Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Německo zaplatí Microsoftu €800 000 za podporu Windows 7

No-xi 800 000 eur rovná se cca 20 800 000 Kč, máš tam chybu v řádu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky, vypadlo mi slovo (opraveno).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Eine makrelle bitte?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Obsah příspěvku byl odstraněn.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je so starým SW, ktorý nejde v Win8 a novšim. A výrobca neexistuje, dátový formát je proprietárny,....

>Microsoft si má účtovat $25 za první rok rozšířené podpory

To nie je úplne prvada. win 7 musia byť pro a minimálny počet licenciií je 100 ks (resp. podpora sa poskytutje len pre x * 100ks licencií). Čiže min. platba za 1. rok je 2500 USD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ze strany Microsoftu to vidim zcela v pořádku - kdy skončí support deklaroval Microsoft mnoho let dobředu, možná dokonce hed při uvedení windows 7. Tak v tom žádný problém nevidím.

Je to čistě chyba uživatelů, že se na přechod začali chystat tak pozdě, že to nestihli.
Mimochodem, ty windows budou fungovat stále i za 10 let - je čistě zase na provozovatelích, zda jim nevadí, že to jede bez dalších oprav bezpečnostních bugů - vzhledem k tomu, že to jede na HW kompromitovaných procesorech od Intelu, tak bych nějaké záplaty vůbec neřešil a provozoval bych to tak dlouho, dokud nechcípne HW na kterém to provozují.
A nový PC už pak bude s Windows 10 nebo 11 nebo cokoliv - a bude plný čerstvých bezpečnostních děr i úmyslných vrátek - ostatně zase ty vrátka jsou jak v procesorech Intel, tak i v AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak třeba na ulozto :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S migrací Německo nestíhá už posledních pár let...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to docela usmevne, protoze ty zaplaty resi chyby v kodu Microsoftu za jehoz pouzivani nemci zaplatili. Takze logicky, pokud software stale obsahuje chyby, meli by po MS chtit tech 800 tisic vratit z kupni ceny :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

SW nekupujete.
Získavate licenciu t.j. povolenie na použitie/využitie nehomtného vlastníctva Microsoftu, ktoré je bu navžýdz alebo na iný časový interval, Ak stratíte povolenie resp. nedodržujete podmienkz udelenia povolenia, používate SW nelegálne..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To že používáte nějaký SW i bez licence (nebo porušujete nějakou část "licenčního ujednání) nemusí nutně znamenat že nelegálně, to je častý omyl..... :0)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Musíte získať licenciu, či už explicitnú alebo implicitnú na daný SW. Samozrejme Sami sebe nemusíte dať povoleniue..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To co je nebo není legální určují, v dané zemi, platné zákony nikoli podmínky jakékoliv licenční smlouvy (ta často ani nemusí existovat)..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ťažko môžu zákony štátu ovplyvniť medzinárodné právo súkromné, ktorého predmetom je SW, ak je vydavateľ z iného štátu ako používateľ..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mohou. Proto je možné pořídit na aukru windows/office po 80-150 Kč a nikdo nikoho nestíhá. Prodej resp. přeprodej licence probíhá na základě rozhodnutí evropského soudního dvora, nikoli textu licenčního ujednání, které toto zakazuje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Európske právo nie je vnútroštátne ake medzinárodné právo.

Nie všetky ustanovenoa musia byť v súlade s právom. Právo obmedzuje texty zmlúv. To nikto nepopiera. Ale zvyšok zmluvy platí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smlouva platí jen do té doby dokud jsou obě strany ochotny ji dodržovat. Pokud nedodržení té smlouvy není nijak ošetřeno zákonem nebo dokonce jde proti nějakému zákonu tak víš co si můžeš s takovou smlouvou....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ti auto po skonceni zarucni doby zrezivi, tak taky budes chtit vratit penize?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš bych to přirovnal k situaci, kdy ti při záruční opravě v poslední den záruky servis auto poškodí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle konkretnim pripade mozna, ale ten puvodni prispevek byl dost obecnej...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Záruka na karoserii je asi 5 let. Pokud za tu dobu auto zreziví, tak bych sakra chtěl svoje peníze zpět.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenze Sedmicky uz sou po zaruce ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimo téma, ale při bližším studiu zjistíte, že ta záruka je jen na prorezavění skrz, což se obvykle ani u hodně mizerného auta do 5 let nestane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A některé automobilky mají tuším ještě přísňejší pravidlo - prorezivění musí být z vnitřní strany ven :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

obecně platí že vás nesmí na technické vyhodit na rez, pokud projdete s drobnou chybou je to ok, pokud vás vyhodí na závažnou musí vám to automobilka opravit (a jak jsem byl svědkem u jedné to byl kit a tmel)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, myslím, že pokud se na autě objeví závažný systémový "security bug", tak to automobilky opravují bez ohledu na záruku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je úplné prd. Kdybyste si spočítali, kolik daly všechny země EU za posledních 20 let, tak by za to bylo takové EU Distro Linuxu, že by se prosadilo i mimo státní správu. Zeptejte se Číňanů a Rusů jak se to dělá a berte je v tomto za vzor.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

vtipalku, vetsina ciny a ruska jede na Windows XP , rozdil je ten ze se vysrali na jakekoliv platby (casto vcetne nakupu)

z hlediska statnich dister maji spoustu "Nabusenych zprav" ale prakticky se blizi nule

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Plácáš kraviny. Např. Neokylin, Astra atd....

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A jaké použitelné distribuce pro desktop má Rusko a Čína ? Není to spíše bezpečnostní hrozba ?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Např. Neokylin, Astra atd. Proč by ruský systém byl pro Rusko hrozba a čínský systém hrozbou pro Čínu? Fetuješ?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Narážel jsem na to, že to bude hrozba pro uživatele, protože to bude plné zadních vrátek.
Pro stát to samozřejmě hrozba nebude :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A windows/ios zadní vrátka nemají. Hahahahhahahahhahahhahhahhahhhahhhahhaaaaaaaa!!!!!!!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

https://i.imgur.com/ZPnVQQL.png
Je Astralinux malo desktop? Je relativne aktualni jadro s PaX a grsecurity bezpecnostni hrozba? To jsou ale kravsky dotazy :\ si to zkompiluj z auditovanyho kodu sam, kdyz tomu neveris. nebo teda ver Windows :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je moc pěkné jak příznivci linuxu vyletí při jakékoliv poznámce, i když to nebylo myšleno vůbec zle, ale spíše jako obecný dotaz.
a věta "si to zkompiluj z auditovanyho kodu sam, kdyz tomu neveris" je taková ta zlomená hůlka linuxáku. Nikdo nekontroluje kód před kompilací, protože na to prostě nemá. To by totiž nedělal nic jiného. Je to takové falešné bezpečí, protože přeci otevřený kód si každý může zkontrolovat že ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zlomena hulka? VeraCrypt je open source a vysel na nej bezpecnostni audit ( https://en.wikipedia.org/wiki/VeraCrypt#VeraCrypt_audit ), tudiz kazdy, kdo si ho z auditovanyho zdrojovyho kodu zkompiluje ma jistotu, ze ma validni a bezpecnou verzi. U Windows ti nikdo negarantuje nic, a EULA sama obsahuje velky middlefinger na pruzince. Falesny pocit bezpeci nabizi closed source software, protoze u Open Source mas kdykoliv moznost zvysit bezpecnost upravou/auditem zdrojovych kodu. To, ze to konkretne ty neudelas, neni chyba open source, ale ciste a pouze tvoji lenosti. Lidi proste nemaji radi, kdyz neco zavisi od jejich (ne)schopnosti.
Dejme tomu priklad, Cina se rozhodne, ze udela fork Linuxu a bude to narodni OS, ma zdrojove kody, muze zvysit zabezpeceni, provest hardening, poveri treba dvacet tisic lidi, ale ve vysledku z toho vyjde produkt, kterymu mohou duverovat. Na druhe strane je system, ktery nema sanci zkontrolovat nikdy nikdo, ale ma blyskave lejstro o certifikaci a EULA, ktera garantuje to, ze nic negarantuje. Ohledne kvality aktualizaci Windows 10 uz toho bylo napsano vice nez dost. A bohuzel to Naan-eaters moc nevylepsuji posledni dobou

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je náhoda, že si zrovna vybral software u kterého bezpečnostní audit dává smysl a je udělaný díky historii truecryptu viď ? :)
A co ostatní software pro linux, taky má bezpečnostní audit ?
Kolik zdrojových kódů už sis upravil u staženého SW k obrazu svému ? Kolik si jich komplet přečetl ? Tak pojď teď se můžeš ukázat.

Výsledkem forku linuxu ala čína bude sledovací systém, který bude mít pod kontrolou strana. Pokud máš jinou představu, tak si minimálně hodně naivní :)

Na linuxu jsem jel už v době RedHat 5, zkoušel jsem ho víceméně i delší dobu (půl roku). zkoušel jsem i dost dister (ArchLinux, Gentoo, Debian, Ubuntu, Mint, Redhat, Suse) výsledek ? Můj čas je mnohem dražší než se někde babrat s napůl dodělaným systémem, u kterého strávím spoustu času, aby to slušně fungovalo. Ono totiž v momentě, kdy člověk opustí vysokou školu a koleje zjistí, že má čím dál míň času, přijde práce, rodina atd.

Neberu nikomu to, že linux je kvalitní systém na servery a na desktopu může fungovat naprosto skvěle, pokud na to má někdo čás a baví ho to. Co nesnáším je to kvičení linuxáků, když jim někdo šáhne na jejich modlu a oni nejsou schopni vidět i okolní svět, který má naprosto jiné starosti než to jestli mu na kompu běží windows nebo linux a je mu to uplně šum a fuk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo chce bezpecnostni audit, ma moznost si ho nechat vystavit, uz maj Windows audit? nebo alespon auditovatelnost? Nope? Nojo..
A k cemu by to te Cine bylo, mit deravej smirovaci system, aby jim ty sledovany data unikaly nekam do pryc k nepriteli? A jste si jist, ze by se na to neprislo?

Na linuxu jsi zacinal podle toho vseho vypisu az po me, a evidentne delas neco spatne, kdyz musis investovat "tolik casu", do toho, aby ti to fungovalo. PCI-Passthrough, windows... umime? Nope..
Scheduler Windows? Tragedie... Ja nevim uz co ti k tomu rict. Kdyz ti to vyhovuje, uzij si svuj korporatni safe-space. Az budes resit, ze to je deravy, u me neplakej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kvííík

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jak je videt, nastoupila argumentacni nouze. Z toho se treba dostanes ))
Ahoooj https://media3.giphy.com/media/6DCakgPT6Grf2/source.gif

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vyhráls

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

EÚ na to ide od HW.

European Processor Initiative Readies Prototype
January 27, 2020

Europe is trailing the other major HPC powers in its quest to field exascale supercomputers. The first such European Union machines aren’t scheduled to come online until 2023,

The processor development is being performed under the European Processor Initiative (EPI), an effort funded from the EU’s Horizon 2020 program
https://www.nextplatform.com/2020/01/27/european-processor-initiative-re...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Az na tu poslednu vetu s tebou suhlasim. Cinu a Rusko by som nebral za vzor.
Presnejsie by som nevytvaral vlastnu distribuciu ale pouzil by som nejaku existujucu, kde by som zasponzoroval potrebne upravy a platil si podporu podla potreby.
To plati aj pre ostatne veci, nielen pre OS. Ako napisal kolega nizsie. Su to nase prachy, tak by sme mali z toho uzitok aj my a kde sa da , tak by prachy mali ist do Open Source.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Astralinux ( rusko ) je debian-based, neni to psany od nuly. Maji teda vlastni DE, i s verzi pro dotykace, jadro maji opatchovane po svym + hardening, co neni v repozitarich, fungujou normalne zdroje od debianu.
Jeste jako zajimavost, Steam :D https://wiki.astralinux.ru/pages/viewpage.action?pageId=41192665

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To už geršáci zkoušeli. Stálo je to nehorázný peníze a nakonec se rádi vracejí k windows.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že radnice Mnichova jela na Ubuntu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este mi ukaz ako bude fungovat MS Office natom :D

A ak zacnes vetu Wine tak ani radsej nehovor.

A ani sa nesnaz rozpavat ako LibreOffice dostacuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

vendor lock-in?
když to může běhat na Windows, MacOS, iOS a Android tak by to mohlo běhat i na Suse nebo Ubuntu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve státní zprávě by automaticky mělo být uzákoněno, že se musí používat pouze open source software a to bez výjimek. Jsou to peníze daňových poplatníků a někdo je cpe do chřtánu Microsoftu.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

V GER bolo niečo podobné v koaličnsj ymulve v Nemecku

German coalition favors German-owned or open source software, aims to lock NSA out

Loek Essers By Loek Essers

IDG News Service | Dec 17, 2013 8:25
https://www.pcworld.com/article/2081140/german-coalition-favors-germanow...

Kebz sa to uplatnilo dokonale, tak dens je GER len openSUSE/SLES/SLED...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, všichni by měli povinně používat linux, protože je open source a spoustu geeků na něm ujíždí.
Sice je to pro normální lidi naprosto nepoužitelný, ale to nikoho nezajímá že :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Za prve: open source, to neni jen Linux, za druhe: evidentne Linux neznas dost na to, abys o nem mohl mluvit, protoze to neni system jen pro geeky a to uz par desetileti. Je to jednoduchy system pro kazdeho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vlez do metra a zařvi ať zvedne ruku každej kdo používá na počítači linux, ty jednoduchý systéme pro každého :) fakt mě bavíte
kolik je aktuální penetrace v desktopu, 3 procenta ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano linux je jednoduchy system pro kazdyho. Jenze kdyz ono je jednodusi ukradnout windows a nikoho to netrapi... i ten microsoft to v tichosti toleruje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ukrást windows by znamenalo získat třeba zdrojáky a prodávat to jako svůj výtvor, to asi nikdo nedělá..
Max to lidi používaj bez vědomí (a je otázka nakolik bez) a bez licence (řekněme svolení autora či státu v němž žijí a uvědomme si že ona licence není nic jiného než zvláštní ujednání na základě pravomoci udělené tou danou společností jedinci či firmě...).
Každopádně existuje spousta linuxových distribucí a mnohé z nich jsou podle mne uživatelsky daleko přívětivější než windows. (během instalace se vám například nainstaluje nikoli jen systém ale i všechny aplikace co daný člověk potřebuje...)
Sám jsem takto několika lidem v důchodu nainstaloval třeba Ubuntu a používají to naprosto stejně jako wokna. Svého času jsme i nastavovali prostředí, aby vypadalo stejně jako Windows s podobnými ikonami a odpovídajícími názvy a spousta lidi ani nezjistila rozdíl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z nemcu si muzem vzit priklad.. prijde problem, tak to prizname, prohlasime ''wir schaffen das'' a zavrem nad tim oci.. ((:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Přitom by mohli ušetřit, kdyby přešli na TempleOS.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

stejne je mi to divny.. myslel jsem ze nemecko uz od valky jeden ZolaOS.. https://www.youtube.com/watch?v=_AUs3J995Fc

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak u nás se ještě ani neví, že je s W7 ámen.
Na druhou stranu není kam spěchat, systém "Automatizovaný daňový informační systém (ADIS)" bude hnedle starý 30 let a na jeho výměnu se také nespěchá.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

no-Xi, prosim te, proc porad v nadpisech a clancich pises nespravnym zpusobem financni castky? Cesky nic jako $xyz nebo €xyz spravne neni (leda anglicky), a presto to ve tvych clancich porad dokola vidam... Je to stejne jako kdyz pises za cislo jednotku, taky pises treba "100 kg" a ne "kg100".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože to píšu správně. Symboly měn jako €, $, £ a ¥ lze psát jak před, tak i za částku. Viz stránky Ústavu pro jazyk český.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Hm, OK, ted koukam, ze to jde (ale nikde jinde jsem to minimalne v soudobych textech nevidel, snad jedine kdysi davno v nejakych "historickych" cenikach/nabidkach nebo necem podobnem, psanem ciste administrativnim stylem). I tak to ale vypada v cestine dost zvlastne (i UJC uvadi "Značku měny lze uvádět za peněžní částkou, _popř._ i před ní.") a kdyz uz bys na tom trval, tak tam aspon prosim dej mezeru ("Číslo a značku oddělujeme mezerou: 100 Kč = sto korun českých, 2 000 000 Kč = dva miliony korun českých...").

http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=786

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Číslo a značku. Toto je ale pořadí značka a číslo, pro které vkládání mezery definováno není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tomu říkám bulletproof :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sice trochu pozdě, ale přece :). Mezera se musí psát v obou případech a přestože jsem se seknul s tím psaním značky před číslem, je spíš obvyklé psát značku za číslem. Tady cituju odpověď z ÚJČ na můj dotaz ohledně správného způsobu psaní mezer v tomhle případě, vč. odkazu na chybějící informaci o psaní mezery mezi značkou a číslem:

> Věta "Značku měny lze uvádět za peněžní částkou, popř. i před ní." skutečně vyjadřuje skutečnost, že první způsob je obvyklejší; neznamená to však, že by byl druhý způsob méně "správný". Co se týče mezery mezi číslem a značkou, platí pravidlo v obou případech, tedy ať už je uvedena nejdřív číslice a potom značka, nebo naopak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde je Linux a na OS nezávislé databáze ? ....Být Němci , tak směřuji snahu o udržení vlastní agendy naprosto jinam . Sázka na Microsoft se stejně nevyplatí ....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Oni si to už zkusili. A zjistili, že tude vede cesta - ale někam, kam se nikdo dostat nechce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problém není v tom, že by ta cesta vedla do míst kam slunce nezasvítí, ale v tom, že zcela nepochopili SW cyklus. On i vendor lock in vede do míst kam se nikdo dostat nechce, proto bych mimo jiné nikomu ani nedoporučil SAP. Dalším trendem jsou dneska oblaka a devops, kde velké molochy jsou předražené a rigidní, jedinou jejich výhodou je, že si je může společnost zaplatit, aby na ně mohla ukazovat v případě problému prstem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Známej ajťák vždycky říkal : "Firma, která používá SAP, si ho taky zaslouží." ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Popravde se docela divim, ze uz se tenhle smer davno nerazi (mozna i v rozsahu cele EU). Opensource neni sice bezchybny, ale aspon kdyz uz jsou ty systemy placene z verejnych penez, by z vynalozenych prostredku (na opravy chyb, latani bezpecnostnich der, pridavani funkci potrebnych pro verejnou spravu, etc.) mohli profitovat vsichni pouzivajici dany opensource software. Jako bonus by to navic neobsahovalo vsemoznou telemetrii a potencialni backdoory (resp. aspon by byl nepomerne vetsi prostor pro audit nebo moznost vlastni kompilace, ve srovnani s proprietarnim softwarem).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mít jako směrnici opensource na úrovni EU je řešení, otevřel by se trh a systémy by měly šanci být stále moderní a bezpečné. Problém ale je, že v EU chybí silna technologická doména a taky by musela přestat cpát peníze na zbytečnosti jako např. gender agenda.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

GDP of germany 3.677 trillion

ale 800 000 € za pouzivanie softu ktory sa pouziva na 90% PC vo firmach a na uradoch je "vela"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm oni jim ale za používání toho softu platit rozhodně nehodlají, chtějí jim platit za prodloužení podpory to je docela něco jiného...
A zajímalo by mně jak za 47 000$ x 82 000 000 dostaneš 3,6 trilionů... (možná tak v USA kde neznají milardy).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3,6 Bilionů a 3,6 trilionů je dost rozdílné číslo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak se ty tanky zaplatit musí ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto chápu. Představte si že máte hardware a software pro digitalizaci starých archivu za několik milionů. A funguje to skvěle. Windows 10 to ale nepodporují a výrobce raději prodá nové než aby udělal update nebo upgrade pro Windows 10. Co teď? Připojené v síti na státní správu, takze zranitelné, nové znamená zas pár mio utratit a zahodit funkční do ekodvora jak žádá EU... Nebo dát 25, 50, 100 eur za prodloužení podpory? Myslím si, že dnesni doba je k investicím dost nekompromisni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Systém pro digitalizaci archivů nemusí být online, takže ho odpojím od sítě a pojedu na sedmičkách bez podpory. :o)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to asi těžko. To si možná tak můžeš dovolit v nějaké zaprdene Office na vesnici s již nezijicima. U stále žijících musí být online přístup. Digitalizuji rovnou do systému co je online. Pochybuji že i mladé ročníky, třeba 2005 už jeli plně digitální formou. Natož třeba 60 nebo 80 léta. Neděláš náhodou pro Microsoft? Ten to taky vidí tak jednoduse jako ty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

I online sa to da, len na to potrebujes niekoho, kto vie, co a ako. Najvecsi problem je, ze novy HW uz win7 nepodporuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady dost záleží na politice firmy/organizace. V předchozí firmě, když jsem byl na úrovni technika IT, tak tam byl tu a tam stroj, co byl offline, buď tam byla nějaká izolovaná síť (totálně), nebylo potřeba přistupovat do internetu nebo intranetu. Pár PC obsluhující lakovací roboty, pár PC obsluhující PLC, které řídilo vzduchotechniku lakovny a podobně.

Co už šlo špatně, tak tam byl stroj s dualbootem, kde měl pán myslím WinXP pro SW, který obsluhoval trhačku. Na tom pouze vyzkoušel materiál, natočil hodnoty a hodil si to někam na disk, rebootnul do W10 a pracoval už jen s těmi daty, zbytek kancelařina. Šlo by to vyřešil mnoha způsoby, ale tak, jak to tlačila firma, to moc řešení nemělo, kromě nákupu nové trhačky za x mega (jojo, korporát).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řeč ale byla o systému pro digitalizaci archivů. Digitalizace je systém převádějící papírové dokumenty do elektronické podoby. Není důvod, proč by takový systém měl být online. Jo kdyby byla řeč o systému, který takto vzniklé elektronické dokumenty zpřístupňuje veřejnosti… Ale to už není systém pro digitalizaci archivů, ale nějaká online databáze, do které lze nová data jednou za týden přenést na fyzickém médiu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo open source taky stojí peníze. Ale ty peníze vytváří nové pracovní místa. A to ve městě/státu, který je investuje.
Takto to pošlou někam do USA a malá část jde do Indie programátorům. Nejdražší na open source je udržet kompatibilitu s okolním světem. Který je celý na M$.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když může stát eshopik na 3 produkty 400mln tak proč by nemohl stát support na tolik PC 21mln? ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dufam ze mi niekto na diitu povie aka je alternativa k MS Office.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WPS Office

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ma WPS office funkcie ako PowerQuerry (get & transform), a PowerPivot?

Vies sa pripojit priamo do SQL databaze (ak ano tak akej) priamo cez vlastne querry?

Pripadne rozsirenu konkurenciu pre PowerBi?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro 99% lidí například Libre Office...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mimo firmy možná a stejně to nefunguje pořádně co se týče kompatibility.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce kompatibility tak tam to nefunguje ani v ms office...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To si nemyslím. Spousta lidí potřebuje kontrolu pravopisu. Takovou pořádnou, která pracuje s kontextem. Tím Libre Office nedisponuje...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě tak 2 roky zpět jsem používal OF07, protože fungoval a co funguje, v tom se zásadně nevrtáme. Na univerzitě se provozoval OF365 a od tohohle bazmeku mě odradil střed s realitou, kdy přednášející měl nasázené matematické výrazy včetně všech kroků v office, pomocí, teď už nevím jak se tomu nadává, ale něco jako editor rovnic. Během pár dní vyšel "update", který se samozřejmě aplikoval všude kromě jeho pracovního PC a výsledkem byl rozsypanej čaj, místo prezentace výpočtů, postupů atd.

Jinak LibreOffice používám spokojeně dva roky, upřímně, většinu materiálů mám buď v plain textu (kód, poznámky, komentáře), nebo v PDF. Čistě s wordem pro práci s textem jsem pracoval za poslední roky naprosto minimálně, to už více využívám Excel/Calc, protože potřebuju zpracovat data, případně je nějak jednoduše zobrazit (naměřené hodnoty amplitudy ve filtru ala hromada čísel nevypadají tak hezky, ovšem když si to člověk hodí do grafu a vidí tam už prímo tu charakteristiku...).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

99% ludi staci notepad.

LibreOffice je nepouzitelne v realnom nasadeni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Windows 7 chybi jenom efektivni linuxovej scheduler pro vic jak ctyrjaderne procesory, api DirectX 12 a SP2 kde by byli jak vsechny vydane aktualizace do prosince 2019 tak plus rovnou integrovane balicky .Net Fw-ku a vsechny zname C++.

Windows 10 se od 7 lisi jenom jemne schedulerem, DX12 a spoustou problemu, dale duplicitnim control menu a vydavanim zbytecnych inovacnych/hlavnich verzi OS nahrazujicich aktualni verzi OS, samozrejme agresivni smirovani skrz roznorodou telemetrii alias GWX a debilni dlazdice.

Intel a Windows 10, totalni ztrata bezpeci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

DX12 pre win7 je tu uz nejaky cas, ked si si nahodou nevsimol.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano ale jenom ve forme specialni licenci ktera je integrovana uvnitr samotnych hernich enginu, k prikladu si ji od Microsoftu vyzadal Blizzard coz neslo jednoduse ignorovat, normalni instalace ktera by ale povysila stavajici api DirectX 11 uvnitr 7 na 12 generaci neexistuje, vim o tom svoje protoze sem sam inovoval DirectX 7.0(W98 SE) na verzi 9.0c uplne v pohode a pritom to byl OS zalozen na MS-DOS ale dokazal spolknout DX 9.0c uvedene pro XP(NT serie operacnich systemu).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.