Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nehalem má jméno: Intel Core i7

Intel Core i7 Extreme Edition logo
Blíží se doba, kdy Intel uvede na trh první procesory postavené na mikroarchitektuře „Nehalem“. Ty jsou nyní známé pod krycím jménem „Bloomfield“, další pak „Lynnfield“ a „Havendale“, ale ty přijdou později. Právě dnes Intel oficiálně představil jejich finální značení: Core i7.

Toto značení rozhodně bude chtít upřesnit/vysvětlit. V první řadě tyto nové procesory patří do rodiny Intel Core, přestože architekturu Intel Core nahrazuje právě „Nehalem“, i když slovo „nahrazení“ není až tak docela na místě, spíše to nazývejme „evolucí“ (ano, mikroarchitektura má značná vylepšení, navíc přichází na řadu nové komunikační rozhraní, integrovaný paměťový řadič, ale pořád nejde o až tak převratnou změnu, jakou byl třeba příchod 64bitového rozšíření nebo někdejší procesory 80386). Faktem však je, že je to právě značka „Core“, která dala před dvěma lety pořádnou nakládačku konkurenčním procesorům AMD Athlon 64 X2 i FX, z níž se AMD vzpamatovává dodnes a řádnější postavení se na nohy je stále spíše v nedohlednu. Ze jména Core tedy hodlá Intel těžit nadále a musí se mu nechat, že je to ten nejjednodušší, nejefektivnější a samozřejmě také nejočekávanější tah, jaký provedl.

K odlišení je tu však pochopitelně nové logo a také nový přídavek, tedy ono zmíněné i7. Logiku tohoto značení můžeme jen odhadovat, nicméně podle toho, jak malé je toto značení na logu a podle toho, co dále Intel ve své tiskové zprávě a na svém blogu tvrdí, spíše to berme jako něco trochu jiného než označení generace (mimochodem: pátá generace byla Pentium).

Intel Core i7 logo
Intel Core i7 Extreme Edition logo

Sám Intel totiž tvrdí: „Jde o první z několika nových označení, která budou v průběhu příštího roku nové produkty na trh provázet“. Z toho a ze skutečnosti, že „Bloomfield“ bude nejvyšším z kategorie „Nehalem“ pro desktopy, lze usoudit, že další značení budou mít nižší čísla, tedy třeba i6 nebo i5 a podobně, zejména očekáváme, že toto číslo bude klesat s počtem jader nebo dalších významnějších součástí specifikace. Pochopitelně se setkáme i s modelovými čísly, stejně tak přijde na řadu „extrémní“ varianta (tedy Core i7 Extreme Edition, na logu to však bude zohledněno jen typicky černou barvou, nikoli nápisem Extreme, jako tomu bylo doposud). Předpokládáme, že se v průběhu IDF ve druhé polovině tohoto měsíce dozvíme něco navíc, třeba i zmíněná modelová čísla (první řada bude prý 900).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nehalem má jméno: Intel Core i7

Čtvrtek, 14 Srpen 2008 - 11:54 | Anonym | Ja vidim marketingove suvislosti medzi znacenim...
Úterý, 12 Srpen 2008 - 10:55 | Anonym | vy jste fakt smazali příspěvky od ládíka???? no...
Pondělí, 11 Srpen 2008 - 13:49 | Anonym | Nové ceny procesorů Intel platné od 10.8...

Zobrazit diskusi