Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nižší výpalné od ledna 2009 podrobně

od doby co se výpalné platí jsem nekoupil jediné oficiální cd/dvd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já teda originály kupuji dále, za loňský rok jsem pořídil víc jak 300 originálních  CD. Z 95% jsou to produkty malých labelů a nechávám si je posílat zvenku (cena cca o 25-30% nižší než v našich obchodech). Jsou to většinou tituly, které bych stejně nikde neupirátil nebo jen obtížně a pro mě je důležitý i obal... a když se vyvede nějaká pěkná speciální edice v extra prďáckém futrálu, tak to potěší dvojnásob! Mptrojky hrají stejně na*ovno (kdo tvrdí že ne, tak ať si je přehraje na aparatuře nižší střední třídy a předtím si umyje uši) a kontrolovat flacy a ape, jestli tam nejsou dropouty a mikrovýpadky zvuku, je pro mě otrava. Že na hudbě parazitují tisíce darmožroutů, kteří nejenže pořádnou (resp. vůbec žádnou) muziku nikdy neudělali nebo ji ani v životě neslyšeli, je věc smutná, ale kvůli tomu nechci, aby kapely, které mi za to stojí a je jim každá koruna (euro nebo dolar) z prodeje dobrá na přežití, kvůli nesmyslnýmu šprajcu vůči blbýmu zákonu, zanechaly své činnosti. Tak to vidím já.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

che http://www.jirihradec.cz/

Jen nezapomente ze OSA hospodari skoro s miliardou Kc. To uz neni sranda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K problematice vypalneho jedna trefna kreslena anekdota :

http://www.y.cz/004-pamet.jpg

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pořád nechápu, proč když je to kvuli autorum rozhoduje cenu i technologie tisku? Proc kdyz teda "kradou" umelecka dila na inkoustové tiskánrně to maj levnější než na lejzrové.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A je to tu zase: dobře si přečtěte disky - ŽÁDNÉ MAXIMÁLNÍ OMEZENÍ. Tedy za pár let (2-3) to bude stejně jako s fleškama nedávno 35%.
Protože 150 za TB a další kilo za TB .. gr

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

doted jsem externi disky kupoval ze zahranici. i pri dopravnem 250Kc mi vychazely o X set Kc levneji nez nase nejlevnejsi eshopy. ted to uz budu delat i u internich. abych daval 240Kc za 1.5TB HDD, to uz radeji z principu koupim v cizine klidne za stejnou cenu a vypalne dam na dopravu. aspon z toho budou neco mit dopravci a ne tyhle radoby organizace ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč je požadován "autorský poplatek" za optické nosiče a není požadován za papír? A proč není požadován za štětce a barvy?

Osobně si myslím, že by měl být požadován "autorský poplatek" i za dýchání vzduchu, jelikož ten obsahuje kyslík a ten okysličuje mozek a ten si pak může nakopírovat do svých závitů nějakou hudbu, obraz a kdoví co ještě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ústava ČR říká: Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.
Z tohoto pohledu je tedy vydírání poplatků dle VYHLÁŠKY protiústavní, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem asi jedinej, koho ty autorský poplatky těší.
Vždyť zaplacením těchto poplatků, při koupi disku, jsou zaplacený kopie všech děl na disku uložených. Kvůli tomu se to přeci platí. Ten zákon vlastně předem legalizuje MP3, videa či software, který jsou tam pak nahraný. Když někdo na CD-R vypálí třeba Windows, tak za ten soft už přeci zaplatí při koupi nosiče! OSA ten poplatek vezme a přepošle Microsoftu. Nebo když si na hard uložím MP3 Katapultu, tak jim OSA přepošle vybranou částku z koupě hardu.
I za autorské dílo se snad platí jen jednou. Nebo se někde pletu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tý , jó obdivuju vásm že jste se tím tak prokousali

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak zase poctivej uzivatel nacpe zlodejum do chrtanu o neco mene prachu. Jeste ze ja sem zlodej. No nemam to uz tak trochu predplaceny? :)

P.S. nechce si nekdo zalozit takovou malou organizaci zastupujici nejake autory? Prachu se tu vali hromada. Treba organizace spravujici prava autoru komiksu nebo vtipu. Organizace autoru pisicich levou rukou apod..

P.S. 2 nevi nekdo kde najit vysledky hospodareni onech kolektivnich spravcu a take system a realitu rozdelovani penez jak jim tak od nich dal k autorum? Pocita se presne kolik lidi si vypalilo hity Michala Davida? Neprijde vam to jako Kocourkov?
Jdu si neco legalne stahnout a legalne vypalit na legalne koupeny nosic, ktery jiz ma "piratsky poplatek" zaplacen ?D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vážení zákonodárci, vaší nabídku po úvaze přijímám. Budu přispívat na paušální odměny autorům, zároveň si budu recipročně paušálním způsobem, beztrestně obstarávat a užívat audiovizuální díla způsobem i rozsahem, který si sám zvolím. Díky :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> Jura - SGC
to je jednoduche: na VelociRaptoru muzes data kopirovat rychleji a stihnes toho tedy vice ukrast ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze je lepsi si kupovat interni disky (podle potreby a aktualni dostupne velikosti) a k nim mit redukci na USB misto ext. disku? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> WIFT ?
To je sice hezké, že zde odkazuješ na MKČR s výpisem společností oprávněných k výkonu kolektivní správy práv, jenže...
Já jako autor z těchto náhradních autorských odměn nemám ani halíř, jak si bohužel mnozí myslí. Prachy mizej ve státní kase, jak jinak...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže se budou kupovat interní normální disky a externí boxy, a už ne přímo disky v boxu.

A že zlevnila ta zlodějna a okrádání lidí pokračuje, na tom neni pozitivního nic, a před těma šmejdama si jen odplivnout (příp. si přát jejich pomalou smrt).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>>?Pevný disk nezabudovatelný do osobního počítače? je prostě externí disk, typicky připojitelný přes USB, (...)

Vite to jiste? Imho kdyz si koupim NAS, tak to neznamena, ze disk uvnitr neni zabudovatelny do PC. Je to prece uplne obycejny 3.5" disk, ne? Nebo by se to mozna dalo brat jako dva vyrobky - pocitacova skrin a uvnitr disk. Disk nezabudovatelny do PC snad ani neexistuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...naco sa rozculovat, naco?

"zároveň se však rozšířilo spektrum využití nenahraných nosičů, které jsou nyní běžně využívány nejen k rozmnožování autorských děl, ale i k zálohování dat, která nejsou předmětem autorskoprávní ochrany"

Takze mily zakonodarci povodne predpokladali ze 100% nosicov bolo pouzivanych na nele.. na kopie autorskeho obsahu? To si myslia ze ja s fotakom chodim fotit stranky casopisov? Alebo ze videopasky vobec niekto pouziva na nieco ine ako na bezpecnostne kamery?

...skoda sa rozculovat, ako bolo vo vyhlaske povedane: zaplatte dan a stahujte rozmnozeniny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve zminovane vete: "Nutno brát v potaz, že sice významnou měrou vzrostl počet zdrojů, z nichž je možno rozmnoženiny pro osobní potřebu pořizovat (např. dostupnost autorských děl prostřednictvím internetu apod.),..."
Vidim spise nabeh a pripravu na budouci zdaneni pristupu na internet pripadne autorskemu poplatku z kazdeho PC. :-(.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Leachim:
tak to tě natáhli, dle zmíněného článku poplatek odpovídá stavu před 1.1.2009. podle mého výpočtu by to mělo dělat 8x1,5x1,19=14,28 včetně DPH

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: >> Nejde o to, co je uvnitř, ale jako CO se to prodává.

tak to je super. Uz se tesim, az v CZC budou mit v ceniku kategorii "Podlozky pod monitor":
Seagate Barracuda 7200.11 ST3750330AS - 750GB SATA II.......2.439,- (Autorsky poplatek: 0,-)
Western Digital Caviar Black WD1001FALS 1TB........................2.917,- (Autorsky poplatek: 0,-)

:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád ale ještě nebylo řečeno, jak a hlavně KOMU je vybrané výpalné přerozdělováno. To by mě fakt zajímalo. Když vidím ty nenažraný tzv. "umělce", je z nich na blití a taky a zcela otevřeně prohlašuju - vaše CD rozhodně nehodlám stahovat, kopírovat a už vůbec ne poslouchat!!! A co se týče současné filmové produkce, je to prakticky totéž... Naprostá ztráta času se jí výbec zabývat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no me se jen strasne zalibil ten jejich termin "vymahani odmen". To by se jeden pos**l :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aannemer: Dulezite je s cim ty mp3 srovnavas. Kde nic neni, ani smrt nebere a proto se u vetsiny muziky kvalita mp3 kompresi nesnizuje - jednoduse proto, ze uz predtim nebyla tak vysoka. Tvoje male labely mozna skutecne vydavaji CD kvalitni a ne vyhulena na vysokou hlasitost ( http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war ) a jinak znicena, ale na konzumni hudbu mp3 staci, o "takyhudbe" kterou se nam snazi podstrcit kdyz konzumni dojde (tj. skoro porad) nemluve.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky přispěju s kapkou do mlýna, která by snad mohla být užitečná: poměrně dlouho jsem se vybavoval s OSA a ještě jednou agenturou, které teď nemůžu přijít na jméno, právě kvůli poplatků, které neoprávněně vybírají od univerzit. Bohužel už jsem pak neměl energii na to jim vysvětlit, že v zákoně nemají pro výběr některých poplatků žádnou oporu a že se tedy dopouštějí podvodu. Nicméně, když si přečtete celý ten zákon, který se týká výběru poplatků, tak zjistíte, že je tam zcela jasně napsáno, že poplatky se vybírají jednak od obyčejných smrtelníků a pak od firem, které se zabývají audiovizuálními obory (jako např. rádia, televize, střihová studia atp.). Tedy nikdo jiný (např. nemocnice, školy, prodejci koberců, výrobci nádobí atd.) nemá autorské poplatky platit a toto organizace, které výběr poplatků vymyslely naprosto ignorují, poněvadž mají v tom výběru binec a nejsou schopni, jak mají uvedeno v zákoně, dohledat, které poplatky kdo zaplatil. Tedy všichni, kteří nepodnikají v oblasti audio-video mají nárok na vrácení všech autorských poplatků. A bylo by fajn, kdyby se tím opravdu nějaký šikovný právník začal zabývat dřív, než si OSA apod. zase ohnou zákon podle svého...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> T2:
Pokud dostaneš od MK posvěcení, že můžeš být zákonem "posvěcený" kolektivní správce, pak máš reálnou šanci dělat přesně to, co dělají OSA, Dilia, Intergram, OAZA a další.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Z tohoto tedy vychází kuriózní situace. Za externí disk 320 GB zaplatím poplatek 48 Kč (podle paragrafu 5). Za interní disk Western Digital HDD VelociRaptor, 300GB (6.000,- Kč) ale zaplatím 180 Kč (podle paragrafu 6).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle me patri SSD mezi pevne disky - vypadaji jako pevny disk, navenek tak funguji, prosty uzivatel nepozna z funkce zadny rozdil => je to pevny disk.
A NAS bych pro zmenu zaradil mezi zarizeni umoznujici zaznam na interni pevny disk (nebo jak je to presne).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> BTJ:
Pokud se nepletu, to, cos popsal (natáčení v kině) je již zakotveno v AZ coby zakázané, a to tak dobře, že na to neplatí žádná výjimka (AZ je sice hodně zamotaný a složitý, ale tohle jsem tam, mám dojem, zrovna zahlédl).

>> grim:
Vím to téměř spolehlivě. Nejde o to, co je uvnitř, ale jako CO se to prodává.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten BLUE-RAY tam maji fakt napsany? No, opravdu odbornici ...
Jiste by bylo zajimave zjistit, jak vlastne tyhle organizace funguji, kdo dostava penize a jak se o ne muzou umelci hlasit a jake jsou pravidla. Pripadne taky pravidla pro vznik podobnych fasistickych organizaci jako je OSA ... nekde by to melo byt ne?

Jinak doufam, ze budou jeste vysilat nekde v palace cinemas Dark Knighta ... pujcim si od kamose kameru a pujdu si to nahrat. Prece nezaplatim 150Kc na listek a vypalne za DV kazetu, aniz bych si to nahral ne? Muzem dekovat Bohu, ze mame tyhle zakony, protoze zakon je nadrazen cedulkam v kine o tom, ze se tam nesmi natacet:) Mohla by to byt docela legrace, kdo jde do toho se mnou?:o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo a nevi nekdo jak je to pro podnikatele? Protoze ti za treba HDD, pokud ho maji pro potreby podnikani, vypalne neplati. Ptal jsem se na to, ze bych si to na nekoho koupil a treba v alze mi napsali, ze to uz dostavaji s vypalnym, tak to neni mozne kupovat bez toho. Je to pekny bordel, kazdopadne, je to jeste v tom zakone nebo to taky vyhodili?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, mam dotaz. Vcera jsem si v Mironetu objednal flashdisk 8GB a na fakture mam autorsky poplatek 96 korun, je to v poradku? Diky za odpoved.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: ma to hacek - uz delsi dobu (tusim pul roku az rok) je prijat zakon, ktery nataceni v kine zakazuje (je to podle nej uz trestny cin). Takze ty cedulky v kine uz maji oporu v zakone. Mozna proto vyjmuli z vypalneho fotaky a kamery :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Tak to je smula:(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to IceMan1: Diky moc, sem si to taky rikal, dneska to jdu vyzvednout tak jim to omlatim o hlavu.:) btw: Sem netusil ze i z tohohle poplatku se plati dph....:(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Leachim: Copak? Nevidis v tom vypalnem zadnou pridanou hodnotu?:o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hajzlové a zločinci to jsou. Vyházet to z okna. Občas se musí porušit zákon aby se dosáhlo změny režimu. Resp. vždy se musí porušit zákon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me by zajimalo komu jdou ty vypalnacke prasulky :) Ono jestli musi byt clovek v nejakem cechu autoru nebo cechu umelcu... treba ja bych se tam prihlasil... udelal nejake pisnicky a budu zadat nejake penize... i kdybych mel na postovnem utratit stovku a dostat od nejake organizace 0,0000nic a ted kdyz to udela 10 000 lidi :))

Vim jsem pomstychtivec :)) Me se to vypalne nelibi z jednoho duvodu... kdybych vedel ze se ty penize skutecne dostanou autorovi nejakeho dila tak by mi to nevadilo... byla by to podpora umeni... ale takhle?

Zkusil nekdo spocitat kolik odevzdal za posledni rok ?
1x 500GB externi
1x 250GB externi
2x 160GB normal
5x 2GB Flash (no jo par jsem jich ztratil no)
1x Tiskarna za 10 000,-
1x Tiskarna 3 500,-
365x DVD (na pravidelne zalohy)
150x CD (na prenos prace domu a odesilani tiskovych navrhu obalu)
5x 2GB SD karta pro mobilni telefony (pro nahrani softu ktery jsem napsal)

Zkusi to nekdo spocitat? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>> grim:
Ty si děláš srandu, ale já se doteď divím, že to tak ještě někdo neudělal :) Teoreticky je totiž přesně tohle cesta, jak z toho ven.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

našrot: Problém je, že přestože to zákon umožňuje, prakticky nelze koupit nic bez zaplacení tohoto poplatku. Podle mě si totiž poplatek odvedou typicky dovozci a prodejce už s tím nic neudělá. Proto se také prodejci budou (podle mě) snaži doprodat loňské zásoby za cenu se starým poplatkem (ať už otevřeně ponecháním starého poplatku, či kamuflovaně zdražením o rozdíl mezi poplatky).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem zvědav, kdy sem konečně někdo přestane pastovat odkazy na naprosto zbytečný web jiřího hradce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze dle §2, pokud koupim "kopirku" (napr Bizhub353 atp) vc. tiskoveho radice tak vlastne usetrim :) /v nekterych pripadech se mi ten radic zaplati/ Prima.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele flešky z ebay.co.uk jsou levnější o 65% s doživotní zárukou tak vo co go? Kolik lidí napsalo svému poslanci/senátoru že se mu to nelíbí?! Moc asi ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tl2: Pletes se. Autorsky zakon ti povoluje provadet kopii autorskeho dila pro svoji vlastni potrebu. Ci-li stahovani a kopirovani je legalni. Autorsky poplatek je proto "nahradni odmena" autorum.

Problem autorskeho poplatku - vypalneho - je, ze je plosny a nerozlisuje vyuzivani zpoplatneneho zarizeni. Tedy disky na zalohovani dat ci fotaky na rodinne fotografie, kde se autorska dila nekoho ciziho nevyskytuji.

RRK: Mylis se. Zakon muze stanovit, jako v tomto pripade, ze napriklad ceny a vycet ci specifikace zarizeni budou stanoveny samostatnu vyhlaskou. Tim zavazuje stat, ze tu vyhlasku vyda a obcany, ze se podle ni budou chovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>> JBar:
Autorský poplatek se z každého PC už de-facto platí, protože prakticky v každém PC je nějaká forma úložiště (pevný disk, SSD). Výjimkou jsou bezdiskové stanice, na které si ovšem zase nic neuložíš, takže není co a proč platit.
Zpoplatnění internetu vídím jako nereálné. Internet není "médium", na které by šlo vytvářet rozmnoženinu, dokonce to není ani "zařízení" na vytváření rozmnoženiny. Pokud by se na připojení k internetu aplikovalo výpalné, pak už by se opravdu a zcela bez nadsázky hovořilo o legalizaci sdílení. Dnes je legální stahování (uživatel není povinen zjišťovat ani brát v potaz, zda zdroj je, nebo není oprávněným šiřitelem autorsky chráněného díla s patřičnou licencí) a mimo jiné i kvůli němu existuje výpalné. To však nezahrnuje možnost nelegálního šíření. Pokud by se udělalo výpalné za internetové připojení a nezlegalizovalo by se sdílení, pak by se jednalo o zcela neopodstatněný poplatek, protože výpalné už se platí za cílové médium, kam se dílo uloží (vytvoří se jeho dovolená rozmnoženina pro osobní potřebu, za níž se platí "náhradní autorksá odměna"). Aplikace výpalného na internet by se tudíž nedala chápat nijak jinak než kompenzace možnosti sdílení (bezúplatné poskytování autorsky chráněných děl za účelem vytvoření rozmnoženiny pro osobní potřebu příjemce), kterou ve skutečnosti internet poskytuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> aannemer:
Jak, to nikdo neví, komu, to se ví docela přesně: http://www.mkcr.cz/scripts/detail.php?id=360

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Edo, politiku sem fakt netahej, o tomhle si diskutuj na novinky.cz nebo ct24.cz. Příspěvek smazán.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro: WIFT - zákony, daně a poplatky JE politika! Tak jak netahej to sem politiku???... No nic. i přes moji věcnou argumentaci k tématu jsem OUT??? Tak sbohem, brečte si tady dál (to fakt "pomůže"...), nad poplatky a osou a riiou a pod. vydřiduchy a jejich metodami za podpory dokonce legislativy státu... To přece není politika... :-) :-) :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Swbear:
To je samozřejmě jiná otázka, proto osobně považuji za lepší řešení na autorské svazy v souladu s AZ kašlat a odměny za svá díla si zajistit svou vlastní cestou. Jedině tak máš jistotu, že nebudou parazitovat na tvém díle (s výjimkou výpalného samozřejmě, nevěřím, že se za mého života dočkám stavu, že bude výpalné buďto zcela zrušeno, nebo dotaženo do stavu dokonalé spravedlnosti).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Swbear: Možná to je ale tvoje chyba. Přihlásil ses tam? Navíc oni maj ve stanovách nebo v nějakejch předpisech uvedeno, kdo na odměnu má nárok. U knížek to je myslím prodaných alespoň 3000 kusů za rok. Já to taky nevěděl a za svý Knihy o vypalování jsem nic nedostal, i když svého času se jich prodalo ještě více. Prostě neznamost neomlouvá a nedostal jsem nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé, že si nikdo nevšiml nespojitostí cen (např. tiskárna za přesně 20000 je dle této vyhlášky osvobozena od poplatků). Nebo jsem jen něco špatně pochopil?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> TomCat1:
"Do" se zde myslí "včetně". Proto je další kategorie "nad". Kdyby to bylo "od", mohl by sis vlastně vybrat, který poplatek zaplatit (přesněji však zaplatit oba, protože se to překrývá).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chyba lávky výpalné nemizí ve státní kase, ale v kapsách soukromých subjektů....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.