Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový iPhone OS 4 s více než 100 inovacemi

Nový iPhone OS 4 s více než 100 inovacemi a 10000 nevyžádanými reklamami k tomu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jde o reklamy pro aplikace třetích stran. Vy asi iPhone nevlastníte a asi nevíte, že free verze aplikací již reklamy zobrazují (placené verze pak často přidávají funkčnost a odstraňují reklamy). Jen apple chce do jisté míry reklamy sjednotit (a vydělat na tom).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle vec nejak nechapu. Od pocatku iPhone se mluvi o absenci multitaskingu, ale ja jsem si nejak nevsiml. Pouzivam ho od prichodu OS3, a vsechny originalni aplikace i vsechny ostatni, u kterych to dava smysl, multitaksing podporuji. Maily mi prichazeji a ohlasuji se pipnutim i kdyz si zrovna ctu ebook; kdyz rozepisu zpravu ve FB klientu nebo v nejakem IM, preskocim do jine aplikace a pak se vratim najdu vsechno do puntiku jak to bylo vcetne pozice kurzoru; at uz delam cokoli, naskakuji mi notifikace o novych zpravach v Trillianu, takze evidentne na pozadi bezi...Jak tedy ma vypadat ten multitasking, ktery tam chybi?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nie je multitasking, ale apple celkom spravne presvedcil vyvojarov, aby si aplikacie pri riadnom ukonceni zapamatali, kde zostali. ono to realne na pozadi uz nebezi (vynimkou su ale niektore vstavane aplikacie - mail, safari, ipod., ktore vedia bezat aj na pozadi).
Po novom apple prichadza s "realnym" multitaskingom. Je to v uvodzovkach preto, lebo aplikacie tiez na pozadi nebezia standardne. OS im totiz poskytne 7 servisov, ktore mozu pouzivat na pozadi. To je vsetko. Ak aplikacia nevyuziva ziadny z tychto servisov, tak sa normalne zavrie... aj ked sa v "spravcovi" tvari, ze bezi na pozadi, tak po "prepnuti" sa tvari ako keby sa nanovo spustala a pamata si veci len standardne, tak ako keby bola normalne vypnuta. (mam nainstalovanu developersku verziu iPhone OS4, preto to viem)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, to da rozum, ale..Co treba ten Trillian nebo Facebook klient? Proste je homem odeslu pryc a delam neco jineho, a pritom mi na nich naskakuje cerveny indikator s poctem novych zprav, stejne jako na mailu, SMS nebo telefonu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jsou to takzvané push notifikace. Vezměme si například facebook aplikaci. Tu zavřeme, ta při zavření pošle na servery facebooku, aby na toto zařízení posílal push notifikace, určitého uživatele. Někdo vás požádá o přátelství, facebook tuto zprávu vezme, pošle na push servery Applu a ten je pak doručí do vašeho telefonu, kde vyskočí vám známé upozornění

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha! Myslel jsem, ze push notifikace jsou jen pro ty infoboxy, co vyskakuji, nenapadlo me dat si je dohromady i s timhle. Tak v tom pripade uz to dava smysl, diky za vysvetleni vam obema.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z cehoz vlastne vyplyva, ze mi multitasking nikdy nechybel..:-) Jsem zvedavy, co noveho nam prinese, na WM jsem si bez nej zivot predstavit nedokazal..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze spravne by se mela nova funkce nazyvat spise nejak jako "spravce uloh". Je paradoxni a pro me naprosto nepochopitenle ze Microsoft taktez odstranil prepinani mezi aplikacemi ve Win Phone 7...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moje slova. Apple jim teď vypálil rybník.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevypálil, ve skutečnosti se nejedná o "opravdový" multitasking. Jen nově napsané aplikace mají možnost využít systémových služeb zajišťující specifické funkce za běhu jiných aplikací. Je to zajímaví řešení které splňuje Jobsovu mantru "úspory energie". MS má spoustu šikovných vývojářů, třeba vymyslí jiné a lepší řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trošku poupravím - MS neodstranil ve WP7 přepínání mezi aplikacemi, naopak funkce multitaskingu trošku poupravil. Aplikace se nyní nezavírají, běží na pozadí a ukončí je buďto uživatel (pokud to daná aplikace podporuje) a nebo systém až když to uzná za vhodné (nestabilita, málo RAM atp.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Poupravil v tom smyslu, že to nechal přesně tak, jak to bylo? ;) Výchozí chování křížku a OK na WM aplikacích je minimalizace (aplikace stále běží a při novém spuštění se jen přepne na její instanci).

Navíc o tom, jak bude finálně multitasking na WP7 vypadat, se ještě neví, takže je hodně předčasné se k tomu vyjadřovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, poupravil, předtím šli aplikace dodatečně vypnout v Start>Settings>System>Memory či ve WM6.1 v Task Manageru :-D

O tom, jak bude celkově WP7 vypadat, zdá se, že neví ani sám Microsoft :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používám Nokii 3310 a nevím o čem mluvíte. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, proč se s OS4 mluví o multitaskingu, když tam pořád žádný není. Technicky vzato lepší podporu multitaskingu měl MS-DOS, kde na pozadí (pověšeno na časovač) mohlo běžet skutečně cokoliv, v OS4 jsou to jenom služby, které použijí _specifické_ API u _vybraných_ systémových funkcí.

Multitasking se pozná podle toho, že aplikace jsou naprogramované tak, že přepínání jiných úloh vůbec neřeší a přidělování zdrojů a procesorového času řeší systém, což u OS4 naprosto není pravda.

iPhone prostě neměl multitasking před OS4 a nemá jej ani s ním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě máte pravdu, to co je normálně myšleno pod multitaskingem tento systém nesplňuje. Na druhou stranu si myslím, pro mobilní zařízení je to ideální řešení. A) je důležitá úspora energie B) je rozdíl v práci mezi např 20" monitorem a 3,5" mobilem (iPad má také malou obrazovku).

To nejdůležitější co je třeba už dlouho dělat, je donutit vývojáře odvádět pořádnou práci :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono naprogramovat opravdový multitasking pro dnešní iphone asi ani není možné. Obecně taková zařízení nemají swap soubor, OS disponuje pouze fyzicky danou operační pamětí. Vzhledem k tomu, že většina aplikací využívá velkou část paměti, tak jich prostě více běžet nemůže.
Přístup, který zvolil Apple je asi jediný možný, pokud vím, něco podobného používá i Android.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.