Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nové Zoner Photo Studio 12 jde do prodeje

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Právě se začala prodávat nejnovější verze nejen u nás poměrně oblíbeného grafického programu pro (především) úpravu fotografií Zoner Photo Studio 12. Je tu především změna v grafickém rozhraní, byl rozšířen modul na zpracování RAWů, vylepšilo se třídění a vyhledávání, předělaný je nástroj pro skládání panoramat, ale vůbec bude asi nejlepší si některé ty změny přímo ukázat.
Uživatelské grafické rozhraní

Jak moc dobře se nám s programem pracuje, závisí hodně na tom, jak dobrý a rychlý má engine, ale také na tom, jak moc příjemné je rozhraní, díky kterému s ním vlastně komunikujeme. Na první pohled si asi každý všimne, že se Photo Studio obléklo do černého hávu, barvy fotografií tak lépe vynikají, ale připraveny jsou ještě tři další. Program samotný byl pak rozdělen do čtyř modulů Správce, Prohlížeč, Editor a RAW, které se otvírají jako jednotlivé záložky v hlavním okně.

Zoner Photo Studio 12

Úprava RAW

Profíci jistě nic jiného než RAW nepoužívají, rostoucí výkon počítačů ale tento „syrový“ zdroj fotografií činí přístupný i amatérům a tak určitě přivítají zcela nový modul pro zpracování RAW v nové záložce. Jak jsme již uvedli o pár řádků výše, zde bylo optimalizováno vytváření náhledů a objevuje se fronta pro konverzi RAW formátů, pro kterou se rovněž výrazně zvedl počet parametrů.

Zoner provedl i optimalizaci pro vícejádrové procesory, což bude znát především při práci s RAW.

Zoner Photo Studio 12 RAW

Správa velkých katalogů

Katolog fotografií, to je označení, které mnohým „skladištím“ fotografií asi přisoudit není možné a právě pro takové „případy“ tu je funkce Katalog, která umí virtuálně třídit podle roku, měsíce a dne vyfocení, se snímky se pak dá i pracovat bez ohledu ne jejich fyzické umístění ve složkách, zrychleno je i samotné vyhledávání a program si už pamatuje vyhledávací kriteria pro opakované hledání.

Podpora PDF, EPS a PS

Někdo také ocení možnost prohlížet si postscriptové dokumenty ve formátech PDF, EPS nebo PS, ale k tomu je nutné si nainstalovat volně šiřitelný Ghostscript. Photo Studio se umí rovněž pokusit z PDF vytahat vložené fotografie.

Panoráma

Že jsou panoramatické fotografie efektní, asi netřeba rozvádět, tato verze má zcela přepracovaný nástroj pro jejich skládání, který dává lepší výsledky zvláště u „problematických“ zdrojů.

Zoner Photo Studio 12 panorama

Větší možnosti pro výřezy

Tato funkce už nepatří přímo do úpravy fotografií, ale už spíše pro další práci s více výtvory, které se třeba skládají do koláže, nebo se s nimi pokoušíte o další umění. Obrázky i celé výřezy se dají lépe přenášet i plynule otáčet, měnit jejich velikost nebo je jinak upravovat přímo nad cílovým obrázkem, vkládat se dá i stín pod ně.

Zoner Photo Studio 12 výřez

Nové efekty

S efekty se mnohý umí zabavit i na dlouhé hodiny, vždy se objeví něco zajímavého. V novém Photo Studiu je těch nových hned několik. Určitě zaujme Drose efekt pro vytváření specifických druhů obrázků opakujícího se v sobě samém, nám to trochu připomíná fraktály. Dalšími jsou pak Měkká kresba, Posun barev a nové obálky Poštovní známka a Puzzle.

Zoner Photo Studio 12 Droste efekt

Zoner Photo Studio má ještě několik dalších novinek a úprav, které už zběhlí uživatelé jistě najdou sami, jmenujeme třeba ještě možnost přímo měnit některé údaje na panelu Informace, nebo předělaný dialog pro výběr barvy. Program vyjde na 1 999 Kč.

Diskuse ke článku Nové Zoner Photo Studio 12 jde do prodeje

Čtvrtek, 24 Září 2009 - 18:58 | Derryk | Ariael: Mohl by jsi sem hodit link pls ?
Čtvrtek, 24 Září 2009 - 11:23 | Anonym | TO mirdako: Žádná beta, už delší dobu je tu...
Čtvrtek, 24 Září 2009 - 09:53 | Anonym | Já myslím, že ani Raw Therapy není vůbec špatný...
Čtvrtek, 24 Září 2009 - 09:39 | Ariael | Lightroom?:))) Existuje nestale aktualizovany...
Čtvrtek, 24 Září 2009 - 09:29 | Anonym | Vzhledm k ceně si to nikdy, ostatně stejně jako...
Čtvrtek, 24 Září 2009 - 09:21 | Martin Bartoň | kojak: Nojo, ale to je o krapet jiné ceně, že?
Čtvrtek, 24 Září 2009 - 07:36 | Jirka88 | MonikaSh: jestli chceš vylepšené zpracování RAWů...
Čtvrtek, 24 Září 2009 - 07:16 | Anonym | Upgrade z 11ky pak stojí 740,- Kč. Brala bych ho...

Zobrazit diskusi