Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nejtenčí 320GB disk na 7200 otáčkách má Hitachi

??? Blade serverů, protože se jich tam vejde více???

A neni náhodou pro stavitele blade serverů jednodušší levnější a lepší použít normální 2,5" disk se třema plotnama, kterej má 14,5mm a větší kapacitu než dva tydle prckové???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš i nemáš pravdu. Pro bezpečí raději 3 tyto 7mm HDD v RAIDu (bezpečných 640GB místa) než jeden nezabezpečený HDD s kapacitou 640GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blade servery jsou dražší než normální servery. A nepoužívaj se jako izolovanej server, je jich vždycky "balík". A v tu chvíli se rozhodně nepoužívá jejich vnitřní disk na data, nýbrž na systém, na data se používá externí diskový pole (popř. spíš nějakej SAN).

Navíc cena 2x640GB nebude stát o moc víc než 3x320, na systém to bude rozhodně rychlejší (raid 5 má pomalejší zápisy) a spotřeba menší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano RAID5 má pomalejší zápis, ale RAID5 s vhodným HW řadičem má zápis pořád rychlostně vyšší než jakýkoliv dostupný rotující disk. RAID5 při zápisu/čtení rozkládá zápis/čtení na/z více disků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... v jeden čas.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu chceš tvrdit, že RAID 5 je rychlejší než RAID 1?

http://blogs.sun.com/mrbenchmark/entry/raid_1_vs_raid_53
nebo
http://www.hds.com/pdf/wp_144_exchange2000_9570v.pdf

Nebo furt srovnáváš RAID 5 s diskem bez RAIDu, když za stejný - teda díky nepotřebě drahýho řadiče menší -
peníze jako R5 ze tří obskurně tenkejch disků jde postavit z běžně dostupnejch disků raid 1 se stejnou kapacitou?
(navíc by se muselo přestavět celý vnitřní uspořádání blade serverů, protože ty na tři disky stavěný nejsou)

RAID 5 se používá čistě proto, že tak neplejtvá s diskovou kapacitou. Používat ho na systémovej disk
je prostě blbina.

Jako bonus je RAID 1 bezpečnější (to, že odejdou dva disky ze dvou je menší pravděpodobnost než dva disky ze tří).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě srovnávám lessRAID a RAID5. To je snad z kontextu jasné.

RAID1 je na hraní a aby nějaký RAID byl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sis přečet na wikipedii. Takže radši abys byl "cool" a "in" nacpeš do bladu zbytečně tři disky a drahej řadič, čímž zvýšíš cenu, spotřebu a nároky na chlazení (spotřeba, spolehlivost), ale za to snížíš výkon a spolehlivost a zůstaneš navždy závislej na jednom konkrétnim modelu disku jednoho výrobce.

Chlape, tebe bych jako správce HW fakt nezaměstnal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani náhodou. Wikipedii nečtu. Velmi často tam jsou nesmysle.
Praxe. Ale vidím, že jsi chytrolín, tak to nechme koňovi - ten má větší hlavu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo ...správce čehokoliv bych nedělal. To není pro mě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně je to sranda.... 21. století a stále se používá na data "gramofon" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srandovnější je spíš nekritické fandění NAND-flash SSD. Realita dokazuje, že plotny tady s náma budou ještě hodně dlouho. Tím tě neoznačuju za nekritického fandu SSD, ale mě osobně otáčející se optické médium nebo magnetická plotna nepřijdou zastaralý. Trochu ironie je, že opravdové gramofony a jejich desky zažívají menší renesanci- ty už mně jako zastaralý přijdou:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím bych zase nesouhlasil já. Mechanika má relativně nízké, a nepřekrečitelné meze (seek, odstředivé síly...). Optická média také zažívají úpadek. Budocnost je určitě v SSD, nevím jestli v SSD postavených na flash, ale v mechanice určitě ne. Sám vlastním X-25M v2 160GB, a při porovnání s jakýmkoliv HDD, který jsem měl v ruce, nemá konkurenci (a to je to ještě dnes již postarší výrobek s low-end MLC flash)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Filmová DVD se prodávají dobře. Filmová blu-ray se prodávají hůř, ale pokud vím tak prodeje malinko stoupají. Optická mechanika mě svojí pomalostí štve, ale pro drtivou většinu použití mi to nepřijde nijak hrozné. Plotnový HDD mě svojí pomalostí štve ještě mnohem míň než DVD-RW mechanika. Rychlost SSD je pro většinu lidí zbytečná což dokazují prodeje, kde je navíc velkým procentem zastoupen mobilní segment, kde přece jenom nějaká ta havárie mechaniky HDD hrozí a i ta spotřeba SSD líp vynikne. Měl jsem na zkoušku i SLC intela 32GB(typ už nevím) a můžu říct, že mě ohromil. Bohužel ta rychlost není "výpočetní" takže mě ohromil jen někde a navíc ta cena.

To že je budoucnost v SSD slýchávám už tak dlouho, že jsem tím znechucen. Zatím to vypadá na dalekou budoucnost a připomíná mi to pomalý nástup blu-ray. Osobně si neumím představit náhradu blu-ray jakoukoliv čipovou technologií - optickým mechanikám a médiím užírají podíl na trhu hlavně plotnové disky. Než budou moci SSD konkurovat blu-ray, tak se budou muset nejdřív přiblížit plotnám v ceně za gigabyte. Nechápej mě špatně, já na blu-ray zatím kašlu, ale na SSD kašlu ještě víc - určitou vyjímkou jsou jen moje 1GB,4GB a 8GB flash disky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak co se filmových nosičů týče, objektivně se to srovnávat nedá, trh je to totiž trochu nucený. Objektivní srovnání by bylo při existující alternativě. Dokonce jsem někde četl, že trh s optickými mechanikami v minulém roce poprvé oslabil. Osobně si myslím, že to bude stejné jako s LCD vs CRT (a tam bych skoro řekl, že nevýhod bylo více). Myslím, že jedinou réálnou nevýhodou SSD je dnes poměr ceny, ale ten se rychle mění a pro spoustu lidí už je přijatelný.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Trh s optickými mechanikami může oslabovat, ale kvůli SSD to není ani omylem. Cena je jeden z nejdůležitějších parametrů, takže žádný životaschopný výrobek jí nemůže ignorovat. Jako další nevýhodu bych viděl omezení v počtu zápisů, ale to se dnes týká spíš jen serverového použití - úplný šmejdy nepočítám a šíleně drahé SLC SSD taky ne. Až bude cena SSD pro "spoustu" lidí přijatelná tak budou v každým mainstreamovým PC. Cena podle mě neklesá moc rychle(za poslední rok se ceny některých disků nepohly nebo jen v řádu stokorun), ale předpokládám, že klesá vždycky skokově při nástupu menších nanometrů, takže ti budu věřit a doufat v další skok. Letos má přijít u i ploten, a tak se budem moci hádat donekonečna:). Jen joke.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LCD vs CRT ... dobry priklad. Rychlost, barevne podani a pozorovaci uhly kvalitniho CRT monitoru se LCD stale nepodarilo prekonat (alespon ne najednou). Uzivatele nicmene dospeli k nazoru, ze mensi spotreba a velikost to vyvazuje ... krome nekterych specifickych pripadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomnel jsi na jeden dulezity faktor krome velikosti a spotreby a to ze LCD se lepe cte a netrpi geometrickymi vadami...takze vlaste na dva faktory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSD postavených na flash urcite NE, protoze NAND flash je z principu nespolehlivy (omezeny pocet zapisu, samovolna ztrata dat ve vypnutem stavu). I s temito nevyhodami lze SSD na nektere veci pouzit (pokud si jsi techto nevyhod vedom a pokud je vyrobce dostatecne kompenzuje), ale rozhodne nemuzou mechanicke disky (ted mluvim spis o HDD, protoze opticka media trpi stejnymi problemy, zvlast pri pouziti levneho barviva) nahradit. Pravda, mohlo by se stat ze je nahradi v segmentu "bezneho uzivatele" ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímalo by ma či sa niečo zmenilo v šetriacich režimoch 2,5" HDD, tak aby sa disk po nečinnosti niekoľkých sekúnd stále "neparkoval", čo zbytočne trápi ten HDD keď je používaný v PC a nie NB.

Používam ich v normálnom PC a tam sa mi nedá nastaviť PM, lebo ten môj starý radič to jednoducho nepodporuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.