Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nickel Neelie vypsala Microsoftu další účtenku, nyní na 899 mega eur

Pjekna rana!! :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, aspon budeme mat naplnene Eurofondy :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

achjo a to mel MS zlevnovat o 46% krabicovky visty no asi se nic tak markantniho konat nebude /sob

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"achjo a to mel MS zlevnovat o 46% krabicovky visty". Je k tomuto tvrzení oficiální vyjádření? Nevidím rozumný (obchodní) důvod proč by se k tomu MS odhodlal. Sleduji ceny OS od MS pouze orientačně. Zatím se nevyplatilo čekat na snižováná cen. Vždy zústali stejné.. :(

A i když Visty byla nedodělaná rychlokvaška a MS by měl ve skladu/u obchodníků 2 000 000 krabic Vist, tak mi přijde kontraproduktivní je nabízet pod cenou. Radši je zapálit, než si nechat kazit pověst a nebo potenciálnímu kupci nabídnout produkt pod cenoui.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen taková technická: reagoval jsi na tři roky starý příspěvek ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Regulaci chápu, ale tohle je dle mého od EU pouhá vypočítavá zlodějina!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a pak se divme ze v EU je vse drazsi nez v US. Holt se v EU jede dle pavidla funguje to reguluj to, jeste to funguje reguluj to vic, nefunguje to dotuj to. A nakonec to zkonci u francouzkejch zemedelcu :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě, že to nefunguje. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Onizuka:
Tak to bych se zase já divil i ušima, kdyby měly krabicové verze Visty zlevnit zničehonic o 46 %.

Stejně je to ale něco. Nickel Neelie si prostě jednoho "krásného" dne (asi modrá smrt po příchodu do kanclu) řekla: "Kua ten Microsoft mě už dlouho s**t nebude" a vytáhla z rukávu účtenku na málem gigo, no krucinál tak takovou pravomoc bych chtěl mít taky :)). Nepokrytě ji Neelie závidím :))).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

    No nechci se Microsoftu zastávat, ale mám pocit že má hodně silnou pozici. Zajímalo by mně jak by celá EU zareagovala kdyby přestal svoje produkty v EU nabízet. Sice nereálné, ale myslím že ještě by se šlo s prosíkem. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak i se zacinam stydet i za to, ze jsem evropan - tohle uz je prilis. Rad bych vedel, kam vsechny ty UKRADENE penize pujdou. Zase do zemedelcu a zelenych teroristu, kteri si valej sunky a stezujou si. Kvuli nim MS zvedne ceny svych produktu - a to nemyslim jenom Win nebo Off, ale vyvojovy nastroje, servery, databvaze - takze to mame oklikou dan z pouzivani MS SW v EU. joj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> jardahl:
To je nereálné, evropský trh je pro MS tak velkým příjmem, že si to MS prostě nelajsne. A Nickel Neelie to dost dobře ví. Proto hází číslama jak večerníček papírkama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja dufam ze MS sa tomu bude smiat aj nadalej a vysere sa na nich. Ako ho mozu donutit aby to zaplatil? Zakazat Windows nemozu lebo 98% EU bezi na Windowsoch. Slovo EUROPAN teraz znamena k*k*t co sa chce nabalit na MS. Navrhujem vyhlasit referendum o vystupeni z EU a mozno bude aj Windows lacnejsi, ked uz na SK kvoli prichodu Eura rastu ceny vsetkeho sortimentu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super :)).
Pri minulej pokute bolo vela ludi sklamanych ze Microsoft mozno jedneho dna mozno nieco zaplati a ajtak nikdy ziadne specifikacie nepusti. No ale tu sa ukazuje ze ten kto nespolupracuje a radsej vsetko chce urovnat peniazmi ma tu moznost nespolupracovat a platit za to :).

Konecne nejaka spravodlivost za aroganciu Microsoft managerov. V USA vsetko vyrieseli do $20M ci uz an sudoch alebo uplatkom prislusnym ludom a organizaciam. V EU im to s tymi uplatkami akosi nejde :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, proč EU stále řeší monopol Microsoftu, když má každý možnost přejít na jiný systém (Linux, Mac), ale proč neřeší takové firmy, jako je ČEZ, O2 a dále. Ti přece také mají monopolní postavení a například v případě ČEZu neexistuje alternativa. Zase platí, že na každého jiný metr, Microsoft je bohatej, tak bude platit. Je to hnus, vůbec se nebudu divit, až bude příští software Microsoftu v EU pětkrát dražší než ve zbytku světa. Však on si Microsoft své peníze vydělá zpět!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: ja se taky divil ale potvrdili ze by nam meli krabice Ultimate dodat za 6500, normalne stojej 12 takze by to trochu sedelo aspon na Ultimaty 32/64, bohuzel nejsme koncovi prodejci, bohuzel pro uzivatele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ji fandím, ať to dělá z jakéhokoli důvodu jsem rád, že konečně někdo řekne Microsoftu A DOST!Chcete na nás vydělávat tak dodržujte pravidla, která tady máme. Praktiky MS často hraničí s organizovaným zločinem. Ať se chovaj slušně nebo ať platěj pokuty a klidně i opakovaně dokud si to neuvědomí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este raz, ako EU prinuti MS nieco zaplatit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

koukam, ze tu je spousta evropanu, kteri pomalu zacinaji palit pasy :) Jeste bych s tim pockal, protoze v zemi nejsvobodnejsi USA byl za podobny delikt M$ odsouzen take a letos mu dokonce prodlouzili soudni dohled. Cilem je pouze aby MS dodrzoval pravidla a uvolnoval specifikace podobne jako Google, IBM a jini. Dalsi v poradi je Apple se svym iTunes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U nás momentálně pro koncového zákazníka Windows Vista Ultimate Czech CD krabice stojí 6900,- takže sleva se opravdu koná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Torx: stejne jako prinutila ms prodavat windows N?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám najmenšiu potrebu zastávať sa Microsoftu, ale podobné rozhodnutia a pokuty EU su totalna ........
Ako napisal hellx, tak peniaze skoncia na dotovanie nejakej totalnej kraviny, s velkou pravdepodobnostou francuzskej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by spíš než to, jestli si Microsoft může dovolit říct "dost a jdem vocaď, kašlem na to, stejně nás tu chtěj jen vodrbat", zajímalo, jestli něco takového může říct i EK, tedy něco jako "a dost, neumíte se tu chovat, táhněte z evropského trhu" a opravdu by prodej MS produktů zakázala. Teprve pak bych chtěl tu situaci vidět, komu to jako prospěje :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Torx:

Jednoduše. Microsoft má po celé evropě obrovský mjetek. Stačí ho zabavit. A tvoje představa, že Evropa potřebuje Microsoft víc než Microsoft evropu je naprosto směšná. Kdyby nějakým záhadným způsobem přestal Microsoft prodávat v evropě, díru by okamžitě zacpala konkurence a nejen to, Microsoft by tím napsal svůj vlastní ortel smrti. Celá evropa, to už je dost velká populace na to, aby si konkurenčních platforem všiml celý IT průmysl. A lidi používají Windows jen proto, že IT průmysl si ostatních OS zas tak moc nevšímá.
Pak by se skuetčně ukázalo, kdo o ty úžasné Widle doopravdy stojí, kdyř by tahle umělá bariéra neexistovala

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyhra/prohra ?:

1. Dnes platime za to, ze vubec zijeme-dychame(dane z nemovitosti, zdravotni) jsme tedy jen otroci/bezzemci systemu. Penize vezmete jedine, tak ze to zaplatite VY.

2. Pokuta je jen dalsi DAŇ, kde asi M$ ty penize vezme ? Zaplatí to vsichni jejich uzivani-legalne koupenim. Neuzivate M$? Nevadi skoly, urady, vlada, podnikatele ano ... takze to zaplatite treba v rohliku.

3. Takze za "pozitivni" vysledek pristupu si pekne zaplatime vsichni.

Nemate po uvedomeni si techto skutecnosti dobry pocit ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych to měl platit v rohlíku? Dokud tržní hospodářství nedeformuje monopol, kartel nebo oligopol, tak funguje skvěle. Pokud z pohodlnosti nejsou ochotni používat efektivnější prostředky budou nahrazeni jiným "pekařem", který ekonomičtější cesty používat bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor: Problem je len v tom ze konkurencia k Widlam sice je ale pre uzivatelov zvyknutych na toto pripojim do tejto dierky, ono mi to nieco vypise ja to do pocitaca nakopirujem a hura mam v nom svoje fotky by bol Linux asi tvrdy oriesok (ci skor poriadny orech). Nehovoriac o XY programoch za ktore by sa musela nachadzat nahrada.

Ak by Mrkvoshit zo dna na den odstrihol Europu tak by to znamenalo 2 veci:
1. Miera softveroveho piratstva by vzrastla exponencialne kedze na mieto prechodu na Linux by si ludia radsej widle ukradli
2. Europa by sa v IT sektore dostala po par rokoch na uroven bananovych republik, pretoze velke softverove firmy by sa zamerali len na USA, Japonsko a rozvijajuce sa trhy ako je Cina a India a na europu by kazdy kaslal. Akurat par nadsencov by si tu nieco programovalo, co by ale pravdepodobne nedosahovalo kvalit profi softov (cest vynimkam)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to: El-Condor
ale to sa mylis, jedina konkurencia je Linux a to by si videl ake prachy by to stalo prejst na Linux. Preskolenie zamestnancov, vymena SW a predovsetkym administrator Linuxu si zapyta 3x vyssiu platbu ako windowsak.

Chces vediet ako by to dopadlo keby EU zakazala Windows co ako ze k tomu nikdy nedojde. Na druhy den od rozhodnutia by EU vypalili predajcovia spolu so zakaznikmi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja bych se vubec nezlobil, kdyby MS prestal Windows v cely Evrope prodavat, aspon by najednou vsichni museli prejit na neco jinyho a jelikoz je Evropa obrovsky trh, tak to neco jineho by se razem stalo obrovsou kounkurenci a tim by se vlastne monopol MS jednou provzdy prolomil. To neco jineho by se najednou kvuli tak obrovskemu mnozstvi uzivatelu muselo dockat poradne podpory od vsech moznych vyrobcu hardware i software, protoze zadna firma by si nemohla dovolit nechat tak obrovsky trh jako je Evropa neobsazeny. A to by najednou vedlo k obrovskemu celosvetovemu oslabeni MS, protoze kazdy na celem svete by si mohl vybrat mezi dvema kvalitne podporovanymi operacnimy systemy.
Bohuzel to je jenom fikce, protoze MS se jentak nestahne i kdyby tady takove pokuty dostavel kazdy rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Paráda, jen tak dál. Klidně MS mohl dostat pokutu mnohem větší.Však to MS potřebuje jako sůl.Nikdo jiný než EU nedokáže MS srovnat do latě.
Každou chvíli někdo v EU dostane pokutu za kartelovou dohodu nebo zneužívání dominantního postavení.Proč by MS měl být výjimka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Torx:

Já naštěstí vím jak by to vypadalo. Mám osobní zkušenosti s takovými přechody. Názorný příklad:

Ve výběrovém řízení společnosti XYZ bylo rozhodnuto pro přechod z platfromy Windows na platformu Linux/SuSE/Novell. Netrvalo dlouho a na stole vedoucích se začaly hromadit stížnosti na to, jak je to hrozné, jak se s tím nedá pracovat atd... Ředitel to udělal velmi jednoduše, řekl:

"Dobře, kdo chce zpět Windows, dostane je. Ale zaplatí veškeré odvirovávání, odčervování, číštění a reinstalace. Kdo má problémy a chce je řešit, může se v pracovní době obrátit na IT pracovníky, kteří mu poradí"

A jak to dopadlo?

Počet žádostí o Windows = 0
Počet žádostí o vysvětlení "blíže nespecifikovaných problémů s Linuxem" = 0

Zajímavé, že? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor mno widle jsou a budou , ale pokud jde o mne zustavam u nich, je jen neschopnost programatoru delat poradne aplikace, a mit jeste daleko vice OS --- totalni nestabilita a nefunkcnost programu,
 
proc by se nekdo mel obohacovat na ukor MS, zadarmo programovat pomoci knihoven MS aniž by si platil support ,pak se lidi divej ze jim to pada, nebo ze neni plna kompatibilita HW, nejsem uplny zastance MS, ale co se tyce IT preferuji MS z jedineho duvodu -kompatibility a urciteho vetsinoveho standartu,
 
x86 je tu dlouho, x64 nastupuje a presto neschopnost programatoru prerusta - -- viz hry , programy a jejich optimalizace, i kdyz mate daleko lepsi sestavu dalece prekonavajici minimum stejne vam to nebezi plynule ani na to minimum

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Rotavator:

1. S piratsvim souhlas.

2. V žádném případě by se veropa dostala do pozice banánových republik. Spíše naopak. Největší brzdou vývoje je právě Microsoft. Technologie na bázi opensource se vyvíjejí několikanásobně rychleji. Windows samy o sobě z technologického hlediska neposkytují nic, co by konkurenční řešení neměla. Mají jedinou výhodu: Majoritní podíl. A o tuto jedinou výhodu by přišly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to a:

Vidíte. A mě nepadá nic. Používám stable verze programů a jediný problém bývá s binárními ovladači některých ignorantských výrobců. Ale jestli to nebude tím, že jsem Widle před 3 lety opustil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Wuuf:
CEZ: V miste kde bydlim jsou vsichni napojeni na distribuci e-On a CEZ tu dela reklamu, aby lidi presli k nemu. Pravda ve vyrobe a rozvodech je to po vytvoreni SuperCEZ prakticky monopol.
O2: Od te doby co mne jeste Telekomunisti odpojili pevnou linku (platba neprosla prez banku skrz "neplatny" podpis a ja byl na dovolene) jsem usetril uz radove desetitisice za pripojeni a telefon. Kde je lokalne na vyber tam mu lidi utikaji co jim nohy staci ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to: El-Condor
no podla tvojich vyjadreni budes nejaky zaciatocnik. Ake zavirovanie ake odcervovanie. Nepocul si o HW firewaloch a antivirovych rieseniach ktorych je mimochodom pre Windows 100 nasobne viac ako pre linux. Blbost spravcu siete a managementu neprisudzuj operacnemu systemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor
muzes mi vysvetlit , co si chtel rict,  to ze programatori jsou prasata nema nic spolecneho s  tim ze ti nic nepada, asi taky nedelas nic dulezityho na svym pc, a nahodou pouzivas jen veci co drzi a nepadaj
 jasne win taky maj svy mouchy, ale od toho jsou zaplaty, aby dany problem opravili
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evropskou Socialistickou Unii si rozvracet nedáme! Spravedlivý trh uhájíme, i kdybychom měli mít socialistických antimonopolních úřadů padesát!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Torx
presne mas pravdu, to ze jsou zamestnanci prasata a lezou na porno (s warezem nejvic zavirovane stranky) , neni neschopnost MS, ale firem ze si to v sitich neohlidaji, napriklad znam znameho, ktery dostal i vypoved , ze delal na pc veci co nesmel a na co nemel vubec ani pravo, heh dobre mu tak,  je neco jineho nez cist seznam, toto , email, icq...  ale lezl po pofidernich porno a buhvico strankach a nausil sit a zaviroval pc, kdyby se choval jako normalni lidi, admin by to nechal byt, proc nekoho praskat ze si v klidu cte enoviny emaily ,icq a podobne, kdyz uz ma praci hotovou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zajímalo by mě co si tim ta ženská kompenzuje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si přečet diskuzi a mám ještě jednu řečnickou otázku, co si tady asi kompenzuje El-Condor?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Torx:

To víš že počul. Například úžasný Norton security je tak výkoný, že na P4/512 RAM sežral tolik systémových prostředků, že PC bylotéměř nepoužitelné :-) Wow! Ano. jistě. Mám jiný názor, jiné zkušenosti, tak jsem začátečník.

Existují stovky záplat, které Microsoft nezáplatoval ani několi měsíců po jejich objevení. Já sám jsem v letech 2002-2003 s jednou takovou měl problém a čekal jsem milostivě 4 mesíce na vydání záplaty pro WinXP! Ani striktní dodržování bezpečnostních pravidel, antiviru a firewallu není sebespásné. Microsoft si za ta léta vychoval takovou kulturu, že polovina důležitého SW nejedep pod jiným než administrátorským účetem, a to je pak problém, že? Už v době, kdy si Gates sral do plenek byly víceuživatelské víceúlohové OS a on přesto přišel s DOSem- pak win3.11, které podělaly budoucnost IT na roky dopředu, protože každý následující produkt musel býz zpětně kompatibilní. A tak máme rok 2008, a na win platformě stále vychází programy, které jinde než pod adminem neběží. Co microsoft zasel, to teď zklízí. A nucené řešení UAC control ve Vistě, které přislo s 20letým spožděním se míjí účinkem, protože neřeší problém a BFU to po 20 už ani nebude číst

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nie ze by som sa zastaval microsoftu ale 2.5 miliardy usd je dost velky balik penazi :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je taky otazkam jestli ta posrana evropska unie vubec specifikovala co vlastne chce. Uz me ti blbci z bruselu vazne s*rou. Fakt nemaj nic dulezitejsiho na praci, nez kontrolovat, jestli jsou spravne zahnuty banany a jestli MS nejakym Open Source trapakum uvolnuje svoje dusevni vlastnictvi.

Klaus rikal at tam lezem radsi pomalu nez rychle :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to a:

Ano programatoři jsou prasata. Přesto, v globálu se kultura programátora platforma od platformy liší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ledovej: Vypada to blbě, ale podle mě je vše oprávněný. A musíš si uvědomit, že Microsoft má Monopol na trhu s OS takže může udávat směr a když neco udělá a pak nechce zveřejnit specifikace, aby to mohl používat i nikdo jinej je to blbost. Koukni se konecne uvolnil specifikace .doc atd. a to bylo omezování konkurence, když jsou tu programy, který hceš používat viz. OOo a on ti nepřečte nejrozšířenější formát. Pokud nechtěj nic zveřejnovat tak at to ani nedelaj!!! Jinak k tutomu sporu neim nic moc, ale pokud by to bylo nezákoný tak se Microsoft může bránit a nepotvrdili by to nezávyslé soudy, né??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

 V3N3C
koupim sim bmw ale budu pozadovat at ma spotrebu jako audi , btw proc by meli uvolnovat svy dusevni vlastnictvi kor u placeneho sveho produktu, hned je pudu zalovat za poruseni autorskeho zakona a ze mi tim porusi ma autorska prava

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor: To jako chceš říct, že v době dosu jsi měl doma mašinu, která by víceuživatelský a vícevláknový operační systém utáhla? V kolika pokojích byl?
Hele, věřím, že máš zkušenosti, ale neplácej nesmysly...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no bejt tou komisarkou, tak neresim nejaky otevreni kodu a kde co, ale prave monopolni postaveni v oblasti desktop OS.
Vzdyt je to prece do oci bijici co si MS dovoluje s nastupem Windows Vista !!!
Mam ho na novem notebooku, kterej je po HW strance delo, ale s Vistou je to plecka jakou jsem nikdy nemel.
Navis po tech 2 mesicich uz se mi Vista totalne hrouti a musim ji pomalu 2x denne restartovat.
Vista neni nic jineho nez system pro kancelarskou a domaci praci, ale pro profesionalni pouziti je totalne na ho_no. Pri tom zatizeni co notebook pouzivam mi napriklad Windows XP bezelo bez problemu cca 2 roky.
Neni presne tohle duvod k zalobe, kdyz MS chce proste porad penize a tak je ziskava vydavanim novych verzi OS, ktery v podstate nikdo nechce ?
Navic ty jejich cisla na prodejnost sou pouhou pasti na na uzivatele pres distributory a vyrobce.
 
PS: Prosim at neodpovidaji kancelarske krysy, nebo domaci uzivatele, kteri PC vyuzivaji jen pasivne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zeroyd: ja mam to stastie ze vela z tych aplikacii co opuzivam bud bezi pod wine alebo maju priamo linuxove verzie ci ekvivalenty, takze buduci tah je migracia na bubuntu alebo slackware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to a:Ale proč by si kupoval BMW, když chceš auto s vlastnostmi audi? Jedině, že by BMW mělo posychrováno 90% celosvětového trhu, ale to v automobilovém průmyslu nehrozí. Tvé přirovnání je tak hodně mimo mísu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ktosi spomenul zhabanie majetku ... reku nazvime to rovno znarodnenim , najjednoduchsi sposob ako prist k majetku :-)) v europe to ma tradiciu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Lax:

Ne. V době DOSu jsem měl DOS, protože díky agresivnímu marketingu jsem nic jiného doma neznal a nebyl jsem na VŠ, kde bych snad na jediném místě měl možnost nezaujatého porovnání.

Každopádně pro víceužvatelský víceúlohový OS není třeba silný stroj. Takové OS fungovaly už v 70 letech, a to byly počítače mnohem zaostalejší než počítače v dobách DOsu. Microsoft to prostě katastrofálně podělal, a to že to nešlo je blbá pohádka pro tupé masy. Sám jsem ji z úst vysokého představitele Microsoftu slyšel.... takže se nedivím, že tomu věříš :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V3N3C
kdyz budu vyrabet BMW, budu chtit byt taky majoritni vyrobce nahradnich dilu, a ne, aby my nejaky lojza z horni dolni prebiral klienty a jeste produktem temer zadarmo, v pripade OSO jsou free
.doc nemeli vubec zverejnit, tak moc by si MS nemel nechat srat na hlavu
pripade OS by meli zverejnit nejake kody , ale tez ne vsechno

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A, pani komisarka se opet zviditelnuje, neni pred nama nejake volby? Diky takovym jsou ceny tam kde jsou, at mi nikdo nerika, ze to neni pravda. Jedinym regulatorem trhu je poptavka, coz v MS nejspise zaregistrovali s prodejnosti Vist, tak je ted zlevnili. Takove mega-pokuty a soudni tahanice jen produkty prodrazuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přirovnání k BMW a Audi moc nesedí na tento případ. Microsoft je spíše v pozici majitele závodní dráhy (OS) a zároveň majitelem závodního týmu (programy MS Office). Pokud by si na své závodní dráze jezdil sám jako Apple, je to v pořádku. Ale pokud pozve další týmy pro zvýšení sledovanosti závodů diváky (uživateli programů), tak musí férově zveřejnit mapu dráhy. Bohužel MS si nechal "v rukávu" zkratky na dráze, které mu umožňují neférová vítězství. Takže požadavek na MS je: zveřejni popis celé dráhy tak, aby všichni závodníci, které jsi pozval a z jejichž práce máš jako majitel OS prospěch, měli rovné podmínky. Prostě systém musí být buť uzavřený, nebo férově otevřený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to V3N3C

Microsoft ale není výrobcem BMW, nýbrž výrobcem silnice. A tu silnici vyasfaltoval tak, že na ní můžou jezdit jen spřátelené automobilky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a: Proč by ho neměl zveřejnit. To potom je monopolni chovani. Jelikož je to nejrozšířenější tak klidně za nějakou cenu určitě by si to nekdo koupil a dal podporu do svého produktu, ale z toho co si rek tak by si chtěl jen MS Word a nic víc. Víš oni všichni nemají zbytečný prachy za Word. Tkaze vůbec tě nechápu. Když Microsoft nechce, aby zveřejnoval své věci tak ať nechá vyhrát někoho jiného. Nikdo ho nenutí dávat miliardy za prosazení svých standartů, které už několikrát výhrály jen kvůli reklamě. Nic proti MS ale .doc neni dobrý je zastaralý. A s tim BMW to je něco jinýho např. BMW jako auto neužívá nikdo jiný a není důvod k zveřejnění dokumentace, jelikož je tu konkurence s ničím stejný (třeba Škoda,Fiat,atd), ale né se značkou BMW tyhle produkty nevyužívají nic stejného a proto není důvod proč by si něco říkali o výrobě. Nechápu je to hloupost. V případě MS World a např OOo je to jiný. 60% lidí používalo a používá .doc má třeba 1000 dokumentů. OK!! A nechce si kupovat novou verzi Wordu tak co s tim nemůže je přece vyhodit má tam dopisi od sestry atd. tak si stáhne OSS tedy OOo a má vše i četní .doc (bude mít). A to je to MS udělalo standart, kerý nechtělo zveřejnit .doc měl většinovou část a pro jeho čtení si musel používat jen MS World namísto OOo. A to je monopolní chování=brání k rozvýení OOo. On klidně mohl dát .doc za prachy a nic by se nedělo, ale když ho nezveřejnil taklhe dlouho a nedovolil konkurenci ''konkurovat'' je to špatné. Ať radši bojuje cenou a kvalitou a ne zablokování zveřejnování dokumentace od svcýh formátů. To máš stejný (sice hodně nepravděpoobvný no nemožný), kdyby Blu-ray SONY nikomu nepovolila vyrábět a vydat něco na čtení toho kodeku, který používá. Nebo kdyby MS udělal MP3 kodek (vim udělal ho nikdo jinej, ale ber to jako příklad ''kdyby'')rozšířil ho a nenechal jinému přehrávači než MS Media player ho přehrávat. Už to chápeš!!! Zastáváš se špatnýho. Některé pokuty jsou divné, ale ta za to nezveřejnění dokumentace k .doc atd. je oprávněná!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor: Proč to píšeš mě já jsem to s tim BMW nevymyslel. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Condor: Napis mi, jak M$ brani behu nejake app na windows??? Ja co si naprogramuju, to me jede, jsi osel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi tak prijde (jsme v Cechach??), ze pani Komisarka jede na procenta spolu s tou svoji (nanapadne svoji) tlupou pravniku. Neprijde mi to normalni. Tahle suma by polozila uz lecjakou firmu, a ta suma neni konecna. Ona sebou totiz nese dalsi "viceprace" a ty budou taky nekde u 8 nul a vejs.
Apropo, SD uz zaplatilo za soud o Lidovej dum :-) ??
4 z 5 evropskej pravniku doporucuji spor s MS :-) Je to dobre placena prace (i v pripade prohry ma pravnik slusnej obolus)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak uz sem psal, v pripade OS zverejnit dulezite kody, ale ne vse - to by pak preci nemel co prodavat, by si kazdy lojza upravil par radku  prekompiloval a pojmenoval by to LojzaXP, navic uplnym zverejnenim by porusil autorske prava programatoru, k tomu abys mohl psat programy nepotrebujes mit kompletni kod OS, staci ti jen ty dulezite procedury , a ty jsou uvolneni nebo jsou placeny v podobne supportu(on ten support taky casto ladi a resi problemy, ktere v tech aplikacich nastavaji),
 
v pripade ostatnich produktu(treba office) nic nezverejnovat, office je ciste jejich produkt vcetne  pripon atd. tudiz podporovat konkurenci mi prijde nesmysl
 
PS. abych byl programator, musim umet programovat a ne jen zamerne vyuzivat MS kodu, zadarmo, jen ze to ten OS obsahuje,   btw, co ja sam jsem programoval, nikdy nebyl problem , ze by mi to OS nejak blokoval ci zakazoval, jak uz nekdo zminil
druha vec je placeny support treba odladeni ovladacu , proste lidi z MS se za prachy venuji produktu jine firmy,  to mi prijde tez logicke

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a: Ježiši když nechce rozšiřovat svůj formát tak ať ho nedělá. Jsou firmy, program, které mají lepší formáty a MS by je dostal zadarmo (nebo jen za velmi málo). MS to dělá schválně. Nevim co nechápeš!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to BMW sem vymyslel ja, tedy BMW vymysli novy motor nejnizsi spotreba-- tudiz dostane se do pozice MS monopolni prodavani , a hle AUDI vznese zaminku a soud viz ta pi*a z EU, ze BMW dostane pokutu 1miliardu dolaru pokud nezverejni kompletni popis motoru a jeho fukce, to uz nema nic spolecneho s tou vasi zminovanou MS silnici , pac office nema nic spolecneho s OS, krom vyrobce MS a pouzivani systemovach OS knihoven a procedur
 
proto nechapu proc, se do MS navazi kvuli Office, coz je pouze prudukt, bez ktereho se vsechny PC naprosto obejdou, tedy neni duvod pro monopol, chces ho pouzivat tak si ten produkt kup ci upirati, pokud ne prejdi na dostupnou variantu a neotravuj s tim ze ti nejde office kdyz sis ho nekoupil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Panove:
 
Prestante se navzajem urazet a dokazovat si kdo mate pravdu. Polozte si fakta na stul a zamyslete se. Ono te neni jednoduche ani z jedne strany. (to zamysleni nemuze skoncit objektivne a proto bude vzdy jeden nazor druhymu nasilim vnucovan za lokalni pravdu)
Proc vyrostl MS do tohodle Mamuta?? Protoze je BG skvelej ochodnik - vyuzil ceho slo ( v Cechach by se mu hanlive nadavalo, ale v Americe dosahl hodne). Meli jsme bejt na jeho miste a ne tady u klavesnic a nadavat na nej. Pak by zas nadavali na nas a bylo by to v haji :-)
Nekde asi nejaka regulace musi bejt, ale tak jako Komisarka?? Je to strelec a stou ja nechci ani kamaradit :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jarda45: osel jsi ty, vůbec nevíš o čem mluvíš.

Vidím, že je tu spousta expertů, kteří jsou úplně mimo. Věnujte laskavě chvilku svého času a zjistěte si, proč byly ty pokuty MS uděleny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Corwin78
hlavne ze tys nam to nandal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to jarda 45

A co sis naprogramoval? :)
Pokud vím tak Microsoft dostal pokuty za to, že nezveřejnil API a protokoly. To přece není know-how! Veřejné API je elementární požadavek na OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu nevím, co si mám myslet: Po nedávném zlevnění operačního systému MS Windows Vista vychází "nejlepší" verze Ultimate cirka o dva tisíce korun levněji než Windows XP Pro (oboje plné krabicové verze).

Máme snad považovat XPéčka již za velmi ceněný historický exponát? Nebo to spíše hovoří o kvalitě těchto OS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor
pokud neumic cist, zde uz se davno nejedna o OS a OS api

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a: říkam si že už odpovídat nemůžu, ale... Já by to řekl jinak to s tim BMW je blbost nikdo nenutí aby MS zveřejnil kod Wordu-navrzení motoru v případě BMW (alespo tak jsem to pochopil). Spíš benzínka bude mít benzín, který budou moc používat jen její auta. OK?? Prosadí se a budou na něm jezdit všichni. Ale konkurence je všu (a budme za ni rádi) at bude chtít jezdit taky na tom benzínu, ale benzínka mu nechce povolit tankovat tuten benzín v jeho autách. A bude jediná ta benzínka. Takže Benzíka a její auta nemá konkurenci a může si dělat co chce nastoupí uřad (EU) a ten přikáže v roce 2004 povolení používání toho benzínu (klidně za prachy za patent), ale benzínka je zveřejní až za 4 roky po tomnařízuení tak dostane pokutu. Už to chápeš?? Myslim si že jako příklad je to dobrý. S tim BMW si mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty furt nechapes , ze ja celou dobu resim v diskuzi office,  ne OS, za OS jim tu pokutu schvaluju, ale ne tuto , ale tu predeslou, tato je uz opravdu nesmyslna, navic podle americkych prav (pokud se nepletu, nemuzes byt trestan 2* za tu samou vec, tudiz i kdyz jsme v EU byl MS uz potrestan, tedy ted uz nevim ceho chce ta p*ca dal dosahnout),  tudiz asi aby MS zverejnil vsechno i vyvoj a tudiz sel do kremikoveho nebe

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V3N3C
pro blbecky, to reknu jeste jednou, pac v diskuzi celou dobu resim zverejneni .doc,  tudiz by to znamenalo -- neprodejnost MSoffice pac by ho uz nikdo preci nepotreboval,
 
ted k tem vasim APi, ano skutecne dostal pokutu a opravdu mel by zverejnit dulezite casti API , aby mohli ostatni vyvijet aplikace-- myslim tim api jako pro praci se siti, s HW prvky, ale nezverejnovat cely kod OS, jen ty obsluzne API napriklad pro sitove karty-- aby vyrobce mohl napsat snadno treba stahovaci akcelerator aby vedel jak ta sit pracuje
 
ku podivu nikdo ovsem z tech velkych nemel problem si zaplatit support a potrebne api dostal ,heh,,  tez si myslim , ze i diky teto pomerne nefer praktice je tak malo viru a hacku nez by bylo kdyby uvolnili vsechno vsem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je nejakej zakon, ze od OS musim zverenit pomalu zdrojovy kody? Prece si zverejnim co chcu ne? Nebo proc teda chtit toto od M$, ja zas chcu komplet popis jinyho softu, kdyz uz jsme teda u toho....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jardo jardo... Co říct a neurazit. Vždyť ta ani nevíš o čem hovoříš! Kdo chce po Microsoftu zdrojové kódy jeho programů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jarda45
souhlasim s tebou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na necem se snad vsichni schodnem, je to pi*ka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Condor: Nepodsouvej mi neco, co jsem nerekl, rekl jsem POMALU, ze chcou zverejnit zdrojaky. A to jako reakce na: "Veřejné API je elementární požadavek na OS". Muzu se te, condore, zeptat, kde je pravne tento pozadavek zakotven, aby mohla EK M$ pokutovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimoto, podle me M$ verejne API zverenil a neverejne samozrejme ne, muzes mi, condore rict, proc by to mel delat (zverejnit neverejne API)? Priklad z OOP, mas tridu, kde mas oblasti viditelnosti private, protected, public...nenapada te treba nejaka analogie..., zkus mi sem napsat, proc se to private u tridy treba pouziva...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přátelé, zkuste se bavit trošku na úrovni bez urážek a invektiv, neradi bychom tuto jinak docela zajímavou diskuzi museli čistit (částečně už se stalo).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> jarda45:
Nemusí existovat žádný právní předpis na to, aby po Microsoftu někdo chtěl pomálu zdrojové kódy. Stačí, když EK uzná, že Microsoft na trhu, na němž působí a do kterého může EK kecat (tedy oblast EU), porušuje dané zákony, v tomto případě že zneužívá své dominantní postavení, pak udělá všechno pro to, aby se tak nedělo. Nevím, zda je v moci EK možnost vyhnat takový subjekt z trhu zcela, ale něco mi říká, že jo, protože kdyby to nešlo, nenadělala by EK s Microsoftem vůbec nic, nešlo by firmu přinutit platit pokuty, nešlo by jej regulovat a daný subjekt by si mohl dělat naprosto co je mu libo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

 WIFT
se pletes oni ale, pokud vim nektere cesti zverejnili, dostali pokutu a tim to musi skoncit, nikdo je nemuze nutit ani soudem aby zverejnili dalsi , jak uz psal Jarda, proc se u trid pouziva private, treba,  mno, kdyz by zverejnili neco co nechtej, tak se stane asi co, za 2 dny skolabujou widle na celym svete , jen proto, ze si nejaky hacker pohraje s private API
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mel by nekdo tuto bezpochybi znalou pani z oboru seznamit s http://msdn.com.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hosi, ale uvedomme si, v jakym je to teda hajzlu, EK uzna, nevolenej organ uzna...(viz. Spidla...) organ, kterej ma teda pekelne vysokou moc...pamatujete jeste na hlasovani o sw patentech? Jak to tam taky prochazelo jakymasi nevolenyma vyborama a nebyt tlaku ze spoda, od progamatoru a odb. verejnosti, tak to malem proslo? Vcera to byly patenty, dneska je to M$, priste to muze jina skupina lidi, a za dalsi priste :) to muzem byt vsichni (vetsi ci mensi skupina z nas)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cele je to zcestne, prsote eu moze mikrosoftu kecat do obchodu z pozicie sily zo ziadnej inej nie (ziadne ine pravo tam nieje), je to cosi podobne ako osa a autorske prava, element co sa serie medzi vyrobcu a zakaznika, kazdy zakaznik ma pravo kedy kolvek prejst na cosi ine, makrosoft sa tiez nestal mamutom zo dna na den, prsote ten vyvoj stal sialene mnozstvo casu prachov, bol by som strasne zvedavy menom koho vystupuje ta pani skryvajuca sa za eu

napr priklad znasej statnej spravy nieje ziadna strategia koncepcia, ohladom elektronickych formatov pouzivanych dokumentov, statna sprava miesto aby dala zarobit vlastnym ludom nelegalne pouzivala x rokov softwery bez licencii, pohrozilo sa bububu zlegalizovalo sa za dost nizsie ceny ako si to moze kupit obyc clovek teraz statna sprava krici ze je nutena pouzivat soft ktory najprv ukradla, ale nikto ju nenutil kradnut

nevidim jediny dovod preco by mal makrosoft davat svoje know how - zadara

nieje tu ziadny vyssi, ciel ziadne keci o obecnom dobre a obecnom zle, verejnej sluzbe, nejakom virtualnom prave, existuje tu zakaznik ktory mamoznost si kupit produkt ktory splna jeho potreby.

taku uplne tupy prispevok jeden manik ma cosi druhy manik to cosi tiez chce ale neche za to zaplatit krici na toho co ma ze je svina a ze ak mu z toho neda podiel si to odskace, a vidiet ze ma stale dost tak povzbudeny pyta viac, vyiera ho ze je na tom avisli ked mu to neda umrie, ale to je jeho problem mnemusel sa stat zavyslym, on dokonca krici ze ked mu to neda po dobrom tak si to zoberie nasilim

myslim ze sme tu uz taku dobu mali a nevelmi sa osvedcila

akurat sa tu navaza mracno manikov ktory by si na ukor microsoftu chceli na ich poznatkoch a ich kode rozbehnut slusnu zivnost, proste makrosoft neda svojmu vrahovi kudlu a neotoci sa chrbtom , makrosoft ako taky absolutne nezaujimaju pindy nespokojnych uziv ktory nezaplatili z ajeho soft a maju poct ze maju z nejakeho podivneho dovodu pocit ze daco im patri nejak automaticky.

proste makrosoftto neda zdarma zaplatite si ak to fakt chcete a na oplatku aj nieco dostanete, nieze sa kazdy mamrd bude tvarit ako ten pravy co vie robit vsetko podla makrosoft specifikacii, ak chce mat makrosoft akukolvek kontrolu nad svojim produktom tak ho logicky neda kazdemu, a uz vobec nie tym ktory na zaklade zdarma vedomosti budu podnikat a tvorit aplikacie na jeho systeme aby ho obisli to je totane logicke, teda mam pocit ze sa tu ktosi snazi znarodnit windows a office lebo sak uz ho pouziva vetsina a makrosoft teraz zrazu prechadza zo vztahu zakaznik spotrebitel na vztah, zdarma podpora do nekonecna pre vyssie blaho. absurdne

makrosoft totiz nerobi charitu , ale je to firma orientovana na zisk ak by sli ponozky a rohliky lepsie budu predavat a robit ponozky a rohliky. stale je tam zakaznik ktor pozaduje produkt urcitej funcnosti a makrosoft ako dodavatel ktory vie dodat

a z tymi autami to je presne to iste kupite si bmw a pytate od vyrobcu vsetky vykresy lebo on je mamrd nevie ako spravne postavit svoj vyrobok a vy si chcete cosi podla seba upravit nasrubovat tam cosi z audi a este by mohol dat na to aj zaruku, on tvrdi ze vas je do toho prd kulovy lesteny, nemusite si kupit jeho produkt, do toho sa este zamoce akasi tretia strana ktora sa na tomto konflikte chce nabalit pani pravnicka pod hlavickou eu

v amerike totiz plati co je na zmluve medzi zakaznikom a dodavatelom , a nejaka eu sa tam nema co srat, prsote nevidim tu ten proces zo spodu nespokojny uzivatelia hromadna zaloba za odstartanenie problemu, skor len snahu o nabalenie sa sak su bohaty a budeme ich srat az nezaplatia pretoze mame tu moc im to zneprijemnit.

este raz, je to strasne ubohe

eu nema narok ani na dolar, ani na euro staci ze si kazda krajina masti kapsu na dph

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a: No vidim, že to nemá cenu pořád si budeš mlýt svou přečti si ještě jednou co jsem napsala možnát pochopíš. A příště bez vulgarních slov. OK??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle me clanek uplne k nicemu. Skoro jako z novinek.cz. Akorad zavdava k flamu. Krome cifer pokut neprinesl vubec nic... Nechtela by redakce CDR.cz udelat nejaky detailnejsi rozbor cele situace? Pokud byste se tomuto tematu venovali alespon tak jako autorskym poplatkum, mohlo by z toho neco byt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jarda45: Nikoli ve větším hajzlu, než bez regulačních úřadů. Ono to sice některým odchovancům libinstu moc nevoní, ale ten náš kapitalismus není žádné samospasitelné a už vůbec ne dokonalé zřízení...

magara: Pořád lepší, když nějaká komise, kterou máme možnost alespoň nějak ovlivnit (nebo si to alespoň můžeme představovat ;)), kecá do kšeftů nadnárodních společností, než aby si tyto dělaly, co se jim zlíbí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karlosak: mozno je to dopredaj Windows Vista?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: mas svatu pravdu, mazat to tu treba, mazat, mazat, mazat.. po hlave, po rukach, maznout i po zadech, az budou vsichni tak namazani ze pujdou klidne spat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

som zvedavy co dosiahne komisia, okrem zvysujucej sa sumy pokuty, proste ak by mala komisia zaujem tak sa pojde z makrosoftom dohodnut, ak kumne doobchodu by vliezol ktosi z poziadavkom ze ja musim lebo vedla davaju zdarma tak ho pozeniem kade lahsie lebo nemusim, ked pride ze by som mohol cosi spravit kedze aj vedla ej taka moznost tak pouvazujem , ael ked pride ak sprosty vydierac netreba sa cudovat odozvy.

fakt je niekedy rozdiel len v tom pristupe :-) este ked vydierac ide na to z pozicie sily tak to uz je total ne ubohe ,

mne viac ide o princip nejake kody ma absolutne nezaujimaju

ja ked scem predavat kasy tak pojdemsi spravit certifikat do firmy cotorobi budem zaskoleny a mozem predavat a stelovat kasy a fiskaly

tu ktosi krici ze to ma byt zdarma na nete aby to mohol robit hockto

to je sprosta kradez

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

magara
moc pekne, plne souhlasim s tebou, pekne si to napsal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Condor utekl, nerozumi OOP :) - sorry za OT :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

magara: Je to asi stejná zlodějina, jako když jsem já nucen platit za totožný produkt stokrát více než někdo jiný. MS jasně a dlouhodobě různými způsoby zneužívá svého postavení, tak snad teď pro něj nebudeme plakat!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Magic : no nevím čeho teda Microsoft zneužívá. Ale má moc peněz tak ho EU raději skásne. ?echanik od Ferrari zdrojáky předá, ale potrestanej je příjemce. Co kdyby Ferrari dalo všechny údaje na internet ?? Nevím, nějak to nechápu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Magic : aha, teď jsem si přečetl další tvůj příspěvek. Ty budeš asi pěknej pták, ne ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že se všicni bojíte o Microsoft?? Existují dvě možnosti. Buďto to nezaplatí, a nic se nebude dít, nebo to zaplatí a to znamená, že si dvakrát nevyplatí prémie. Neznám sice peněžní toky Microsoftu, ale tahle částka rozhodně není pro MS smrtící.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sdf: Nedalo by se to trochu blíže specifikovat? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2magara a podobni: uvedomte si, vy omezeni hlupaci, ze kdyby tu nebylo antimonopolnich komisi a podobnych regulacnich uradu, tak nejen ze si v obchode nekoupite pocitac bez jineho OS nez MS Windows, ale prodavat pocitace bez MS Windows by bylo ilegalni. Ze nesmysl? Jak je to dlouho, co se nekdo snazil protlacit zakon, ktery by zakazoval prodavat pocitace bez OS? K dalsimu chybi jen krucek.
Ze MS nezneuziva antimonopolniho postaveni? A co planovane zastaveni prodeje Windows XP - prestoze je po nem porad takova poptavka? A co to je OEM licence, ktera v rozporu s pravidly hospodarske souteze zvyhodnuje navazany produkt uzitim nekalych obchodnich praktik (snizeni ceny zbozi pod standardni cenu) za ucelem zvyseni odbytu zbozi?
Kecate jak Klaus o neviditelne ruce trhu, o svobode volby produktu a pritom vubec nevite, o cem to vlastne zvanite.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vazeny Neste a vam podobni - kdyby si MS usmyslel,ze zrusi podporu vsem windowsum,ze uz v zivote nenaprogramujou ani radku,ze prevedou prava na 10 bezdomovcu , rozdaj majetek a pujdou vyrabet vysavace za 10 milionu jeden,je to CISTE JEJICH VEC.Kdyz se MS rozhodne,ze Windows Vista bude stat 100 milionu jedna kopie,je to JEJICH VEC.A MOJE ci VASE vec je,jestli si to zbozi nasledne koupite ci nikoliv.A nebo Vas nekdo nuti s pistoli u hlavy kupovat si vyrobky firmy MS?Nebo Vas nekdo vydira?Nemuzete bez toho zit,vytvoril jste si na vyrobky MS drogovou zavislost?
OMG to je SILENY :-((( Ja nechci zit v jednom state s lidma,co si myslej,ze cesta k prosperite je takova,ze vsem vsechno naridime,zakazeme,prikazeme,zdanime,zadotujeme,omezime,upokutujeme... :-(( Ale alespon to vysvetluje,proc maj komunisti takovou podporu i mezi mladejma:-(((
To,jestli nejaka firma bude ci nebude mit monopol neni otazka statu a regulace,ale toho,ze ZAKAZNICI DOBROVOLNE KUPUJI jeji vyrobky v takove mire,ze uz se jine ani neprodavaji.Ok,pokud to vznikne takto,tak at tu JE monopol!!! A pokud firma sveho postaveni zneuzije?Potom mame uzasny mechanismus,ktery bych nazval "hlasovani penezenkou" a proste ti vsichni co to kupovali zacnou kupovat neco jineho.Ze by nic jineho NEBYLO? ale ale....kde je poptavka,je i nabidka.Neznam JEDINY produkt na svete,po kterem by byla masivni poptavka,a presto tento produkt nebyl nabizen.Samozrejme,pokud to je technicky resitelne - kazdy by chtel auto jezdici na vodu,ale jaksi ho nikdo neumi sestrojit.
Prijde mi to stejne,jako kdyz nam nekdo narizuje,ze v hospode se nebude smet kourit.SAKRA co to je za svet???Za chvili mi budou narizovat,ze mam zhubnout z mych 130 kilo na 80,jinak me odstrelej??????
Nechtel jsem do EU a vedel jsem proc.Prave pro tyhle sracky:-((
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to: Nest
nespominaj OEM ked nevies co to je. Lacnejsi je preto ze prichadzas kupou OEM o vyhody krabicovych baleni a podporu pre produkt zaobstarava predajca HW - neco ako kornflexi v sacku bez panacka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zase kecu ...
Pokuta je naprosto v poradku...
Nejde o nejaky pitomy know-how, nejaky trapny firmy, ale jde o to, ze je potreba, aby ke svym produktum davali PORADNOU dokumentaci, aby se dali implementovat vazby na windows z ostatnich platforem ... Nebo muslite, ze je to proto any linux, nebo BSD, nebo vseobecne unix kopiroval nejaky sracky, kdyz to ma UPLNE jinou koncepci ??? To asi tezko ...

A zajimave je, ze kdyz MS "vykradlo: z linuxu celou IP vrstvu, zadny z Vas silencu tu neprska ... Ale kdyz dostanou pokutu za to, ZE absolutne s nikym nespolupracujou (coz v dnesni dobe nejde) tak je to problem ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>WIFT: Jak to myslis, ze EK nemusi mit zadne predpisy a jen proto, ze "si mysli", ze MS porusuje antimonopolni zakony, tak udela vse pro to, aby prosadila sve? Chapu restrikce, ruzne taxy, zpoplatneni atd., ale pokuty? Za co? Pokud budu mit monopol, potom prece budu valcovat konkurenci cenovou politikou, ne? To v tomhle pripade tak nejak nesedi, Wokna jsou draha az dost. MS zverejnilo cast svych kodu a za zbytek chteji nejakou castku - co je na tom? A co je na tom, jaka ta castka je, kdyz je to jejich dusevni vlastnictvi? Sorry, ale chtit po nekom jeho praci a pokud vzdoruje, potom ho jeste perzekuovat, tak to je slusne bolsevicke chovani. Jen blazen by mohl znevazovat antimonopolni zakony, ale ceho je moc, toho je prilis a v tomhle pripade uz vubec nejde o omezeni firmy, ale o jeji likvidaci - a k tomu na zamyslenou, kdo by asi tak z toho mel prospech (Apple asi ne)? :-O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza suchanek: nemuzu souhlasit se vsim, co jsi tady rekl - napr. tim, ze ms pouziva uzavrene formaty a jejich produkty pouziva treba statni sprava (v soucasne dobe se to nastesti lepsi), museli uzivatele pouzivat ms produkty, aby meli pro elektronicky styk s urady potrebnou podporu formatu

ano, nikdo me jejich produkty nenutil kupovat - co mam ale delat, kdyz potrebuju z internetu stahnout nejaky dokument, ktery jinde neni a on je, sakra, napsan ve wordu?

a jeste k tvoji hlasce 'kde je poptavka je i nabidka' - nabidni mi os, ktery nebude windows a umozni mi spoustet bez problemu pod nim naprosto vsechny programy pod wokna... a asi nejsem sam, kdo neco podobneho zada a poptava... a je ochoten i zaplatit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SVACA
implementovat vazby na windows z ostatnich platforem ????
 
kam timto miris, pokud mas neco poradne naprogramovane na x86 architekturu neni problem to pustit kdekoliv,  pokud ale zacnes zadara programovat pomoci API, aby sis zadarmo ulehcil praci a jeste zacnes vidirat o plnou dokumentaci jinak pokuta -- tak bez do prd*le, je videt ze jsi nikdy nic nenapsal
 
a pokud platformami myslis x86,x64, zde neni zadny problem, staci jen lehci prepsani kodu, pokud si imbecil a nechapes a vyuzivas API , tak si asi pustis leda palacinky na hlavu
 
asi ti nic nerika vetveni, staci na zacatku napsat neco jako  if... win ... blaha pracuj takto
else if ... linux ... else if ... linux typ ....  blabla pracuj takto
 
ale myslis ze se tim  nekdo zabyva, proste to udelaj na to po cem lidi nejvic jdou, a pokud se stane neco, porad to maj hotovy a staci jen prepsat kod  s vice mene slozitejsimi upravami a spustis to bez problemu jinde
 
hold programatori jsou prasata a co muzou ulehci si tim ,at to udela OS za ne, ale to neni primarni ukol OS, pokud by kazdy programoval takto tak se nediv , ze by nic nechodilo jinde nez na te dane platforme
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SVACA 
a pokud platformamy myslis neco jako MAC, APPLE a podobne, tak je to stejne jako nutit sony a jejich psx,ps2,ps3 veci behali i na nintendu a opacne, aby lidi z nintenda mohli poustet implementovat sve veci na ps strojich,,,
 
opravdu mi unika tvoje pripominka , kam jako chces mirit platformou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza suchanek : přesně, je to hnus (až na konec, já do EU chci a jsem tu spokojen). Nechapu lidi, co s touhle pokutou souhlasej, je to jen tahání prachu z někoho bohatšího. Docela by mi zajímalo, jak ta ženská umí s kompem a jakej jí běží OS. Ono se hezky žádá o 899 mega a pravděpodobně nevyjmenuje z hlavy ani 5 open source projektu. Hnus, hnus ...
 
 (nadrou stranu, jsem sobecky velmi rád, když v rámci "anitmonoplu" či jiného "legálně-nelgálního" zpusobu vytáhne EU prachy z americké firmy :o) Intelem začínaje, MS konče...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

haf, sorry za bold - jsem zkopiroval nick lojzy a tudíš jsem pak pokračoval tučně...pardon

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

?Je to adekvátní reakce na neadekvátní chování Microsoftu.? .... Tu větu si zapamatuji ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to a:

Cituji: "mno, kdyz by zverejnili neco co nechtej, tak se stane asi co, za 2 dny skolabujou widle na celym svete , jen proto, ze si nejaky hacker pohraje s private API"

Heh. A proč nekolabuje Linux/BSD, který je veřejný celý a jede na něm většina internetu? :) Co je tohle za blbost?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AZOR: musím s tebou nesouhlasit. MS opravdu hraje na nečisté (a z hlediska konkurenčního boje na nelegální) obchodní praktiky. Kdyby měl řekněme méně než 40% trhu (tj. nebyl by dominantní) a ne přes 90% (což je těžký monopol), klidně by si mohl dělat co chtěl (ostatně tak to dělá spousta firem, ale nemá právě tu dominanci). Tedy vázat své další produkty na svůj produkt, nesdělovat konkurenci  veškeré informace ohledně API, křížově financovat a bundlovat své produkty do jiných svých produktů apod.
 
Že tu pokutu dostali se ani nedivím, protože se (opět) snažili podvádět a chytračit a mysleli, že jim to projde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Svaca a spol -> Sakra a PROC by nejaka firma neco mela MUSET???? To fakt nechapu...Jako ze vyrobce traktoru by trebas mel MUSET ke kazdemu traktoru dodat technicke vykresy,aby si nebohy uzivatel doma mohl opravit traktor sam,az se mu poroucha? OMG? Zadna firma nic NEMUSI.Kdyz si MS usmysli,ze ke kazdym windows vista prida dva parky v rohliku zadarmo,je to jeji vec,a kdyz si usmysli,ze nikdy nikomu nerekne,jak takove windows vista funguji,je to jejich vec!!!!! TRH na to muze reagovat po svem.Bud je to pro TRH akceptovatelne a prekousne to a lide a firmy budou tento produkt kupovat,a nebo to pro TRH neni prijatelne a lidi proste zacnou kupovat neco jineho.
Strasne se mi libi tzv SELEKTIVNI PAMET zde pritomnych Linuxaku:-) Tedy - pokud se jedna o to,jestli mit na PC Windows/Linux,tak PRECE Linux,protoze cokoliv pod Win. jde spustit i na Linuxu.I hry,vsechno....A najednou pokud se jedna o pokutu MS,tak NAJEDNOU jsou vsichni ZAVISLI na Windows a kdyby Windows nebyly,tak se ZHROUTI svet :-)))))) To je sranda....Koukam,ze to mate lidi dobre natrenovane z komunismu,jen co je pravda....
Tedy zaver - at si kazda firma dela co chce,prodava co chce,a je na kazdem z nas,jestli si ten vyrobek koupi nebo ne.Ja rozhodne nechci aby mi nejaka komise EU rikala,jestli mam nebo nemam pouzivat Windows a podobne.
Pro stouraly - ano,existuji vyjimky potvrzujici pravidlo,a to u vyrobku,ktere mohou primo ohrozit zivot.Tam je jista kontrola potreba - viz leky,potraviny,automobily,zbrane a podobne.Ale myslim si,ze existence/neexistence Windows nikoho na zivote primo ani neprimo neohrozuje....
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a: jsi zcela mimo. Zde šlo o zveřejnění nikoliv kódu API, ale o zveřejnění protokolů, např. SMB, který je dodnes např. u Samby dekódován pomocí reverzního inženýrství. A i tomu děkuješ, že tvůj domácí ethernetový diskový rámeček můžeš připojit ke svému PC a kopírovat na něj soubory přes "windowsí sdílení", protože na 99% těchto zařízení je zadrátovaný Linux se Sambou!
Takhle by sis musel koupit tu hrůzu Windows Home server a platit těžké peníze za licence za server a ČEZu za elektřinu.
 
a co se týká těch konzolí, tak ani jedna nemá podíl na trhu, který by šel pokládat jako majoritní, navíc je kam přejít ke konkurenci.  Tudíž opravdu nerozumím, proč jsi uvedl tak hloupý a nepřesný příklad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza suchánek: protože ta firma má monopol a chová se nechutně monopolně a protože prodává produkt(y), na kterém(ých) jsou závislí další výrobci a prakticky všichni uživatelé. Je to opravdu takový problém pochopit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a co kdyby si BG rekl A DOST a celej MS rozpustil, takovejch tovaren uz bylo. On ma penez dost i s potomkama. Jestlipak by mu to armada dovolila??
To by byl chaos. To proste asi nejde. No a vazena pani Komisarka tyhle situace jen vyuziva.
O MS se tu stale mele dokola jako o monopolu. A co ta EK to neni MONOPOL???
Ale sakra, ze je. Kdyz si tohle proste dovoli. To je horsi nez bernak co zazvoni s mescem, nemas?? Tak do satlavy (ti meli zazvonit u Cunka). S touhle komisarkou me staci, ze mam spolecnou Evropu. Ja se za ni stydim.
 
Prestante se dohadovat o API a podobnejch vecech, to neni podstata veci. To je jen za co, ale ne PROC si to muze dovolit. (tohle mit doma za manzelku, tenhle monopol, UFF).
 
HOWG

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To a: Jak uz tu padlo asi milionkrat, tak treba konzole, nebo porovnani BMW a silnice JE UPLNE neco jineho ...

Ja treba TED zrovna nemluvim o Office - s office je to jak rikas ty, ALE treba v pripade office je zase NUTNE brat v potaz, ze MS schvalne dela to, ze office NENI kompatibilni mezi sebou, abys byl nucen si koupit novou verzi ... :-) Ale to je jejich problem, me office zajima od MS tim padem asi tak jako steblo travy ... Mac je neco jineho, mac je uzavreny, mas k dispozici ale kompletne vse co jako vyvojar potrebujes a jako zakaznik mas k dispozici i programy v zakladu ...

|To co rikas ty je jako k PS3 si kupovat OS od Sony (od nikoho jineho by to neslo) aby jsi ty hry MOHL hrat ...

J nevim proc se ale lidi vztekaji, asi proto, ze si to musi koupit ? Ja nebyl nucen si od MS NIKDY nic kopupit a provdepodobne si od tyhle brambory nic nekoupim ... to radsi nasypu prachy jinam ...

Kazdy ma na vyber ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to lojza suchanek: Proc by MELA muset ?

Protoze NEJAKA obrana MUSI byt ...
Priklad, MS vykradlo za leta par veci z linuzu a ANI je nejak vyrazne nezmenila, treba mnou jmenovan IP vrstva ... Linux ma vse otevrene a ma k tomu ale nejake licence, nema miliardy a NEUSTALE se musi branit kecum a nejakem posahanem intelektualnim vlastnictvi, atd .. Nepodlozeny, nedokazany kecy, nebo tomu , ze se MS pokousi ruzne podplatit komercni linux firmy ... proste humus ...

Proc neco takoveho NEDELA firma MS i firme apple ? Kdyz je to mnohem vetsi konkurent aspon v urcitych oblastech ???

Proste a jednoduse i kdyz mas opravdu mnoho penez, tak stale MUSIS ...
Aspon neco ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bobek: Kdyby to rozpustili ?? Tak by to bylo SUPER !! Protoze spousta IT lidi jako ja by mely jeste jednou tolik prace a uz by nestacilo, abych delal jen do pulnoci ... :-)

Ne vazne, kdyby MS padl - z jakehokoliv duvodu - tak by proste padl je to jen firma .... Myslis si, ze je na nich nekdo OPRAVDU zavisli ???

Zavislost je kdyz nemuzes prestat .. a prestat pouzivat polotovary Windows (hlavne Windows) muzes vzdycky ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyn: proč by měl sdělovat nějaké API apod? (i když nevim proč je řeč o API, to přece poskytuje) programovat pro jeho system jde,  tak nevim v cem je problem. To je jako sctiptovani AI v nějaké hře, taky se to neotvírá pro hráče. Je to JEHO produkt, tak by jsi měl s nim dělat co uzná za vhodné, to že celej svět jede na produktu do něhož nikdo nevidí - to je jejich problém, alternativy má.  Je to jen sprosté vydírání, regulace monopolu je možná třeba - ale tohle to neni, tohle je prudění o nutnosti poskytovat info o svém výrobku - to je nesmysl, ta cocaola má nařízeno také jen zobrazovat tuky+kalorie, nikoliv složení.
 
Podobně jako nesmyslné rejpání typu "bez IE či WMP" škodovku taky nikdo neprudí,že dává připomontované kola a že uživatel chtějící alternativní šroubky, si to nejprve musí postavit na hever.. a přehodit sám.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak ma niekto mail na zodpovednych z EU za tu pokutu, prosim capnite ho sem.
Myslim si ze ich potesi zaplava mailov v rovnakom pocte ako pokuta :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to jsou teda argumenty:-))) Lidi,vy jste ZAVISLI na produktech MS? No tak to navrhuju nejakou lecebnu...trebas Bohnice nebo Berkovice...oni vam tam tu zavislost snad vylecej.Ja rozhodne nejsem zavislej na MS produktech.Je to ciste moje volba,ze je pouzivam - a nebo taky nepouzivam.Je to MOJE vec.Pouzivam open office a ty mi poskytuji dokonce v necem vetsi komfort a vetsi moznosti nez slavnej MS Word.Otevru si v tom cokoliv potrebuju.Takze at mi proboha nekdo nerika,ze jsem zavislej na MS...A ze STAT pouziva MS a nuti lidi pouzivat MS vyrobky pro komunikaci se statem? OMG a za to jako muze MS??? MS donutil stat pouzivat jejich vyrobky? OMG????? Cinani si programuji vlastni OS...Jine staty jedou na Linuxu...a vy tvrdite,ze NEJSOU alternativy? Ach jo....fakt tupe stado ovci :-((((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojzo: kdyby ovci! ale taky hlavne beranu a kozlu. A to sou ty tvrde orisky!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kurňa .. a mě by stačil ten jeden mega eur ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> lojza suchanek:
Re: "kdyby si MS usmyslel,ze zrusi podporu vsem windowsum,ze uz v zivote nenaprogramujou ani radku,ze prevedou prava na 10 bezdomovcu , rozdaj majetek a pujdou vyrabet vysavace za 10 milionu jeden,je to CISTE JEJICH VEC"
Ano, správně, s tím souhlasím. Ale ber to tak, že pokud se MS usmyslí obchodovat v nějaké oblasti způsobem, který se nelíbí vedení dané oblasti, nemůžeš se pak divit, že vedení dané oblasti uplatní svou moc a klepne Microsoft přes prsty :). Ať už je to kvůli nějakému zneužívání dominantního postavení na trhu, nebo proto, že Neelie přišla do práce a místo Windows uviděla modrou smrt a dostala na MS pifku. Má tu moc a my s tím nic nenaděláme.

Jen aby bylo jasno: Já nechci tvrdit, že bych snad s postupem EK souhlasil, já jen říkám, podle toho, co si myslím, jak to je :). Nelíbí-li se MS postupy EK, může se klidně stáhnout a s tím EK nenadělá ale absolutně a vůbec nic. Chce-li MS v EU zůstat, musí dodržovat pravidla, i taková, která si EK po ránu vymyslí, i kdyby to byla každé ráno pravidla jiná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoda ze diskusia sa stocila niekam uplne inam, ale vie tu niekto povedat nieco vazne na obranu Microsoftu ohladom dokumentacie interoperability k ich vlastnym produktom a mam na mysli co som povedal a ZIADNE zverejnovanie zdrojovych kodov, ciste len strucnu a kratku papierovu dokumentaciu na pouzitie programu/interfejsu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza suchanek a jim podobni:
 
Proc se tu navzajem urazite a dokazujete nedokozatelne. Skuste si to podat na L3 vrstve, zamyslete se jenom. Nic vic. Co dela MS, co dela EU, co dela komisarka?? Kde jsou druzi?? Co delaji pro to aby byli vic videt. Co pro to (mimo tehle dohadu) UDELAME
Jestli nejsme pro ne prave to tupe stado. A proc?? protoze se tu dohadujete jak stary baby. Trocha cti a ucty navzajem, panove. Neni nic jednodusiho nez porazit na hlavu rozhadany stado.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jarda45: S tim nevolenim je to samozrejme nesmysl. To je jako tvrdit, ze vlada ceske republiky neni primo volena, ze neni primo voleny prezident...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zpravodajske servery informace o soudu s Microsoftem vzdy nejak podivne zamotaji. Nevim proc k tomu dochazi, ale je to tak. Ten pripad se tahne mnoho let, ale za celou tu dobu jsem videl snad jen dva prispevky (bylo to na serveru BBC), ktere situaci popisovaly spravne.

V tomto pripade je lepsi si precist oficialni informace na
http://ec.europa.eu/cyprus/news/latest_news/27022008_en.htm .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza suchanek: Bohužel někdo má tu smůlu, že zkrátka je nucen (ať už z jakéhokoli důvodu) používat produkty MS, převážně OS, aniž by s tím mohl něco dělat. Je to tak těžké pochopit? Navíc produkty MS jsou podstatně více zakořeněné, než se zdá. Kolik je například škol, kde se děcka učí OO - přitom MS Office je IMHO jedním z menších problémů, ale tady to všechno začíná.

Silně dominantní postavení MS se všemi z toho plynoucími důsledky je zkrátka neoddiskutovatelným faktem. Stejně jako jeho zneužívání tohoto postavení. Proč vám tak vadí, když se proti síle vystupuje silou? Jde vám o ideály, jste skutečně až tak naivní? Myslíte si, že by se nám žilo lépe, kdyby si nadnárodní monopoly dělaly, co se jim zlíbí? Ale jděte...

Už jsem tu nakousl, že v Číně se prodávají "originální" OS Windows za směšné ceny (cca $1,50) a to za tichého souhlasu MS. Pokud je na tom MS tak dobře, že z našich (uživatelů jeho produktů) peněz může dotovat jiný trh, jen aby mu náhodou nevznikla nějaká skutečná konkurence, která by teprve ukázala, jaká je skutečná hodnota jeho produktů, pak ať mu EU pouští žilou ještě mnohem víc. Mě to trápit nebude a svědomí mám čisté.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AZOR: proc zverejnovat API ? to si snad delas srandu. PC s Windows nejsou zadna jednoucelna zarizeni, existuji pro ne miliony programu od tisicu firem z celeho sveta a API je to nejdulezitejsi co je potreba znat pro co nejlepsi vyvoj aplikaci. Samozrejme jednoduche programy se bez nej casto obejdou, ale ty vetsi a slozitejsi uz ne, bud s ohledem na kompatibilitu anebo vykon. A ma to jeste vetsi dopad v pripade zmen v systemu k jakym doslo treba mezi 98,XP a Vistou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rodney: No a včil jste mlasknul hřebíček po hlavičce! Jak jste sám napsal - existují desítky, snad i stovky tisíc programů pro Win. Některé jsou i hluboce sofistikované (namátkou vyberu nejrůznější CAD, Corel, Adobe, OpenOffice...) a jiné naopak hluboce zažrané do systému (Norton, antiviry a pod.). Zdá se, že se zveřejněním API má problémy akorát EU/EK jen proto, aby mohla ždímat dojnou krávu (zde MS) co to dá.
Mne v této souvislosti skutečně velmi zajímá, jak dlouho to MS bude akceptovat, než řekne rázně DOST. To znamená, že zatne tipec  všem EU institucím a své produkty začne prodávat výhradně přes internet (např.) pro evropské zájemce/uživatele. Zde vidím jasný příklad levicového vyžírkovství EU!
Tohle už není nic jiného, než šikana a vydírání!!! Dnes je to MS, zítra to může být kdokoliv z nás!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevadi :o), stejne to mi "blbeckove" zaplatime. Tu tetusku by mnel nekdo preprogramovat!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Až bude mít kdokoli z nás monopolní postavení spojené s monopolním chováním, pak si ani nic jiného nezasloužíme. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EU nechce od MS nic ine ako zverejnit API/ABI - teda apilkacne rozhrania, abt programy pre Windwos mohli korekne fungovat aj v inych OS na 100%- viac ako 90% programov vyuziva verejnu cast ABI, ale su take, ktore vyuzivaju MS kniznbice a toie pracuju s ABI, ktor MS oznacil za undocumented. A ma to jasny ciel odist v EU od MS a to sa Ms neapci... Napriek tomu, ze prave kompatibilita ABI CP/M(najrozisrenejsi OS v roku 1980 a OS s najvacim poctom programov v tomto roku) v MS-DOS-e umoznila MS vstupit na trhu OS a prave urobit to iste MS brani svojej konkurencii

Dopis Gary Kildallovi do roku 1980
Koubský Petr

Pan Gary Kildall
generální ředitel a předseda správní rady
Digital Research Corp.
Pacific Grove, California, USA
rok 1980

Na Váš návrat tentokrát nečeká jen halda nevyřízené korespondence. Jsou zde tři zástupci všemocné společnosti IBM, upjatí v dvouřadových oblecích,. Mají málo času. Zastupují tým, který dostal příkazem tu nejneobvyklejší věc v dosavadní historii IBM: přesně do roka uvést na trh profesionální osobní počítač. Je to šibeniční termín, a lidé od IBM proto musí postupovat úplně jinak, než byli kdy zvyklí. Namísto toho, aby všechny díly vyvinuli ve firemních laboratořích, nakupují hotové součástky a podsystémy na otevřeném trhu. Už vědí, že použijí procesor od nevelké, ale nadějné firmy Intel. Co však nutně potřebují, to je operační systém.

A ten máte Vy - nejlepší a nejdokonalejší operační systém, jaký je pro jejich účely v dané chvíli na světě k mání. Jmenuje se CP/M a napsal jste ho z větší části vlastnoručně

Muži z IBM mají opravdu málo času. Operační systém, pro který byli vysláni, potřebují hned. Proto přímo od vás zamíří na sever, do Seattlu, kde sídlí firma Microsoft. Ano, máte pravdu; Microsoft vůbec žádný operační systém nemá, zabývá se jen programovacími jazyky.
Kdyby počkali na Vás, dověděli by se, že už pracujete na CP/M-86, a že tento šestnáctibitový systém bude hotov dřív, než je jejich nejzazší termín pro IBM PC. Oni však namísto toho koupí od Microsoftu, co Microsoft sám narychlo koupil od malé vývojářské firmy, pro jistotu spolu s ní samotnou - systém QDOS. Ještě po letech, kdy už se bude dávno jmenovat MS-DOS, v něm dokážete rozpoznat silnou inspiraci Vaším CP/M, ale nikdy nesáhnete po právním řešení, nanejvýš po lehkém sarkasmu. ?Zeptejte se Billa, proč kód funkce 6 končí znakem dolaru. To neví nikdo na světě, jen já.?
http://www.inside.cz/index.php?ID=697

Soud potvrdil, že MS-DOS je ukradený
Středa, 1. srpna 2007,

Pokud vám nic neříká jméno Tim Paterson, pak vězte, že je to člověk známý především tím, že se mu přisuzuje původní autorství operačního systému MS-DOS. Toto tvrzení však v roce 2004 zpochybnil ve své knize ?They Made America ?? význačný historik a novinář Harold Evans. Ten se v ní mimo jiné zmínil, že Patersonův operační systém 86-DOS, z nějž pak MS-DOS vycházel , není jeho originální dílo, ale ?vykradený? systém CP/M, jenž v roce 1970 vyvinul jistý Gary Kildall, zakladatel firmy Digital Research Inc.,

To se pochopitelně Patersonovi vůbec nelíbilo a Harolda Evanse koncem února roku 2005 zažaloval. A minulý týden vyřkl soud rozsudek: žalobu Patersona zamítl s tím, že prý Paterson falešně obvinil Evanse z přisuzování původu MS-DOSu Kildallově CP/M. Soudce Thomas Zilly potvrdil, že Evans trefně označil QDOS ?vykradeným? CP/M a dal mu zapravdu, že Paterson zkopíroval aplikační rozhraní CP/M včetně prvních 36 funkcí a způsobu předávání parametrů, přestože něco z toho bylo přejmenováno (třeba to, co se v CP/M jmenovalo ?Read Sequential?, se v QDOSu změnilo na ?Sequential Read?, stejně tak ?Read Random? přešlo na ?Random Read?). Nakonec se soudce zmínil, že Evans jednal v dobrém úmyslu
http://www.cdr.cz/a/21999

Ti ,ktori radite MS odist z EU>

ale presne toto EU chce,lebo OSS je Europrodukt

70% vyvojarov Open osource zije v Europe presnejsie v Europskej unii
http://conferences.oreillynet.com/eurooscon/coverage/

Presnejsi profil vyvojra Open source vyvojara je na
http://news.zdnet.co.uk/software/0,1000000121,2121232,00.htm

Microsoft potrebuje 496 mil ludi na trhu, a EU ho tam neche

napr.

http://ec.europa.eu/idabc/jsps/index.jsp?lg=en&fuseAction=searchResu...

a IDABC Conference 2008 - Brdo, Slovenia (odporucam prezentacie potentatov EU specilane pani Dr. Barbara-i Held, ktora je c.2 v Europskej komisii pre informatiku a jej symbol Linux Tux na zastave EU )

http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7373

Prijal sa jasny zaver: Europskemu parlamentu ide navrh EIF 2.0 (Europsky standard v kmunikacii),ktory z EIF 1.0 ponechava formulaciu
"Europska unia a clenske staty su povinne pouzivat vyhraden otvorene medzinarodne(ISO) standardy, vsade tam,k de existuju " navyse pridava "Clenske staty su povinne upravit svoje zakony v sulade s touto smernicou a zacat ich uplatnovat najneskor 28.12.2009" Autor linux Linus Benedict Torvlads sa narodil 28.12.1969, takze EU mi priparvila darcek k 40. naroideninam. Smernica zancne platit , ak ju scvali Europsky parlament, co je v plane v prvej polovici roka 2008
MS podla clanku dost tento tyzden otvoril svoje formaty a technologie, ale ono to bude tym, ze 25-29.2.2008 bude ISO rozhodovat o prijati MS OOXML za ISO, cize bude rozhodujuca bitka bude buduci tyzden
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7381

a to je len zaciatok
EU: Komisia bola vyzvana na zakaz predaja PC s operacnym systemom
Open Source News - 2.10. 2007
Clen lavicovej frakcie v Europskom parlamente Erik Meijer poziadal Europsku komisiu, aby zistili moznosti, ako zakazat predaj PC-iek s predinstaovanym Operacanym systemom.
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7228/525

20.2.2008
Britska organizcia na ochranu spotrebitela napadala EULA licencie dodavatelov SW (ako napr.,Microsoft, Adobe,Apple, Symantec ....), ze su jednostrane a obmedzuju uzivatelov v upltnovani svojich prav. Organoizacia vyzvala Europske organy, aby konali a zabezpecili napravu stavu(su len dve moznosti donutit fiermy licencie upravit, alebo ich platnost v EU zrusit, cimby sa aj ti ludia, co za MS Windows a MS Office zplatili stali piratmi, lebo nie medium ani potvrdenie o kupe ich opravnuje SW pouzivat, ale licencia, ak by ta licencia neplatili, nasmeli by pravopouzivat dusevne valstnictvo firmy teda sofver danej firmy)
http://www.theregister.co.uk/2008/02/19/eulas_unfair_investigation/
http://www.ncc.org.uk/nccpdf/poldocs/NCC195rr_whose_licence.pdf
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/02/20/software-licences...

EU ma 496 milionv ludi...

Castoktat musis ist sudnou cestou, preto treba hrozit -mzoes vysudit notebook zadarmo
26.09.2007 14:34
Ruling: Acer must refund purchase price of preinstalled software that is not being used
The ruling by a French court according to which the manufacturer Acer has to refund the purchase price of the preinstalled software that the notebook buyer in question does not use to the notebook buyer, has been welcomed by proponents of the sale of PCs and notebooks without preinstalled software
The total of 311.85 euros of the overall purchase price of the notebook of 599 euros that Acer was forced to pay back was made up of 135.20 euros for Windows XP Home, 60 euros for Microsoft Works, 40.99 euros for PowerDVD, 38.66 euros for Norton Antivirus and 37 euros for NTI CD Maker. On top of that Acer had to pay a further 650 euros in, among other things, legal costs.
http://www.heise.de/english/newsticker/news/96581

Italian Judge Tells HP To Refund Pre-Installed XP
on Oct 28, 2007 6:04 PM
An Italian user asked for a refund after buying a Compaq computer that came with Windows XP and Works 8 pre-installed. HP tried to avoid the EULA agreement which states, approximately: '[I]f the end user is not willing to abide by this EULA... he shall immediately contact the producer to get info for giving back the product and obtaining refunds.' The court ruled in favor of the user who received back ?90 for XP and ?50 for Works.
http://lxer.com/module/newswire/view/94705/index.html
http://www.channelregister.co.uk/2007/10/29/hp_windows_xp_preinstalled_s...
(url)http://lxer.com/module/newswire/view/...
(url)http://www.channelregister.co.uk/2007...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to blbost,platit za uspech.neobhajuju microsoft,nejsem naivni a vsichni v tomhle maji volbu,ale muze microsoft za to ze z niceho a sam se vyhrabal na samej vrchol a konkurence tu nebyla zadna,krom pred par lety se rodiciho linuxu,ktery ve velkych podnicich byl nepouzitelny?starsi generace se proste s nastupem pc naucila na woknech a zkuste 45letemu manazerovi po usilovnem nekolikamesicnim studiu prace jak delat s pc mu tam vrazite linux-zesili a posle vas nekam.to je jako ho ucit ridit auto a pak ho posadit do tahace.proste tu byl jediny v zacatcich a chytil sanci a hold to vyslo.proste uz nevim co by eu uz chtela.uz jim vadi ze maj v OS implementovano spoustu veci-IE,WMP atd.tak si to ta krava mohla naprogramovat sama a ne porad machrovat.sama urcite pouziva OS od microsoftu-proste je to souboj davida s goliasem,linux prisel pozde a nemel podporu,tak nevim proc by mel za to microsoft ted platit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ale muze microsoft za to ze z niceho a sam se vyhrabal na samej vrchol"
Jistě že může.
Nejstarší sviňárnu, kterou si od MS pamatuji bylo v souvislosti s DR-DOSem. DR-DOS byl v některých ohledech lepší než MS-DOS. Jedna z cest k úspěchu byla udělat MS-DOS lepším než DR-DOS. A nebo dát do oblíbených WIN 3.1 kód, který účelově znemožňoval jejich instalaci v DR-DOSu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

microsoft zverejni vsetko zdarma da si kudlu do chrbta, podreze si vetvu pod sebou, vsetko bude free avsetko bude zdarma a nastane konecne ten raj na zemi :-), nah mam pocit ze europa je nejak nepoucitelna a v jednom kuse na svojich obyvateloch vytrvalo skusa rozne socialne experimenty, hoci ziadna z tychto utopii nepriniesla v konecnom dosledku nic pozitivne ;-)

cely cas mam pocit ze linuxaci bojuju za svoje zisky, teda nepredam za 3 litre xp ci vistu ktoru oklika aj cvicena opica, ale predam linux v ktorom ked sa cosi posere tak za par hodin servisu zacvakam 2 x tolko ale hlavne ze linux je free, a vobec nemam naladu stat sa linuxovym guru , tak ako niesom windowsackym guru, nepredavam myslienku a slobodu, predavam riesenia ktore uspokoja zakaznika a jeho potreby, robim to preto lebo je o to zaujem a zakaznik vie za co plati a je ochotny to zaplatit, polovica zakaznikov ma v prdeli ze na com ten ich system bezi a ako hovorim ovela lacnej sie sa mi zda dat 3 litre z a oem xp ci vistu a viem ze to v pohode zvladnem aby som sa ucil cokolvek nove bo linux ci nahanal linuxoveho guru ktory vsetko vie vsetko sa da ale stoji to v konecnom dosledku viac a dlhsie to trva

cely tento cirkus ma vyvolat sympatie My sme eu a tie svine nam nechcu platit pozrite nanich sa dokonca brania, nezdravo nam konkuruju, maju monopol, keby toto a toto tak linux je tu najrozsirenejsi a raj na zemi snim tiez, akurat ze realita nehra na ziadne keby, kdyby, toto je dany stav a ma objektivne priciny, nevedia sa presadit trhovo tak to skusaju politicky , uz chyba len aby peniaze od makrosoftu ktore ukradnu (vysudia) natlacili do vyvoja open software, chcu aby microsoft platil konkurenciu a este sa citil previnilo ? zosaleli uz vsetci ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

magara: Bla, bla, bla... Můžete mi ukázat příklad, kdy se na svobodném neregulovaném trhu prosadil někdo proti monopolu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sak to je logicke preco by mal vyhrat niekto slabsi ved to je proti prirodzenosti :-), ani voda nepotecie hore, tieto regulacie len viac a viac pokryvia trh a vztahy a prd prinesu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ziadny monopol neexistuje kto chce pouziva linux kto chce pouziva windows niektory apple je tu slobodna volba, akruat linuxaci su nejak ukrivdeny lebo linux je vo vsetkom lepsi a predsa nedominuje, tak pim poradim asi to ich zdanie nebude celkom na relanych podkladoch zalozene asi existuju aj ine kriteria, niekazdy kto je uspesnejsi je hned vrah a zlodej, sa ani nedivim ze mame fica vo vlade, uplne rovnaky slovnik

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, opět ten samospasitelný trh, který vše sám od sebe urovná tak, aby všichni na zemi žili v míru, lásce a blahobytu. Jak jednoduché je černobílé vidění reality, já ji chci vidět také tak!

On ani nemusí (díky regulaci ani nemůže) existovat absolutní monopol - k pokřivení trhu a blokování přirozených tržních mechanismů stačí silná dominance.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dam priklad z vlastni zkusenosti meho otce,delal mistra udrzby v jedne firme,menilo se vedeni a zacalo se setrit,jak to tak byva,vyhazite manazery co berou kotle atd.najednou prisel novej IT manazer,nejakej pohlavaruv synacek a hned ze platit rocni license za office je blbost,tak ze vse najedou Opensource,to jeste starsi garnitura jeste prekousla a s nakupem novych PC bezecich na linuxu se firma zacala pokladat,skoleni staly balik asi jako licence na wokna a vysledek zadnej,pocitace padaly,nic nefachalo-nikdo nevedel co s tim-stalo to batoh,nakonec to skoncilo nakupem woken a byl klid,podnik prodelal nekolik milionu za to ze chtel mit neco free a co vubec nebeha,najdete nekdo firmu co ma 100 kancelarskej a dejte jim linux-co se stane?umlatej vas cepicema.nevim proc by mel microsoft nekomu neco davat free,chces aby to fungovalo,bylo bez vetsich problemu,nehlede na to ze se v tom orientuje snad kazdej,tak zaplat.jednou jsem zkusil nainstalovat linux-hezky to vypada,nic to neumi,blbe se to ovlada,proste parodie na wokna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tady to neni stret idei MS vs Linux,ale komunismus vs svobodny trh.A ze cela evropa je defacto komunisticka,o tom neni pochyb...Ale lid si to zada,tak co...Jak jsem psal,vetsina lidi jsou ovce,co potrebuji aby je nekdo vedl,prikazoval jim,zakazoval,narizoval a urcoval,co je spravne a co ne,protoze sami si neumi udelat nazor.Dokonce vetsina lidi potrebuje,aby jim nekdo urcil,co maji jist,jake pouzivat vyrobky,protoze by to sami nedokazali rozhodnout.Holt to tak je,a proto tahle pokuta a proto budou dalsi pokuty,proto se zakaze plosne kourit v hospodach,proto pocitam se casem zakaze byt obezni,zakaze se tohle,tamhle to...A muzeme si za to sami,a spouta lidi co tu prispiva s tim souhlasi,tak co...mame demokracii,takze si svobodne odhlasujem,ze tu demokracii zrusime...
Moje kamaradka ma rodice vlastnici rodinnou firmu zamerenou na zpracovani ovci vlny...v nekterych pripadech jsou jedini dovozci urcitych technologii a nastroju na rucni zpracovani vlny v republice.Takze defacto maji monopol.Uz se tesim,az si nekdo zacne stezovat,ze ty svine vydelavaj z toho spoustu penez a EU by jim to mela zakazat....fakt uz se tesim,a az se to stane,tak to uz bude na emigraci...Pac ono se da zit s debilama v jednom state...ale nesmi se to prehanet

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano je samospasitelny je tu silna dominancia a je asi niecim opodstatnena, urcite tu nieje preto ze nemam co ine kupit

tak ako eu moze vydat zakon ze do troch rokov len auta na vodu , nechceme monopol ropy akruat ze objektivny trh na to zvysoka kasle ak by to bolo realne uz by totu bolo

klasicke maniere porucime vetru desti a nastane raj na zemi :-) akraut ze politicke rozhodnutia su tie najmenej obhajitelne a treba nane len vysoke sebavedomie

v eu nam proste prebieha nova normalizacia za 20 rokov na to budeme spominat podobne ako na husakovu normalizaciu

kurna co na to ja aparatcik eurokomisar, nechcu mi kupit nove auto a toz muj synek vcera pravil v hospode ze se vtem linuxe po vecerich sprta a ze kdyby dostal tech par melonu takze on by jim ukazal jak se to dela to by bylo panecku OS a aplikace, ze pru naky microsoft ma penes jak zelez tak ho oholime ja dostanu auto synek slusnou praci a microsoft se zahoji na lidech

to primitivne hlasovanie penazenkou ma nakoniec svoje caro :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hold v ocich EU nesmis byt jediny co neco vymyslel a jsi v tom uspesny.nejlepe to rozkecat par lidem co a jak se to dela,aby oni jeste z toho meli a neukazovali na Tebe a vsici budou spokojeni.kdybych vynalezl pneumatiku,co se vyporada jak se zimou,tak s horkem,nikdy se neopotrebi,nikdy nepichne a bude proste dokonale drzet za kazdeho pocasi atd.tak bych ji ani pak nemohl vyrabet a prodavat,protoze za rok na me skoci EK ze jak si to predstavuju,oni prodavaj smejdy co se sypou,muzou jen v tohle pocasi atd. a ze pokud nezverejnim vyrobni tajemstvi,kde vyvoj stal nekolik milionu tak ze dostanu takovou pokutu ze se podelam.pritom lidi budou mit volbu si koupit jakou gumu chtej,ale proc kupovat neco co nefunguje a neni pouzitelne,zacneme je davat zadarmo a budeme zit z pokut onoho blbecka co nam sebral kseft

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nj, "Za úspěch se platí a penězi v tom lepším případě"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne je to pokus o sprostu kradez ktoru sa snazia zaobalit do prava, bohuzial kradez ostava kradezou pokial daco nedam dobrovolne ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"899 mega eur"?? co to je s prominutím za hnus na jinak skvelym webu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lojzo, mít jakožemonopolní postavení na trhu, kam nikdo další nechce vstoupit, je trochu něco jiného, než aktivní bránění vstupu dalších hráčů na trh z pozice síly nefér praktikami. To pozná i malé dítě. Navíc tu přeci nejde ani tolik o tržní ceny MS produktů, jako o jeho bránění konkurenci způsobem, který se neslučuje s rovností příležitostí, což skutečně není pojem z komunistické terminologie, jak se nám tu snažíš podsouvat.

Mimochodem, na zákaz kouření na všech veřejných místech, kde se lidé shromažďují, včetně hospod a restaurací se velice těším a doufám, že se tak stane co nejdříve. Když jsou lidé bezohledný dobytek, nic jiného než zákazy a příkazy na ně neplatí. Aby bylo jasno - to říkám jako kuřák, toho času zatím úspěšně abstinující - aby bylo ještě jasněji, říkal jsem to i dříve, ačkoli mi krabička na den nestačila. Také bych uvítal skokové zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky a to na několikanásobek té současné. Zdůrazňuji skokové, protože metoda krájeného salámu je jen výsledkem lobby tabákových koncernů a je neefektivní (pokud tedy budeme uvažovat, že vládě jde skutečně o zdraví občanů a ne jen o snahu narovnat rozpočet ve strachu z defenestrace).

Magore, pardon, magaro, až si tě na ulici vyhlídne někdo s mnohem větší silou/výzbrojí a vymlátí/vystřílí/etc. z tebe duši, jistě tě bude v poslední vteřince života hřát vědomí, že jeho "dominance je asi něčím opodstatněná" a že jsi vlastně měl možnost být také tak silný/ozbrojený jako on. Nechtěl jsem být hrubý, ale tvé tupé plky ve spojení s príma nickem mi pomohly odventilovat trochu beznaděje, která se ve mně hromadí, když vidím, co nám to tu roste za charaktery. Aby se to už neopakovalo, končím s touto diskusí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proc hnus?kdyz ti to tak vadi,proc pises bez hacku a carek?nejdriv zamest pred vlastnim prahem.to uz budeme mit narizena slova?koukam ze syndrom pani komisarky se zacina projevovat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak brani nefer praktikami?muze microsoft za to ze ostatni os nejsou tak rozsirene,ze vyvojarskym firmam se nevyplati programovat neco pro neco ceho prodaji par tisic kusu a prodelaji batoh?ma snad dotovat ze sveho aby se programovalo pro linux,mac atd stejne?je to jeho chyba ze oni prisli s krizkem po funuse?posledni roky vsichni radoby OS vynalezci-kolik druhu OS schopnych konkurovat Woknum tady je?vlastne zadny,jen male procento z toho velkeho kolace,tak budeme chodit po domech a s bicem nad lidma budeme stat a mlatit jim do hlavy ze wokna ne,ze takhle by to neslo,to uz je jako v cine kdyz jim tezce cenzurujou web a kolik deti muzou mit atd.proc coca-cola nezverejni svuj recept?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je ten problem beries to osobne ja tu hovorim o prave (a to dostalo na hubu a vsejdom kuse dostava na hubu) tak isto sa zo strany eu jedna o pravo silnejsie akurat ze sa nerozhodli zmastit mna na ulici ale microsoft a este sa ohanaju pravom a zakonmi ze oni vlastne mozu

a podobne ako z fajciarmi, napr ja nefajcim a napriek tomu budem branit pravo fajciarov fajcit, tak ako verim ze fajciar prestane ak to niekomu vadi alebo sa spyta ci moze, ale tupo vsetko vyzadovat zakonom nutit zavadzat normu vsade aj tam kde sa ludia medzi sebou chcu dohodnut a nepotrebuju tretiu stranu to je

ako hovorim dalej normalizacia v plnom prude, rad by som vedel ako dosli k takej sume, co tam je vycislene,

o akych zase nelegalnych praktikach tu tocis, ja vidim jedine produkty microsoftu a clovek si kupuje licenciu pravo pouzivat bodka. nechce nekupi, ze vyrobcovia predavaju hw bundlovany z os kazdy normlany nes predava aj bez os , lebo inac si poskodi predaje, ale bo predava len ms ak muich zadotuje macrosoft, a napriek tomu si mozes na tento notas dat svoj linux a nemusis pouzivat co nechcec,

eu by to fakt mohla viac zradikalizovat zakazat predavat dokonca by mohla aj zakazat pouzivat a rovno kriminalizovat pouzitie, mi si tu nasu eu rozvracat nedame :-) aby sa aj tym najsprostejsim otvorili oci :), aby sme sa zbytocne dlho netrapili vtejto preregulovanej byrokracii, ked pocujem slova zaujem verejnosti, obecne blaho , tak s ami otvara kudla vo vrecku :)

aakonapisal ktosi predomnou fakt je to skor o ideologii, ja tvrdim ze ked cosi vlstnim je to moje a ja otom rozhodnem , ty tvrdis ze mi mas pravo do toho kecat za akych podmienok ti to predam a ja hovorim ze hej ale nikdy to nemoze byt stav rovnovazny vzdy mam ja naviac kedze mam nieco co chces.

ak nic neches nieto sporu a je to hypoteticka vykonstruovana zmet nezmyslov, a ide len o peniaze

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza suchánek:mně dokáže opravdu dožrat, když tady každý začne hned vykřikovat kecy o komunismu apod. Antimonopolní zákony a opatření jsou platné po celém světě, dokonce v USA je mají taky. A ty snad z komunismu obviňovat nebudeš, nebo ano?
 
Svobodný trh je takový, který není v područí nějakého monopolu, ať už přirozeného, nebo toho, který vyplynul z konkurenčních střetů, takový kde funguje střet nabídky a poptávky. Mám-li dneska firmu s 200 PC na kterých běží Windows a aplikace dostupné pouze na Windows, tak mám docela problém "vybrat alternativu", protože MS staví kolem sebe barikády a nepustí např. na serverový trh konkurenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tynyt -> no v USA jiz peknych par desitek let se snazi o procpani se k moci takova ta skupina lidi,ktera se v CR pracovne naziva "bratrstvo Pravdy a Lasky" Neboli lide velice vlevo smyslejici....Takze ano,myslim si,ze i v USA se v mnohem HODNE priblizuji komunistickym myslenkam,i kdyz tomu tam rikaji jinak.V dnesnim svete je bohuzel velice tezke najit fungujici stat s ciste pravicovym rezimem a pravicovou ustavou.Bohuzel pro me,bohudik pro vas...
Vase myslenka - cituji - "Svobodný trh je takový, který není v područí nějakého monopolu, ať už přirozeného, nebo toho, který vyplynul z konkurenčních střetů, takový kde funguje střet nabídky a poptávky." je velice zajimava.v praxi to tedy bude znamenat toto:
JA osobne pujdu,investuju,aj nevim,1 miliardu korun do vyvoje ja nevim...auta na vodu.Po 10 letech toto auto vyvinu.Po dalsich 10 letech uz nikdo nebude chtit kupovat auta na benzin,kdyz prece existuji auta na vodu...JA na tom neskutecne vydelam,zbohatnu,budu nejbohatsi clovek sveta.
A ted nastupuje vase teorie ktera rika - Bububu,ty jses ale svine,ze jses tak uspesnej a bohatej.Vzdyt chudaci ty co jezdi na benzin!!!! Vzdyt oni chudaci zkrachuji!! I ty monopole!!! Vis jak to udelame? Bud nam predas vsechny patenty a vyrobni postupy diky kterym tva auta jezdi na vodu,a nebo jses svine a nejprve te zdanime,pak okrademe a nakonec zavreme,takze si vyber.A beda ti,jestli ty auta prestanes prodavat!!! Vzdyt uz polovina planety jezdi na vodu,vis co by to znamenalo pro svet,kdybys je prestal vyrabet??? Takze pekne drz hubu,plat,predej nam technologie...
Tohle je svet podle vas....
Svet podle me je jiny ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale to neni problem microsoftu,si zaplat firmu ktera ti to naprogramuje co chces,v tomhle Ti nikdo nebrani,nebo snad chces aby ti ms jeste sehnal nekoho kdo ti treba na tvuj linuxovej server naprogramuje co chces?to snad ne?sis vybral jinou alternativu,tvuj boj ze na to nic neni,tak cvakej.to vsichni chtel aby jim pecena kurata letala az do huby?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyz se vynalezlo auto,televize lednicka atd tak se vzdy naslo vice vyrobcu,kteri se do toho pustili od zacatku,hodne jich zkrachovalo,ale Ti co to nevzdali a pres velke problemy se dostali az na vrchol tak maj uspech.neni chyba MS ze se toho nikdo neujal,ze prijde parta blbecku po nekolika letech a bububu nesme chytri ja ty,neumeli jsem to udelat,vymyslet atd,ale mame moc a my Ti ukazem ze z Tebe budem stejne zit,pekne budes cvakat a jeste tady tem ostatnim ukazes jak a co se to dela,protoze je ostuda ze jsi jediny na trhu a my nemame radi monopol

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lojzo, pro tebe a pro redevila udělám jedinou a poslední výjimku. Pokud budeš tak úspěšný, že přirozenou cestou dosáhneš dominance na trhu a tuto dominanci nebudeš znežívat, nikdo proti tobě přeci nebude nic podnikat. Naopak, celé lidstvo tě bude velebit (snad kromě pár arabáků, pokud jde o auta na vodu ;)). Ale ruku na srdce, vážně věříš, že lidé jsou tak dobří a čestní, že není potřeba regulovat trh? Že se každý chová ohleduplně, bez ohledu na svou moc? Že kuřáci ohleduplně típají cigarety, když vstoupí do místnosti (nebo třeba na zastávku) nekuřák? Že můžeš nechat chodit pubertální dceru v noci samotnou skrz rozlehlý neosvětlený park, aniž by ses o ní musel třást strachy? Že na silnici jsi v naprostém bezpečí, protože jsou všichni účastníci provozu maximálně tolerantní a ohleduplní, atd.? Vskutku je MS ten hodný strýček, který se stará jen a pouze o své produkty, zákazníky a jejich potřeby? Pokud je tomu skutečně tak, chtěl bych ve tvé virtuální realitě také žít, opravdu.

Analogie, kterou jsem psal magarovi se vám zajisté líbila, že? Vždyť přece nepotřebujeme ochranu v duchu ústavně zakotvené LZPS. Ať žije svoboda! Jakým právem chcete omezovat někoho, kdo se vám zrovna rozhodl vykuchat játra?! On přeci své síly nabyl přirozeně a tak má právo s ní neomezeně nakládat. Nebo je to všechno trochu jinak?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1.kouzelný: Hele, takže máme dobrořečit slavné EU, že pěkně socialisticky bude vše řídit, nařizovat, zakazovat, omezovat, pokutovat a likvidovat jen proto, aby nám nějaká zlá kapitalistická (revanšistická a buržoazní a vydřidušská a otrokářská a hlavně neevropská...) firma jednou potenciálně nekuchala játra? Přece jen co kdyby a kdyby i na tomhle šprochu bylo pravdy trochu, že?
A tak tedy se evropským svazem na věčné časy a nikdy jinak! Vzhůru ke skvělým modrým evropským zítřkům!
 
 
Jinými slovy jste poněkud přestřelil. Já osobně tuto akci EU/EK vnímám naopak jako potenciální ohrožení i mne (jakožto živnostníka i majitele jistých znalostí, které schází mé konkurenci) a principielně to považuji za nebezpečnou, vrcholně nespravedlivou a nefér akci proti soukromému subjektu, kterýžto se zrovna znelíbil nějakým EUsoudruhům a ti v tom vidí jen šanci, jak někoho oškubat co to dá!
 
Je to Orwell jak vyšitý! 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Príma !!! Díky !!!
Však on si to, slavný Mrkvo$oft, od nás uživatelů, hezky vybere !! I s DPH !! :-))
Podobně rabujících firem je jenom na našem trhu spousty, ČEZ, RWE, ...
To jsme ti to ale nandali, Bille !!
Howg!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: Víme o tvých problech, ale chlape, todle už celkem smrdí s porušování autorského práva, to nemůžeš takhle celé věci pastovat. Všem nám by pomohlo, kdybys používal odkazy jako odkazy a z textu co pastujes tvoril vlastní věty. Jednak by to bylo přehlednější, někdo by si to i přečetl a hlavně by to bylo podle AZ čisté. Zkus to prosím.
magara: O zveřejnění něčeho zdarma nebyla řeč. Pokutu dostali proto, že za to chtějí "nenormální" peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Né, já už to nechci řešit! :D Asi takhle - snad každému je jasné, že se Kroesová se svými soudruhy snaží vytřískat z MS, co se dá. Ale proto se přece nebudeme tvářit, že s MS je všechno v pořádku. Však byl za své praktiky popotahován i doma a pokud se bude chovat stále stejně, bude mít problémy i jinde než v USA a na starém kontinentu. Stejně jako jiné monopolní organizace. Vždyť tady nemluvíme o žádném vzoru ctnosti, proboha.

Ohánět se Orwellem je sice v kurzu, ale kdo 1984 četl a přemýšlel nad tím, nenechá se takhle lacino oblafnout. Ono to totiž není o režimu jako takovém, ale o lidech. Když jsme banda bezohledných prospěchářských parchantů a přizdisráčských darmošlapů, dobře nám tak. Nic jiného než zákazy a příkazy si nezasloužíme. Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Ergo takovou, jaký sám je.

Občas mám takový pocit, že po několika dekádách šedivého socialismu jsou tu lidé tak zblblí, že se snaží za každou cenu hnát za jakýmsi pravicovým přeludem, aniž by si pořádně uvědomovali úskalí této cesty. Ode zdi ke zdi, ach jo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1stMAGIC: přesně tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. kouzelný: až bude stejně nekompromisní EU/EK na ČEZ, RWE a další skutečné monopoly, pak řeknu ano, proti naprostým monopolům je vhodné nějak zakročit. Já si nemohu vybrat jiného dodavatele elektřiny, nemohu si vybrat jiného dodavatele plynu (skutečně jiného, ne jen různé dceřinné společnosti). Zde je absolutní monopol a astronomicky rostoucí ceny klíčových komodit (voda, elektřina, plyn) jsou tomu důkazem ve srovnání s chvástáním dotyčných firem, jak jim stejně astronomicky rsoste zisk a jak jsou tedy dobré a jak jejich manažeři dostávají adekvátně zaplaceno (v částkách, které nemůže ani člověk rozumně utratit, spotřebovat)!
 MS není jediným dodavatelem SW (resp. i OS), jsou tu i jiní (a někteří dokonce i zadarmo (SIC!)) a Vy to moc dobře víte. V této chvíli považuji tuhle honbu na MS jen jako ryze účelový a jednostraný a neobjektivní a podlý akt (vhodný a líbivý akorát tak pro masy).
 
Pokud u MS není něco v pořádku, co tedy konkrétně? A je to zcela v pořádku i u jiných firem? Je tahle účelová a jednostranná perzekuce EU/EK korektní? Je samotná EU/EK v pořádku, sama ryze demokratická, spravedlivá a bez poskvrny (korupce, rozkrádání peněz poplatníků a tak dále)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě dodatek: "Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Ergo takovou, jaký sám je." S tím se v žádném případě nehodlám smířit. A je lhostejné, že jsu zrovna moravák či cokoliv jiného. Já osobně jsu pravicový liberál. A jakékoliv socialistické řízení, nařízení, zákazy, regulace a odírání daněmi (jen pro zajímavost - současná výše celkového zdanění občana ČR je na úrovni 73-75 %!!!) pod. se mi z duše protiví... to jen tak mimochodem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale ona je to pravda...kazdy ma takovou vladu,jakou si zaslouzi.A protoze v evrope je vetsina lidi myslicich jako komunisti,tedy mame evropskou vladu,ktera se chova mistama podobne jak ty komunisti - a to budme radi ,ze jen mistama!
Jak ja rikam,tohle je "dan z normalnosti",kterou musim platit za to,ze ziju ve state,kde minimalne polovina lidi jsou komunisticky kriplove...ze to musim rict takhle slusne.
Sam jich spousty znam...zavidej cloveku,ze ma vetsi plat,zavidej vsechno a vsem a nejradsi by vsechny co maj vic jak oni zavreli a sebrali jim to,aby se meli dobre a nemuseli nic delat.Takovyhle zmrdu je kolem me tolik,ze nezblaznit se z toho je nekdy opravdu slozite:-(
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VittoreN: ale ČEZ je typický příklad přirozeného monopolu. Tam se můžeš snažit jak chceš (a že se u nás moc chtělo, viz distribuční společnosti), a přesto se to bude vždy vracet do monopolu.
 
Problém MS je jiný - oni se vědomě snaží stát se monopolem, což je obecně vzato zcela normální a logické chování každého podnikatelského subjektu (protože to logicky nese snadný a velký výdělek), vtip je ten, že to za normálních okolností není možné a onen problém je v tom, že MS se to dokonale podařilo (a to nejen proto, že jeho konkurence v historii fatálně selhala, MS používal velmi nečistých prostředků, ale také proto, že výrobci komplementárního zboží (tj. HW) rezignovali na diverzitu produktů).
Problém některých zde diskutujících (např. Lojzy) je te ten, že nejsou schopni akceptovat něco jiné,  než dogma. "Komunismus je špatný, kapitalismus bez přívlastků je dobrý. Uff-Uff. Já jsem dobrý, vy jste komunisti. Howgh!" Takto idiotsky černobíle (neváhám toto slovo použít a nemyslím jej jakkoliv pejorativně) vidí bohužel velká část tohoto národa a je to paradoxně jedno z nejtěžších dědictví komunismu. Prosím opakuji, že se nesnažím nikoho urážet, jen popsat co a jak vidím.
 
Kolem IT se pohybuju už přes 20 let a používám jak MS produkty, tak konkurenci (nejen Linux) - to aby si někdo nemyslel, že jsem tučnákofil nebo zavilý odpůrce MS (případně obráceně).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

L. Suchánek: Jak jsem napsal, s tímhle tristním faktem se v žádném případě nehodlám smířit, nicméně s Vámi souhlasím, že to tak je, jak píšete (včetně naprosto korektního pojmenování stavu věci). Bohužel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja to reknu jinak - pro Tynyta.
Mame dva stavy ..neco jako 0 a 1 ...
Za prve - mame svobodu
Za druhe - nemame svobodu
 
A NIC mezi tim NENI!!!!
Neexistuje jaksi "polovicni svoboda" .... neexistuje asi ctvtrtivona svoboda,ani trictvrtinova svoboda,ani 99% svoboda.
Bud svoboda JE a nebo NENI.Ano,v tomto mam zcela cernobile videni sveta.
Jsem clovek,ktery chape,ze urcita cast nasi populace neni schopna zit svobodne ZCELA...a proto sice se skripenim zubu ale presto pripoustim,ze urcite omezeni jsou nutna.Pripoustim omezeni v oblasti zivota/smrti,pripoustim,ze je nutne regulovat trh s leky,s potravinama,ze je nutne kontrolovat kvalitu potravin napriklad,protoze polovina tyhle planety by chcipla brzo na otravu necim,na co uz chciplo milion lidi pred nima,ale protoze jsou nesvepravny,stejne ty reklamne ze je to vlastne zdrave uverej...Dobre.Ok,chapu ze v tyhle republice neni mozne prodat zbran kazdymu,protoze by nas brzo byla polovina.Ok,chapu ze existuji dopravni predpisy,ktere nam nutej kazdy pulrok menit lekarnicku,protoze existuji hovada,co by ji tam meli 40 let v kuse- i kdyz tohle uz je DOST na pomezi toho,co jsem jeste ochotny prijmout.
Ale SAKRA JAK vas ohrozuje na zivote Winsows a firma Microsoft???? Jako ze kdyz vsichni budou mit windows,tak umre polovina nasi republiky???A nebo kdyz naopak nikdo nebude mit windows,tak umre polovina lidi?A nebo alespon jeden???
CO jeste podle vas je treba regulovat?? VSECHNO??? Nechcete mi zacit prosim vas regulovat,kdy mam chodit na zachod?Kdy mam jist rohliky a kdy chleba?Jaky si mam koupit auto?Jo sorry,to uz tu vlastne brzo bude v plne parade,funguje to uz dnes...
Nikde jsem nerekl,ze kapitalismus bez privlastku je jediny dobry.Dokonce si myslim,ze pro tento svet by byly mnohem lepsi statni zrizeni.Ovsem verim ve svobodu bez privlastku.V tuto svobodu patri i pravo casti sve svobody se DOBROVOLNE vzdat ve prospech vetsiho celku,a nechat tento vetsi celek moji svobodu branit.Ano...ale ne TIMTO zpusobem OMG.
Je to vazne to same,jak tu lidi pisou ,jak jsou radi,ze se zakaze kourit v hospodach.SAKRA hospoda je neci SOUKORMY majetek,a muze si tam dat zakaz ceho chce,a nebo taky niceho,PROC do toho nekdo omg keca????Tak kdyz je tolik lidi,co chtej nekuracke hospody,at si omg nejake otevrou?Kdo jim v tom omg brani???? A to rikam jako clovek,ktery nikdy nevykouril ani 1/10 cigarety....Ale proste se budu prat do poslednich sil za prava nikoliv kuraku,ale za prava majitele hospody urcit si sva pravidla...Kdyby majitel hospody vyhlasil,ze se k nemu muze na obed pouze v trenyrkach a tilku,tak je to omg jeho pravo a co mu do toho ma co kdo kecat????
A kdo rika,ze NEMA volbu,ze MUSI pouzivat windows,pac na tom funguji nejake programy - tak si je omg nechte naprogramovat jinde a jinak!!! Ze je to drazsi a proto z pohodlnosti a vypocitavosti kupujete programy od MS?No tak to je ale pak vase volba a vy v tu chvili musite pristoupit na pravidla,ktera urcuje MS.Ale KAZDY clovek v tehle zemi si muze naprogramovat SVUJ operacni system.To,ze to nekdo neumi? Ja taky neumim opravit auto,tak platim autoservis....
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TyNyT: Nie je to skor o tom, ze tzv. prirodzene monopoly v EU maju velmi silny lobbing aj na urovni eurosudruhov v eurokomisiach, takze ziadne razantne kroky, ako predvadza ta krava, tam nehrozia? Ono aj eurosudruhovia chcu byt zabezpeceni... a je lahke utocit na americkych imperialistov, ved eurosudruhovia na zjazde vyhlasili lisabonsku strategiu, ako dohnat a predohnat! Vsetci im to zeru, pretoze je "in" nadavat na MS - mimochodom, co tak sa obut do IBM, Sunu alebo Oraclu za to, ze maju svoje nedokumentovane API, treba zverejnit!!!
Zlate casy EHS, ked to fungovalo bez roznych strategii, komisii a buzeracii..
 
fotoba: Daj sa liecit, to uz nie je normalne.. to mas patologicku zavislost na spamovani? Lutujem tvojich studentov, to aj ich otravujes s takymi kravinami?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uz je to trapny jak se evropa brani mozkum z microsoftu ..... evropska byrokracie umoznuje firmam nic neinvestovat ani nevymyslet ale proste si rict o zdrojovy kod a pak se pohodlne nazrat na cizi praci to je hnus ..... ubohost lynich prasat z EU je uz desiva

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dear Microsoft,

Thank you very much for your sponsorship of ours social system and agricultural We are looking forward to next cooperation.

Fait à Bruxelles, le 27 décembre 2007.

Par la Commission

Neelie Kroesová

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lojza Suchánek: promiň, ale na takovou nehoráznou demagogii už opravdu reagovat nebudu.
ostatní: pro vás to platí jakbysmet. Omílání prázdných frází, naprostá selektivní slepota.
 
Opravdu tristní pohled.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano,naprosto chapu,ze pro nekoho pojem svoboda je demagogie.Skoda,ze pro vas nemohou byt nejake rezervace,kde byste se uregulovali k smrti a musim s vama zit v jednom state:-(((
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza suchanek: nikdo te v nasem state nedrzi, mame svobodu, cestuj a stehuj se ;)

no to jsem trosicku ulitl, nicmene bych rad reagoval na '...pac na tom funguji nejake programy - tak si je omg nechte naprogramovat jinde a jinak!!!' - jaxem uz psal, pred par (no, 10ti) lety jsem komunikoval s jistym uradem pres email, dostal jsem dokument ve wordu, v te dobe mi bylo cca 18 a penez moc nebylo, skutecne jsem nevedel o jine alternative, jak dokument otevrit, upravit a poslat zpatky. v te dobe neexistovala zadna specifikace formatu .doc, tudiz jsem si ty office musel sehnat... jak, je asi kazdemu jasne. fakt nevim, jak v te dobe bez specifikace formatu napsat neco pro upravu officovskych dokumentu... me nevadi, ze se ms rozlezl do vsech oblasti lidskeho zivota, vadi mi ms pristup a treba to, ze k k sirokemu rozsireni mezi lidi urcite nepouzival jen ciste a mravni obchodni postupy - z tohoto duvodu si myslim, ze urcita regulace trhu je proste potreba. ale s tou pokutou nesouhlasim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ork: Zadny natlak ze strany statni spravy na pouzivani MS Office tu neni. Je tu jen vase neznalost (mluvim obecne). Zadne office sis shanet nemusel, stacilo ten *.doc otevrit ve volne dostupnem WordVieweru (zdarma ho poskytuje primo MS), text zkopirovat do WordPadu (ten je soucasti Windows), tam ho upravit a poslat jim zpet *.rtf, ktery ten jejich Word otevre.

PS: Ted se divam ze WordPad v XP umi otevirat rovnou i *.doc soubory

A k tematu jeste: jak uz zde bylo receno, EU je pisecek spravovany EK, takze kazdy kdo si na nem chce hrat musi dodrzovat co EK rekne, at uz je to jakkoli absurdni.

Jedna strana mince: ta pani dela jen svou praci - haji zajmy sveho uzemi (EU). Stejne tak jako je haji napriklad dovozni cla na automobily, aby dovazena nebyla (o moc) levnejsi nez ta co se v EU vyrabi. To je defacto take svinarna, ale jen svinarna smerem ven, smerem k automobilkam v EU je to dobra vec.

Druha strana mince: neni zrovna moc motivujici videt, ze kdyz budu sakra dobrej a muj produkt bude ten nejlepsi a ja tim padem ziskam vetsinovy podil na trhu, tak budu muset delat vse to k cemu je MS nucen (zverejnovat dusevni vlastnictvi za jine ceny nez jake urcim ja sam) a ten kdo je horsi a dela horsi produkty nez ja k tomuto nucen neni... To zavani trznim rasismem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> lojza suchanek:
Na abclinuxu používá uživatel Tinkertrain ve svém podpisu velice trefnou frázi, cituji:

"Každá svoboda přináší restrikce. Koneckonců, se zrušením otroctví přišli otrokáři o možnost svobodného obchodu s otroky."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wift: sice vtipné, nicméně argumentačně poněkud OT, dále viz příspěvek (např.) prophet (28. února 2008, 22:06).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ork :) co si napisal lojzovi je vtipne

takze ty si MY a ja Lojza a pod sme ONI ;-) len chcem podotknut aby sa ludia okolo seba pozreli co prinieslo 50 rokov triedneho boja v nasich dvoch republikach a teraz ked sa konecne zacinaju veci vracat do normalu tak chytime fica a spol a zacina zase novy nekonecny triedny boj ONI sa uz vzdy najdu (ako fidel povedal revolucia musi byt vecna) oni (vodici, podnikatelia, banky, fajciari, microsoft, teroristi, zdielaci, popieraci vo vseobecnosti staci ak maju akykolvek iny nazor ako je ofici hysteria)
eu ide do riti svojou politickou korektnostou a eurosocializmom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

som zabudol dodat na konci ... lebo to predsa nieje normalne co sa deje :-) od toho slovo normalizacia

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Ja som EU v takejto sk*rvenej podobe nevolil.. som dost stary na to, aby som si pamatal dobu RVHP a EHS.. je mi jasne, ze cela zapadna Europa bola vzdy zatiahnuta dolava (ako vzdy zapadni intelektuali obdivovali lavicove myslienky) a ked mala Europa nieco zasadne urobit, tak sa vzdy dos*ala... keby sa to netykalo aj nas, velmi rad dozicim tu tzv. politicku korektnost a impotentnost celej unii (nazorne predvedene v pripade Kosovo), USA nevelebim, ale v tomto su naozaj niekde inde.. a mimochodom, stale mi nikto nepovedal, preco eurosudruhovia a eurosudruzky tak razantne nepostupuju voci domacim monopolom - aby sme nechodili daleko, co tak cely europodvod s tzv. veternou energiou (t.j. so zarucenou dvojnasobnou vykupnou cenou voci jadru)? A to este sudruhovia eurokomisari chcu znarodnit pre seba fond, do ktoreho prispievaju vsetci prevadzkovatelia jadra na buducu likvidaciu elektrarni po skonceni doby prevadzky - a su tam uz nemale peniaze! Tam nech sa stara ta krava eurosudruzka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ViktorN:
Mně to nepřijde ani tak vtipné, jako spíš pravdivé. A ten příspěvek, na který jsi odkázal, zjevně poukazuje na nepochopení situace.
"Vsetci im to zeru, pretoze je "in" nadavat na MS - mimochodom, co tak sa obut do IBM, Sunu alebo Oraclu za to, ze maju svoje nedokumentovane API, treba zverejnit!!!"
Že je "in" nadávat na Microsoft je spíše shoda okolností. Microsoft zneužívá svého dominantního postavení, takže se na něj nadává celkem oprávněně. A je mi srdečně jedno, jestli to je, nebo není "in", na situaci to nemá vliv.
Až bude IBM, Sun a Oracle zneužívat svého dominantního postavení v EU, věřím, že proti nim EK také učiní podobná opatření.

>> prophet:
Jestli tě to trochu uklidní, také jsem byl proti vstupu do EU, ale to sem v podstatě nepatří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Vzhledem k tématu čláknu to sice OT je, ne však vzhledem k Lojzovým blábolům. V jednom odstavci tvrdit, že buď svoboda je, nebo není, nic mezi tím a o kousek dál mluvit o vzdání se její části (jak mohu dělit něco nedělitelného?!), to chce opravdu velikou odvahu. Nakonec samotné ohánění se svobodou je dost odvážné, hloupé a laciné, pokud ji nedefinujeme a to je zatraceně těžký oříšek.

magara: Rozdělovat na my a oni tu začali jiní, označujíce oponenty komunistickou nálepkou. Mimochodem, svobodou se většinou nejvíce ohánějí ti, kteří politickou ani společenskou nesvobodu na vlastní kůži neokusili, normalizací a Orwellem ti, kteří ji nezažili a pokud ano, tak s rudou knížkou v šose. Do které kategorie patříte?

prophet: Co byste, proboha, čekal? Já se jen mohu znovu opakovat - vláda je taková, jací jsou lidé. Až se jednoho krásného dne přestaneme chovat hůř než zvěř, bude úplně jedno, jak bude společnost uspořádána. Utopie? Jistě. Do té doby to však bude více či méne utrpení bez ohledu na momentální ekonomicko-politické zřízení a zloba s nenávistí ho mohou jedině akcelerovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wifte, jak konkrétně MS zneužívá svého údajného monopolního postavení? Jak konkrétně? Já mám totiž dost blbou představu o monopolním postavení a jeho zneužívání. Takový ČEZ, E-ON, RWE a další. Zde EU/EK rozhodně nezasáhne. Copak je MS stejně absolutně monopolní, jako vyjmenované firmy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ViktorN:
Jednak nehovořím o monopolním, ale o dominantním postavení (a mezi tím je ještě přeci jen nějaký ten drobný rozdíl). A za druhé: Já o tom nerozhodl, že se tak děje, to Evropská komise. Jí se zeptej.
Jinak to, že EK nezasáhne proti ČEZu a dalším podobným, nejspíše znamená, že jí tyto problémy nepálí. To bychom asi měli my občané nějak zatlačit na místní úřady na ochranu hospodářské soutěže, aby se na to podívali, pokud tak neudělají sami. Ale masy to asi nepálí natolik, aby to daly najevo tak zásadním způsobem, že budou muset příslušné přady zakročit. EK v tomto směru nejspíše přemýšlí a jedná za lidi tak, jak si myslí, že by to lidi chtěli. Jestli je to správně a lidi to tak opravdu chtějí, nebo ne, to mi jaksi nepřísluší hodnotit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stále zapomínáte, za co MS tu poslední pokutu dostal.V našem právním řádu je na tyto případy speciální trestní čin:"Maření výkonu úředního rozhodnutí". Za tohle dostal MS pokutu.Prostě kličkoval a snažil se nějak obejít nařízení EK. TAk dostal trest.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Dovolím si zareagovat. Vezmu to trochu zeširoka a klidně mě opravte, pokud se mýlím. Těžiště boje EK s MS spočívá v používání nedokumentovaných funkcí na straně MS programů. Na to má MS samozřejmě právo, ale?

Není tak vzdálená minulost, kdy MS disponoval mimo operačního systému jen omezeným portfoliem aplikací. Třetí strany vyvíjely pro DOS, potažmo Windows a byly to právě tyto aplikace, které dostaly MS tam, kde je dnes, tedy na tržní podíl dalece přesahující 90% v desktopových OS. Potud je všechno v pořádku. Problém nastává ve chvíli, kdy MS začne těmto třetím stranám konkurovat a to za přispění užších vazeb na jeho OS za výrazné pomoci nezdokumentovaných funkcí. Takhle se MS podařilo do země zašlapat spoustu produktů, jejichž předchozí verze mu zvyšovaly zisky, bez nichž by nebyl, kde je teď a jejichž kvality dosáhl leckdy až po dlouhé době. Bez potřebné dokumentace potom nemá třetí strana šanci začít znovu konkurovat, byť by přišla se sebelepšími inovacemi. Jistě, může si vytvořit vlastní OS, psát aplikace pro něj, atd. atp. a bla, bla, bla?

Nejsem nijak nadšený z toho, co EK ve vztahu k MS předvádí, celá kauza s WMP a vznikem XP N byla komedie, nutit MS zveřejnit dokumentaci vlastních souborových formátů je také hodně na hraně mezi právem a šikanou. Někdy to může vypadat, že EK trestá MS preventivně (což by bylo skutečné bezpráví), jindy dostává MS pokuty z prodlení, aniž by EK občanům alespoň naznačila, jak se věci mají a ti tak mohou nabýt dojmu, že si milá komise vymýšlí. Nejsem právník a tak mi zbývá jen víra, že rozhodnutí EK nejsou na vodě, protože v takovém případě by si to MS určitě nenechal líbit. Prostředků k adekvátní obraně má víc než dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro snazší orientaci v textu jsem to psal ve Wordu a ten mameluk mi vyměnil tři tečky za trojtečku, která se tu změnila na otazník. Inu není nad MS Office, který umí česky lépe než my. ;D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ehm vlastne aj capona nedostali za vrazdy ale za dane takze staci rozhodnutie sudu a jehoignorovanie na to sa uz nabali co potrebujeme

vlastne taketo pravo pozname aj naslovensku za 50 sk nedoplatkov za rozhlas ci tv (hocvobec niejejasne cina tomaju narok a podla x zakonov aninemaju no napriek tomu to skusaju) vsetci sa ohanaju pravom, vam vysekaju pokutu za milion ale vsak to sudca odobril a je na to papier, masineria to uz pomelie, to ma prosim s pravom ako takym rit spolocne

to je jednostranny akt zvuole, nadiktujeme vampodmienky ake chceme a valstnenemate inu moznost :-)

1magic: ja som uz zazil za svojich 30 r len takych 10 rozkladnych rokov husakovania a jakesa,mal som dost malorokov ale stihol som este naskole vyvolat poprask recitovanim basnickyz cernych baronov na hviezdoslavovom kubine aka vlastovicko cerny ptaku co odletas na jih rekni v kapitalistickych krajich kde ma dolar stan ze my dneska ruka v ruce pod prapory revoluce splnili sme plan :-), ako taku recesiu, , mal som uz asi stastie ale nic z toho nebolo za rok ten bordel konecne padol tym moja politicka angazovanost skoncila, ale stacilo mi abysom videl co to sposobilo v mysleni ludi, ako sa vyjadrovali, ak bystema uz silou mocou chceli kamsi zaradit tak radsej k anarchistom ale v principe mi je to jedno lebo akekolvek zgrupovanie ideologicke za presadenie zaujmov sa mi vidi odporne, vystupujem sam za seba, a tuto to trha oci proste to nema s pravom nic spolocne

europske sudnictvo v tomto smere stale ukazuje svoju zavislost na vykonnej moci a korektnosti

makrosoft zaplati pokutu ake ma zaruky ze za 2 rocky sa nezopakuje zaloba na dalsi vykonstruovany problem ? lebo sice daco urobil ale je to maaalo a to sme sa sudruhovia takto nedohodli jo

otazka co stymi peniazmi ak sa pouziju na podporu konkurencie jeto nemoralne svinstvo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wift: fajn, takže MS tedy nezneužívá monopolního postavení, ale jen dominantního. Pro mne opět jen prázdné fráze a nikoliv konkrétní argumenty. Nicméně pokud se budu držet přirovnání s klíčovými komoditami (voda, plyn, elektřina), stále mi nedochází kde zrovna MS je tak moc krvelačný a nebezpečný, že EU/EK musí tak exemplárně do něj mlátit hlava nehlava? Není to třeba tím, že na rozdíl od zmíněných klíčových komodit MS nemá na klíčových postech ty správné lobbisty a peníze neplynou těmi kanálky, jak by měly? Proč EU/EK stejně iniciativně nekoná v případě klíčových komodit, jejichž monopolní (či naprosto dominantní, chcete-li) postavení má širokosáhlé dopady na 100 % EU populace, včetně výroby a vice versa?! Nehodlám se ptát EK, poněvadž je mi jasné, že by neodpověděla a navíc (pokud ano), opět bych dostal odpověď typu "bláblázneužívábládominantníhoblápostaveníbláblá...". Proto jsem chtěl odpověď od Vás, nicméně opět jsem dostal jen cosi bez konkrétních argumentů.
 
1. kouzelný: to nespáchal word, nýbrž zdejší server. Trojtečku vložíte i s pomocí Alt0133, ovšem i tak zde pak bude jen otazník místo trojtečky...
Nicméně pokud se vrátíme k diskusi, tak které nezdokumentované funkce to tedy jsou? Konkrétně. A jak jsou podstatné pro psaní aplikací? A ještě konkrétněji - bez nich nejde psát aplikkace? A ještě více konkrétněji - jste si jistý, že u těchto tzv. "nezdokumentovaných funkcí" se jedná o ty funkce, které momentálně nejsou ve vývoji (ve fázi testů) a jejich kompatibilita a 100% fuknčnost je zaručena i pro další verze OS? A ještě navíc - jsou tyto "nezdokumentované funkce" něčím, na co mají všichni automaticky právo a nejsou tedy majetkem jejich tvůrce a může být tedy tvůrce takto trestán? Poslední otázka má pro mne zásadní význam. Abych to vysvětlil - zabývám se kalibracemi barevných zařízení. Vzhledem k tomu, že používám vlastní postupy, algoritmy a pod., mám před konkurencí výrazný náskok a například v některých odvětvích (kalibrace barev pro digitální potisk textilu v text. průmyslu) nemám konkurenci naprosto žádnou. Mám se tedy obávat toho, že nějaká konkurence si na mne podá stížnost u EU/EK a já budu především citelně pokutován a donucen své konkurenci předat velmi podrobně popsané postupy a agoritmy, případně včetně měřicích přístrojů, které jsou náležitě upraveny a přizpůsobeny? Jen proto, že "zneužívám svého dominantního/monopolního postavení"? Bez ohledu na to, kolik mne vývoj stál (úsilí, času i peněz)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Word spáchal tu trojtečku (vnutil mi ji namísto mnou naťukaných třech teček), za tím si stojím! :D Kolik Vám MS platí? ;)
Konkrétně Vám to neobjasním, neb mě živí něco jiného a i kdyby, musel bych být zaměstnanec MS a pak bych se o tom bavit nemohl. Nicméně něco se dá vygooglit. Táhne se to už od dob DOSu, takže o žádném "ve vývoji" nemůže být řeč. Naopak, v poslední době se prý situace/dokumentace zlepšuje. Otázkou zůstává, jestli díky akcím EK, jim navzdory, nebo zkrátka nezávisle na nich. Tuším, že správně bude a).

Váš problém je, pokud jsem to správně pochopil, někde úplně jinde. Obávat se o své dílo samozřejmě můžete a tak máte možnost nechat si své původní nápady patentovat, pokud na to máte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Word tu trojtecku zamenil, darmo typografia vam nic nehovori, co je to elipsa... ze s tym www server nepocita, nie je problem Wordu!
Zaujimave je, ze nikto z eurohujerov nevie vysvetlit, preco sa taketo opatrenia nerobia aj na skutocne monopoly (ktore ako tu uz bolo napisane, podstatne viac ovplyvnuju zivot obyvatelov EU ako nejaky MS)..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ViktorN:
A proč se ptáš mě? Já to nevymyslel :) Já ani neříkám, že s tím souhlasím, nebo nesouhlasím. Mě je to putna, dokud se Neelie nebude vozit po mě. A až bude, pak budu prskat, stejně jako se teď nedivím Microsoftu, když bude taky prskat. Do té doby mě zajímá jen výsledek dopadu na mou existenci. A ten je mi zatím neznámý a pro mě otevřený.
Je třeba si ale uvědomit jednu věc. EK rozhodla, že MS v EU zneužívá dominantního postavení a z pozice své moci činí příslušné kroky, aby tomu tak nebylo. Můžeme s tím souhlasit, můžeme s tím nesouhlasit, ale je asi málo toho, co s tím můžeme přímo dělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prophet: To bylo hodně, ale opravdu hodně ubohé. Kdybyste si rýpnul, že si mám vypnout automatické opravy, mohl bych leda sklopit uši, ale s typografií jděte někam! Notabene v diskusi na webu, kde sám nepoužíváte diakritiku! Kolik druhů mezer Word umí a jak s nimi pracuje? Jak zachází se spojkami a předložkami? Tak co cpe do textu výpustku?! Ještě mi začněte tvrdit, že je Word DTP programem! Pfff...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. magický: to ale pak je problém mezí Vaší židlí a klávesnicí. Pokud máte ve wordu zapnuté automatické opravy a mezi nimi i nahrazování trojtečkou (stejně jako typograficky korektní uvozovky a pod.), pak nadávejte sám sobě. Word není sice plnohodnotným DTP programem (ani si na něj nehraje), nicméně některé typografické funkce obsahuje pro úpravu dokumentů. Je tomu tak jedině dobře, protože alespoň má dokument jakžtakž nějakou úrpveň. Pokud nechcete používat automatické úpravy, pak si je vypněte a nadávejte jen sám své neznalosti...
Jinak nejsu ničím zaměstnancem, dělám sám na sebe. Ale zde se MS musím zastat, protože se mi jedná o princip. Princip, kdy nikým nevolená a nekontrolovaná a nikomu zodpovědná EK se pasuje do role všemocného a všespravedlivého vládce, který diktuje někomu pravidla, který jiný dodržovat nemusí! A trestá někoho za něco, co jinému a většímu prochází s maximální tolerancí!
Nicméně jakožto uživatel některých MS produktů (nejen OS a na tento OS vázaných programů, které jsem si nechal na míru naprogramovat) se cítím být ohrožen, protože tyhle srandy od EU/EK se zákonitě promítnou do cen. A pak budete opět první, kdo tu bude láteřit nad "nehoráznými cenami zlotřilého MS" , aniž byste si také uvědomil souvislosti. Jen připomenu EK vydupanou verzi Win, která byla prosta WinMediaPlayeru. Zajisté tato okleštěná verze Win měla v Evropě veliký obchodní úspěch a byla zajisté velmi levná (když její vývoj také něco musel stát, pominu-li ještě pokuty s tím spojené)...
 
Wift: ano, ptám se já Vás konkrétně. Protože pokud Vy nic, Vy jen muzikant a tato věc se Vás netýká (což si pravděpodobně jen nedomýšlíte jisté možné dopady a důsledky), pak nechápu, proč se k tomu tedy vůbec vyjadřujete? Tvrdíte, že MS se chová dominantně. Jen fráze a bez dalšího vysvětlení, o které jsem Vás žádal. Schvalujete sankce vůči MS s vírou, že stejně se tak EU/EK zachová i vůči ostatním firmám, které zneužívají svého monopolního/dominantního postavení. Nicméně opět jste neodpověděl, proč tedy nezasáhne stejně tak razantně proti vyjmenovaným absolutním monopolistům... Takže na jednu stranu schvalujete, ale na druhé straně ono to jde vlastně tak nějak kolem Vás bez povšimnutí. Hm, zajímavý postoj, takový docela bezpáteřní - při vší úctě...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Máte pochopitelně pravdu; mám téměř čerstvý systém a Word jsem teď použil snad poprvé, proto mi dokázal vnutit, co jsem po něm nechtěl. :)

Ohledně ostatních monopolů, jež byly uvedeny, mohu jen podotknout, že ČEZ není v evropském měřítku dominantní, RWE mě nijak netrápí, ale pokud vím, zdaleka nedosahuje tak dominantního postavení, kterým vládne MS (a to celosvětove, prosím). Tedy nic, co by mělo EK zajímat, ačkoli u RWE přiznávám určitou míru nevědomosti a lhostejnosti.

Jako uživalete produktů MS by Vás pokuty udělené mu EK neměly nijak znepokojovat, neb půjdou do evropského rozpočtu a o tuto část by měly být sníženy členské příspěvky. Takže buď to zaplatíte státu v daních, nebo přímo MS, přičemž existuje i možnost, že MS pokuty nezohlední v ceně produktů a pak na tom jen vyděláte.

Windows XP N byla komedie, jak už jsem řekl. Obchodně to byl velice neúspěšný produkt, pravděpodobně proto, že byl za stejnou cenu, jako neokleštěná verze - kdo by dal stejné peníze za méně muziky, že? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. kouzelný: obávám se, že jste na omylu. Jakožto správná socialistická instituce, kterou EU rozhodně a bezesporu je, vytřískané výpalné nepoužije pro snížení plateb členských zemí, ale lapidárně řečeno je prostě prožere na nejrůznější zhovadilosti, počínaje zemědělskými dotacemi, posun brněnského nádraží o pár stovek metrů, projekty antiteroristických virů, které mají monitorovat počítače a tak dále. Jinak Vás vyvedu hned z omylu. Mnohem raději si zaplatím za produkt, který skutečně chci a který požaduji, než abych tytéž peníze odvedl nenasytné hydře, která se nazývá "stát" a která mi jako poskytuje služby, bez ohledu na mou vůli. Asi tak nějak... :7
Nemohu se ani náznakem bavit o tom, že bych na nějaké sprosté křivárně mohl vydělat. Už jen z principu, kdy socialistický úřednický aparát páchá takovéhle zhovadilosti, které se jednou mohou obrátit i proti mně, stejně tak i proti komukoliv z nás...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Jak jsem nakoupil, tak prodávám, ačkoli je jasné, že nižší daně kvůli tomu v ČR nebudou. :)

Zemědělce nechte na pokoji, bez nich byste pošel hlady jak svině za plotem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. kouzelný: diskuse s Vámi se mi čím dál více líbí. Ano, daně menší mít nebudeme, i když při současné výši celkového zdanění okolo 75 % by to zatraceně bodlo.
Zemědělce na pokoji nenechám a pokud budu trpět hlady, pak jedině díky plánovací mánii EUsoudruhů! Víte o tom, že díky kvótám a regulacím EU se naoapak potraviny zdražují, přesto že kapacity v Evropě by bohatě vystačily na pokrytí poptávky? Jenže přesto, že poptávka (například u mléka a díky nařízení EU o tzv. biopalivech i po obilninách a já nevím po čem ještě) je veliká, zemědělci nesmí vyrobit víc, než mají kvótami nařízeno. Stát vybírá daně a ty (s určitou mírou režie) přerozděluje zemědělcům. Stejně tak stát vybírá další daně a odvádí do EU, kde opět dochází k dalšímu přerozdělování. Nebylo by vhodnější, kdyby zemědělci mohli bez omezení vyrábět tolik, co potřebují a prodávat? A abychom měli o tyhle dotace snížené daně, které bychom zaplatili podle své potřeby právě zemědělcům v ceně jejich produktů podle toho, kolik si jich sami nakoupíme? Nebyl by trh lepším regulátorem? Víte o tom, že zemědělci dostávají dotace i za neobdělávanou půdu (právě proto, že ji neobdělávají)? A víte o tom, že náš zemědělec dostane mnohem (až několikanásobně) menší dotace, než kupříkladu francouzský zemědělec? A víte o tom, že pokud moc naprší, zemědělec dostane náhradu "škody"? Když mu mrazem zmrzne část úrody, že opět dostane kompletní náhradu škody? Víte o tom, že když já nevyjedu za zákazníkem, protože je sněhová kalamita a stát nezajistil včasný uklid silnice (za který jsem mu zaplatil (MUSEL zaplatit) v daních) a tím mi vznikne jasná škoda, že žádnou náhradu od státu nedostanu? Spravedlnost, co?
A tyhle regulace, kvóty, nařízení, dotace a přerozdělování jsou jen maličkou částí absurdního socialistického byrokratismu EU a tohle výpalné (výběrově a ůčelově napařené jedné soukromé firmě) je jen další částí téhle mašinérie. Vám tohle možná imponuje. Mně rozhodně ne!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Jsem tak trochu z oboru, takže mi o zemědělství vyprávět nemusíte, obzvlášť, když v tom máte trochu hokej. ;) Teď zalovte v paměti a vybavte si, jak vaši pravicově-liberální soudruzi vyjebali se zemědělci při privatizaci. Úplně v bolševickém stylu. Nebýt toho, naprosto bych s Vámi souhlasil, že nejideálnější by byly tržní ceny potravin a zamezení zbytečného dovozu (což by ovšem byl v EU problém). Mnoha lidem by se sice nelíbilo, že platí za potraviny o 100% víc než dnes, ale v ideálním případě by to samé ušetřili na daních.

Kompenzace škod vzniklých zemědělcům v důsledku živelních událostí by se v tržním prostředí daly řešit pomocí komerčního pojištění, ačkoli osobně nemám, vzhledem k nezbytnosti udržení zemědělské produkce, problém ani s pojištěním se státní podporou. Nakonec jíst musíme všichni a hrabat se ve sračkách je ochoten málokdo - to je třeba si uvědomit na prvním místě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) nepište "Vaši pravicověliberální soudruzi", laskavě. Já se nehlásím k žádné z těchto pseudopravicových stran.
2) to si pište, že by takováto forma financování zemědělství byla rozhodně efektivnější a levnější, než státem (a potažmo i EU) řízené přerozdělování! Zemědělců bych se nezastával. Z mého pohledu jsou to jen silně protěžovaná skupina pseudoživnostníků/podnikatelů! Hrabat se ve sračkách - v těch se hrabe (obrazně řečeno) nemálo živnostníků. A bez jakékoliv podpory státu. Naopak stát je vždy připraven natáhnout ruku se slovy "zaplať jak mourovatý a nezajímá mne, že jsi zrovna ve ztrátě a musíš živit rodinu. Udělal jsi chybu? Tvoje smůla..." Tohle je realita. Stane-li se to zemědělci, stát je hned ochoten jakéhokoliv ústupku a výjimky. To je rovnost, co? 
3) A stát vyjebal nejen s některými zemědělci, jak píšete. Mohl bych se zmínit o opětovném zestátnění Rakony, nebo jak původní majitelé si museli zhuntovanou fabriku Petrof od státu odkoupit a tak dále...
 
No, už se to nějak posouvá jinam. Já bych to ukončil. Přede mnou je ještě hodně moc práce, tak bych se raději věnoval ji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Mám dojem, že nevíte, která bije. "stát vyjebal nejen s některými zemědělci" Vůbec nejde o některé zemědělce, ale o celou prvovýrobu - zpracovatelský průmysl si soudružsky rozdělili vaši pravicově-liberální soudruzi a vězte, že toto označení nemá se stranickou příslušností nic společného. Pokud byste stále nechápal, o čem tu mluvím, vzpomeňte, jakou cestou ovládl zemědělství bolševik na konci čtyřicátých let. Má úcta.

Na odlehčení jedněm a zamyšlení pro druhé: http://www.board4all.cz/showthread.php?t=103630

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vitezny unor ... takze aj eu sa hlasi k odkazu nielen cesky komunisti :-)

1.magic no ale sak sam pisete ze bez rozdielu partaje, tak aky pravicovi liberali(ci to je kazdy podla toho ako sa on sam nazve alebo toje podla cinov ale bo ho takto ktosi oznaci), nato aby ktosi cosi mohol urvat zvycajne musel mat kontakty a informacie na tych hore, ta nasa nezna bola az prilis kludna a dohodnuta ziadne procesy potom, nic prehodenie kabatov, vyhnitie,
uz len chyba aby vyliezol nejaky pohrobok tajomnik UV a povedal do eteru "ale my sme vam to rikali ze to nebude lepsi ale nedali jste si povedet, chteli sme pro vas dobre a vy ne a ne furt ten kapitalismus a svoboda ale stoho se clovek nenaji" :-)

nah mam celkom vtipnu naladu pod vplyvom vitazneho unora :-)), to uz len tak do absurdna rozvadzam a taram :-) idem si pozret na youtube nejake tie videa odporucam hlavne http://www.youtube.com/watch?v=2jipXKSoGj4 americky brou :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. kouzelný: Ano, zřejmě nevím která bija. Ale Vy jste neodpověděl na mé otázky, které jste sám vyprovokoval. Nuže tedy znovu:
...tak které nezdokumentované funkce to tedy jsou? Konkrétně. A jak jsou podstatné pro psaní aplikací? A ještě konkrétněji - bez nich nejde psát aplikkace? A ještě více konkrétněji - jste si jistý, že u těchto tzv. "nezdokumentovaných funkcí" se jedná o ty funkce, které momentálně nejsou ve vývoji (ve fázi testů) a jejich kompatibilita a 100% fuknčnost je zaručena i pro další verze OS? A ještě navíc - jsou tyto "nezdokumentované funkce" něčím, na co mají všichni automaticky právo a nejsou tedy majetkem jejich tvůrce a může být tedy tvůrce takto trestán? Poslední otázka má pro mne zásadní význam. Abych to vysvětlil - zabývám se kalibracemi barevných zařízení. Vzhledem k tomu, že používám vlastní postupy, algoritmy a pod., mám před konkurencí výrazný náskok a například v některých odvětvích (kalibrace barev pro digitální potisk textilu v text. průmyslu) nemám konkurenci naprosto žádnou. Mám se tedy obávat toho, že nějaká konkurence si na mne podá stížnost u EU/EK a já budu především citelně pokutován a donucen své konkurenci předat velmi podrobně popsané postupy a agoritmy, případně včetně měřicích přístrojů, které jsou náležitě upraveny a přizpůsobeny?
Děkuji za Vaše vyčerpávající a konkrétní odpovědi, které mne uvedou do podstaty věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: 1. Konkretni seznam nelze dodat, nebot neni zverejnen, to je pointa tohoto sporu. 2. Ano, jsou podstatne. 3. Psat bez nich jde, ale mene konkurenceschopne. 4. Testovani necht si MS aplikuje na betatesterech, nikoliv komercnim produktu. 5. Ne, pokud je jejich ucelem byt platformou pro dusevni praci tretich subjektu. 6. DTTO. Pokud poskytnete licenci k tomu, aby na vasi praci budoval sve autorske dilo dalsi subjekt, de jure musite zajistit plnou prenositelnost nebo dokumentaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji, bod 1 mi stačí a plně poskytuje představu o honbě za duchy. :-7
 
Pokud bych měl pokračovat dál, pak tedy dále:
ad bod 2: Jsou sice podstatné, nikdo ale neví, které to konkrétně jsou, neb seznam nebyl zveřejněn.
ad bod 3: ... a tudíž se dá předpokládat, že Norton, Corel, Adobe, Autocad a stovky tisíc dalších firem jsou zoufale málo konkurenceschopné, neb nemohou používat to, čehož existenci tvrdíme, ale nikdo to ještě neviděl...
ad bod 4: jaksi tohle si můžete rozhodnout u svého produktu. Ale nemůžete to diktovat jiným. Například kdysi jsem v CorelDraw nalezl hluboko zašité připravené ikony pro práci a editaci s 3D objekty, nicméně tyto funkce nebyly v Corelu zpřístupněny (ani dokumentovány) Mám hned utíkat k EK a žalovat a požadovat vééélikoananánskou pokutu, neb jsem právě objevil, že jsem méně konkurenceschopný a zároveň i nedobrovolně betatesterem?
ad 5: ano, dá se říci, že výsledkem mé práce je platforma pro duševní práci třetích objektů. Kupříkladu nyní se zabývám v Bukurešti kalibrací velkoformátové fotografické tiskárny, na které se budou tisknout (a už i tisknou) díla pro galerii a kterou budou využívat tvůrčím (a rozhodně i duševním) způsobem další místní i zahraniční umělci.
ad 6: ano, poskytuji k použití mých kalibrací licenci, na které řada lidí vybuduje svůj autorský projekt. nicméně nejen, že nedávám k těmto kalibracím dokumentaci (zcela pochopitelně, neb by jí asi málokdo rozumněl, dokumentace by celou záležitost ještě několikanásobně prodražila a navíc bych tím odkryl některé své postupy), a navíc zakazuji pochopitelně další přenositelnost kalibrací (neb jsou vázány stejně na konkrétní tiskárnu, média, inkousty, RIP a tak dále a hlavně na toho, kdo si mou práci objednal a zaplatil).
Takže pokud shrnu Vaši odpověď na body 5 a 6, pak jsem jinými slovy v pérdeli a mám se těšit na několik miliónu EUR pokuty a abych si začal chystat k předání veškeré své postupy a znalosti. Hm, dobrý...
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Uz jen 2 dadatky.
1. Nevadi, ze nezdokumentovane funkce nekde jsou. Vadi, ze je MS vyuziva ve vlastnich aplikacich, aby si vytvoril naskok pred konkurenci. Jde o formu krizoveho financovani, coz je nekala soutez.
2. Vitejte v perdeli zvane informacni spolecnost :-). Zadny vyrobni postup dnes neuchranite utajenim, to je metoda 19. stoleti. Ochranu autorskych prav vam v soucasnosti zajistuje zakon, pripadne si poridte patent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) Nezdokumentované funkce někde jsou, ale nikdo neví, které to konkrétně jsou. Přesto že nikdo neví, které to konkrétně jsou, tvrdí se, že MS je údajně používá ve svých aplikacích. Přesto že nikdo neví, které funkce to konkrétně jsou a jaký mají vliv na běh aplikací, tvrdí se předpoklad, že to určitě snižuje konkurenceschopnost. Nicméně i když se neví, které to funkce jsou a kde a jak konkrétně (a zda-li vůbec) jsou v MS aplikacích použity a nikdo to neprokázal, je to důvod tvrdit, že MS tím poškozuje svou konkurenci.
Vám se to nezdá jako poněkud přitažené za vlasy? Mně to skutečně připadá jako hon na duchy...
Navíc při úvaze, že MS je tvůrcem systému a on rozhoduje, které funkce uvolní pro veřejné použití či nikoliv. Pokud se Vám to nelíbí, kupte si jiný systém, či nainstalujte nějaký Open/free projekt na bázi Unixu a tak dále.
(jen taková otázka bokem: Apple u svého systému (od verze OS 8, OS 9 až po verzi OSX) uveřeňuje kompletní dokumentaci 100 % veškerých funkcí a dává zcela volně k disposici?, Stejně tak blahé paměti systém od IBM - OS2, či různé SPARC a podobné systémy...)
ad 2) svůj výrobní postup se mi daří úspěšně bránit několik let. A ochrana autorských práv pomocí patentu či zákonu? Nenechte se vysmát! Tím bych naopak všem ukázal jak a co dělat. :))) A zákon? Zde vidím, že je zde spíše jen na buzeraci těch, co něco vyrábí a produkují a na obranu neschopných a závistivých...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kakacz:Tie dristy o krizovom financovani - ano, oficialne to nikto nerobi, v skutocnosti vsetci... IBM, Sun, Apple, Oracle - VSETCI maju nedokumentovane funkcie, ktore si velmi dobre chrania a ani nahodou ich nespristupnia konkurencii! Mimochodom, IBM je ziarivy priklad lock-in vendora - a ich podpora Linuxu je velmi dobre vyratana, neurobia nic navyse, co by sa im nevratilo - ze to zerie zopar linuxakov je len plus! Je to vyborna propaganda proti konkurentovi (MS) za male peniaze, navyse este ideologicky spravna..
Vyrobny postup sa da velmi dobre utajit - sorry, ale hovori z vas naivita alebo neskusenost.. preco vsade linuxaci vyplakavaju, ze svine vyrobcovia hw si drzia pod pokrievkou svoje specifikacie - pripadne pustia len to, co uz je zastarale/neperspektivne, tam vyuziju open source komunitu. Velke firmy tiez nedaju kod k dispozicii - vsak aj sef neohrozeneho bojovnika proti MS Opery priznal, ze kod neotvoria, pretoze by si niekto mohol odtial nieco zobrat/ukradnut - co je zial bezny sposob v tzv. open source..
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Microsoft se odvolává proti pokutě od EU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku Nickel Neelie vypsala Microsoftu další účtenku, nyní na 899 mega eur.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já ve skrytu duše (a zcela jistě pouze naivně) doufám, že soud přistřihne oné komisařce křidélka. Jenže o objektivnosti a nestrannosti soudu lze v kauzách EU vs. MS jen pochybovat, takže si nedělám iluze o tom jak to dopadne. Bohužel pro nás. Jen bych byl nevýslovně šťastný, kdyby nějaká naše vláda rozhodla o vystoupení z EU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výrobní postup se dá dobře utajit, např. Coca Cola tají ten svůj už více jak 100 let. Je to lepší než patent (který vyprší) nebo autorská práva (která také vyprší, byť později). Microsoft má dle mého názoru na totéž právo, jako kdokoliv jiný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bud Microsoft natahuje tento boxersky zapas pre to ze mu dochadzaju bud sily alebo argumenty. Vzdy sa vedeli odvolat minutu po akomkolvek rozhodnuti a zrazu im to trva tyzdne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V některých případech je levnější zaplatit pokutu, než se odvolat a soud vyhrát u odvolací instance. Třeba zvažovali tuto variantu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem teda velkým zastáncem OS od MS,ale na druhou stranu co má nějaká EU,připomínající nejspíš Rakousko-Uherský parlament-slepenec milionu "národností",určovat podmínky americké firmě.Nejlíp by udělali kdyby tu byrokratickou smečku vyžírků vymyšlející jen nesmysly okamžitě rozpustili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gandalfista: Jake vystoupeni z EU ? Nic takoveho neexistuje (prislusne smlouvy nemaji ustanoveni ktere by umoznovalo je vypovedet). Jak jses jednou v EU, mas to nafurt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

borowitz:
Pokuta pro M$ je jedine dobre. Zkuste si uvedomit, ze M$ je monopol a to ne ledajaky. To ze je to americka firma dnes uz nehraje zadnou roli. Zadne velke "narodni" firmy uz temer neexistuji, ale jsou to nadnarodni spolecnosti a proto je potreba napr. Evropske unie, protoze ta je take "nadnarodni". To ze je americka legislativa v cele s G.W.Bushem slaba a nechava ruznym excesum ve jmenu vykonosti ekonomiky pruchod, je spatne. Aspon ze Evropa zatim odolova.
Pokud monopol zneuziva sveho dominantniho postaveni (coz dela v principu vzdy), je treba se proti tomu branit a pokuta je jedna z cest :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gandalfista:pokud by vystoupila ČR,tak se moc nestane,ale stačilo by Německo-dojná krává EU, a celá ta shnilá stavba se zhroutí jak domek z karet.EU je banda byrokratů s astronomickými platy,většinou každej byrokrat sebou přitáhne a zaměstná tam celou svoji familii.Jejich rozhodnutí hraničí s debilitou,opravdu neplatí že víc hlav víc ví,a 1000 pitomců nikdy nenahradí genia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tombomino:Výsledkem této pokuty bude,že produkty MS budou pro EU podstatně dražší a to jenom proto,že v Bruselu sedí jedna fanatická kráva mezi klimakteriem a krematoriem,která z nějakých příčin nenávidí MS.MS je sice monopol,taky se mně to nelíbí,ale v tomto případě jsou požadavky EU polodebilní ,a nejen tyto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tombomino: Problém té pokuty je v tom, že monopol MS nezruší, a jak píše borowitz, akorát to odnesou (zaplatí) uživatelé Windows, což se mi pranic nelíbí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prophet: IBM, Sun, Apple, Oracle - VSETCI nemaji ani zdaleka dominantni postaveni. A IBM je ziarivy priklad vendora, ktery otevrel platformu PC (mluvim o HW a BIOSu) tak, ze ji dneska vyrabi kdekdo.

Podobne nVidia a ATI sice svorne nevydali specifikace, ale byly to dve firmy co si navzajem konkurovali, a to dost ostre. (AMD ted po koupi ATI specifikace vydava, protoze je to dobra reklama (jak jste uz poznamenal u IBM, akorat nevim co na tom vidite spatneho) a navic ji komunita pomuze s odladenim ovladacu).

A pokud by Opera presla na svobodnou licenci, tak by okopirovani jejiho kodu nebyla kradez - o tom ta svobodna licence je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tombomino, staci ked ti pridelim len polovicnu pokutu ako dostal MS a to len zato ze mam blbu naladu ako debili v EU. No a chod sa z toho posrat lebo niekto ma blbu naladu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeden z najkvalitnejsich nazorov tu na cdr.Co ty na to Fotoba,jojo2??
.
Tie dristy o krizovom financovani - ano, oficialne to nikto nerobi, v skutocnosti vsetci... IBM, Sun, Apple, Oracle - VSETCI maju nedokumentovane funkcie, ktore si velmi dobre chrania a ani nahodou ich nespristupnia konkurencii! Mimochodom, IBM je ziarivy priklad lock-in vendora - a ich podpora Linuxu je velmi dobre vyratana, neurobia nic navyse, co by sa im nevratilo - ze to zerie zopar linuxakov je len plus! Je to vyborna propaganda proti konkurentovi (MS) za male peniaze, navyse este ideologicky spravna..

Vyrobny postup sa da velmi dobre utajit - sorry, ale hovori z vas naivita alebo neskusenost.. preco vsade linuxaci vyplakavaju, ze svine vyrobcovia hw si drzia pod pokrievkou svoje specifikacie - pripadne pustia len to, co uz je zastarale/neperspektivne, tam vyuziju open source komunitu. Velke firmy tiez nedaju kod k dispozicii - vsak aj sef neohrozeneho bojovnika proti MS Opery priznal, ze kod neotvoria, pretoze by si niekto mohol odtial nieco zobrat/ukradnut - co je zial bezny sposob v tzv. open source..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 hkmaly: IBM nic neotevřelo, to jsou úplné kecy. IBM v druhé polovině sedmdesátých let zaspalo dobu a zjistilo, že existuje jediná cesta, jak se ještě může pokusit být úspěšným výrobcem osobních počítačů: postavit počítač levně ze standardně dostupných komponent. Všichni ostatní (Apple, Commodore, Atari adal.) tehdy vytvářeli kustomizovaná řešení plná vlastních obvodů a specialit, což prodražovalo vývoj a výrobu. Tento racionální přístup IBM byl dobře promyšlený, až přímo geniální - ale nic neotevřeli. Naopak, vše chtěli nechat uzavřené, chránit to pomocí nezveřejnění BIOSu, nicméně Compaq pomocí reverzního inženýrství (v té době to legálně bylo možné) analyzoval BIOS od IBM a napsal vlastní, který byl kompatibilní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci Vam brat panove vas narok na vas nazor a ttreba i to, ze si myslite, ze by byl M$ bez pokuty levnejsi. Mozna by stalo za to misto nadavani na pokuty, precist nejake informace ohledne monopolniho chovani. Mozna by jste zjistili, ze jedna z hlavnich faktoru ceny, je prave monopol, nikoliv pokuta. Ta ma prinutit vyrobce zmenit sve chovani tak, aby bylo mene monopolisticke a tim padem, aby i vysledna cena mohla byt treba jinde nez je nyni a to nejen Windows ale i treba produktu jinych stran.
Za to patri te pani mezi "klimakteriem" a nevim cim muj vrely dik, ze se nenechala zastrasit a ze i evropsky byrokratismus muze mit pozitivni efekt :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na nech.. ja som za - nech od MS vyberu aj 2 miliardy EUR -  aj tak cely svet plati za ten hnoj nekrestanske peniaze..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jelenx + tombomino: a co tak ještě celý ten zlý, kapitalisticky, revanšistický a buržoustský mikrosoft rovnou znárodnit? To by bylo, EUsoudruzi!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja byt MS, tak bych po te prohrane pokute vsechno v EU na 3 mesice zavrel a cekal. Jeeeee to by najednou klesl prijem z dani panecku.Misto vypinani divnejch aplikaci (ktery si stejne kazdy nahradi svejma) bych naridil MS, aby otevrel svoje formaty, dokumentaci, atd. pro vsechny a bez pokuty :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hranata liska: vdaka za opytanie ale uz som svoju ktatku basnicku otazku polozil a co ca sirupu Coca-Cola tyka tak recept som uz videl. Recept na Kofolu je tajnejsi a samozrejme je aj kofola omnoho chutnejsia - bez kyseliny fosforecnej, ta je v americkych kolach dost zbytocna na nase pomery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> tomomino : Nemyslím, že má smysl reagovat na nesmysl postavený už od počátku na vodě, ale možná je na čase to přece jen říct nahlas, abys tu nemátl méně zkušené. Takže poslouchej: "Microsoft nemá monopol". Tu větu si opakuj a nauč se ji nazpaměť. Microsoft má pouze dominantní postavení a pokud s ním soupeří někdo, kdo na to má, dokáže to. Viz Firefox vs. MSIE.

Přestaň tu vykládat nepravdy o monopolu posím. Jsou tu mraky lidí z oblasti Linuxu, které by to mohlo urazit, už proto, že svůj systém považují nejen za srovnatelný, ale dokonce kvalitnější.

Možná namítneš, že úspěch MS je dán pouze marketingem. Nebudeš mít sice pravdu, ale budiž - odpovím ti i tak - jestliže chci někomu konkurovat a má dobrý marketing, musím mít minimálně stejně dobrý. Budeš pokutovat například Tesco za to, že má lepší reklamu, než Ahold? Hloupost, že?

Celá pokuta EU Microsoftu je jedna velká prasárna, vytvořená jakousi podivnou revolucionářkou, která si našla veřejného nepřítele a chce si na tom postavit pomník. A hlupáci tleskají, stejně jako zbytek eurobyrokratů, kteří vyhlásili akční program "dostihnout a předstihnout USA" a po pár letech z něj museli potupně vymazat vytyčené datum.

Problém Evropy je nikoli v politice MS. Problém je v tom, že z Evropy stále utíkají kvalitní lidé nejen do USA, ale nyní nově i do Asie. Evropa je na dobré cestě k socialismu... a úpadku. Škoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pao:
Chlape, co to placas za hlouposti :-), ze M$ nema monopol. M$ je sam o sobe monopol. To ze existuji jine systemy jako Linux nebo Appel na tom v globalnim meritku nic nemeni. Z tohoto pohledu je rozhodujici postaveni na trhu napr. operacnich systemu (desktopu), atd. To ze se rozsiril treba firefox a jine veci, tak to nepopira postaveni monopolu v jinych oblastech. Podivej se na finacni vysledky M$ a z jakych divizi M$ pochazeji a pak tady placej hlouposti :-)
M$ stejne jako spousta jinych firem je vysetrovana za zneuzivani monopolniho postaveni. Je to v principu "normalni", pokud tady monopoly existuji. Co je jine, je vyse pokuty, kterou M$ dostal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jinak mas pravdu. Neni to "pravy" monopol. Pouze "vyuziva" sve dominantni, temer monopolni postaveni na trhu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

reakcia na viktorN - jasne - vsetci budeme tichucko a budeme platit MS tisice KC za SW ktory ma hodnotu cca. niekolko stoviek.. mam rad take dristy ako si napisal.. to nehovorim o office baliku ktory sa splha radovo k desiatkam tisicov.. ja byt vo vlade - postaram sa o kvalitne vzdelanie nasej buducej generacie v oblasti opensource aby v buducnosti mohli bez vynimky vsetky urady a statne organizacie usetrit stovky milionov korun za posrany MS. trvalo by to par rokov ale efekt by bol citelny,,  na strednych skolach a univerzitach by sa vyucoval open source a je to.. poslat MS do prdele..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jelenx: nikdo Vám nenařizuje povinný nákup jakéhokoliv SW od MS. Na rozdíl od státu, který Vám nařizuje pod trestem konfiskace majetku platit asi 75 % výpalného ve formě daní a nic za to nedostanete, respektive něco, co rozhodně nepoptáváte.
Takže jinými slovy - u officce máte např. OpenOfficce, StarOfficce a tak dále. Tohle je například zadarmo, jiné jsou též placené. Co se týče OS, máte na výběr od zadarmo systémů, jako jsou například nejrůznější mutace Unixu a Linuxu, pak placené, jako je například MacOS a tak dále. Na výběr máte a proto Vaše nářky jsou liché a trapné. Koneckonců Váš styl vulgárního vyjadřování mnohé o Vás napovídá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

viktorN.. vulgarnost vypada trochu inak a nikomu tu vulgarne urcite nenadavam.. co sa tyka MS - stale ste zrejme nepochopili - ze MS brani svojimi sudnymi spormi rozvoju inych OS (vsetko je patentovane a co i len maly detail podobnych funkcii moze byt zneuzity na sudny spor..) (mam na mysli silne slova Steva Balmera ako znicit open source..) pokuta od EU je prehnane vysoka - s tym suhlasim, ale v kazdom pripade si ju MS zasluzi. pre Vasu informaciu - pracujem ako developer pre Unix platformu cca 10 rokov a nevidim ziadnu podporu rozvoja inych OS v nasich krajinach.. skutocnost je taka ze MS lobuje aj u politikov, len aby hajila svoje zaujmy.. v praxi to vypada tak ze stat vyhazdzuje stovky milionov (dovolim si povedat aj nejaku tu miliardu) na SW ked pri tom moze usetrit tieto peniaze a pouzit na rozvoj informatizacie na SK / CZ .. a nech mi nikto nehovori ze open source nezvladnu uradnici - ak ich na to pripravime uz na strednych / vysokych skolach - that's it ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jelenx: no a Vy byste tu podporu jiných OS nařídil? A kdo by byl vykonavatelem tohoto nařízení? A kdo by to financoval? Nezlobte se na mne, ale socialismus by se měl vymítit jednou provždy, i když v Evropě evidentně vítězí...
Pokud stát vyhazuje stovky milionů či nějakou tu miliardu za SW - jaký SW? Je to skutečně vyhazování peněz? Pokud máte pocit, že peníze daňových poplatníků jsou neoprávněně vynaloženy za něco, co (podle Vás) nefunguje, pak podejte příslušná trestní oznámení, ne? V čem je tedy problém? A proč by podle Vás měli úředníci používat OpenOfficce? Opět byste to nařídil? Kdo by byl dodavatelem tohoto SW a kdo by poskytoval podporu a další vývoj? Vy byste všechno nařídil a byl by klid, že? Nechcete se stát EU-komisařem pro OpenSW? Udělal byste kariéru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN - evidentne ste nic nepochopili.. tu nejde o ziadne narizeni atd.. tu ide o efektivne vyuzitie financii na IT zo strany statu.. ak by sme vyucovali open source uz na strednych skolach (namiesto MS) nebudete potrebovat "nic narizovat" nikomu - pretoze si mladsia generacia si vyberie a poradi sama ;)  a co sa tyka podpory SW a socializmu atd.. tak to ste sa trafili uplne vedla, k tomu sa nejdem vyjadrovat..
vlastne sa nema vyznam uz vyjadrovat vobec.. good n!ght everybody & keep your mind clear

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jelenx: pak se tedy obraťte na příslušné ministerstvo školství a navrhněte jim změnu osnov. Mimochodem je to už dlouho, co jsem chodil na gympl se zaměřením na IT. Ale co si pamatuju, tak jsme se učili Pascala s Basicem a nikoliv Officce.
Co se týče podpory IT na školách, zde v Brně se znám s jistým prodejcem Apple a ten si pochvaluje právě nákupy škol. Sice to není žádný velký výnos, ale prý mu to pěkně udržuje odběr. Onehdá jsem v šalině odchytil debatu omladiny z nějaké střední školy, kde pravděpodobně vyučuje zrovna nějaký linuxový nadšenec. Nicméně podle povahy debaty studentíci jeho nadšení evidentně nesdílí. Takže to není tak černobílé, jak tvrdíte. 
Chlubíte se, že pracujete jako vývojář, Vašimi slovy "developer" :-), na Unixu. V čem je tedy problém? Jistě pracujete zcela zdarma a jste živ jen z nadšení a podstaty a bydlíte zadarmo s Vaší rodinou někde pod mostem (případně nějaké ty kořínky to jistí), že? A zajisté produkujete absolutně čístý, úsporný, dokonalý a zcela bezchybný kód, který pak dáváte všem a zdarma, že? Samozřejmě i se zdrojáky a s kompletní dokumentací, jinak by to nebylo ono! :-)
Ještě se vrátím k Vašemu předchozímu příspěvku, kde tvrdíte, jak MS brání soudními spory vývoji jiných OS. Kdyby se žádné jiné OS nevyvíjelo, pak bych se nad tím skutečně musel hlouběji zamyslet, ale zatím jaksi nechápu, jak může MS brzdit vývoj jiných OS tím, že je vláčen jinými od soudu k soudu jinými kvůli sebemenší malichernosti (kdy si někdo vzpomene, že nějakou myšlenku či nápad dostal už před 15 lety, akorát ji na rozdíl od MS nedotáhl do konce) a dostává napařeno ze všech stran jedno výpalné za druhým. Být správní radou MS, zvážil bych zakoupení nějakého ostrova a přestěhoval bych tam sídlo firmy a veškerý SW prodával přes internet. Jakmile by nějaká soudružka EUkomisařka začala vypiskovat a vyhrožovat pokutou, udělal bych pak na ní moc dlouhý nos?
Jinak jste šikovný, jak dokážete do každého příspěvku naskládat i nějaký ten jako anglický výraz, aby všichni viděli, že jste něco z té IT i pochytil... :-) 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN... jo jo prejavila sa Vasa inteligencia :) nikto sa tu totiz "nechlubil" btw - Unix ani zo srandy NIE JE OPEN SOURCE (Vynimka je len Solaris) a aplikacie pod Unix-om su "sakra" drahe - hlavne ak su site na mieru.. a to ze ste sa na gympli ucili pascal - na som asi tak ten pascal bezal? na Symbiane OS ? ste smiesny a Vase znalosti z IT - k tomu sa netreba vyjadrovat.. also btw - diskusne fora su na prejavenie nazorov - a nie na to ako sa hrate na superznalca a ponizujete ostatnych ;) tot moj posledny prispevok - nechavam priestor aj inym zucastnenym

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jelenx: aha, takže produkujete ten sakra předražený SW, jehož hodnota je maximálně pár stovek?
LOL, včil jste si sám pěkně naběhl. :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN - nemam slov, naozaj nemate ani potuchy o IT.. Unix urcite nie je pre segment pouzivatelov ale serverovy segment pre Mission Critical systemy, providerov a velke organizacie.. a prosim skuste pochopit rozdiel medzi Open Source a Unix systemami.. ale to je tazko ked nechapete ani zakladne elementy IT ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jelenx: čím dál lepší. Děkuji Vám za zpestření dnešního dne! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN - jo ja taky dekuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechte těch žabomyších válek a pozorujte situaci.........zdá se to být nemožné ale i veliký a obrovský Microsoft momentálně pod tlakem ze všech stran a pod vedením George Bushe .... by mohl docela obyčejně zkrachovat....a není to až zas tak nereálné.....co vy na to??all??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> demoniac:
Zkrachovat? Ne, tomu opravdu nevěřím, tak velké pokuty se udělit a tak rychle se vymoci nedají. Spíše by mě zajímalo, jestli má EU koule na to vyhodit MS zcela ze svého trhu, když se nebude chovat podle jejích představ. Už jsem kdysi tuto otázku nastínil a jestli se nepletu, závěr byl takový, že si to nelajsne, ani kdyby Microsoft dělal ještě tak dvacetkrát větší potíže. Takže má Microsoft ještě hodně velkou rezervu a osobně se vzhledem k tomu, co za lidi má ve vedení, docela divím, že Evropské komisi na tuto hru přistupuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wift: Ono co si budeme povídat, Evropa je taky kus trhu a kdyby MS dobrovolně odešel, tak by se tu nějaký ten jiný OS uchytil. Navíc by se víc uchytili otevřené formáty dokumentů, ostatní konitenty by je začali používat taky na na průser je zaděláno.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Pakikxx:
Evropa je moc velký trh na to, aby si Microsoft mohl dovolit jej opustit vinou vlastní neposlušnosti. Jsem si jist, že kdyby skutečně došlo na lámání chleba, začal by Microsoft sekat latinu ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wift: dle mého názoru by mohl být scénář jiný. MS by si koupil někde ostrov a přesunul by na něj své oficiální sídlo (např.). Tím by se stal nezávislý na jakékoliv vládě. No a pak by mohl prodávat své produkty v problematických zemích výhradně přes internet. Snížily by se mu náklady, jeho produkty by se mohly slevnit a žádná EU by na něj nemohla?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ViktorN:
Tak to bych chtěl vidět, zejména to s tím zlevňováním produktů :) Myšlenka hezká, ale imho utopie ;). Hlavně to zlevňování produktů :). To nějak pořád nemůžu rozchodit :)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wift: nedíval bych se na to tak pesimisticky. Srovnejte krabicovou verzi a OEM verzi. Jsou za stejnou cenu? To rozhodně ne. Takže když se nad tím zamyslíte, dala by se logicky očekávat ještě jiná cena za ryze internetový prodej. Proč ne? Koneckonců se to dá vyřešit několika způsoby. Takže místo ironie a sarkasmu a usměváčku trochu aplikujte ryze pragmatický selský rozum, který bych od Vás spíše očekával... :-7
Samozřejmě, tohle jsou jen spekulace, nicméně mají - imhoneimhotento - svou logiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ViktorN:
Myslíte, že krabicová verze je dražší kvůli tomu plastu kolem? ;) Ano, na krabicovou verzi dává MS ještě "support", na OEM verzi nikoli, ale nedělal bych si naději, že kdyby nikdo nešel MS po krku proto, že by byl nezávislý na celém světě, že by jeho produkty byly levnější. Jak mnozí tvrdí, MS je komerční firma jdoucí po zisku, nikoli charita, takže nasazování cen dle vlastního uvážení je zcela normální jev. Proto také Nickel Neelie napařila MS další pokutu, protože podle jejího názoru chce MS za dokumentaci, kterou má z jejího rozhodnutí dodávat, neadekvátní peníze.
Celá ta kauza MS vs. EU je hodně, hodně zamotaná, nelze jednoznačně říci, že ten či onen je dobrý a druhý zlý. Úplně čisté svědomí imho nemá ani jedna strana.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Námitka Microsoftu k 900miliónové pokutě od EK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych MS tu pokutu ještě zvedl za to, že prodává děravej OS, do kterýho de nabourá každý zdatnější jedinec. Nechcete mi tvrdit, že by si někdo z vás dobrovolně koupil nové auto s děrovou střechou a pak ho doma opravoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kedy uz MS pochopi, ze ho v EU nechcu?

17.-20.10.2005
70% vyvojarov open source zije v Europe
http://conferences.oreillynet.com/eurooscon/coverage/

Paul Everitt,Zope Europe Association:Lisabonska strategia a Open Source

EU a komunita open source komunita maju podobne ciele, vzajomne dolpnajuce sa klady a zapory a niektorych spolocnych nepriatelov

http://itc.conversationsnetwork.org/shows/detail873.html
http://news.cnet.com/8301-13505_3-9822578-16.html

a pokracuje to

EK: Komisarka pre hospodarsku sutaz: 'EK nemusi akceptovat proprietarne stanadrady'

10.6.2008

zasadnu vetu radsej nprekaladam, lebo v originale znie lepsie

There is a democracy issue as well. No citizen or company should be forced or encouraged to use a particular company's technology to access government information. No citizen or company should be forced or encouraged to choose a closed technology over an open one, through a government having made that choice first."
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7681

k tomu Tux na zastave EU v preznetaci No2 IT v EU dr. Barbary Held zo zacitku roka
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7373

Protestty tvorcov prprietarne SW voci EU

8.7.2008

The software trade group Business Software Alliance (BSA) is jostling with the European Commission over the definition of Open Standards, Heise News reports.
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7721

EU: EK zvazuje studiu o migracii na Open Source
25.6.2008
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7701

FR: sudca naraodi predajcom PC udavat zvlast cenu Operacnehoi systemu

26.6.2008
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7716

EU: Komisia poziadana, aby zakazala predaj PC s predinstalovan ym Operacnym systemom
2.10. 2007
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7228

See printer friendly version Print

EU: Zelena MEP(poslankyna europskeho pralmentu): 'Pravo EU pre verejne obstaravanie umoznuje vylucit Microsoft'
10.4.2008
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7567

EU: Zelena MEP: EK by mala vylucit Microsoft, a nebranit sa tomu
12.6.2008

Posklankyna H. Ruhle dostala odpoved EK na svoju ziadost y 10.4.2008, ze EK moze, ale nemusi, na zaklade clanku 93 zmluvy(o zneuzivani dominatneho postavenia,zea co dostal tie pokuty z clanku) o EU zakazat ucast Microsoft-u aj jeho produktov vo vyberovych konaniach v statoch EU. Poslankyn reagoval, ze ak je to mozne tak to ma EK robit a nevyhbat sa pozuitiu tohto prostriedku
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7685

NL: Ak obstaravate Source software nemusite vypisovat v eU vybertove konanie
3.4.2008
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7549

Kedy MS pochopi, ze v EU je nezelanou firmou?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

citujem: "Microsoftu se též nelíbí, že EK nevzala v potaz tvrzení expertů v oblasti" ... prekvapujuce ze komisia neberie do uvahy tvrdenie expertnych firiem ktorych 100%-nym akcionarom je Microsoft, taka nehoraznost! Ako si dovolia nepocuvat take nezavisle firmy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: MS to pochopi hned po tom co ty pochopis ze format tvojich prispevkov je nezelany :)... Obsah by bol aj v poriadku, len citat sa to neda a zavadzia to co do plochy na monitore, nie kazdy pouziva 640x480 kde by to vyzeralo este ako-tak normalne. Hadaj preco ta tu mnohi blokuju??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jojo2> a aky format by ste si zelali...
Ak mi poviete, ako ma prispevok vyzerat, tak bude tak vyzerat
Nestaci mi povedtam ze takto nema vyzerat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 fotoba  fajn prispevok, aspon som sa dozvedel zase nieco nove :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jojo2 nebudz pateticky, format je absolutne idealny, ked sa bere do uvahy system a obsah, jednoducho kratke vytahy z textu s url linkami nikdy krajsie nebudu vyzerat, toto je jediny sposob aby v tom clovek nemal chaos, takze pre takych ako ty odporucam len jedno: blokuj si, lebo evidentne inteligencia ti inak nedovoluje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NemesisSK a Snejk>

nove info bude az o tyzden

BSA utoci na viziu EK o rovnopravnposti a interopreabilite
4.7.2008

Otvorene standardy sposobili spor medzi Europskou komisiou a lobistickou skupinou medzinarodnych Softwarehouse-ov v suvislosti s navrhovanou verziou pravidiel pre e-government v EU "European framework on interoperability"(EIF). Ide o navrhm, ktopry bude zverejneny 15.7.2008.
http://www.theregister.co.uk/2008/07/04/european_interoperability_framew...
hlavnym sporom je tlak na pouzivanie len zverenenych protokolov a formatov ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

k cene za specifikaci.
Ta cena je nejvyssi na trhu proc ?
linux ... zdarma (vsechny szdrojaky)
Solaris ... zdarma (includy a popis)
.. zkratme to vsechny kom. unixy: (incl a popis, vsechny volani etc zdarma)
Posix norma: zdarma
*BSD zdarma (vcetne zdrojaku)
MacOS zdarma (vsechny includy (*.h), popisy a nektere zdrojaky)
QNX zdarma
VxWorks ... v cene licence, lze ziskat i zdarma (popis a includy)

Ktery OS krom tech od MS ma uzavrene API a nedodava include soubory ?
ja takovy neznam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jinak Hp mid dodalo dokumenci a incl soubory + nejaky SDK zdarma a jeste mi jej jako partnerovi poslal na sve naklady na nekolika CD

M$ nam za 10.000/rok laskave posila CD/DVD patche/betaverze/instalacky .. ale includy zadne, popris API zadny, natoz uplny popis API.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uz zacinam chapat proc jsou wydle tak drahy. dalsi duvod proc je koupit na the pirate bay a vyjadrit silnou naklonost k velmi "kvalitnimu" produktu a cenove politice. obchodni zakonik-v pripade nefunkcnosti zbozi, vzhledem k tomu k cemu je urcene , se jedna o vadne zbozi a je mozno jej reklamovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: tak potom je naozaj pravdive tvrdenie o open source komunizme, EU je byrokraticky socializmus ako vysity... ked sa tak uzasne doplnaju
P.S. to spamovanie linkami ku vsetkemu moznemu by si si mohol konecne odpustit, nie vsetci sme zvedavi na dristy eurohujerskych komisii.. mimochodom, uz uzakonili krivost uhoriek (to je velmi dolezite pre buducnost EU)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Izak: V pripade MacOS X si prosim headery, specifikaciu a zdrojaky Quartz, Core Audio, Core Video... ak mas na mysli ten orezany Darwin s pozmenenymi kernel header subormi (aby sa z nich nedajboze nedal skompilovat kernel MacOS X a tak lahsie hackovat), tak to je open source ako svina.. zase len polopravdy!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: moc prazdnych riadkov: nevidim dovod preco by sa ten datum, miesto a text, pripadne aj link nemohli zmestit do jedneho riadku. Mozno sa to tak rychlejsie pise (kopiruje z inej stranky) ale zaberie to potom rozsah ako 10 inych prispevkov. Ked sa pozries na svoj prispevok uvidis co myslim. Nie je vzdy dovod davat VSETKO na novy riadok a este to oddelit aj dvomi prazdnymi riadkami, brrr.

moc prazdnych riadkov:

nevidim dovod preco by sa ten datum,
miesto a text,

pripadne aj link nemohli zmestit do jedneho riadku.

Mozno sa to tak rychlejsie pise (kopiruje z inej stranky) ale zaberie to potom rozsah ako 10 inych prispevkov.

Ked sa pozries na svoj prispevok

uvidis co myslim.

Nie je vzdy dovod davat VSETKO na novy riadok a este to oddelit aj dvomi prazdnymi riadkami,
brrr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2prophet s okurkama jsi mimo mísu, určení vzhledu okurky ( křivosti) má své opodstatnění a hlavně ti mělo zajistit aby, to co jsi nakoupil po telefonu, bez možnosti vizuelní kontroly, bylo opravdu to co jsi chtěl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Eser: odkedy nakupujes uhorky po telefone? Zeby otvorili nejaky super www.e-zelovoc.com?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komisári EU už pravdepodobne bežia na Linuxoch a vyhlásenia píšu v OpenOffice.org :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.