Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Neobjektivita či neznalost novinářů, závěr

Linux logo
Možná mnozí z vás zaregistrovali ohnivou debatu, kterou rozpoutal kontroverzní článek nejmenovaného redaktora nejmenovaného českého webu. V něm bylo vyjmenováno sedm oblastí, které dle něj jsou kotvami táhnoucími Linux ke dnu a tudíž zodpovědnými za to, že Linux má mizivý podíl na trhu (přesněji na desktopech, jinak se mu vede celkem dobře). Tento článek je pokusem podívat se na problematiku zadefinovanou "sedmi kotvami" trochu jiným pohledem.

7. kotva: neobjektivní vystupování novinářů

Všechny tyto kotvy, které jsem až dosud uvedl, mají jeden nepříjemný důsledek: vytvářejí povědomí o Linuxu či open-source v duších mainstreamových IT novinářů i běžných novinářů. V článcích na IT webech se povětšinou hovoří pouze o Windows a pokud je zmíněn Linux, je to často v tom smyslu, že "tam vám to nepojede". Řekněme ale, že situace se mění, byť jsou po cestě často obrovská klopýtnutí na tom či ono serveru. Horší je to s masmédii.

Když přijede do Česka Bill Gates nebo Steve Ballmer, je tam okamžitě Česká televize a dělá rozhovory, Marek Eben zpovídá Gatese na své plovárně a celkově je o Microsoftu hodně ve zprávách slyšet (pravidelně o jeho nových Windows, novém Internet Exploreru atd.). Ale když přijede Mark Shuttleworth, který je vedle Ubuntu (pro které by s ním měla dělat ČT rozhovor pro "Události") zajímavý i jako 2. vesmírný turista (ideální člověk na plovárnu, Marku Ebene!), tak nikde ani slůvko. Totéž o softwaru, jako by kromě Applu a Microsoftu nikdo jiný neexistoval, snad jen ten Vint Cerf se v Událostech objevil na několik vteřin. A přitom Česká televize má ze zákona povinnost podávat vyvážené zpravodajství!

Můj osobní dojem je ten, že kdyby například přijel do Česka Linus Torvalds, tak s ním ČT udělá pár-vteřinový rozhovor o ničem, ale na plovárně se neobjeví. Z prostého důvodu: pan Eben by nevěděl o čem si s ním povídat. Jakkoli se vyzná a je schopen debatovat o všeobecných problémech, Linus musí být v jeho očích jen jakýsi geek bojující proti Microsoftu. Rád bych se mýlil a jednou Linuse rád Na plovárně, v Hyde Parku či v Událostech, komentářích viděl, ale nesměly by mu být kladeny jen stupidní otázky. To vyžaduje skutečně znalého žurnalistu, který vedle svého řemesla ovládá i IT a takových v této zemi asi moc nebude. Ale znovu zdůrazňuji, budu velmi rád pokud mě někdo jednou vyvede z omylu.

Celkově je ale, z malé části cíleně, z velké části nevědomky, o Linuxu vytvářen velkými médii dojem, že jde o něco snad až "sektářského", případně určeného pro počítačové experty či nevhodného pokud chcete na počítači normálně pracovat. Zčásti je tento vytvářený dojem správný, na Linuxu se opravdu nedá "pořádně hrát" pokud chcete hrát nové pecky, nedá se na něm pracovat ve Photoshopu, protože tam neběží (čert vem, že 99% domácích uživatelů má tenhle program za 25 000Kč "ukradený") a nedá se na něm dělat spousta věcí. Jestli se to někdy zlomí, tak to bude až během příštích několika let, i díky tomu, že stále větší část aktivit lidí se přesouvá na web a tam nemá "Linux" prakticky žádná omezení ve srovnání s Windows (pokud pomineme dnes již výjimečné problémy s Flashem či Javou a také občas používaný Silverlight).

Závěr

Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele s ″Mandrivou 2010 CZ″

A jestli někdy "ten Linux" těchto svých sedm kotev vytáhne ze dna a konečně se rozjede? Upřímně, nevím, ale myslím si, že nikoli. Rozhodně ne všechny, protože by kromě své vlastní řevnivosti na několika úrovních musel porazit i kapitalismus jako takový i předsudky v lidech, kterým už 20 let vládnou Windows. Slavný bug #1 linuxové distribuce Ubuntu podle mne nebude nikdy uspokojivě uzavřen, ale i jistý významný pokrok rád uvidím. Linux je na desktopu minoritní záležitostí, má tajemného ducha a nabízí kouzlo nově objevovaného a i to mám na něm právě rád. A jestli si při tom objevování tu a tam odřu lokty, to nevadí.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sedm (alternativních) kotev, které táhnou Linux ke dnu

Neděle, 5 Prosinec 2010 - 23:53 | Misko Uško | parada to hovori za vsetko :) pocuj nespravime...
Neděle, 14 Listopad 2010 - 21:07 | pito | Ked som uvidel toto: http://upload.wikimedia.org/...
Pondělí, 8 Listopad 2010 - 18:41 | sniper29a | jednou bych chtel byt stastny uzivatel Win Vista...
Pondělí, 8 Listopad 2010 - 18:36 | sniper29a | Kdyz se te zacinaji pta porad dokola na jednu pi*...
Neděle, 7 Listopad 2010 - 20:25 | Henrich Proksa | V podstate s autorom článku súhlasím, venujem sa...
Sobota, 6 Listopad 2010 - 19:59 | next_ghost | Článek by se dal shrnout do 5 bodů, se kterými...
Sobota, 6 Listopad 2010 - 19:17 | next_ghost | Když má doktor z klikátek pocit, že počítač...
Sobota, 6 Listopad 2010 - 18:41 | next_ghost | Linux tu jednu výhodu přece jen má. Když na...
Sobota, 6 Listopad 2010 - 18:32 | next_ghost | Já si k tvému příspěvku dovolím doplnit jen...
Sobota, 6 Listopad 2010 - 18:24 | next_ghost | Ekvivalent nenajetí X serveru na Windows je BSOD...

Zobrazit diskusi