Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Největší akvizice v dějinách polovodičového průmyslu dokončena

" připomínal finančníka, účetního. Snažil se vytěžit maximum z vyvinuté architektury" - co nám to jen připomíná jen s mírným zpožděním u Intelu, jenže ten má mohutné rezervy. Je s podivem že u obou firem toto chování prošlo u správních rad, ale asi byla taková doba kdy stačily dobré výsledky bez ohledu na to jestli je zajištěné pokračování a zda se už nepojede na dřeň.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja len dúfam, že táto akvizícia sa odzrkadlí nielen na serverovom trhu, ale aj v segmente desktopov v podobe 5 alebo rovno 10Gbit LAN (RJ45) integrovaných do čipsetu (napr. už u X770 pre Zen5) a že 5/10gbit sa už konečne stane štandardom pre výkonnú domácu sieť (už takmer 10 rokov mám naťahané CAT6A káble a stále je to bieda) ...v súčasnosti už ani 2.5gbit nedáva veľkú rezervu, či môže byť už brzdou pre NAS s výkonným diskovým poľom....v dobe PCI express 5.0 a DDR5, či Zen3/4 v low-ende, by to už mala byť samozrejmosť, aspoň pre čipsety najvyššej rady...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zen5 rok 2023 a sieťovka od Xilinx-u v CPU od AMD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mícháš dvě různé věci a snažíš se na to použít jeden kabel.
Na propojení NAS a výkonného diskového pole se používalo vždy něco jiného než na rozvody po baráku.
Gigabit kabely tahám už 15 let. Ale prakticky mi 100Mbps přestal stačit před 2 roky. Jednak s příchodem nástupců FullHD. A pak s rozvojem internetu. Chci říct že kabely jsou 10 let napřed oproti zařízením vcelku běžně. A je to dáno i tím že kabely ve zdi se nemění každé 2 roky.
Pravda že LAN byla vždy o řád před bezdrátem a o dva řády před internetem. V roce 2022 máme gigabit na wifi běžně a díky 5G jsem právě na mobilu naměřil 160Mbit rychlost internetu! A jak píšeš. 10 let uběhlo. Takže čas na upgrade už uzrál.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám ako infraštruktúru naťahané v stene LAN káble CAT6A (v každej izbe 2ks), tak predsa nebudem to riešiť cez optické káble a moduly SFP +. Mne už prestal stačiť Gigabit ethernet pred viac ako 5 rokmi...aby si to dobre chápal, platnové disky obsahuje iba moje NASko (Debian Linux, HDD+SSD...cca 7x2TB v RAID-Z2), a naozaj je to centrálne úložisko, ale aktívne používané/využívané... v ostatných počítačoch (PC a Notebook) sú iba SSD (aj kvôli tichu) a tak nieje problém prenášať nárazovo aj desiatky GB dát po sieti. Preto chcem využiť súčasnú infraštruktúru, ktorá dátovo postačuje na prenos cca 1100MB/s (reálne niečo menej) na jeden kábel a zvýšiť rýchlosť minimálne 5x (ideálne 10x). NAS a PC sú vzdialené do 10 metrov a zváračku na optické káble nevlastním, ani to nemienim nechať nejak volne v chráničkách preto voľba padla na CAT6A. (kľudne aj 2x LAN).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>Zen 4 je za rohem (léto 2022)

To bol najbližší odhad ešte včera. Od nedele sa začína šíriť správa o mesiaci apríl/duben, A to dá
priestor Zen5-ke mať sieťovku a FPGA od Xilinx-u

AMD 5nm Zen 4-based Ryzen 7000 might launch in April featuring 18% IPC bump
Feb 14, 2022
https://www.neowin.net/news/amd-5nm-zen-4-based-ryzen-7000-might-launch-...

AMD Closes Xilinx Deal: First Products Expected in 2023
11 hours ago
AMD CEO Dr. Lisa Su told analyst Patrick Moorhead that the first processor combining Xilinx technologies will arrive in 2023,
https://www.tomshardware.com/news/amd-xilinx-acqusition-completed

A tu išlo o ex-AMD
Patrick departed AMD in 2011 where he served as Corporate Vice President and Corporate Fellow in the strategy group. There, he developed long-term strategies for mobile computing devices and personal computers. Moorhead also served in his 11 years at AMD leading product management,
https://www.linkedin.com/in/patmoorhead

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„AMD 5nm Zen 4-based Ryzen 7000 might launch in April“

zdroj: getwinder, dlouholetý autor smyšlenin, který na druhé straně zpochybňoval reálné fotky nevydaného hardwaru od ostatních leakerů a třeba o tomto snímku (AMD Fiji) tvrdil, že jde o fake:

https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2015/05/2015-05-07_19-45-14.jpg

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ok. je to z nespoľahlivého zdroja

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten apríl vidím tak na odhalenie (nie uvedenie) čipsetov alebo rovno dosiek pre AM5, ale Zen4 bude odhalený najskôr na tohtoročnom Computexe (24-27. máj 2022). Ak začala koncom roka v menšej kapacite vyrábať u TSMC 5nm čipy Zen4, tak by bola hlúposť neuviesť ich, čím skôr a strhnúť na seba pozornosť. Navyše ak bude ich výkon rovnaký alebo lepší ako Raptor Lake, tak by to bola taktická výhoda, pretože už by Raptor Lake sa nemohol ukázať v takom dobrom svetle, ako oproti Zen3, či Alder Lake...Otázne je načo potom uvádzať Ryzen 7 5800X3D...možno len ako top herný kremík pre AM4 a pomôcť tak dopredať AM4 dosky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vyzerá to tak, že tomu Intel verí, lebo skúša "AMD Skybridge 1.5/2.0" Pri 2.0 som pôvodne uvažoval o ARM dekóderi pre mikroachitektúru Zen.

Architektura AMD K12 zahrnuje ARM i x86 moduly
6. 5. 2014
2015 - SkyBridge

Napřesrok totiž dojde ke sjednocení vývoje x86 a ARM architektur. Pod názvem projekt SkyBridge chystá společnost modulární design, který sjednotí podobu APU / SoC do té míry, aby bylo možné v rámci jednoho návrhu používat jak x86, tak ARM jádra (aby nedošlo k nedorozumění: buďto jedna, nebo druhá) jako hlavní výpočetní jednotky.
https://diit.cz/clanek/amd-k12-podporuje-x86-i-arm

AMD: Můžeme vyrábět ARM procesory, pokud o ně bude zájem (+ trocha historie)
17. 9. 2021
Peter Fodrek | před 5 měsíci
....
Skybridge 2

aby bylo možné v rámci jednoho návrhu používat jak x86, tak ARM jádra, či už na rôznych čipletoch alebo rôznych vrstvách toho istého čipletu
https://diit.cz/clanek/amd-muzeme-vyrabet-arm-procesory-pokud-o-ne-bude-...

Holt on to dnes Intel ponúka

Intel's plan to license x86 cores for chips with Arm, RISC-V and more inside
If you've wanted to create your own specialized Xeon, now's your chance
14 Feb 2022 // 19:24 UTC

For that, Intel will license its most important asset, the x86 architecture, to those who want to make custom silicon. Depending on the application, customers will be able to mix up x86, Arm and RISC-V CPU cores as well as hardware acceleration units in a custom-designed chip that Intel fabricates.

The x86 cores could go on one chiplet, Arm on another, and RISC-V on another, for instance.

The multi-ISA chips are targeted for production on Intel 16, which was formerly called 22FFL, and is roughly equivalent to other foundry 16nm offerings. It is also targeted at Intel 3 process node tech, which will begin production next year, and the Intel 18A processes, which is slated for 2025.

https://www.theregister.com/2022/02/14/intel_x86_licensing/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5800X3D je testovací prototyp nové technologie. AMD jí bude moc využít pro kombinaci jejich produktů s těmi od Xilinx.
A ano, míří na majitele AM4. AMD tím sice přiznává že první generace AM5 nebude majitelů AM4 stát za upgrade. Ale na druhou stranu si AM4 a AM5 nebude konkurovat. Co není dobrá zpráva, tak AM5 první rok nedostane nic pro low-end. Ten bude plnit AM4. Vzhledem k cenám DDR5 to je logické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že je ještě jeden ekonomický důvod, proč nelze srovnávat akvizici ATI s Xilinxem: Tehdy se za kanadskou firmu platilo penězi a padly na to tuším všechny rezervy a možná se i AMD víc zadlužila.
Tentokrát nejen, že AMD je téměř oddlužená, ale akvizice ji nestojí vůbec nic - platí se jen novými akciemi. Čili se tím sice naředí stávající akcionáři, ale vzhledem k tomu, že ti jsou za posledních několik let velmi spokojení a proporčně tomu narostou tržby a i marže měla Xilinx podobné, tak v podstatě není problém. Jde tedy v tomto ohledu víc o sloučení firem s tím, že AMD je akorát větší, takže zůstane v hierarchii výsledné firmy o stupínek výš.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Akcionáři Xilinxu přijdou o dividendu, což je nemuselo potěšit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všiml jsem si. Přesto souhlasili. Ono třičtvrtě procenta není žádný velký výnos, to nebyl typický dividendový titul. AMD přebytečnou hotovost částečně utrácí za zpětný odkup akcií, čímž zvyšují hodnotu ostatním akcionářům. Není vyloučeno, že vzhledem ke kondici firmy, začnou časem s podobným dividendovým programem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.... jeste dalsi odlisnost: IIRC, v dobe kolem Bulldozeru mela AMD docela nevyhodne a velke smlouvy s GF, coz je IMO docela brzdilo. Dnes si muzou vybirat Samsung, TSMC nebo GF, podle potreby; nejsou vazani na (ne)uspech konkretni kremikove pekarny. GF trvalo nekonecne dlouho nez se z 28nm posunuli dal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tie zmluvy sa ukázali ako zásadná výhoda dnes

AMD 'in better shape' than counterparts: Semiconductor analyst

February 3, 2022·3 min read
https://finance.yahoo.com/news/amd-in-better-shape-than-counterparts-sem...

Momentálne celý priemysel prechádza na kontrakty typu AMD-GF

Feb. 4, 2022
NXP said customers are also increasingly willing to sign non-cancellable, non-returnable contracts to secure supplies several years in advance, "which is a lot more stability than we've ever had in the past," Sievers said.
https://www.electronicdesign.com/markets/automotive/article/21215694/ele...

During the latest earnings call for Broadcom (Nasdaq: AVGO), CEO Hock Tan said he’s purposely holding back on sales in order to avoid customer hoarding and a subsequent crash in demand. Tan also has his customers on non-cancellable, long-term orders to avoid customer stockpiling.https://www.futuriom.com/articles/news/why-the-chip-shortage-could-last-...

A to, že AMD a GF majú "odskúšané", ako to v takom vzťahu "chodí", tak z toho budú ťažiť

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

intel v reakcii kupuje foundry výrobcu.

https://www.intel.com/content/www/us/en/newsroom/news/feb-2022-corporate...

čím poriadne nasrdil TSMC

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No-Xi, ty by ses měl stát wikipedistou. Protože způsob jakým anglická wiki líčí ty dva řezníky je zcela jiný než tvůj. Takže pokud máš dispozici zdroje, oprav tu wiki, prosím.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rory_Read
https://en.wikipedia.org/wiki/Hector_Ruiz

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja len dufam ze xilinx (fpga) v pc sa stane realitou aj pre plebs... ne jako intel a altera, proste o hovne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.