Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

NEC demonstroval „USB čip“ s rychlostí 16 Gbit/s

NEC logo
Když srovnáme dosavadní USB 2.0 a ještě relativně čerstvé USB 3.0, dostaneme teoreticky desetinásobek. Prakticky jsme sice v našem USB 3.0 testu došli k menšímu číslu, ale zatím bychom jej nechtěli vydávat za definitivní, protože brzdou mohou být další komponenty v PC. A to už NEC hovoří o čipu, který dokáže data přenášet po sběrnici podobné USB ještě víc jak třikrát rychleji než přes USB 3.0. Bavíme se o 16Gbit/s přenosu…

Společnost NEC demonstrovala čip, který takové rychlosti dokáže dosáhnout. Taková technologie by se mohla klidně stát nástupcem USB 3.0 (alias SuperSpeed USB), problémem však bude vnitřní propustnost PC k pamětem. Ostatně 16 Gbit/s jsou jen po přepočtu na bajty nějaké 2 GB/s a to je rychlost, se kterou jsme se setkávali u propustnosti samotných RAM – není to zase až tak dávno. Technologie firmy NEC s takovou datovou rychlostí počítá především na klasických kabelech, kde v takových rychlostech dochází k poškozování signálu, které roste s délkou kabelů. To se opravuje použitím „adaptivního vyrovnání“ rozdělením signálu na dva a vytvořením zpětné vazby jednoho z nich na vstupní signál. Čím rychlejší je komunikace, tím rychleji musí čip vytvářet onu zpětnou vazbu. NEC to vyřešil tím, že k této zpětné vazbě přidal určité zpoždění vázané na datový tok (technické detaily této záležitosti po nás nechtějte :).

Jak již bylo řečeno, této technologie se na trhu hned tak nedočkáme, protože např. současný USB 3.0 čip komunikuje na druhé straně s PCI Express ×1 linkou, která tak tak stačí právě na datovou propustnost SuperSpeed USB. NEC musí počkat, až se dostatečně zrychlí alespoň „vnitřek PC“. Do té doby svou technologii jistě vyladí a možná se za několik let setkáme s „UltraSpeed USB“ (nebo co za název USB-IF vymyslí, pokud to vůbec bude ještě USB).

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NEC demonstroval „USB čip“ s rychlostí 16 Gbit/s

Středa, 17 Únor 2010 - 15:57 | Tomáš Neuwirth | To pak posvítíš baterkou do LightPeak-USB zdířky...
Středa, 17 Únor 2010 - 14:39 | mamlasos1 | Taky čekám kdy výrobci dostanou rozum a prosadí...
Středa, 17 Únor 2010 - 14:02 | Cohen | A teď ještě z paranoidního soudku – proč Intel...
Středa, 17 Únor 2010 - 14:01 | Cohen | Osobně bych to viděl (OK, přiznávám, tady je...

Zobrazit diskusi