Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nokia 808 PureView v nových testech DXO

jako je videt ze v mnoha oblastech zaostava ale jinak fotky z 808 (ty z DXO) pusobi prijemneji i prizozeneji bez rozmatlani pridat k tomu vykonny HW kvuli posprocessingu tak by to vypadalo podobne ne-li lepe ..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co Lumia 1020?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uz kdyz jsem cetl nadpis tak jsem vedel jakej od koho clanek bude :-D Jezek je takove spravne nostalgicke fantasy pako :-D je jedno ze je rok 2017 ale on zvladne udelat recenzi i o pazourku a jeho nespornejch vyhodach a jak by se dal vyuzit v dnesnim mocernim zdravotnictvi pri operaci mozku, je to proste magor a to uz mi nikdy nikdo neodepre :-D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

tak jo, vytmavil si mi to, jistě nyní před svou smečkou vypadáš jako největší king pod sluncem. ale to nic nemění na to, že nový test Nokie 808, ve své době nejlepšího foto-smartphonu, je bezva příležitost podívat se na to, kam se tahle oblast vyvinula.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jenze tahle oblast se nikam nevyvinula, 808 byl napul mobil napul fotak, nebyl to klasickej smartphone a tak ho mezi ne ani neni moc fer radit, jo doba sla dal a dneska uz jsou mensi cipy, lepsi optika, lepsi sw a tudiz i lepsi fotky ale 808 se svejma rozmerama radit mezi smartphony no nevim hele :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No právě, byl to mobil jen napůl, zatímco 1020 je bezesporu telefon, proto jsem se ptal co 1020. Jenže Ježek-nostalgik má v mozku autocenzuru. 1020 byl už WP a to je pro něj fuj, ač to s faktem jak to fotí nemá nic společného , je třeba se 1020 proto vyhnout

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpovím si sám:
808 - 61 bodů
1020 - 74 bodů, což je stále např. lepší než iphone 6
ale jak jsem říkal má to WP tak se o tom nesmí mluvit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1020 ma hrozne fotky oproti 808

skoda mal som ju 3 roky aktivne

ale nevedela ostrit a rohy boli casom machula

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, podle DXO je tomu ale jinak. Hodně je to tím, že výsledné skóre je složenina FOTO a VIDEO, pro detaily je lepší si přečíst konkrétní recenzi. Např 808 měla vyšší skóre u video, což ji v celkovém skóre pomohlo, u 1020 tomu bylo přesně naopak

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, to si pleteš s nějakým Samsung m, to byl mobil ve foťáku, ale 808 byl kladický symbianový trlefon, s tehdy novým mobilním obrazovým čipem. senzo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pureview bol zaklad dalsich WP mobilov a skoda ze to vzdali a nokia skoncila. od svojho vzniku boli top medzi fotomobilmi. jedine lepsie co je je podla mna panasonic CM1

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako majitel 808 musím říct, že fotí stále skvěle a podle mého stále lépe než drtivá většina mobilů dneška. Ano, má prehistorické rozlišení displeje, na internetu se těžce zadýchává, nové aplikace pro symbian neexistují a video je pouze fullHD, ale pořád je to amoled displej, mobilní verze webů fungujou dobře, ergonomie a možnosti systému jsou naprosto skvělé, video má perfektní zvuk a jako bonus mě třeba vzbudí i když je úplně vypnutý nebo přehraje hudbu přes rádio v autě. Až se mi rozbije, asi jako správná konzerva zkusím sehnat 1020.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1020 si ako nahradu 808 nakupuj budes velmi sklamany fotakom. a ked uz tak nie z druhej ruky lebo ten fotoaparat sa velmi rychlo opotrebuje a novy 50e :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„video je pouze fullHD"

Pro mobil je fullHD ideální maximum. Víc nemá smysl a méně může být zbytečně omezující. Internet s 1,3 GHz ARM11 je skoro zázrak. Holt Symbian nebyl žádný neodladěný shit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to muze fotit lepe, kdyz podle DXO ma jen tak malo bodu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz pominu to, ze DXO jsou cinknuty a nerikaji vubec nic, tak v tom testu jsou ruzne parametry, ktere s fotkou jako takovou nemaji co delat, treba i nataceni videa, coz je proste jina disciplina.

Ja jsem fotku z 808icky videl a rekl bych, ze se SGS8 nechyta, ale kazdy to vidi jinak a ono to taky zalezi co fotite. Zalezte si nekam do lesa do stinu, vytahnete svuj nejmodernejsi iPhone, Pixel, ci SGS, udelejte fotku a pak vytahnete ten nejobycejnejsi kompakt a udelejte fotku tehoz.

To je rozdil co? :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ta fotka z jmenovaných telefonů bude mnohem lepší než z nejobyčejnějšího kompaktu. Kdybys řekl nejobyčejnější zrcadlovka nebo nějaká bezzrcadlovka, OK, to je jiná, ale "nejobyčejnější" kompakty jsou hnusné matlací žehličky, až dražší modely kompaktů ujdou, ale jsou víceméně srovnatelné s těmi telefony.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naschval to zkus v praxi, pak prijd a pokecame.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako člověk co mu denně projdou rukama desítky cizích fotek vím o čem mluvím. Jsou matlací kompakty (většina levných) a matlací telefony (většina levných, ale někdy i ty dražší), ale zrovna iPhone nebo S8 foťáčky kompakty v pohodě strčí do kapsy (nebo tahle Nokie). Na noční focení to není ideální, ale dá se, ale to kompakty také ne, ale jinak je neuvěřitelné kam se ty pidikamery dostaly. (já fotím zrcadlovkou)

https://www.flickr.com/cameras/apple/iphone_7/ (proč se na fotky nepodívat)
Nebo krátký film Michela Gondryho? https://youtu.be/KrN1ytnQ-Tg ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

808 foti lepsie ako hociaky mobil aj dnes - urcite sceny
ale nevie nativne hdr nevie manualne uzavierku neni frikulinsky jendoducha a ma maly dyn. rozsah. ale ked mas scenu kde je dost svetla a neni to zrovna prosti slnku to co ten telefon odfoti budes len zizat. mpix su proste adidas a nik ma nepresvedci o opaku :) a xenon a ten zvuk je iba ceresnicka na torte

porovnaval som 808 a iphone 8plus :) a stale mi ta nokia vyzera kusok lepsie aj ked pouzijem opitcky zoom na iphone
https://m.imgur.com/yKeOwDx

otazka preco ma tak malo bodov na dxo?
lebo oni nepozeraju na kvalitu vystupu ale na uzivatelsky komfort
ako rychlo nabehne fotak ako rychlo zaostri ake mas makro- a telefon z velkym cipom ho zrvona dobre nema.
ake filtre sa daju pouzit, preco to nema 20fps burst atd...
video nema stabilizaciu
to ze ma 6x zoom sa uz asi nepocitalo :)

keby ich nokia sponzorovala ma vyssie skore :))

ten telefon este dlho ostane neprekonany co sa tyka kvality vystupu ked to clovek s nim vie :)

napr nokiu n8 prekonal galaxy s7 raw vystupom
jpeg vystup je otras :) ale na displeji telefonu vyzera dobre

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já taky myslím, že to nebudou úplně dobrý testy. Ty nový nablýskaný mobily prostě nemůžou předehant tu fyzikální část (optika, velikost senzoru). Honí to akorát filtrama a postprocessingem, který třeba vypadají na první pohled atraktivně, když je to změnšené na obrazovku mobilu nebo tabletu, ale ve skutečnosti je to humus a detailů je tam mnohem míň.

Na tohle je dobrý test vegetace - stromy, keře, tráva. Ty filtry hrozně zprasí lístky, vypadá to otřesně. Na tom se pozná dobrej foťák od špatnýho a minimálně teda v předchozí generaci to ty iphony pořád mrvily, IMHO.

Zkuste si prohlídnout detaily třeba v tom srovnávači tady: https://www.dpreview.com/reviews/microsoft-lumia-950-camera-review/8

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V clanku mel byt (ale neni ;-) ) link na originalni zdroj: https://www.dxomark.com/nokia-808-retested-new-dxomark-mobile-protocol/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pripada mi to tak ze zobrali telefon nastaveny na auto a fotili :) experti

Shooting a backlit portrait against a window the Nokia 808 accurately recorded elements of the brighter parts of the scene behind the subject, but the portrait itself was completely under exposed. - presne na toto je tam ten xenon

vsetky fotky v tme co tam fotili tak cakam ze v tme pouzijem stativ alebo blesk
ale to uz sa tam nepouzije :) kiez by ten ajfon bol aspon tak dobry ako 808 :) a nie hned 2x :D

dynamicky rozsah je biedny to je pravda avsak fuji velvia krajinkarsky film ma dyn rozsah este o 2-3 stopy nizsi :)
treba vediet slabiny a vediet komponovat podla toho
ako ked niekto foti FF zrkadlovkou na F13 iso 6400 ss 1/4000 pocas dna :) darmo
ked sa clovek nezamysla

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tiez nechapem ako mohli porovnavat 100% crop 41.5mpix snimky co ma ~30 MB jpeg a ajfon s 12mpix a 3mpix jepg :) to je celkom vtip. ale sak zobrali zariadenia vestko na auto :) a za tych 5r sa ajfon vymakal pre ovecky. lubia co uvazuju a nastavia si ajtak ostanu lepsie vysledky. prva vec co som robil z ajfonom ked som ho dostal do ruky hladal manualne nastavenia na fotaku :)
a nenasiel som

ta nocna foto ufo mostu z prava je stativ ci ruky?

a potom ti nejaky DXO tvrdi ze ten telefon foti 2x horsie ako iphone ( a tych fotiek je na fb hodne a vsetko otras zasumene iso 1600 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na iPhone jsou od toho aplikace aby řídily kameru manuálně včetně WB atp. Základní aplikace je jen základní pro běžné cvakaly. Dále si myslím, že právě 40 MPx byla naprosto zbytečná šílenost. Já mám 21 MPx FF zrcadlovku a tiskneme z toho velké věci na papír, nevím kolik lidí z mobilu vůbec něco tiskne, aby se ty megapixely nějak smysluplně využily. I JPEGy vychází zbytečně velké pro běžné využití - a fotit na mobil profi, no nevím. Mobil si kupuji kvůli nějakým vlastnostem (a kamera tam je jen jedna z funkcí), foťák si kupuji kvůli nějakým vlastnostem a bohužel najít to vše v jednom je dost těžké.

Každopádně fotí to poměrně hezky na mobil, o tom žádná. Já bych to kvůli tomu nekoupil. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jenže hlavní myšlenka nebyla fotit do rozlišení 40Mpix, ale fotit 5 - 8Mpix s funkcí Pixel binning a případně mít bezeztrátový zoom. Proto tam byl 40Mpix snímač.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A přesto se to neujalo. :-)
Řešení jistě zajímavé, ale pro zcela minoritní základnu zájemců bohužel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

inak ked si odfotis na stative nieco na 8mpix pureview
a to iste na 41mpix a resiznes na 8mpix tak ten prvy obrazok pureview vyzera lepsie

neviem preco ako ale dopocita to lepsie na menej sumu a nie agresivne ako u terajsich mobilov ze prides o detaily a vsetko zahladit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno, to UFO je zo stativu. Bohužial sa mi nikde nezachovala aj tá velká fotka. A čo sa týka toho šumu, tak to je práve funkcia Pixel Binning. Pri nižších rozlíšeniach to zráta okolité pixely a vytvorí z toho jeden korektný. Preto sa zníži šum a farba je korektnejšia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skús zobrat tú fotku ženy pri stene a zazoomuj jej na oko. Som zvedavý, u ktorého dnešného mobilu dosiahneš takého detailu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u hociakeho :D
lebo ono ti tam cosi dokresli ked si das eye reflection filter for apple

only 19.99USD :D

a praveze na tom 640x360 displeji to vyzera super ked zoomujes zoomujes a stale nemas 100% a uz vidis pomaly bunky koze na tvari :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento komentár som nepochopil. Ja nehovorím predsa o odraze svetla. Ja hovorím o detailoch mihalníc, kože a oka samotného. To všetko plynúce z rozlíšenia snímača.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslel som to tak ze ako bokeh v mobiloch sa robi softwarovo tak aj toto ze ti dopocita

ale ano ked odfotis cosi z blizka a este pred to das lupu ze mozes ist blizsie vyzera to neskutocne na telefon.
odfotis niekomu tvar a pocitas kolko jeb**ov na nej ma :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krásná léta, ve kterých člověk všude nezakopával o hejna selfíčkářů, fotičů a diletantských točilů, kdy se člověk mohl vypravit na jakoukoliv kulturní akci, aniž by se musel obávat lesa zdvižených pařátů zcela degradujícího zážitek z představení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

staci zmenit lokal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že tahle havěť je takřka úplně všude. Na rockových i metalových koncertech, na leteckých dnech, přehlídkách veteránských vozidel, prostě každý kdo má do sedacích partií díru má pařátu vytrčenou jako v osmatřicátým.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Člověče byl jsem na Závišovi a nikdo tam stupidně natažený pařát neměl. S mistrem ses mohl vyfotografovat normálně před/po akci. Holt je třeba nechodit na srajdy, ale na kvalitní hodnotné koncerty :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě na hodnotné koncerty chodím, jen třeba onen mistr není mým šálkem čaje. Dám přednost něčemu tvrdšímu. Ale spojuje nás oba jedna věc, posloucháme opravdovou hudbu a ne brak narychlo spíchnutý v kanceláři, který interpretuje producentova milenka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.