Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nikon oficiálně oznámil novou vlajkovou loď v bezzrcadlovkách, Nikon Z 9

Pominu překlepy a "přeřeknutí" (D 9), to si ideálně projdi sám, ale:
"Minimální rozlišení snímače bude 33,1 mpix. Schopnosti Z 9 by se tedy mohly přiblížit Sony Alpha 1 (senzory pro fotoaparáty Nikon vyrábí Sony) s rozlišením 50,1 mpix."

Minimální rozlišení snímače NEBUDE 33,1 Mpix (velké M).to je cca rozlišení snímače potřebné pro video v 7680x4320 (přesně 33,1776 Mpix). To je ale 16:9, ty se potřebuješ dopočítat minimálně ke 3:2, tedy minimálně k 7680:3*2 => 7680×5120. Ale ani to není konečná. Pro Nikony tradičně platí, že vždy použijí nějaký snímač od Sony, možná trochu upravený. Z9 na 99,99999% ponese stejný snímač jako Alpha 1 a tudíž i s ním shodné rozlišení (a ostatně i stacked technologii), z něhož 16:9 výřez bude ono 8k video.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Díky za komentář. Souhlasím, s jiným poměrem stran foto - video jsem opravdu nepočítal. Jestli to bude 50 Mpix, tím si tak jistý nejsem, ale uvidíme.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude fakticky stejný snímač jako v Alpha 1, tak sním svojí flexaretu obalenou v sosíku z Carolina Reaper.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

...tady se probírají očekávané vlastnosti:
https://www.nikonrumors.co/category/nikon-z9/

PS: Sony sice vyrábí obrazové snímače pro Nikon, ale nepamatuji si, že by někde u Sony fototechniky byl zcela shodný typ (většinou je nějak upravený).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikon kupuje sony snimace, pro mensi chiopy i toshiby, snimac je stejny, jedine co maji svoje je A/D prevodnik a pak CPU.

Obecne dokaze NIKON vydolovat ze snimacu lepsi snimky ... mysleno samozrejme z RAWu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude zajímavé sledovat vývoj cen foto highendu, protože čísla jim klesají, takže úspora z rozsahu půjde dolů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže čísla fullframe bezzrcadlovek rostou - pokud někdy klesají, tak nejméně ze všech skupin foťáků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vývoj lowendu-mainstreamu-highendu je propojen, takže stačí když klesá celkový objem produkce a náklady na jeden kus, i z jiného segmentu trhu, vzrostou.

Já už jim kšeft asi taky neudělám - koupil jsem levný 16 MPix, který byl nástupcem 8 MPix a fotky z něj lezou o dost horší než z toho starého. Stejná značka, stejná cena (po započtení inflace). Tudíž v mém případě bude další foťák mobil. Do highendu se zatím nechystám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se v průběhu let dost mění barevná charakteristika toho, co z foťáků, resp. jejich CMOSů leze. Můj osobní názor je, že to zhoršil už přechod z CCD na CMOS a přechod na BSI přispěl k další úrovni vyblitosti barev. Zatímco CCD šuměly tak nějak "Tri-Xově", tak BSI CMOSy šumí "T-Maxově" a to já nemám rád. Uvidíme co tyhle stacked, ale je potřeba počkat na RAWy ze Z9, protože Sony to tak dobře neumí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...kvalita barevného podání a použití technologie BSI (Back Side Illuminated) spolu prakticky nesouvisí.
Barevné podání je dáno primárně spektrální citlivostí a šumem použitého křemíkového senzoru (fotodioda), a také optimalizací barevných filtrů RGB. Sekundárně pak použitou RGB maticí (Bayer, X-Trans, Foveron, apod.), způsobem extrapolace barev jednotlivých bodů z ní a minimalizací šumu (teplotní, kvantizační, výpočetní).
https://en.wikipedia.org/wiki/Back-illuminated_sensor
https://en.wikipedia.org/wiki/Fujifilm_X-Trans_sensor

PS: Barevná separace Foveron sice umožňuje separaci barev v každém světlocitlivém bodu senzoru, ale ta není RGB. Senzory s vyšším rozlišením pak navíc užívají snížení počtu světlocitlivých prvků v nižších vrstvách.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U bezzrcadlovek se dá minimálně za poslední rok určitě říct, že stejně jako u ostatních kategorií klesají prodeje (byť ne tolik), ale navzdory tomu u nich jako u jediných lehce stoupají příjmy. Osobně si to vykládám jako že bezzrcátka teď kupujou hlavně nadšenci, kteří chtějí mít to nejnovější/nejlepší/atd a berou dražší kusy. Profíci jednak z významné části používají zrcadlovky, jednak teď mají údajně míň práce a tedy není taková potřeba obměňovat techniku. Na prodeje vs. příjmy můžu dohledat zdroj, jestli jsou ta čísla jen FF nebo i APS-C+M43 si nejsem jistý, úvahu o nadšencích a profících spekuluju a nemám ničím podloženou.

S Mirdou vlastně souhlasím - fotografický low-end je dneska zabíjený telefony, takže se high-end musí snažit uživit sám a jeho cena se zřejmě bude mírně zvyšovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

..."stacked senzor" => vrstvený (obrazový) senzor
kdy za vrstvou s fotodiodami jsou naneseny další vrstvy křemíku v nichž jsou realizovány čtecí obvody (případně i další - A/D převodníky, paměť, apod.)
https://fuse.wikichip.org/news/763/iedm-2017-sonys-3-layer-stacked-cmos-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No je to tezke vazeni, ja mam D810 a rikal jsem si, ze bych mohl jit do bezzrcadla ... a proc ne do stredoformatu, kdyz FUJI GFX50R stoji stejne jako Z7 ;-)) a samozrejme nemaji skla, to co predvadi je tragedie ... celkove jsou stredofomateove skla na crop cropu dost nepouzitelne F2-4 je dobry na plno SF ale ne na GFX snimac ... nastesti mam AF redukci pro F skla a ty tam funguji, od 35mm ... 20mm uz ma cerne a NEOSTRE rohy, takze nutny crop v SW a 16mm uz je mega LOL ... lec pouzitelna, 24mm jsme vyresil shift sklem a jsem happy

A pokud by tahle hracka od Nikonu stala jako GFX100 ... tak maji dost smulu, nebot GFX100 uz je lepsi uplne ve vsem, vcetne videa.

Ale panove, NIKON a SONY sice umi 10bit .. ale SIGMA F umi 12bit RAW -= WOW ... ano za par kacek mate profi kameru, na kterou se nikdo v tehle cene nechyta, ani v 5x drazsim segmentu ... CANON uz nresime, ten nema EV a tak je zaostaly az beda a kdo jeste ten srot nevyhodil je na tom fakt spatne a nechape nove moznosti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.