Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Noctua na Computexu 2011: prototypy chladičů i ventilátory nové generace

Noctua logo
Zatímco v naší testovací sestavě se právě peče postarší (a stále skvělá) Noctua NH-D14, firma na Computexu ukazuje, kde bude její budoucnost. Vedle nových konceptů pro chladiče a nových ventilátorů si ukážeme i montážní kit pro chystaný socket 2011 firmy Intel…

Kapitoly článků

1.  Ventilátory s konstrukcí Focused Flow, montážní kit pro socket 2011
Noctua, Focused Flow ventilátor

Začněme s "Focused Flow" ventilátory. Konstrukce obohacuje některé dosavadní prvky o další. SSAO2 ložiska budou nepochybně nadále tichá jako dosud, kovová konstrukce zde také již byla, integrované antivibrační prvky ale na chladičích běžně nevídáme. Systém "Focused Flow" (asi ani nemá cenu zkoušet jej překládat) si klade za cíl lepší průchod vzduchu směrem k žebrům, čemuž je uzpůsobeno uchycení statoru, resp. tedy samotné vrtule k nosné konstrukci. Výkonem tak má být ventilátor srovnatelný s konkurenčními na vyšších otáčkách.

Noctua, Focused Flow ventilátor, schéma

Nové PWM řízení (pulsně-šírková modulace) s SCD (Smooth Commutation Drive) zajistí, že spínání ventilátoru PWM pulsy nebude tak hlučné (tj. pulsy budou do jisté míry vyhlazené). Různě nakloněné části úchytů spolu se zářezy pak zajišťují lepší rozvod aerodynamického hluku z ventilátoru do širšího frekvenčního spektra, čímž je zvuk ventilátoru méně rušivý pro lidský sluch (tolik nevyčnívá jedna frekvence či úzké pásmo téměř shodných frekvencí).

Na vtokové části ventilátoru je speciální schodová konstrukce, která u přicházejícího vzduchu vytváří turbulence a z hlediska průtoku a generovaného hluku tak zlepšuje přechod z přímého toku vzduchu (na vstupu do ventilátoru) do rotačního (uvnitř vlastního ventilátoru). Tato konstrukce také zlepšuje sání v místech, kde má ventilátor na vstupu jen málo volného prostoru.

Nakonec zde máme infrastrukturu na vnitřní stěně kolem vrtule (drobné "záseky", na fotografii je lze vidět). Ta potlačuje nežádoucí dělení toku vzduchu na sací části jednotlivých žeber, čímž zabezpečuje jak nižší hlučnost, tak lepší průtok vzduchu a účinnost.

Socket 2011

Noctua kit pro LGA2011

Těšíte-li se na patici LGA2011, ve které se koncem roku začnou zabydlovat procesory "Sandy Bridge E" a současně se obáváte, jak tam bude pasovat váš stávající chladič Noctua, na to má firma na Computexu jasnou odpověď.

Montážní kit pro socket 2011 již existuje, je kompatibilní se všemi chladiči Noctua od roku 2005 a bude majitelům chladičů, kteří se prokáží dokladem o koupi, dodáván zcela zdarma. Tomu říkáme péče o zákazníky!

Tagy: 
Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Ventilátory s konstrukcí Focused Flow, montážní kit pro socket 2011

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Noctua na Computexu 2011: prototypy chladičů i ventilátory nové generace

Sobota, 4 Červen 2011 - 15:42 | hustakF | Pokud chce někdo koupit kvalitní tichý a výkonný...
Sobota, 4 Červen 2011 - 10:09 | Ludek Jelinek | Noctua je sice draha, ale z mych zkusenosti...

Zobrazit diskusi