Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový průzkumník ve „Windows 8“ - v hlavní roli Ribbon menu

Další Ribbonem zprzněná aplikace. Ještě že mám TC.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jaaaj, ten ribbon mě zabije

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co na to Ribanna, Olda Šetrný a Vinetou? Nejspíš to ukončí posledním výstřelem.

A teď vážně.
Už minule jsem se pozastavoval nad pauzováním u hromadného kopírování. To tu mělo být s vydáním Vist, případně jako service pack. Graf průběhu mi přišel samoúčelný, zpracování polovičaté (co když to budu chtít spustit třeba za 30min ve frontě?).

Co jsem zatím neviděl je možnost rozdělit TO vyleštěné na 2 okna a navíc použít záložky, stačila by ikonka a měla by 50% proklik během prvních 10s po spuštění programu. Nautilus toto umí (kl. zk. F4), Dolphin též, Konqueror navíc i vertikálně...

K ribbonu:
Chápu, má to být dobré pro tablety, kam by ms rád nadále dodával svoje "okudlané" start verze s možností povýšení na kvaziprofi. Jen je problém, že to co má být v kontextovém menu (pravé kliknutí myši = kl. vedle pravého CTRL) nebo jako ikonka nejlépe na straně (jako v inkscape) vyplýtvají v ribbonu a spoustu místa k tomu? Navíc to rozptyluje (podvědomí musí odfiltrovávat nadbytečné informace) a nutí nováčky ke zlozvykům (neumí efektivně pracovat s klávesnicí a najezdí kilometry s kurzorem po obrazovce).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doporučil bych všem bojovníkům proti ribbonu, aby si na něj radši zvykli. Vyplatí se to. No a pokud někdo patří ke špičkovým uživatelům a dělá všechno přes hotkeys, ribbon jde vždycky schovat.
Mimochodem, on někdo používá Průzkumníka ke správě souborů? Já v něm jen chodím do Knihoven soubory otevírat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se přiznám. :-) Ne všude je nainstalovaný FAR, nebo v nouzi alespoň TC. A potom, není to tak hrozné, jak se pořád píše. Pokud je potřeba překopírovat pár souborů, tak je to hned v chodu, a na dokopírování se čeká i s jakýmkoliv velitelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, překvapivě průzkumníka ke správě souborů lidé používají. Na stovkách firemních počítačů je jednodušší a rychlejší se jej naučit používat, než řešit něco jako TC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budeš se divit, ale Explorer je na všech windows, takže když někam přijdeš a potřebuješ "něco" udělat, tak explorer je výchozí alternativa. Když má uživatel koupený TC (jako že si jej českém pirátstáně víceméně všichni ukradnou, navzdory té směšné ceně za "doživotní" licenci), tak není co řešit, ale to není v 99% případů pravda. Takže chtě nechtě jsem se Explorer používat naučil. I s klávesovými zkratkami je to sice stále ještě věc s TC nesrovnatelná, ale už použitelná.

Ribbon akceptovat nehodlám a nehodlám se rovněž smiřovat s tím, že "kdosi" v MS ví líp, co je pro mě ergonomické a použitelné (s tím, že přechod na starší GUI je "zakázáno" - sic!!). V konečném důsledku si prostě případné další verze MS produktů nekoupím (pokud vyloženě nebudu muset) a raději půjdu ke konkurenci, dnes to už není takový problém.

Ať se ale MS pak nediví, že mu klesají zisky, když neposlouhá své "power" zákazníky, kteří vytváří prostředí pro ten "bfu-zbytek".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono by stačilo místo TC(WC) vyzkoušet např. FreeCommander, který je FREE (i pro firmy) a není co řešit :-) Samozřejmě běhá i z USB flashky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při vší úctě, FC umí oproti trochu vyšperkovanému TC tak 10% věcí, a to mu ještě fandím...

TC(WC) se nevyvíjí ty roky jen tak.

I když musím uznat, že ve 64b systémech TC trochu ztrácí funkcionalitu kvůli výhradnímu běhu ve WoW prostředí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je v těch 10% cca 97% běžně používaných funkcí, tak těch zbývajících 90% je balast :-)
Ne, vážně, co Ti tam zásadního (správce souborů) chybí?
Kopírování, přejmenování (hromadné), komprimace/dekomprimace, rozdělení souboru, export/import výběru/obsahu adresáře, synchronizace, kontrolní součty MD5, FTP, LAN disky, záložky,...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže já TC nepoužívám na "běžné funkce" - na to mi bude stačit i ten Explorer.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, také odpověď... spoustu z toho, co jsem vypsal, tak explorer rozhodně neumí...
Mám pocit, že jsi s FC v posledních letech nedělal... navíc pokud jsi opravdu nějaký admin, tak předpokládám, že "neběžné funkce/věci" stejně děláš jinak - scriptuješ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže když administruješ jedno koherentní prostředí (velká firma), tak je to jedna věc, když administruješ pár menších firem, kde je IT otsourcováno, to je zase jiná věc a jiná věc je taky administrace "domácích" počítačů (ať OSVČ nebo vyloženě home-computers).

Pokaždé musíš zvolit správné prostředky, skriptování nebo deployment přes Landesk, GPO, SMS apod. (tedy řešení vhodné pro 20-XXX PC) nebude asi pro 2-10PC zrovna efektivní a ekonomické, je rychlejší to "naklikat" ručně. No a domácí "samoadministrující se" PC jsou pak úplně speciální případ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Průzkumníka používám běžně, na PC, kde jsou brutálně omezenené práva to ani jinak nejde.
Ale i doma ho používám tak z 50-60% ... V kombinaci s pár klávesovýma zkratkama to není problém.
Pokud bude win8 kromě ribbonu podporovat i "Quick access" toolbar, jako mají office, stačí používané funkce přesunout tam a ribbon minimalizovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RIBBON je podla mna super. V office ma naucil kopu uzitocnych funkcii. Pre novacikov je omnoho lepsi ako prevedenie 2003.

Prieskumnik? NA upratanie HDD alebo prenasanie viacerych suborov medzi PC alebo PC - usb hocico, sa prieskumnik takmer neda pouzit. Osobne len kvoli tomuto mam doma nainstalene nieco ako TC. Ale na otvorit pozriet, spustit je prieskumnik lepsi ako TC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ribbon považuju za použitelný tak leda v malování. Troufám si tvrdit, že v Office 2003 jsem uměl spoustu pokročilých vychytávek, ale s příchodem ribbonu se s každou další "vylepšenou" verzí moje schopnosti práce zmenšují na polovinu a v podstatě jsem rezignoval na používání pár základních funkcí. Je to tím, že sice přesně vím jakou funkci na co potřebuji použít, ale prostě nejsem schopen ji na ribbonu najít. V Office 2003 a starších jsem prostě rozbalil menu a viděl všechny dostupné funkce hned (včetně klávesových zkratek) a tu správnou jsem v seznamu bleskově našel a po několika použitích jsem si zapamatoval klávesovou zkratku. Ribbon je opravdu dobrý pro nováčky, ale zkušení uživatelé zvyklí na "normální" ovládání se s ním sžívají většinou velmi těžko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám přesně tentýž problém. Nejvíce viditelné toto "omezení funkce" je v Accessu a Excelu. Access defacto rezignoval na IDE a je z něj už jen "sprostá" databáze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napadá mě přísloví o starém psu. Pokud nestíháte tempo vývoje, dejte prostor mladším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tenhle blábol jsi přišel sám, nebo ti někdo pomáhal? Tady se nejedná o to, že někdo něco nestíhá, ale o to, že to je nepřehledné a neergonomické - člověk se, jednoduše řečeno, nakliká o dost víc.

BTW "mladší" jsou maximálně na úrovni pokročilých userů, od těch opravdu žádné nebezpečí nehrozí. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jeto tak že dejte prostor mladším a neschopnějším oni krom tučného písma nic požadovat od wordu nebudou tu změnu písma tam najdou lehce a nic víc to přece neumí ne....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ještě mi to nedá - ribbon je určen primárně pro blbce, aby věděli a hlavně okamžitě VIDĚLI, "kde je to tlusté a podtržené písmo" - tedy to, na čem ohledně funkcí např. wordu prakticky i skončí. Nějakou hlubší myšlenku bych za tím nehledal.

P.S.: na bold a underline stačí Wordpad, ale ten není pro bfu tak cool.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Office jako administrátor používám v podstatě jen jako prohlížeč tabulek a vylepšený notepad, takže je mi to v podstatě fuk. Smůla je to jen pro uživatele, kterým říkám, že to takhle blbě v Microsoftu udělali, "protože to tak uživatelé chtěli..." ;o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle těch obrázků je ten ribbon schovávatelný stejně jako v office takže po schování máte hodně prostoru se všemi zkratkami, tohle se mi moc líbí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mna serie hlavne to, ze vsetko tieto "vylepsenia" postupne strkaju aj na servrovych OS, kde by podla mna mal zostat design W2003. Nehovoriac o extremne pridr*anom event vieweri alebo task scheduleri. Ked si chcem efektivne prezriet eventy, tak sa na 2008 server pripojim z mmc konzoly nejakeho w2003...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

on W2k8 server obecně je dost velký a nefunkční paskvil.

Teď mě čeká pár migrací z W2k3 a nejsem z toho vůbec nadšený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naproti tomu je W2K8 R2 velmi povedený a funkční. A díky migračním nástrojům Microsoftu není problém s migrací dat, tiskáren, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-) To záleží na tom, do jaké hloubky se vydáš. Pokud zůstaneš u černokněžníků a průvodců, tak ano.

Zrovna třeba tiskárny: pro monitoring jejich tisků je nejprve potřeba jej zapnout v registrech, eventviewer a plánovač úloh je otřesně nepřehledný, a dalo by se pokračovat. Člověk by čekal, že to, co na W2k3 fungovalo (a skvěle fungovalo), to bude fungovat i nadále. Místo toho přibyly jen nesmyslná "meziokna" v ovl. panelech a ty funkční věci se (opět nesmyslně) zesložitily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To víš, my "staří psi" používáme příkazy a moduly MMC konzole. Takže ten ksicht mi nijak extra nevadí. Pro plánování úloh používám schtasks, dá se jím krásně dávkově vyrobit spousta úloh najednou.
Pravdou je, že příkazy fungují napříč verzemi prakticky stejně, jen jsou s postupem času doplňovány o další funkce. S trochou nadsázky si troufnu říct, že GUI stačí pro prvotní konfiguraci a sem tam k nějakým drobnostem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, jenže GUI systém, který to GUI má udělané tak, že jej nakonec nepoužíváš, je přesně to, o čem jsem psal na začátku. Cestu si člověk co musí adminovat nakonec najde, ale proč měnit něco co funguje? (viz. ten scheduler, který byl ve W2k3 prostě funkční a přehledný - stačilo 1x kliknout a člověk viděl, co se děje, co funguje a co ne).

Je mi ale jasné, že sis vybral něco, co se dá "okecat", ty tiskárny a jejich logování ale prostě okecat nejdou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechtěl jsem to nějak okecávat, jen jsem logování tisku nikdy řešit nepotřeboval, tudíž jsem to nekomentoval. Věcí jež se musí zapnout oficiálně nedokumentovanou úpravou registrů je samozřejmě spousta. Souhlasím, že scheduler ve W2K3 je mnohem lepší, přesto je vhodný jen na ruční nastavení jedné či dvou událostí. Cokoliv je při větších akcích pro úsporu času a práce vhodné naskriptovat. Některé pokročilé funkce pro správu ani přes GUI nebývají dostupné, to platí obecně a netýká se to jenom OS od Microsoftu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže, a to je ten gól, takové "staré" W2k3 logují bez hraní si s registry...

Já taky používám příkazovou řádku, přijde mi v mnoha případech efektivnější (např. netsh), ale KURŇA když už tam to GUI je, tak by mělo vypadat a fungovat rychle, použitelně a přehledně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je totiž ten případ kdy MS argumentuje slovy: "uživatelé to tak chtěli..." ;o))
V tomto případě zaměň za uživatelé administrátoři.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, minimalne teda clustering a networking je pri R2 o dost lepsi ako non-R2. Ale to GUI ma serie neskutocne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

W2k8R2 je o dost lepsi nez W2k8(podle me betaverze).
Ale ty novy konzoly! Vsude plno grafiky a nacitaji se taaaaakkk straaaasssssnnneee pppomaaaluuuu, ze me to fakt sejří ;-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče ribbonového rozhraní, tak nějak jsem se s ním v Officech srovnal. K Průzkumníku nemůžu zase moc se vyjádřit, spustím akorát skrze něj instalaci nejdůležitějších ovladačů a Commandera. Po té jedu přes Commander a Průzkumník nepoužívám. Je to holt o zvyku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se s rozhraním Office 2007 nesrovnal dodnes a to už na něj přešla naše firma před rokem, možná víc. Ribbon je neskutečnej paskvil a i po tom roce mám problém najít některé méně používané funkce a hledám je vždy znovu a znovu. Na starých officích nebyl problém, vše bylo logicky seřazené a vždy jsem to našel v menu, kde bych to očekával a nebyl nejmenší problém, když jsem s nějakou částí office pracoval jen zřídka! Ne tak ve verzi 2007.
Tenhle trend "bastlení" uživatelského rozhraní mě proto slušně vytáčí a Microsoft bych za to nakopal do pr*ele. A jestli to samé začne cpát i do woken, tak potěš pánbůh.
Ono to ostatně začalo už ve W7, kde MS překopal veškerá menu a systémová nastavení a nelogicky je rozházel a poschovával. Takže jak jsem nakrásně uměl s windows XP, tak v sedmičkách je pro mě porod něco nastavovat a znovu hledám věci, které už jsem ale dříve našel. Díky mrkvosofte :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím, jak tady čtu že všichni používají TC, já bych s ním asi žít nemohl. Používám průzkumník, většinou mám otevřených kolem 5 oken (někdy i více) a nevím, jak bych se s TC nebo podobnými zkamarádil. V tomto ohledu bych i Ribbon uvítal, hodil bych si často používaný funkce do toho QAT a Ribbon bych schoval, tudíš bych šetřil místem a nemusel bych lozit hluboko do menu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TC má záložky a oblíbené položky (ctrl+d).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak-tak ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš a mě by zase vadilo permanentně otevřených 5 oken... tudíž FC a záložky, včetně např. oblíbených, systémových, plochy atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud KONEČNĚ windows budou umět standrartně přepínání pracovních ploch tak mě nebude vadit otevřených 20 oken....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale "okna" umí už drahně let. Jen na to nemají standardní GUI ovládací prvky a řeší se to aplikacemi třetích stran.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to já taky umím postavit auto ... tedy sám to neumím, jen vím, komu říct, kdo to za mě udělá ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Udělají to za tebe výrobci grafik. Minimálně ti etablovaní, tj. AMD/ATI, nvidia a Matrox.

Promiň, ale to je zase diskuse. Systém na to API má, takže nevidím problém pro uživatele, kteří to potřebují (a těch zase tolik není, protože v reálu je více simultánně neviditelných ploch víceméně nevyužitelná "pěkná featura"). Systém má (alespoň dle mých představ) poskytovat hlavně (dobře dokumentované) API a pak potřebné penzum základních nástrojů pro práci se systémem. A nemyslím si, že zrovna multidesktop je něco, přes co nejede vlak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... tech uzivatelu co to potrebuji uz na windows moc neni protoze vsichni presli na linux kde je to samozrejmost. Ja kdyz se snazim neco delat na windows tak me chyta klaustrofobie (nastesti to neni casto).

A Windows nikdy nebyly "jen" operacni system. Vzdy byli predevsim GUI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nevím - já jsem se multidesktop pokoušel zprovoznit několikrát (už v dobách W98, pak jednou na W2K a jednou na XP), a pokaždé jsem to nakonec zavrhl, protože jsem zjistil, že nakonec je to jen o zběsilém klikání mez plochami, přičemž když už pracuju s několika programy naráz, tak většinou potřebuju vidět obě/všechna okna naráz.

Oproti tomu vícemonitorové zobrazení mi silně vyhovuje (aktuálně mám 1920x1200 + 1600x1200) a na práci neznám nic lepšího.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zas tak velký rozdíl mezi více monitory a více plochami není. Pokud clove neni chameleon, stejne se v jeden okamzik soustredi jen na jeden monitor. Zbytek je jen o komfortu, a efektivite. Rozhodne si troufam tvrdit, ze vice ploch ma v komfortu mnohem blize k vice monitorum, nez k obycejnemu standardnimu Windows desktopu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna ty zakladni nastroje pro praci se systemem je neco, co Windows podstatne chybi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já si bohatě (na windows) vystačím s cmd, netsh, powershell, a wsh. Pravda, na AD už musí člověk hodně skriptovat, ale i to není až takový problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že cmd ani powershell neumí "roztáhnout okno" do sirky, nepovazuji tento bastl za nastroj hodny administrace systemu. Vzdyt ten dementni vystup se zalomenymi radky se vubec neda cist!

To nemluvim o tom, ze 99% zcela zakladnich shell programu ve Windows zcela chybi - napriklad real/user/sys cas provedeni prikazu. Prikladu bych nasel hromadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este ze mame gnutools :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velka cast korporatnich IT managoru povazuje OSS za neco horsiho nez warez :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám v TC na každé straně otevřeny 3 záložky (pro neznalé dohromady 6) a podle potřeby mezi nimi chodím CTRL+TAB a TAB. A ani ty přechody nevnímám, jak to dělám automaticky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No dobrý nápad to je. Sice jsem byl u Office 2007 zpočátku vystresovaný, ale už si ho pochvaluji. Navíc u Offoce 2010 lze jednoduše skrýt myší, takže to uvítám. I když by to mohli už zapracovat nějakou záplatoz do Win7 :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za to Offoce se omlouvám :-D. Má být Office ;oD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je sice pěkné, že se ohání nějakou statistikou, ale všechny ty používané funkce dělá většina lidí přes klávesové zkratky.(CTRL+C/CTRL+X/CTRL+V/F2/ALT+UP/BACKSPACE/Context-R/CTRL+SHIFT+N)
- Hloupý Ribbon jen zabere místo.
- Uvítal klávesouvou zkratku pro vytvoření souboru
- Taky by se mi líbilo zatržítko pro zablokování přesouvání adresářů při procházení stromu. Myš je věc gramlavá a občas se ukliknu a přesunu něco aniž bych si stihl přečíst název nebo kam to vkládám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TC ma na vytvoreni souboru klavesou zkratku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavne by jim mohlo dojit ze kdyz uzivatele neco delaji pres klavesnici tak je to DOBRE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

škrtni většina a napiš dělají zkušenější lidi.... ;-) to že 98% lidí co leze na tento web to používá neznamená nic, protože jsme stále jen menšina.

na náhodně přesunuté soubory funguje opět klávesovka Ctrl+Z, ale myslím že při práci přes síť ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako uzivatel TC to zcela neprekvapive vidim tak, ze prechod na Pruzkumnika by byl asi tak stejne brutalni downgrade jako prechod z Windows 7 na Windows 3.11. Tedy pro me za me, at tam treba mezi tlacitkama na ribbonu behaj animovani fialovi trpajzlici, trapit me to nebude. ;)

Ale co me trapi, je trend, kteryho je ribbon dokonalym symbolem - Microsoft vi nejlip, co je pro uzivatele nejlepsi. Takze jednotlivy prikazy posazeny pekne napevno a pokud by uzivatel chtel nejakou ikonu nekde jinde, treba proto, ze na ni klika casto a mel by ji vic po ruce, tak je to trouba, kterej tomu nerozumi a ma si zvyknout na to, jak krasne to usporadal MS. Uzivatel alergickej na vyblitou modrou at se jde taky vycpat, protoze prece vsichni vime, ze "modra je dobra" a komu se nelibi, ten neni nas kamarad. A kdyby snad uzivateli prechazely oci ze vsema barvama hrajiciho ClearType, tak to mu MS jeste milostive vypnout povoli, ale zase se to s tema ustupkama nesmi prehanet, takze Segoe UI musi zustat, i kdyz pak vypada fakt hnusne. Kdyz to takhle pujde dal, tak Windows 9 bude mit napevno bez moznosti zmeny nastavenou i tapetu na plose...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.