Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nejhorší produkt roku

ATI FireGL + nVidia Quadro
Jako předchozí léta, i dnes vám přinášíme další společný článek, na němž se podílela celá řada českých a slovenských redaktorů, autorů a jiných "podivných individuí" a který kompletuje na jednom místě jejich osobní názory na to, co se v daném roce povedlo, co naopak bylo propadákem, subjektivní hodnocení trendů v IT oboru s důrazem na GPU a také výhledy do budoucna příštích 12 měsíců. Jestli vám tedy nestačily naše rekapitulace čipsetů a procesorů, grafických karet a úložných zařízení, máme pro vás hodnocení uplynulého roku z pera osmi z nás, jejichž články čtete po celém československém internetu…

Mirek Jahoda: Nejdřív to vypadalo na Radeon HD 5830, ale GeForce GTX 465 jej trumfla. Přitom její ekvivalent v profi segmentu, Quadro 5000, je velice konkurenceschopná karta. Kdyby alespoň bylo možné aktivovat zablokované jednotky a zkoušet štěstí, takhle ale byla GTX 465 v podstatě zbytečnou kartou a nVidia ji zřejmě do retailu vůbec neměla vypouštět. Zmetky z GF100 měla tiše utopit v OEM a sama nedávat o pár měsíců později tomuto paskřivci ránu z milosti uvedením GF104.

GeForce GTX 465 v testovacím PC

Lukáš Fiala: Co jiného, než grafický čip nVidia GF100. Čip vykazující šílenou spotřebu, který v plné konfiguraci nebylo možné vyrobit (alespoň ne v první revizi). Nenechte se mýlit, po úpravě cen se karty na něm postavené daly s čistým svědomím doporučit. Samotné GPU ale hodnotím jako nepodařené.

Adam Vágner: Při výběru ze všech oblastí by se asi našlo i něco výživnějšího. V paměti mi ale utkvěly dvě grafické karty – Radeon HD 5830 a GeForce GTX 465. A i když při absolutním srovnání dopadne kvůli provozním vlastnostem hůře GTX 465, za větší úlet považuji HD 5830. Přestože šlo o slabší model, byl větší a měl horší provozní vlastnosti než výkonnější HD 5850 postavená na stejném základu. GeForce GTX 465 jen zdědila nešvary silnějších karet s čipem GF100 a jinak byla ve všech ohledech slabší model, jak má být.

Peter Hucík: Aby som zeleným príliš nefandil, zaradím ich grafiku aj do tejto menej populárnej kategórie. Tento rok sa objavilo mnoho sklamaní, ale mňa osobne najmenej lákala predstava vyplatiť takmer jednu priemernú výplatu za GeForce GTX 480. Očakávaná a hypovaná novinka, prvá iterácia Fermi architektúry, síce ponúkla najvyšší výkon na jeden čip, no zo všetkých ostatných hľadísk šlo o prípad javu, ktorému sa na internete vraví fail. Pohár pretiekol keď som si zapisoval výsledky spotreby do tabuľky GPU testov a ušla mi veta: Vyššia spotreba než dvojčipový Radeon HD 5970? Čožeee?!

Jirka Souček: GeForce GTX 480. Nepíšu Fermi, protože návrh Fermi jako čipu je zajímavý. Provedení ovšem bylo zoufalé. Prakticky všechna vylepšení, se kterými přišla GTX 580 mohla mít už v GTX 480 - lepší chladič, ochrana proti přepětí, plně aktivované jádro… Pokud nVidia čekala, že po půlročním zpoždění a high-endovém vakuu se uživatelé spokojí s tímhle, škaredě se mýlila. Druhou stranou mince je jistota, že se podobné fiasko nebude nějakou dobu opakovat - výrobce si to nedovolí.

GeForce GTX 480: PCB

Matej Koleják: Označil by som takto dve grafické karty. Radeon HD 5830 a GeForce GTX 465. Obe ponúkali slabý výkon za vysokú cenu a zlé prevádzkové vlastnosti. Osekaná verzia osekanej karty z osekaného čipu GF100 stratila zhruba mesiac po predstavení úplne zmysel, lebo nVidia predstavila GeForce GTX 460. Jediné pozitívum bola možnosť „otvoriť“ na niektorých kartách zamknuté SMs pomocou BIOSu.

David Ježek: Nvidia jistě letos prohospodařila spoustu času, GF100 a všechna další GPU, zejména GF104, měla zbytečně velké zpoždění, na druhou stranu modely jako GTX 460 a GTS 450 neměly po uvedení vůbec špatnou cenu, takže je jako propadák nehodnotím, pouze konstatuji, že měly přijít tak o půl roku dříve.

Za naprosto nejhorší produkt roku tak označuji legislativu či chystané legislativní předpisy omezující svobodu občanů "západní civilizace" snad více, než je tomu v post-sovětských státech či Číně. Odpornosti jako ACTA, jejichž projednávání a příprava nás stojí v rámci EU možná desítky miliónů na placení lidských zdrojů přebujelého nenasytného evropského aparátu úředníků, jsou výsměchem selskému rozumu i řadě prvků ukrytých v Ústavě České republiky a Listině základních práv a svobod … stejně jako v Ústavě Spojených států amerických a příslušných dodatcích. I nahrazení šikovných běžných žárovek za šmejd protkaný jedovatou rtutí je vrcholnou ukázkou nízké inteligence obyvatel "Bruselského ústavu".

ACTA - NO INTERNET, NO FREEDOM

Matej Fendek: Dlho som sa tešil na HD 5830, ktorou som plánoval nahradiť HD 4770, karta ale sklamala na celej čiare – pôvodne ohlásené kratšie pcb sa nekonalo, spotreba bola dokonca vyššia ako HD 5850, cena neadekvátna, a výkon sa v niektorých situáciach pohyboval takmer iba na úrovni HD 5770, čo bolo spôsobené hlavne necitlivým znížením počtu ROPs bez ďalších patričných úprav. To zapríčinilo citeľné zníženie efektivity - ovplyvnený bol napríklad výkon pri FSAA. Takto nepekne osekaná karta sa nezjavila už hodnú chvíľu, a preto si myslím, že ocenenie najhorší produkt roku jej patrí právom.. Trochu si rypnem aj do zelených, dovariť GTX 480 im trvalo trochu dlhšie ako bolo zdravé, a hlučnosť, spotreba aj teploty sa nepohybovali na príliš dobrých hodnotách (chybovosť kariet bola tiež pomerne vysoká, pokiaľ teda verím kolegom z RMA), ale na druhú stranu musím v tomto prípade súhlasiť s nvidio..uhh, nvidiákmi - človek, ktorý si takú kartu kúpi, spomenuté veci nerieši. A vlastne, už je vonku nový respin, alias GTX 580, ktorý všetky spomenuté problémy (viac alebo menej) napráva, takže sa nič nedeje - to že bol niekto nedočkavý a kúpil si prvý alpha batch, je čisto jeho vec, resp ak mal toľko peňazí aby si kúpil GTX 480, tak s najväčšou pravdepodobnosťou aj tak už má doma GTX 580, tzn naozaj žiaden problém. Alebo áno? ;)

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VIP o roce 2010: štvala nás víc nVidia, nebo AMD?

Neděle, 2 Leden 2011 - 22:59 | Plnovous | V pohode, len mi to prislo usmevne :)
Neděle, 2 Leden 2011 - 21:07 | terrorist | ja nejak nechapu, k cemu jsou testerum ips panely...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:51 | terrorist | ty taky semtam nepopiras nektere z prasaren, co...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:50 | terrorist | ja jsem snad rikal "srovnatelne" efekty...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:24 | MACHINA | btw naše kancelářské stroje nepodporují SLI ;-),...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:21 | MACHINA | "tak to vím zcela jistě", je to "...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:18 | MACHINA | 5700,- není moc, když uvážíš, že stačí jen jeden...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:05 | Max Devaine | Tak to ne. Proveditelné to je velice lehce....
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:05 | MACHINA | Už mi to nemusíš vysvětlovat, úplně to chápu....
Neděle, 2 Leden 2011 - 19:39 | MACHINA | "rekl bych ze se tam nvidia brzy vrati...

Zobrazit diskusi