Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový BIOS pro Arc A380 zvyšuje takty GPU o 7,5 %

Už aby Intel vydal druhou generaci herních grafik. Snad se povede, budeme mít v compech procesory AMD a grafiky Intel, jestli bude AMD dělat jen lowend, jak se proslýchá a NVidia se bude věnovat mýtickému AI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD bude dělat i střední třídu, vynechá (prý) v příští generaci jen herní špičku. Stach tvrdí, že se nepodařilo velkou GPU rozčipletovat, takže makají na další generaci a doufají, že to nakonec půjde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, otázkou, kterou nás asi AMD bude ještě chvíli napínat, je, co je to střední třída. Když to vezmu u konkurence, tak highend může být jen RTX 4090, ale leckdo za něj může považovat i RTX 4070 až RTX 4090. Můj osobní názor, kdyby AMD herním výkonem končila u RTX 4080, tak jsem spokojenej člověk. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak čistě subjektivně je highend cokoliv na finanční možnosti "subjektu" :)

Objektivně tu ale nějaké to zařazení máme. A podobně jako u aut jsou ty hranice poněkud "fuzy". Střední třída by se (ale je to spíše IMHO) cenově měla pohybovat kolem 15, maximálne do 20 tisíc českých, tedy asi tak do 800 EUR?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vykonnostne triedy nikdy neboli definovane cenou.

Triedy sa vzdy definovali vybavou a ochota ludi zaplatit istu ciastku za danu vybavu potom urcovala cenu, za ktoru sa ta-ktora trieda predavala.

Vsetky ostatne interpretacie su vlhke sny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozdělení máš celkem jednoduché. To nejvýkonnější a neco +- bulharska konstanta je high end, nejméně výkonné karty jsou zase low end, pak máš něco mezi. Stredni trida je vykonove dost široká. Podobne jako u aut, byť tam je to definované rozvorem a je nižší střední, střední a vyšší střední v širokém cenovem spektru. Nebo telefony. Střední třída začíná někde na 8 a končí v pohodě na 15-18

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ví se že navi 41 a navi 42 nepůjdou na pulty obchodů, takže zbývá pouze navi 43, když si vezmeme co navi X3 reprezentují za karty, tak lze z toho vyvodit, že se bavíme o radeon 8600XT jako o nejvýkonější variantě rdna4, což je celkem málo, ikdyby měla výkon rx 6800, jako že mít určitě nebude
takže pouze o herní špicce tady nemůže být řeč, ale i o mainstreamu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj, taky jsem "rumor" slyšel takhle, uvidíme, třeba AMD překvapí, ale pokud by to bylo tohle, tak by to byl opravdu jen lowend a třetí generace se stejným výkonem a nulovým navýšením.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tohle není rumor, ale skoro hotová věc, pokud se nevytasí s jiným řešením nebo se neukáže, že měli v návrhu nějaký backup, což pochybuju, protože kapa na to dělat něco co nikdo nedělal a ještě k tomu dělat další generaci monolitů jen tak bokem není moc reálný

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bios Intel Arc zraje temer tak dobre jako drivery Amd Radeon... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ony u Intelu zrají i ty ovladače. Netroufám si porovnávat míru zrání s AMD, ale zkrátka zrají též. Dobře se to sleduje na těch linuxových, u Windows nevím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mam objednany notebook s Ryzen 7840U, tak brouzdam po forech a hledam zkusenosti uzivatelu, kteri jiz tento notebook maji. A Adrenalin drivery 23.7.2 napr. u tohoto APU nastavily GPU namisto 780M na 760M, odpojovaly nejaka zarizeni apod. Takze i AMD obcas umi docela poradne "zrat jako vino"

Jinak jsem si ty drivery nainstalovat na eGPU 6800XT a mel jsem docela masivni FPS dropy, po navratu k nejake predesle verzi problem zmizel. Pokud Intel drivery budou zrat podobne, jako tato verze, tak potes sanky ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ovladače Intelu se zlepšují mílovými kroky. Neni se čemu divit. Když něco nebezelo a teď to bezi, tak je to obří posun, ale i u her které bezely se to zlepšuje. Jen se o tom dvakrát nepíše.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na druho7 stranu se muzete tesit na neustale zlepsovani vlastnosti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to vlastně s kompatibilitou Intelích karet na ne-intelí platformě? Zpočátku si vybavuji, že to snad nemělo vůbec chodit...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je vůbec na světě někdo, kdo by k AMD CPU koupil Intel GPU? Přijde mi to jako fakt bizarní nápad :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude grafika do nejakych 6k Kc, bude zvladat "vsechny" hry v 1080p s rozumnymi FPS a bude fungovat akcelerace prehravani videa v prohlizeci a v clsid2 verzi MPC-HC (pripadne cokoliv jineho dle preferenci uzivatele) tak bude asi vetsine lidi uplne jedno, jestli je to Intel nebo AMD nebo Moore Threads nebo...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti do 4 tisíc (cca 3,5), 6 GB VRAM a příkon < 100 W... Nejblíže je potom asi Radeon 6500 XT, pouze 4 GB, vyšší příkon (co jsem hledal) a cena asi tak o 1,5 tisíce výš...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"výhoda Arc A380 spíš než v herním výkonu tkví v tom, že jde asi o nejlevnější (~$99) samostatnou grafickou kartu, která podporuje akceleraci formátu AV1 a přitom si (byť v minimálním počtu modelů) vystačí s ≤75 watty." <= Asi jak kde, když se podívám na ceny v ČR, tak Radeon RX 6400 je na tom s cenou podobně, někdy i levnější. :-)

Edit: Pardon, koukám, že Radeon RX 6400 neumí AV1, ale nechápu proč - co mu chybí oproti výkonnějším řadám?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

obchodní rozhodnutí jak za minimum nákladů získat maximum zisku když byla kryptokrize. 6400 je ale lze pochybovat že se kdy objeví 7400 nebo 8400,9400, prostě závěrečný model který vydat nechtěli ale v daný čas to za to stálo. Důvod je právě jako u 6500XT v mobilním segmentu odkud vycházel a kde akceleraci má zajišťovat právě iGPU, takže jako zbytná byla tato funkce oříznuta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čip použitý v RX 6400 byl původně zamýšlen pro dedikované grafiky v NTB, kdy se předpokládalo, že AV1 bude umět integrovaná grafika, takže by postrádalo smyslo mít integrované dekodéry podruhé. Nicméně z důvodu krize grafických karet nakonec padlo rozhodnutí, že z toho čipu udělají samostanou grafickou kartu = vznikla RX 6400. Proto chybějící jednotky, proto úzká sběrnice...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to pořídil na konverzi videa do hevc s tím že vyzkouším i av1. 5K AV1 to zvládá rychlostí asi 32fps a hevc 33fps v handbrake na veryslow (akorát že av1 nejde na ničem mobilním co používám normálně přehrát). 7900xt zvládá to samé s 90+fps, ale ten itel při lepší výsledné kvalitě, která jse při rychlé scéně či venkovní silně osvětlené poznat. (bohužel zvýšit kvalitu naa úkor rychlosti už u amd nejede). Možnost upgrade biosu jsem si v ovladačích ani nevšiml...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.