Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Notebooky bez rámečku ještě do Vánoc

nemá ten rámček náhodou ochranný charakter? prečo by tam nemal byť? veď tak nech ho spravia malý ale nech ho nedávajú úplne preč, mi to príde ako maximálna zbytočnosť, aspoň čo sa notebookov týka

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty zaoblený rohy jsou super. Maximalizovaný okna nepůjdou zavřít :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No evidentně je to velmi nepovedená fotomontáž, takže bych se na zaoblené rohy nespoléhal, ale máš pravdu že by to byla docela sranda... :-) Trochu jako staré zaoblená TV...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by nešla? Alt+F4, Alt+mezera - volba zavřít, pravým tlačítkem na záhlaví okna - volba zavřít, pravým tlačítkem na ikonu aplikace v panelu úloh - volba zavřít, ukončit přes správce úloh. Někoho možná napadne ještě něco dalšího.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale, vsak on M$ rychle vydá Windows ZeroFrame Edition, ktera bude mit posunute ovladaci prvky okna o kousek pryc z rohu, takze to pujde ;-)

BTW: neco podobneho uz bylo kdysi na Applech, kde byla plocha displaye umele v rozich zaoblena (tnz. par pixelu v rohu bylo vzdy cernych)...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple MAC OS X ma ale ovladcie prvky vlavo a zatvorenie je az tretie teda mimo zaoblenia

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zavření je první z leva - je to tedy přesně zrcadlově otočené (vůči windows), takže zde nevidím v tomto ohledu žádnou výhodu. Tedy krom OS samotného.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ale bylo to samé, jako ve win XP zaoblené rohy oken - navíc maximalizovaná okna si "zakulacení" rušila a na liště se i do těch černých částí dalo najet myší. šlo jen o texturu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je to dobrý, ale třeba pro mě by to byl nezvyk. Neřeknu vám proč, ale prostě je to divné
Divné...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevim no, ale ja kdyz se koukam do monitoru tak ramecek ani nevnimam. A u notebooku bych tam prece jen mel nejaky ramecek z uz zmineneho ochraneho charakteru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto bych viděl praktičtější spíše u stolních LCD panelů, kdy by to bylo vhodné při více monitorech vedle sebe, ale u notebooků se bojím o křehkost samotného panelu bez rámečku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vyřeší křehkost panelu, proč ne, ale má to možná jedno plus - panely budou muset být matné, jinak z toho bude daktyloskopický vzorník.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO je to vrchní kryt LCD bez rámečku a vlastní obraz bude menší - jenže na vypnutém stroji neuvidíte, o kolik. Takže zase finta na oklamání zákazníka. LCD bude zdánlivě větší než ve skutečnosti.
Samozřejmě se to jako každá věc, kterou potřebují výrobci a ne zákazníci, ujme, a do roka jiné notebooky nebudou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten obrázek je přátelé pouze ilustrační, jak by to asi tak mohlo vypadat. Jsem myslel, že to není třeba nějak zdůrazňovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak podle mě displej by měl mít nějaký rámeček. Jasně to vymezuje obraz, který generuje, tvoří to jeho hranice, se kterými vizuálně počítám. Logickou výjimkou je pak pochopitelně skládání více displejů vedle sebe, ale zase nevěřím, že jsou schopni udělat takový monitor, aby se k sobě opravdu daly dva posadit bez mezery a krajní body sousedily přesně tak, jako sousedí jakékoli dva sousední body v rámci jednoho panelu.
Jinak jestli mají na mysli to, čemu LG u svých nových TV říká "borderless design", tak to je jednoznačně marketingovej krasožvást - podobně jako to popsal Petyy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to zase já bych NB bez rámečku přivítal, pokud by vyřešili nějak rozumně ochranu displeje z boku a hlavně aby se neobtiskovala klávesnice.

Rámečky mně značně iritují - teď tohle píšu na 14'' NB a displej by mohl být o cca 2,5cm větší bez rámečku - ať mi o to zmenší a zlehčí NB nebo dají větší zobrazovací plochu! :)

Samozřejmě pokud by udělali rámeček široký 3mm, jen aby něco vyčnívalo před displej a chránilo ho před klávesnicí, tak jsem taky spokojený:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně - prošlo mi rukama nejméně deset odlišných notebooků od různých výrobců se stejným problémem, po roce používání otlačeniny na různých místech LCD displeje. Očekávám, že když vyrobí notebook bez vystouplého rámečku, bude to ještě horší.

Nevěřím, že by vyrovnáním plochy displeje zároveň rámeček citelně zúžili.

Krom toho v případě řady notebooků je širší rámeček důležitým konstrukčním prvkem. Díky šikovně tvarovanému a širšímu rámečku může být displej zas o něco tenčí, obojí současně bude problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Drzel jste asi jen ty spatne :) naopak je zas spousta notebooku, ktere otlaceniny na LCD nedelaji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepochybně.

Problém se rozhodně týká levných Asus, Acer, HP, Premio, Gericom ... Vesměs starší kusy, které se mi dostaly do rukou po nějaké době době používání a občas jsem se s nimi setkával mnoho let. Ostatně se to týká i Asus EEE 1000H, které má rámeček dost masivní, ale nikoliv EEE 901, která má oproti 1000H nižší klávesy. U 901 se pouze odírají okraje displeje ...

Naopak nikdy jsem odřený displej neviděl u IBM Thinkpadů, ale ty měly k tenkému a nenápadnému rámečku okolo displeje velmi daleko viz např. http://d-nexus.com/images/IBM%20Thinkpad%20X41%20Notebook.jpg

Z toho soudím, že u levných notebooků typu "stylový spotřebák pro masy" bude hladká rovná plocha displeje doslova průserová záležitost. Ono totiž třeba už pak není kam dát takové ty gumové čudlíky, které by měly držet displej od klávesnice potřebný mm. Na displeji to bude hnusné a na klávesnici to bude překážet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

100% souhlas, ať zmenší notebook nebo při zachování jeho velikosti zvětší obraz a rámeček klidně oželím.

Jinak by mi nevadilo, kdyby rámeček zůstal, ale mohl by být klidně mnohem hubenější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ramecek stejne nejaky bude, ale muze byt treba jen par mm a ne 2,5 cm, coz by u malych notebooku mohlo vyrazne pomoci

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hned vidím dva problémy:
1. šmouhy od otevírání
2. častějí rozbité LCD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ad 2) - to ovšem výrobce naopak potěší, stačí vhodně definovat záruční podmínky :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bez rámečku je problém:
- kam se umístí open/close mechanismus víka (dnešní nb mají v horní části rámečku většinou nějaký vyjížděcí háček)
- za co víko chytit při otevírání a neumacat display
- k čemu přichytit lampičku, kameru (nebo kam ji dát - dnes jsou vestavěné kamery zase v horní části víka) whatever

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, oni je klidně vyrobí bez zámečku. Jako třeba Asus P50, je to 15,6" 16:9 2,7 kg a žádný zámek. Prostě není vůbec potřeba, je to zbytečnost. Mezi námi, na mém Dell Latitude E6400 bych zámek taky radši neměl (jako třeba není na E4300), protože ho dali na dolní část skříně a je na stisk (s hodně tuhou pružinou) místo na posun - noťas při stisku ujíždí a víko je přitom nutné zvedat druhou rukou, takže aby člověk měl ruce tři. Všechny předhozí noťasy, které mi prošly rukama, se pohodlně otevíraly jednou rukou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám tady Latitude D630 i E6400 a je pravda, že E-čko se blbě otevírá jednou rukou (musí se nacvičit grif na škubnutí, nebo využívat gravitace apod.). Že by byl ale zámeček zbytečný bych neřekl, při přenášení jsem radší, když vím, že se v tašce prostě notebook neotevře a je menší šance, že se poškodí display apod.

Navíc, pokud se u NB vynechá ten zámek, tak bych řekl, že je potřeba udělat to otevírání právě ještě tužší. U netbooka zámeček taky nemám a otevírá se to blbě (musí se dvěma rukama a ještě radějí vzít za rámeček a hranu, abych moc neumacal display). Pořád mi přijde blbé, kdyby tam ten rámeček nebyl vůbec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- Open/Close mechanismus? Na co? Nestačí magnetické zámky? Pár let už to funguje a lépe než mechanické
- Jo, umatlání je problém, to potrzuji
- Bezrámečkové? Rámeček alespoň pár mm je nutnost - už kvůli standoutům - Ti, co mají vyrytou klávesnici do monitoru jistě ví, o čem mluvím.
- kamery jsou dnes tak miniaturní, že se vlezou i do těch 2 mm ... což je stejně minimum, protože při zaoblených rozích nebude zaoblený display, protože to majoritní OS nepodporuje a ani v nejbližší době nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ještě me napadlo prostě koupit klasický ntb s rámečkem a ten rámeček prostě sundat :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle me ma display zcela bez ramecku smysl jen pokud pujde srolovat. Jinak je jedno jestli ramecek chybi nebo ma nekolik mm - s moznou vyjimkou skladani dvou displayu dohromady ale to stejne pochybuju ze bude v praxi pouzitelne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Průhledný LCD od Sasmungu - představený na CESu a bezrámečkový LCD. Výsledek mě připomíná displaye jako v Avatarovi, ve velíně. Ještě je zaoblit kolem sebe/pracoviště a výsledek je dokonalý, stejný jako v Avatarovi :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OLED technologie dovolují i to zaoblení (ohnutí), jen je tato technologie v plenkách a tak při ohnutí některé pixely blbnou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.