Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový Qualcomm Snapdragon o 1/4 rychlejší než ARM Cortex-A15

Pokud vím, tak současný snapdragon je založený na ARMu. To bude určitě platit i o tom novém. Je totiž jenom na výrobci jakou "konfiguraci" si kolem jádra poskládá a proto je dejme tomu 4x rychlejší než základní ARM A15. Pořád podle mě ale půjde o nejnovější architekturu ARMu, tedy ARM Cortex-A15.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většina výrobců si licencuje od ARMu kompletní návrh jádra, Qualcomm si licencuje architekturu a jádra navrhuje sám. O současném Scorpion jádru ve Snapdragonu se taky nedá říct jestli je ekvivalent A8 nebo A9, protože od obou se liší a architekturou jádra je někde mezi nimi. I budoucí jádro Krait tedy nebude A15, ale vlastní návrh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co kompatibilita, ta zůstává?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, je použitá stejná instrukční sada ARMv7

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejen Qualcomm,ale také Infineon, Microsoft, Marvell a ??Apple??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o navyseni rychlosti oproti ARMu cortex A15, ale oproti konkurencnim procesorum na bazi ARM cortex A15. Je to krasne videt v grafu, kde je pod jadrem ARMu napsano "competition", pro anglicky neznale "konkurence".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já grafy pochopil, ale článek je napsaný jakoby celá A15-tka stála za pendrek. Mělo by to být napsané jak píšete Vy, tedy že je výkonnější oproti konkurenčním řešením na stejné nebo jiné architektuře ARMu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poloviční spotřebu má při stejným výkonu. Jakou spotřebu má při tom "o čtvrtinu vyšším", už se ale nepíše, že :)

Jo a jestli Competitor A (dual-core) je Tegra 2, tak by mě zajímalo, kde přišli na to, že Adreno 205 má stejnej výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tahle věta mě rozesmála: "Nové procesory budou sice dostupné až koncem roku, ale Cortex-A15 prý překonají téměř o čtvrtinu, a to při poloviční spotřebě." K tomu srovnání s dva roky starou A9 a jakousi virtuální zaostalou konkurencí. To je zas paperlaunch... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1080p, stereoskopie, 7.1 zvuk... to chcou dát do telefonu?
- Nebylo by lepší raděj udělat single core, který žere méně než mít 5x výkon?
- Protože jinak budem sebou nosit "přenosné" telefony a ne mobilní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vsechno to bude o pouzivani a optimalizaci spotreby. Takze standby na 4 jadru klidne 3 dny, ale kdyz na tom pustis hru nebo bude mit nejaka aplikace deadlock, tak bude do par hodin po baterce.

Podle me ty SoC navrhujou primarne pro vetsi zarizeni jako jsou tablety. Osevat jde vzdycky o hodne snaz. Jinak souhlasil s poznam o "prenosnejch" telefonech. Dnesni smarphony vydrzej stejne jako telefony kdyz se zacinalo s GSM.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Troufám si říct, že všechny mobilní procesory jsou vyráběny low-power technologií a určitě obsahují propracovaný power management, takže i čtyřjádro by při nečinnosti mělo žrát minimum. Spíš bych to viděl na neefektivní SW, který má dost daleko do optimalizace a to se týká i spotřeby. Nebo všelijaké na pozadí běžící aplikace si taky něco vezmou.

Čili HW na vině nebude, single core by to moc nezlepšilo. Já se nebráním zvyšování výkonu telefon§ či podobných bateriových zařízení, ostatně je to přirozený vývoj. Bohužel už nějaký pátek je to o tom, že SW vždy zaostává za schopnostmi HW a než ztrácet čas nějakou optimalizací (z pohledu výrobce), tak se všichni předhánějí v minimálním time-to-market a chrlí nový model skoro každý měsíc. Pak není divu, že zákazník si kupuje zabugovanou beta verzi a stává se tak spíš testerem než uživatelem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska efektivity je hlavní problém v tom, že většina softu je v nějaké interpretované formě (java (dalvik) na androidu, .NET na windows....). Nakonec bude mít apple v tomto neplánovanou výhodu. Ale ono je to vlatně i vidět - můj desire HD je subjektivně pomalejší, než sestřin stařičký 2G.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ten rozdíl mezi managovaným softwarem a nějakým přímo kompilovaným by neměl být více než několik jednotek procent výkonu. A rozhodně managovaného softu nebude ubývat - zjednodušuje to výrazně vývoj, nehledě že je to multiplatformní a až se MS vytasí s APPX architekturou, tak se s nějakým kompilováním (a tím spíše vyvíjením) pro konkrétní systém a HW už moc lidí crcat nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.