz to bude jakoli, uvidis sam. Pak si treba reknes, hele, ten hajzlik nekecal. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No pokud si pamatuju, tak diky tezebni manii mizely vegy doslova jako housky na krame. A kdyz si vezmu co NV posledni roky predvadi, tak nemam duvod je podporovat. Natoz jim za stejny vykon platit vic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som s tymi 10% bol opatrný. Išlo o 10% v hre, ktorá sedí grafikám AMD a ešte aj vo Vulkáne. Podľa mňa toto je najlepší možný výsledok a priemer bude niekde na úrovni RTX 2070 alebo tesne pod ňou. Ale aj tak by to bol stále v pohode výkon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Po tech letech ruznych diskusi, mi prijde uplne zbytecny se zabyvat prumernymi rozdily na urovni plus/minus 5%. Takove karty jsou vykonostne na tom stejne.
To je uz lepsi se zamerit spis na to, jestli ty karty nemaji v nekterych extremnejsi propady vykonu, kde aspon u tech slabsich grafik muze tohle hrat dulezitou roli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mate cisla na tu "vetsinu"? Dokazu si predstavi, ze rocne mezi tema nej-AAA PC-only titulama bude naklon k nVidii. Ale nerekl bych, ze vetsina her bude optimalizovana pro nVidiu. Zas takove zdroje nema.

Mas cisla pro prodeje Vegy? Ja nasel tohle:
https://www.techpowerup.com/244942/amd-vega-outsells-previous-generation...

Co se tyce procesoru, tak kdyz uz byl vykon stejny, nebo priblizne stejny, AMD prodavalo vse co stihalo vyrobit. Bylo o tom nekolik clanku, ze AMD vede v prodeji CPUcek.

Nemuzes soudit podle sebe a svych blbych mozkovych procesu. 10% hlavne v CPU svere je to, co prinese 1-2 generace (prumerne posuny jsou nejak 3-7% na generaci). Jestli schvalne beres CPU, ktere je o 10% pomalejsi, tedy fakticky beres vykon nekolik let zpatky... no to je prose na rucnik :D

AMD nepotrebuje, aby NAVI byla stejna bomba jako ZEN. Graficka divize AMD se vzpamatovava. V situaci, ve ktere bylo AMD pred 3 roky byl uspech ZENu kriticky potreba. Tedka uz ale AMD neni v takovem srabu. Neni duvod snizovat marze, pokud bude prodavat co vyrobi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ale nerekl bych, ze vetsina her bude optimalizovana pro nVidiu."
..byt pro to nemam dukaz, tak bych si dovolil klidne tvrdit, ze bude. Pokud ma vyrobce placnu 80% PC hracskeho trhu, coz s notebookama NV asi ma, tak vydavatele her z principu nemuzou pro NV ne-optimalizovat. Coz urcite neplati opacne pro AMD. Da se to vycist i z poctu titulu, ktere AMD nejak vyrazneji sedi, i presto, ze maji konzole.

"Mas cisla pro prodeje Vegy? Ja nasel tohle"
.. tohle budou cisla ovlivnene uz prvnim crypto boomem. Tudiz nic, z ceho by se dalo na neco usuzovat. Indikatorem toho, kolik se vegy prodava/prodalo muze byt spis pocet jejich modelu a to nejen u Veky, ale obecne u AMD..NV je tady prehrava na plny care..

Navi uvidime..osobe si ale taky myslim, ze Franta v pripade stejne/podobne ceny sahne po NV pokud Navi nenabidne nejak lepsi pomer cena/vykon nebo neco, cim vylozene zaujme. Ryzeny zaujali..tudiz se dostavil (temer zazracne na to, jak Intel dominoval trhu) i obchodni uspech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas cisla?

Zapominas, ze akorat placas. 80% PC hracskeho trhu? Podle STEAMu za obdobi 04/2018-03/2019 vede nVidia se 75%. Ale to bych ti asi i prominul.

Na co zapominas ale hlavne, ze PC hracsky trh neni rozhodne to nejdulezitejsi. A spousta vyvojaru pouziva enginy, ktere nemaji optimalizace pro konkretni vyrobce, jako treba unity, nebo UE.

"tohle budou cisla ovlivnene uz prvnim crypto boomem. Tudiz nic, z ceho by se dalo na neco usuzovat. "
Znovu zapominas, nevim jestli cilene, nebo fakt mas nejaky problem. RedMarx psal, ze se Vegy neprodalo nic. Tohle je dukaz, ze prodali hodne. Takze v kontextu naseho vlakna... mohli si dovolit prodavat jeste i draz :)

Franta muze sahnout po cemkoli. Cela ta diskuze nebyla o tom, ze bych tvrdil, ze NAVI pretahne misku na druhou stranu a najednou bude mit AMD 70% grafik v dektopu. Ja tvrdim, ze AMD nepotrebuje nijak podcenovat svou nabidku.

Navic v dnesni dobe Youtube recenzentu uz uplne neplati, ze BFU by byl blbej a vybiral spatne. Kdyz bude zaslepenej, a nebude sledovat normalni recenze, tak ano. Ale takove by AMD nepretahla, ani kdyby to prodavali za 20dolaru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele sorry, ale chybi ti trosku nadhled v ty debate..divej se na to i jako ne-fanda :)

..Jestli ma NV 75% nebo 80%, kdyz to strilim od boku je uplne jedno. Na tom, ze dominuje PC trh to vubec nic nemeni
.. pokud mam Crypto boom, tak ty cisla nemaji zadnou relevanci, protoze se bavime o trhu pro hrace. Aspon ja tu diskusi tak chapu. Pokud jsi mel na mysli pocty karet, protoze si je nejaky cinan po tisicich daval do rack-u..to neni zrovna debata, ktera by mne zajimala.

Zbytek ti neberu, je to tvuj nazor :)
Osobne si myslim pravy opak, ze AMD 'musi' nejak s NAVI zaujmout, jinak ji potka udel Veky, ktera dle meho zadny velky hracsky uspech nebyla a nebyt crypto horecky, tak se ani moc neprodavala. Nezapomen, ze AMD s NAVI prichazi pozde, NV tady ma podobnou nabidku uz skoro rok, takze si poloz zase otazku..proc si koupit NAVI, pokud mi nenabidne neco podstatne zajimevejsiho (typu vybaveni, cenu, spotrebu, atd..) nez NV, ktera je na tom trhu etablovana, ma to marketingove spravne "vymyte" vecmi, jako RTX, atd..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nadhled chybi tobe.

Rikal jsem jasne, ze tech 75% vs. 80% ti neberu moc za zle.

Crypto boom vyprodava karty, ale hodne z nich se zase objevi zpatky mezi hraci, skrze Ebay atp. Crypto boom neni nijak smerodatny, dulezita je uplne jina vec!

Jaka architektura je z mezi hraci her nejrozsirenejsi. ODpoved neni jednoznacna, protoze PC trh dominuje s ~75% nVidia (ruznych generaci) a konzole dominuje AMD.

Hromada her se dela multiplatformove a vzhledem k tomu, ze z konzoli plynou vetsi zisky, takove hry maji optimalizaci hlavne pro architekturu konzoli => AMD.

Z toho mensiho trhu (exkluzivne PC) je pak muzeme bavit (a to jsem i rekl) ze je vice her optimalizovanych pro nVidii. Ale i AMD ma velka zelizka a naprosta vetsina vyvojaru si pronajima enginy, ktere nejsou optimalizovane ani pro jeden HW.

Udel Vegy je jaky prosimte? Z pohledu AMD se prodavala skvele. Zaplatila sebe a dalsi vyvoj. Z pohledu fanouska by te mohlo mrzet, ze neni rozsirena. Ale protoze ja nejsem zadny slepy fanousek, tak me vubec nestve, ze Vega neni rozsirena mezi PC master race parmeny.

Kdyz bude Navi podobne uspesna jako Vega, tak to znamena, ze AMD dostane zase vice penez a bude je moct investovat zase do dalsich zlepseni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyz bude Navi podobne uspesna jako Vega, tak to znamena,"
..tak to znamena jen jedno, ze bez crypta si na sebe sotva videla..

Jinak v poradku. myslis si co potrebujes, pro mne je tahle diskuse zbytecna :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Az AMD nastavi cenu prilis nizko, tj. rozdiel bude viac nez 10%, tak bude znizovat i Nvidia a stratia na tom obe firmy. Za to by ta vedenie firmy nepochvalilo keby si im takto odpalil stovky milionov rocne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@No-X
Nejake info ohedne noveho/vylepseneho VCE nezaznelo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO až na E3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže mainstreamová gtx1080, ok nevadí, ale tady vidíte, kdyby si nevyplácali produktovaou řadu nesmyslama a RX 580 vydali jako RX 485, tak dneska mají krásnou RX570-580 řadu a nikdo ani neštěkne. Ale takhle antone pavloviči pavlove, 5700... další řada GCN7 bude 67000 ? Mají to díky tomu přeskakování celé domotané.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5700 > 2070 (dosad cokoli z generace Turing), ja to cislovani povazuju za marketingove spravne. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2700 má navíc RTX technologii, takže správně by mělo tedy být 5600 = gtx2060 když už tedy, vidíš zase špatně.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

2060 má taky RTX (i raytracing). anton plavlovič byl čechov, pavlov trápil psy a byl ivan petrovič.

"Kosmický modul Václav Klaus Jedna má spoustu problémů, které vyřeší až Václav Klaus Dva."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nemáte pravdu, třeba film rychle a zběsile, jednička super a dvojka hnus. A prakticky neznám film číslo dvě, který by byl lepší než jednička.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Terminator

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a co třeba Back to the Future II? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

The Dark Knight

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase dvojkový téma? Ze začátku Vřískotu 2 (jak jinak) to tam filmoví študáci v jedné scéně probírají docela podrobně. Jde o film z roku 1997, takže ty novější věci tam nejsou, ale jde konkrétně o :
Vetřelec 2, Terminátor 2, Kmotr 2 ...a ještě do toho napletli Doom 2, ale to je trochu jiný soudek...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vetřelec 2 neexistuje, jsou pouze Vetřelci (Aliens)... XDD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...ale no tak... zase "slovíčkář"? Všichni ví co je myšleno... Když tak napovím - *DRUHÝ DÍL* Vetřelců...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..*DRUHÝ DÍL*..nejlepsi to dil ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se podívám. Díky za tip. Terminátora si nepamatuju, zpět do budoucnosti je moc infatinlní na mě a Marvellovky neuznávám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale potrebujes zacit prvnim dilem, aby ten pribeh druheho dilu spravne navazoval..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bych řekl, že Jarda nepotřebuje začínat, ten už skončil... dvakrát. :p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě baví, jak marketingově přejmenovali GCN. :-)
Ne že by to nemělo smysl, když si spousta lidí myslí, že GCN = velký-špatný (TM Jolanda)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spis zalezi, co bude dalsi generace? Pokud bude stavet na "RDNA", tak se da rict, ze je to temer 'nova generace'. Ty cisla ohledne 25% zvyseni IPC jsou na "ladeni" existujiciho docela vysoka.
Mozna ze je to "pulta generace".. kazdopadne uz i tak to dava smysl, co se tyce konzoli, protoze tam davat 'starou CGN' nedavalo smysl..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jenže - co je to ta "stará" GCN? Rozdíl mezi HD7970 a Polarisem není taky zanedbatelný. Z mého pohledu je RDNA jen další evoluce GCN, třebaže asi trochu větší, než bývalo (kvůli uškrcenému budgetu) zvykem.

A poté, co AMD nainvestovalo prachy do vulkanu, konzolí, atd. si myslím, že "kořeny" GCN tu s námi pobudou minimálně ještě jednu generaci konzol, tj. cca 5-6 let.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ze se to chova v tuhle chvili podobne (coz se zda se nechova, pac 25% vykonu a 50% efektivity na watt jen tak z GCN nedostanes) neznamena, ze je to evoluce.

Mohli dospet k nazoru, ze aby z GCN vyzdimali takova cisla, museli by prepracovat hodne casti a nejspis iterovat pres komponenty. Jednou by vylepsili cache, pak zase neco jineho... a z vlastni zkusenosti pri vyvoji vim, ze tohle se muze zvrhnout v pekne peklo, kdy je konec v nedohlednu a predelanim jedne casti se ti zacne bortit ostatni veci.

Tim, ze se vratili ke stolu a navhrli to cele uplne odznova si mohli dovolit drobne zmeny pres cele spektrum casti.

Proste nemusi to byt ani evoluce, ani revoluce. Proste uplne jina vetev, ktera se diky bohu v prvni verzi predstavuje vykonove na urovni "evoluce GCN".

Navic, jak bys definoval koreny? Jsou to programovatelne shadery? Ty uz tady jsou hooodne dlouho. Je to HSA? Je to neco jineho?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já bych ty "kořeny" viděl někde na úrovni kódu pro Vulkan nebo API pro konzole. Nevýhoda těchto lowlevel API je právě v tom, že nemůžeš úplně beztrestně měnit architekturu. Jistě - lze to řešit emulací na úrovni driverů, ale nemyslím si, že to ta úplně nejsprávnější cesta, jak ukazuje nvidia, která je dnes v pozici "ladiče", který musí vydávat performance drivery prakticky ke každé druhé hře.

Ovšem že změny nebudou pouze kosmetické, to si myslím taky (osobně bych si tipnul scheduler a možná způsob práce s pamětí). Nezbývá než počkat na rozbory architektury.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>vyšší „IPC“

Prečo je IPC v úvozdovkách v súvislosti s GCN/RDNA_

Porting GCC to GCN.pdf of cauldron2016

AMD Graphics Core Next
First specification released in 2011,

+++++++Similar to traditional CPUs (unlike the predecessors) +++++++++
https://gcc.gnu.org/wiki/cauldron2016?action=AttachFile&do=view&target=P...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Prečo je IPC v úvozdovkách v súvislosti s GCN/RDNA_" protože je to grafitti GRDINA...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už potom Geroj písané azbukou..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protoze IPC v grafice neni dost dobre to same, jako IPC v CPU.

Na CPU bezne nepotrebujete ovladace. Respektive, na obecnou funkci nejsou potreba. Ovladace vetsinou resi specialni chovani, jako uspavani jader pri necinosti, parkovani vlaken na nejake jadra, atp.

Takze kdyz si pustite 1-jadrovou aplikaci, tam muzete dost dobre overit, jestli dokaze protlacit pres to jedno jadro vice instrukci na jednom CPU, nez na druhem.

V GPU neni zas tak dulezite, kolik pixelu dokaze jeden male stream jaderko zpracovat na takt. Protoze to je jen velmi mala cast celkoveho vykonu v konkretni aplikaci s konkretnim systemem, nastavenim ovladacu a apliace, pouzitim API,...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně ten výkon na watt je důležitý. Tam AMD léta ztrácela.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

from Thanatos@pctuning forum:
RDNA: RaDeoN Arcturus
dava to zmysel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobryyyy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hdmi 2.1 ? Nejake info ? Bude to nekdy v grafikach. Zajima kdo s tim prijde prvni a kdy ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NAVI určitě HDMI 2.1 umí už jen kvůli konzolím a 8k výstupu (ale jestli to dostanou všechny modely netuším :) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu si pomoct...
Z diskuze blogýsku od vedle : "Váš subjektivní dojem nemůže objektivně hodnotit mou objektivnost ..." :))))))
Ten člověk se zapíše do dějin české novinařiny - ale jinak, než si myslí. Tohle je už totiž vážně na prášky :))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zaáleží od toho či to iba nehrá a naozaj tým nezmyslom o vlastnej objektivite verí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nakonec to "nevyzerá" úplně zle, sice ano, není to hi-end, ale to se tak nějak snažili tiše šířit už dlouhou dobu, nicméně pokud provedli zásadní změny/úpravy, pak by z toho mohlo vypadnout něco zajímavého, zejména z pohledu do budoucna (myšleno, není to jen trochu upravený polaris/veka, ale opravdu první výsledek práce RTG, jež byla dlouho podfinancována, což je výsledek více než dobrý).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, je na case si priznat, ze jsem se s tim GCN seknul. GCN is dead, long live RDNA! Na moji obhajobu, necekal jsem, ze si budou tolik podobne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.